Hivatalos név
Vesefunkciós vizsgálatok
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A veseműködést érintő betegségek felismerésének és kezelésének a támogatására; az általános egészségi szűrővizsgálatok részeként, vagy a vesebetegség fokozott kockázatának kitett emberek szűrésére, vagy ismert vesebetegségben szenvedőknél az állapot figyelemmel követésére kérhetik.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha Önnek olyan panaszai és tünetei vannak, amelyek felvetik, hogy a veseműködést érintő betegségben szenved; amikor vesebetegség miatt kezelik; ha Önnél a vesebetegség kockázati tényezői állnak fenn, például  magas a vérnyomása vagy cukorbetegsége van.

 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A mintavétel előtt 8-12 órás éhezésre lehet szükség (azaz semmit nem ehet, csak vizet ihat)

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A vese panelbe azok a vizsgálatok tartoznak, amelyek együttesen a veseműködés értékelésére alkalmasak. A vizsgálatok a vese aktuális állapotának a meghatározása érdekében különböző vegyületek, így számos ásványi anyag, elektrolit, fehérje, és glükóz (cukor) szintjét határozzák meg a vérben.

  A vese páros szerv; a két bab alakú vese a mellkas alatt helyezkedik el deréktájon jobb és bal oldalon. Egészséges esetben naponként 150 liter vért szűrnek át és távolítják el belőle az ételek feldolgozása (anyagcseréje) és a szokásos sejtműködés során keletkező salakanyagokat. A vese választja ki a vizeletet, amin keresztül távozik a szervezetből a felesleges víz és vele a vérből kivont salakanyagok.

  A vese segít a pH és több, a szervezet számára fontos anyag (így a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, klorid, és bikarbonát (CO2)) szintjének a szabályozásában azáltal, hogy elkülöníti őket a salakanyagoktól, és – a normális vérszint fenntartásához szükséges mértékben – visszaszívja azokat  a vérbe.

  Ha a vese nem működik megfelelően, a vérben salakanyagok halmozódnak fel és érhetnek el veszélyes szintet; ez a szervezetet károsítja vagy akár potenciálisan életveszélyes állapotot idézhet elő. Számos betegség és állapot károsíthatja a vesét. A vesebetegség leggyakoribb oka és legfontosabb kockázati tényezője a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Ha többet kíván megtudni a típusokról és az okokról, lásd a vesebetegség szócikket.

  A vesepanelben szereplő egyedi vizsgálatok laboratóriumonként változhatnka, azonban általában ennek részeként az alábbiakra kerül sor:

  Elektrolitok – elektromosan töltött vegyületek, amelyek elengedhetetlenek a kulcsfontosságú folyamatokhoz, például az idegek és az izmok működéséhez; mások mellett segítenek a szervezetben a folyadék mennyiségének a szabályozásában és a sav-bázis egyensúly fenntartásában. Az elektrolitok közé tartozik:

  Ásványi anyagok

  • Foszfor – ez az ásványi anyag elengedhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegek működéséhez, és a csontok egészségéhez; pufferként is fontos szerepet játszik, segít fenntartani a szervezetben a sav-bázis egyensúlyt. 
  • Kalcium – az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben; elengedhetetlen az izmok, az idegek és a szív megfelelő működéséhez, illetve szükség van rá a véralvadáshoz és a csontok képződéséhez is.

  Fehérje

  • Albumin – ez a fehérje teszi ki a vérben a fehérjék mintegy 60%-át. Számos feladatot lát el, például megakadályozza, hogy a vérből a víz eltávozzon, illetve hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket, és ionokat, például kalciumot szállít a szervezetben.

  Salakanyagok

  • Karbamid/ Karbamid nitrogén (BUN) – a karbamid egy nitrogéntartalmú anyagcseretermék, ami a fehérjék lebontása során termelődik. Ez a májból kerül a vérbe és ezen át a vesébe, ahol kiszűrődve a vizelettel ürül.
  • Kreatinin – másik anyagcsere termék, amelyet a szervezet izomzata termel. A kreatinin mejdnem teljes egészében a veséken keresztül ürül. 


  Cukor

  • Glükóz – a szervezet energiaforrása; folyamatos ellátásra van szükség. A vérben viszonylag állandó glükóz szintnek kell lennie.

  A vesepanel részeként három számított értéket is megadhatnak:

  • Karbamid/kreatinin arány – a vérben a karbamid szintjének a kreatinin szinthez viszonyított értéke
  • Becsült glomerulus filtrációs ráta (eGFR) – a valódi glomerulus filtrációs ráta becslése (GFR, a vesékben levő vesetestecskéken percenként átszűrődő vér mennyisége), amit a vér kreatininszint alapján számolnak. A képlet figyelembe veszi az illető életkorát, nemét, a rasszt, néha a testmagasságot és a testtömeget.
  • Anion rés -- anion rés (AG vagy AGAP) értékét az elektrolit panel eredményei alapján számítják. Ez a mért és nem mért elektromos töltésű részecskék (ionok vagy elektrolitok) közötti különbséget értékeli.
  •  
 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A mintavétel előtt 8-12 órás éhezésre lehet szükség (azaz semmit nem ehet, csak vizet ihat)

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A vesepanelt a veseműködés értékelésére, a vesével kapcsolatos állapotok diagnosztizálására, valamint a vesebetegség veszélyének kitett emberek szűrésére, illetve a vesebetegségben szenvedőknél az állapot figyelemmel kísérésére végeztethetik.


  A vesepanelt alkotó egyedi vizsgálatok a vizsgálatot végző laboratóriumtól függően változhatnak, azonban része lehet:

  Ha ezekről a vizsgálatokról többet szeretne megtudni, kattintson a fenti hivatkozásokra vagy keresse fel a „Mit vizsgálnak?" részt.

  A vesepanel részeként három számított értéket is megadhatnak:

  Vannak más laboratóriumi vizsgálatok is, amelyek a vesefunkció értékelésére használhatóak. Ide tartozik a vizelet vizsgálat, vizelet fehérje mérés vagy kreatinin clearance. A cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedőknél a vizelet albumin (mikroalbumin) teszttel a vérből a vizeletbe kerülő kis mennyiségű fehérjét mutatják ki; ezt a korai vesekárosodás kimutatására használják. Amikor a random (spontán ürített) vizelet mintában albumint és kreatinint is mérnek, kiszámíthatják az albumin/kreatinin arányt (ACR). Ezt azért teszik, hogy pontosabban meghatározzák, mennyi albumin kerül a veséken át a vizeletbe.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kezelőorvos a vese panelt akkor kérheti, ha valakinél fennállnak a vese működési zavarára hajlamosító kockázati  tényezők, például a magas vérnyomás (hipertónia), a cukorbetegség, szív- és érrendszeri  betegség, elhízás, magasabb koleszterinszint, vagy a családban halmozottan előforduló vesebetegség.

  A kezelőorvos  akkor is kérheti a vizsgálatokat, ha valakinél a vesebetegségre utaló panaszok  és tünetek állnak fenn – habár a vesebetegség kezdetben nem okoz észrevehető tüneteket. Ezt sokszor elsőként a rutin vér- vagy vizeletvizsgálat során mutatják ki. A jellegzetes panaszok és tünetek közé tartozhat:

  • Vizesedés, dagadás, különösen a szemek körül vagy az arcon, csukló, gyomor, comb vagy boka tájékon
  • Habos, véres vagy kávés színű vizelet
  • A vizelet mennyiségének a csökkenése
  • Vizeletürítési zavarok, például vizelés alatt égő érzés vagy kóros váladékozás, vagy a vizeletürítés gyakoriságának a megváltozása, különösen éjszaka
  • Derékfájás közvetlenül a bordák alatt, ott, ahol a vesék elhelyezkednek 

  A vesepanelt rendszeres időközönként, rendszeres ellenőrzés céljából is kérhetik akkor, ha valakit vesebetegség miatt kezelnek.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vesepanelben szereplő vizsgálati eredmények nem diagnosztikus értékűek, azonban utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben a vesével és ezért további vizsgálatra van szükség a diagnózis megállapítása és az ok meghatározása érdekében. Az egyes vizsgálati eredményeket általában együtt, nem pedig önmagukban értékelik. Az egyes vizsgálatok eredménye a vesebetegségtől független októl is kórosak lehetnek, azonban a kockázatok és/vagy a panaszok és tünetek fényében utalhatnak arra, hogy vesebetegség van jelen.

  Az alábbi táblázat azokat az eredményeket összegzi, amelyek vesebetegséggel, vagy a vese működési zavarával lehetnek kapcsolatosak.

  Vizsgálat A vesebetegséggel/működési zavar
  elektrolitok: nátrium, kálium, klorid, bikarbonát  Az elektrolit vérszinteket a vesebetegség különböző módon (a kiváltó októl függően) befolyásolhatja; egyesek szintje csökken, míg másoké emelkedik. Általában a vese működési zavara vagy a vesebetegség az elektrolitok egyensúlyának a zavarát okozhatja. Ha a negatív és pozitív töltésű ionok nincsenek egyensúlyban, az befolyásolhatja a vérben a folyadékegyensúlyt és/vagy a pH-t. Ahogy a vese működési zavara súlyosbodik, szövődmények, például  metabolikus acidózis léphetnek fel.
  foszfor  Magas vérszint társulhat a vesebetegséggel.
  kalcium    Veseelégtelenségben alacsony lehet a vérszintje.
  albumin Az alacsony vérszint jelezheti, hogy a vese nem tudja megakadályozni a vizelettel történő albuminvesztést.
  karbamid     A magas vérszint csökkent vesefunkcióra utal, aminek a hátterében akut vagy idült vesebetegség, -károsodás, vagy –elégetelenség állhat, vagy egy másik olyan betegség, ami a vese vérellátásának a csökkenését okozza, például  pangásos szívelégtelenség vagy kiszáradás, vagy a vizelet áramlását akadályozza (ilyen például  a prosztatabetegség vagy a vesekő).
  kreatinin   A magas vérszint csökkent vesefunkcióra utal, aminek a hátterében a karbamidnál felsorolt állapotok állhatnak.
  glükóz   A magas vérszint cukorbetegségre utal, ami a vesebetegség gyakori oka.
  Karbamid /kreatinin arány 

  A magas arány olyan betegségre utal, amikor a vese vérellátása csökken; az alacsony egyéb kórképekre, például májbetegségre jellemző

  eGFR

   vér kreatininszint alapján számítják; 60 mL/perc alatti eGFR azt jelzi, hogy a vese károsodott, míg a 15-ös érték alatti eGFR veseelégtelenséget jelez (lásd a  táblázatot az eGFR szócikkben

  Anion rés    A magas eredmény alapján túl sok sav (acidózis) van a vérben, ami vesebetegséggel lehet kapcsolatban. Acidózist azonban számos más betegség is okozhat.

        

   

 • Mit kell még tudnom?

  Kiegészítő vizsgálatokra, például a vese képalkotó vizsgálatára, vagy a vese szövettani vizsgálatára is sor kerülhet, ha a vizeletvizsgálat eredménye a vesebetegség lehetőségére utal. A képalkotó vizsgálatokra és egyéb vizsgálati típusokra vonatkozóan további információt talál a vesebetegség szócikkben.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • A vizsgálatokra mindig panel részeként kerül sor?

  Nem, a vesepanelben szereplő összes vizsgálatot önmagában, vagy más vizsgálatokkal együtt is el lehet végezni a vizsgálat céljától függően. Például az elektrolitok (nátrium, kálium, klorid, és bikarbonát) szintjét az elektrolitpanel részeként, a rutin egészségi állapot ellenőrzéseként is meghatározzák, vagy akkor, ha valakinél a folyadék vagy savbázis háztartás egyensúlyát érintő állapotot (amit például szív betegség okoz) kell kimutatni. A glükózszint  mérését is általánosan végzik a cukorbetegség szűrése, felismerése vagy ellenőrzése érdekében.

 • A veseműködés kiértékelése érdekében milyen egyéb vizsgálatokat kérhetnek?

  A National Kidney Foundation (NKF) és a National Kidney Disease Education Program (NKEDP) nevű szervezetek a vérnyomásmérés mellett két vizsgálatot javasolnak a vesebetegség kimutatására: a vizelet fehérje (más néven vizelet albumin, vizelet vizsgálat vagy vizelet összfehérje) és a becsült glomerulus filtrációs ráta (eGFR) meghatározást. Ha felvetődik a vese szerkezetét érintő betegség, a vesék vizsgálatára különböző képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet. A veseszövetből történő mintavétel (biopszia) néha segít felismerni a probléma specifikus okát. További információ érdekében lásd a vesebetegségre vonatkozó szócikket.

 • Lehet-e vesebetegségem akkor, ha nincs semmi panaszom?

  Igen. A vesebetegség gyakran a betegség késői szakaszáig nem okoz észrevehető tüneteket. Ezért, különösen, ha a vesebetegség kockázati tényezői is jelen vannak, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék egészségi állapotát, hogy azonnal felismerjék azokat a betegségeket vagy állapotokat, amelyek károsíthatják a veséjét.

 • Lehetnek-e úgy kórosak a vizsgálati eredmények, hogy nincs vesebetegségem?

  Igen. Mivel a vesepanelben szereplő vizsgálatokat számos okból kérhetik; egy vagy több esetében is a kóros eredmény a vesebetegségtől független problémát is jelezhet. Az orvos a vesepanel vizsgálat eredményeit összességében, az egyéb elvégzett vizsgálatok fényében, illetve az Ön tünetei, a fizikális vizsgálati eredmények, valamint az Ön saját és családi kórtörténete függvényében fogja értékelni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.