Más néven
B2M
β2-mikroglobulin
Timotaxin
Hivatalos név
Béta-2-mikroglobulin, szérum, vagy vizelet
A cikk utoljára módosult: 08.02.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Segítséget nyújt a vese károsodásának kivizsgálásában és a vesét érintő betegségek követésében, néha hasznos a kadmium expozíciónak kitett személyek követésében.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a veseműködés zavarára utaló jel vagy tünet van, illetve rendszeresen mérendő annál, aki kadmiummal dolgozik.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre; néha 24 órás gyűjtött, vagy random vizeletre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A béta-2-mikroglobulin (B2M) egy olyan fehérje, ami a szervezet magvas sejtjeinek felszínén található és szerepet játszik az ember immunrendszerében. Ezt a fehérjét a sejtek juttatják a vérbe és a legtöbb testnedvben jelen van, legnagyobb mennyiségben a vérben, általában kevesebb a gerincfolyadékban és nyomokban a vizeletben.

 

A vesében a B2M átjut a vese vért szűrő egységén, a glomeruloson. Ezután a vese proximális tubulusaiban reabszorbeálódik (visszaszívódik). A proximális vesetubulusok feladata, hogy a szervezet számára visszanyerjék a vizet, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és más fontos anyagokat. Normális esetben csak kismennyiségű B2M van jelen a vizeletben, de amikor a vesetubulusok károsodnak, vagy a betegségben érintettek, akkor csökken a reabszorpciós képességük és ennek következtében megnő a vizelet B2M koncentrációja. 

Amikor a vesék glomerulusai sérülnek, akkor nem tudják a B2M-t filtrálni, ezért ilyenkor a vér B2M szintje emelkedik meg.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A béta-2-mikroglobulin (B2M) vizsgálat a vese glomeruláris és tubuláris károsodásának elkülönítésére használható olyan esetekben, amikor a vese károsodott vagy felmerül, hogy károsodott. A B2M szintek akkor is emelkedhetnek, amikor fokozott sejtműködéssel járó betegség áll fenn, vagy amikor az immunrendszer aktivált állapotban van, így ez a vizsgálat nem diagnosztizál egy adott betegséget. A veseműködés hibájának esetén további információt szolgáltat a betegség prognózisáról és a vesék állapotáról. A B2M-t a következő esetekben mérik:

  • A vesekárosodás vagy -betegség értékeléséhez, valamint a glomeruláris, illetve tubuláris károsodás megkülönböztetéséhez a vér- és vizelet-B2M-teszteket más vesefunkciós tesztekkel együtt is (karbamid, kreatinin, vizelet albumin) lehet kérni.
  • Végstádiumú veseelégtelenség monitorozására használják.
  • A B2M többlet felhalmozódhat az ízületi résekben (szinovitisz) azoknál a betegeknél, akiket régóta dializálnak. Ezt dialízishez kapcsolódó amiloidózisnak nevezik. Az ilyen betegek értékelésében is segíthet a B2M.
  • A B2M vizsgálatot néha azért is kérhetik, hogy vesetranszplantáció után a kilökődés korai jeleit vizsgálják. 
  • Olyan okból is kérhető, hogy monitorozzák azokat a személyeket, akik nagy dózisú kadmium és/vagy egyéb nehézfém (pl. higany) expozíciónak vannak kitéve.
 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
  A vér- és a vizelet B2M vizsgálatot akkor kérheti az orvos, amikor a vese működésének zavarára utaló panaszt, vagy tünetet észlel és különbséget akar tenni a glomerulusokat, illetve vesetubulusokat érintő betegségek között. Ezek közé tartozhat:
  Duzzanat vagy puffadás (ödéma), különösen a szem körül vagy az arcon, csuklón, illetve a bokán
  Habos, véres, rózsaszín, vagy barnás színű vizelet
  Fehérje a vizeletben
  Fáradtság, gyengeség
  Hányinger
  
   
  A vizeletvizsgálatot rendszeresen kérheti az orvos olyan személy monitorozására, aki vese transzplantáción esett át, vagy nagy koncentrációjú kadmium, vagy higany expozíciónak van kitéve, azért hogy a vese korai működési zavarát kimutassa.
  
   
  Dialízishez kapcsolódó amiloidózis alakulhat ki olyan személyeknél, akik több, mint öt éve dialízisben részesülnek. A testfolyadékokban és a szövetekben felgyülemlő B2M többlet okozza ezt az állapotot, amelyet elsődlegesen szövet, vagy csont biopsziával diagnosztizálnak. A B2M szint meghatározás a kivizsgálás része, mely kiegészíti a képalkotó eljárások eredményét.
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?
  A B2M vérszintje tág határok között változhat, az eredményt a laboratórium által megadott referencia tartományhoz kell viszonyítani. A B2M szintje mérhetetlenül alacsony lehet a vizeletben.
  A vér, vagy vizelet megemelkedett B2M szintje arra utal, hogy valami probléma van, de nem diagnosztikus egy adott betegségre, vagy állapotra.
  Amennyiben valakinél vesebetegségre utaló jel van és a vérben emelkedett, a vizeletben alacsony a B2M szintje, az arra utal hogy, glomerularis károsodással  kapcsolatos a betegség. Amennyiben a B2M szintje alacsony a vérben és magas a vizeletben, akkor a vesetubulusok károsodásával járó betegségről lehet szó.
  A B2M emelkedés együtt járhat dialízishez kapcsolódó amiloidózissal olyan személynél, aki régóta dialízisben részesül.
  
   
  Vesetranszplantált személynél a vizelet B2M emelkedése utalhat a szerv korai kilökődésére.
  Olyan személynél, aki magas dózisú kadmium, vagy higany expozíciónak van kitéve, a B2M emelkedése korai vesekárosodásra utalhat.
 • Mit kell még tudnom?
  A béta-2mikroglobulin szintje emelkedhet olyan állapotokban, amelyek növelik a sejt termelést, vagy pusztulást, emelkedhet súlyos fertőzés, vírusos fertőzés, mint pl. CMV (Citomegalovírus) esetében. Valamint olyan állapotokban, amikor aktiválódik az immunrendszer, mint például a gyulladással járó és autoimmunbetegségek esetében. Azonban a vizsgálat nem használatos ezeknek az állapotoknak a monitorozására.
  Az olyan gyógyszerek, mint pl.: a lítium, ciklosporin, ciszplatin, karboplatin és az aminoglikozid típusú antibiotikumok is megemelhetik a vér- és/vagy a vizelet B2M koncentrációját.
  A vér és a vizelet B2M emelkedése figyelhető meg olyan daganatos megbetegedéseknél, mint a mieloma multiplex, leukémia és limfóma. Amennyiben a betegség a központi idegrendszer érintettségével jár, akkor B2M fordulhat elő a likvorban is (lásd: Béta-2-mikroglobulin - tumor marker). A B2M jelen lehet fertőzésekben és agyérrendszeri (cerebrovaszkuláris) betegségekben. HIV esetében fordított korrelációt figyeltek meg a B2M és a CD4+ T-limfociták száma között, ami a betegség progresszióját jelezte.
  A nukleáris medicina eljárásai és a radiográfiás kontraszt anyagok alkalmazása módosíthatja a teszt eredményét. A régóta dializált betegekben a B2M hosszú fehérje lánccá formálódhat, ami lerakódhat az ízületekben és szövetekben merevséget és fájdalmat okozva. Ezt dialízishez kapcsolódó amiloidózisnak nevezik.
Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2017 review performed by Rita Khoury, MD, DABCC, FACB, Laboratory Director, Aculabs, Inc.

Surovi Hazarika, Brian H. Annex. (2017) Biomarkers and Genetics in Peripheral Artery Disease. Clinical Chemistry Jan 2017, 63 (1) 236-244.

Giuseppe Coppolino, Davide Bolignano, Laura Rivoli,  et al. (2014) Tumour Markers and Kidney Function: A Systematic Review. BioMed Research International Volume 2014 (2014), Article ID 647541, 9 pages.

Sedighi O, Abediankenari S, Omranifar B. (2015) Association Between Plasma Beta-2 Microglobulin Level and Cardiac Performance in Patients With Chronic Kidney Disease. Nephro-urology Monthly. 2015;7(1):e23563. doi:10.5812/numonthly.23563.

Zeng X, Hossain D, Bostwick DG, Herrera GA, Ballester B, et al. (2014) Urinary β2-Microglobulin is a Sensitive Indicator for Renal Tubular Injury. SAJ Case Rep 1: 103. doi: 10.18875/2375-7043.1.103.

Anita Basu, MD, FACP; Vecihi Batuman, MD, FASNl Reynaldo Matute, MD, et al. (2017) Dialysis-Related Beta-2m Amyloidosis. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/246542-overview. Accessed May 2017.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 155-156.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 742-743.

Basu, A. et. al. (Updated 2008 February 22). Amyloidosis, Beta2M (Dialysis-Related) eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/246542-overview. Accessed August 2009.

Holmes, R. et. al. (Updated: 2009 July 30). Amyloidosis, Overview. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/335414-overview. Accessed August 2009.

(Updated 2008 September). Renal Function Markers - Kidney Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/RenalDz/RenalFunctionMarkers.html?client_ID=LTD. Accessed August 2009.

(© 1995–2009). Overview: Beta-2 Microglobulin (B[2]-M), Urine. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/300243. Accessed August 2009.

(© 1995–2009). Overview: Beta-2-Microglobulin (Beta-2-M), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9234. Accessed August 2009.

(2006 May). Amyloidosis and Kidney Disease. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/amyloidosis/. Accessed August 2009.

Basu, A. et. al. (Updated 2012 August 2). Dialysis-Related Beta-2m Amyloidosis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/246542-overview. Accessed June 2013.

Gooptu, M. and Scarpaci, A. (Updated 2012 April 6). Beta2-Microglobulin. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2086864-overview. Accessed June 2013.

Beta-2-Microglobulin (Beta-2-M), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9234. Accessed June 2013.

Liabeuf, S. (2012 August 15). Plasma beta-2 microglobulin is associated with cardiovascular disease in uremic patients. Kidney International(2012) 82, 1297–1303 Abstract [On-line information]. Available online at http://www.nature.com/ki/journal/v82/n12/abs/ki2012301a.html. Accessed June 2013.

(Updated 2010 September 9). Amyloidosis and Kidney Disease. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) [On-line information]. Available online at http://kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/amyloidosis/. Accessed June 2013.

Winchester, J. (2005 July). Novel Changes in Beta2-Microglobulin in Dialysis Patients. Clinical Chemistry v 51 (7) 1089-1090 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/content/51/7/1089.full. Accessed June 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 680-682.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, pg 555.

Rao LV, Pechet L, Jenkins A, et al. Laboratory tests, in Wallach's Interpretation of Diagnostic Tests, 9th ed. (2011) Williamson MA, Snyder ML, eds. Lippincott Williams & Wilkins. Chapter 2.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.