Más néven
Inzulin C-peptid
Kapcsolódó (Connecting) peptid
Hivatalos név
C peptid meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2020.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat segítségével ellenőrizhető a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek inzulin-termelése. Segít meghatározni a hypoglykaemia okát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot cukorbetegeknél célszerű elvégezni. A vizsgálat segítségével megbecsülhető, hogy a cukorbeteg saját inzulin-termelése milyen mértékű, azaz a szájon át szedhető gyógyszerek mellett szükség van-e kiegészítő inzulin alkalmazására.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A szérumot minél hamarabb el kell választani a sejtektől, (centrifugálás), majd azonnal le kell fagyasztani, és a meghatározásig fagyasztva kell tárolni. Az egyéb speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
A szérum mellett esetenként 24 órás vizeletmintát is vesznek

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően rendszerint 8-10 óra éhezés szükséges.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a C-peptid koncentrációját méri vér vagy vizelet mintában. A C-peptid és az inzulin olyan fehérje láncok, amelyek a proinzulin (egy inaktív inzulin prekurzor) aktiválása és hasítása által képződnek. A C-peptid és az inzulin a hasnyálmirigy béta sejtjeiben termelődik, és ott is tárolódik. Amikor a szervezetnek szüksége az inzulinra, a béta sejtekből bekerül a véráramba, és segíti a cukor transzportját a test sejtjeibe, ahol az a sejtszintű energiatermelésben vesz részt. Az inzulinnal együtt, azzal arányos mennyiségben C-peptid is felszabadul a béta sejtekből. Ez lehetővé teszi, hogy a C-peptid mennyiségéből következtetni lehessen a felszabadult inzulin mennyiségére. Azaz a C-peptid az inzulin-termelődés markerének tekinthető.

A C-peptid mérésének egyik legfőbb haszna, hogy segítségével mód nyílik az endogén (a szervezet által termelt) és exogén (a szervezetbe kívülről bevitt) inzulin arányának becslésére. A különbséget fel lehet használni az állapotok diagnosztizálására és/vagy a kezelések monitorozására.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájába bevezetett tű segítségével történik a vérvétel. Esetenként 24 órán át gyűjtött vizeletre is szükség lehet.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Amikor egy betegnek újonnan diagnosztizálják az 1-es vagy a 2-es típusú cukorbetegségét, a C-peptid vizsgálatot arra lehet felhasználni, hogy segítségével meghatározzák, hogy mennyi inzulint termel még a beteg hasnyálmirigye, és vajon ezt az inzulint ténylegesen hasznosítja-e a szervezete vagy sem.

Az 1-es típusú cukorbetegség gyakorlatilag egy autoimmun folyamat eredménye, amely gyakran a korai gyermekkorban kezdődik, és idővel magába foglalja a béta sejtek majdnem teljes pusztulását. Végül is a kevés, vagy a már egyáltalán nem termelődő inzulin (és C-peptid) miatt van szükség az állandó külső inzulin-bevitelre a szervezetbe.

A 2-es típusú (gyakran "felnőttkori diabetesnek" hívott) cukorbetegségben több tényező vezet az inzulin csökkent termelődéséhez és a fokozott inzulin rezisztenciához. A 2-es típusú cukorbetegség rendszerint szájon át szedhető gyógyszerekkel is eredményesen kezelhető. Ezek a gyógyszerek stimulálják a szervezet inzulin szintézisét, és/vagy előidézik, hogy a sejtek érzékenyebbek legyenek a már elkészített inzulinra. A 2-es típusú cukorbetegeknél is előfordulhat azonban, hogy olyan kevés inzulin termelődik, hogy szükségessé válik a külső, injekciós pótlás.
Mivel a szervezet által termelt inzulin szint arányos a vérben megjelenő C-peptid szinttel, ezért a mért C-peptid szintet fel lehet használni a béta sejtek aktivitásának, illetve inzulin-termelő képességének monitorozására. Az eredmények alapján az orvos megalapozottan dönthet arról, hogy szükség van-e, és ha igen, mikor külső inzulinra.
A C-peptid mérések eredménye nem csak a már ismert cukorbetegség kezelésére, de a hypoglykaemiák okának feltárására is felhasználható. Hypoglyckemia tüneteit okozhatja a túlzott mértékű inzulin adagolása, alkohol fogyasztás, öröklött májenzim-hiány, máj vagy vesebetegség, insulinomák (a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek a daganata, amelyek ellenőrizetlen mennyiségű inzulint illetve C-peptidet termel).

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
C-peptid szintet akkor kéri az orvos, ha valakinek újonnan diagnosztizált cukorbetegsége van, és szeretné megbecsülni a béta sejtek működését, azaz mennyi inzulint készítenek a béta sejtek. A 2-es típusú cukorbeteséget illetően a vizsgálatot akkor kérik, amikor az orvos szeretné ellenőrizni a páciens béta sejtjeinek állapotát és inzulin-termelő képességét, valamint meghatározni, hogy mikor van szükség inzilun-pótló injekcióra. A C-peptid szintjének vérből és vizeletből történő meghatározásából következtetni lehet a veseműködésre is (C-peptid clearance).

A C-peptid koncentrációjának meghatározása az akut vagy visszatérő hypoglykaemia okának felderítésében is segítséget jelenthet. A hypoglykaemia tüneteihez tartozik az izzadás, gyors szívdobogás, éhség- és szomjúságérzet, szédülés, zavartság, látási problémák. Ezek a tünetek rohamszerűen jelentkeznek, és mivel nem specifikusak, (azaz egyéb állapotok illetve betegségek esetén is megjelenhetnek), mindig célszerű gondolni diabeteses hypoglickemiára is.
A C-peptid vizsgálat eredménye felhasználható a túlzott mértékű saját inzulintermelés és a túl sok külsőleg bevitt inzulin elkülönítésére is. Ezen kívül segít diagnosztizálni az insulinomákat is.
A C-peptid vizsgálata olyan speciális esetben is hasznos lehet, amikor valakinek eltávolították a hasnyálmirigyét, és ezt követően, az inzulinképzés biztosítására, hasnyálmirigy szigetsejt beültetésére került sor. Ekkor a C-peptid szintjét figyelhetik a kezelés hatékonyságának monitorozásához illetve az eljárás folyamatos sikerének igazolásához.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A magas C-peptid szint általában magas inzulin szintet jelent. Ez lehet a túlzott inzulin-termelés, vagy egy magas vércukorszintre történő válasz eredménye, amelyet túlzott cukorfelvétel és/vagy inzulin rezisztencia okoz. (Az inzulin rezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet sejtjei nem képesek megkötni az inzulint a cukor sejtekbe történő transzportjához. A sejtek így cukor-hiányossá válnak, és jelzik a szervezetnek, hogy készítsen több inzulint.)
Magas C-peptid szint előfordulhat még insulinomák, hypokalaemia, terhesség, Cushing-szindróma és veseelégtelenség esetén is.
A glükóz terhelés (orális glülóz tolarencia teszt, OGTT) esetén a C-peptid szint átmenetileg akár 5-6-szorosára is emelkedhet. Ezt figyelembe kell venni az eredmény értékelésekor!

A C-peptid szint alacsony, ha a béta sejtek által termelt inzulin kevés, vagy amikor a külsőleg bevitt (exogén) inzulin, vagy más gátló anyag (pl. epinefrin) gátolja az inzulin-termelést. Egyes vizelethajtók és az alkohol is csökkentheti a C-peptid szintet.

Mit kell még tudnom?
A C-peptid vizsgálata speciális eljárást és műszerezettséget igényel, ezért nem terjedt el széleskörben, és nem minden laboratórium végzi.  Két fő módszer van a C-peptid meghatározására: RIA (radioimmunoassay) és ICMA (immunochemiluminometric assay).  A módszereknek különböző a referencia tartománya, az érzékenysége, és a specificitása, ezért nem helyettesíthetők egymással. A vizsgálatot célszerű ugyanabban a laboratóriumban, ugyanazzal a módszerrel elvégeztetni.

Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy bár az inzulin és a C-peptid állandó arányban termelődik, a C-peptid és az inzulin különböző módon ürül ki a szervezetből. Az inzulin átalakítása és eltávolítása a máj által történik, míg a C-peptid lebontódik, és a vesén keresztül kiürül. Lényeges különbség van a molekulák élettartamában is: a C-peptidé körülbelül 30 perc, az inzuliné 5 perc, azaz normál körülmények között körülbelül ötször annyi C-peptid van jelen a véráramban, mint inzulinból. Ha figyelembe vesszük, hogy  a páciensek között előfordulhat olyan, akinek a veséje és/vagy a mája nem megfelelően működik, megállapítható, hogy a C-peptid meghatározásának erednényéből nem lehet messzemenő következtetést levonni, azaz a C-peptid vizsgálat ugyan fontos információt nyújthat a béta sejtek inzulin-termelő képességéről, de ezt az információt a körülmények figyelembe vételével, kellő kritikával kell fogadni.
Fontos tudni, hogy ha a hypoglykaemia okának tisztázása a cél, a C-peptid meghatározásához szükséges vérvételt éhgyomorra kell elvégezni!

Gyakori kérdések

1. El lehet végezni a C-peptid meghatározást otthon? 
Nem. A C-peptid meghatározása speciális felszereltséget és képzettséget igényel. Ezt gyakran még egyes laboratóriumok sem képesek biztosítani, ezért a speciálisan előkészített mintát úgynevezett referencia laboratóriumba küldik meghatározásra.

2. Ha valakinek külső inzulin-pótlásra van szüksége, mindenképpen el kell végezni a C-peptid meghatározást is?
Lehetséges. Az inzulin adása általában azoknak ajánlott, akiknek nincs saját inzulin-termelésük. Ők azok, akiknek rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintjüket, és maguknak kell beadni az inzulint, - akár napjában többször is. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos kéri a C-peptid meghatározást a béta sejtek állapotának felméréséhez, és hogy van-e még inzulin-termelés.
Akkor is célszerű elvégeztetni a C-peptid meghatározást, ha valaki olyan gondozói programban vesz részt, amelyhez szorosan hozzátartozik a minőségellenőrzés is!

3. Mi egyebet kell még tudni a C-peptid vizsgálatról?

A kutatók egyre jobban kezdik megérteni a C-peptid szerepét a szervezetben. Európában olyan klinikai vizsgálatokat folytatnak, amelyek magukban foglalják a C-peptid alkalmazását az 1-es típusú cukorbetegség terápiájában is. Az eredmények biztatóak: a diabetikus szövődmények csökkentek, a veseműködés, a vérkeringési és idegi funkciók javultak. Az eredmények azonban további megerősítést igényelnek.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.