Más néven
Fragmentált D-dimer
Fibrin degradációs termék
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 31.12.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vérrögképződéssel (trombózis) járó epizódok kizárására és a trombózishoz kapcsolódó kórállapotok diagnosztizálására.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnek vérrögképződésre utaló tünetei vannak vagy rendellenes vérrögképződéshez vezető kórállapotban szenved, mint a mélyvénás trombózis, pulmonáris (tüdő-) embólia (TE), disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC); valamint a DIC és a túlzott vérrögképződéssel járó állapotok kezelésének ellenőrzése céljából.

Milyen mintára van szükség?

A kar egy könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

 

Mit vizsgálunk?

A D-dimer egy fehérje hasítási termék, amely a szervezetben kialakuló vérrögök oldódása során képződik. Normális esetben nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben mutatható ki, hacsak a szervezetben nem zajlik vérrögképződés és –oldódás. Ebben az esetben jelentősen megnövekszik a D-dimer szintje, ez a teszt ezt mutatja ki.

Ha egy vérérben vagy szövetben sérülés keletkezik és vérzés indul, aktiválódik a hemosztázisnak nevezett folyamat, melynek eredményeként vérrög képződik és a vérzés végül eláll. A folyamat során fibrin szálak keletkeznek, a szálak között keresztkötések alakulnak ki, és létrejön a fibrinháló. Ez a háló a vérlemezkékkel együtt a sérülés helyén rögzíti a vérrögöt, amíg a sérülés begyógyul.

Ha a sérült terület meggyógyul és a vérrögre már nincs szükség, a szervezet a plazmin nevű enzim működése által apró darabokra bontja, majd feloldja azt. A vérrögben található és ilyenkor oldódó fibrin hasítási termékeit fibrin degradációs (lebontási) termékeknek nevezzük (FDP), amelyek gyakorlatilag a keresztkötött fibrin különböző méretű darabjai. Az egyik végső fibrin lebontási termék a D-dimer, amely a vérmintából kimutatható. A D-dimer szintje a vérben jelentősen megemelkedhet, ha a szervezetben fibrin-rögök képződése és oldódása zajlik.

 

A D-dimer teszt fő előnye az, hogy a sürgősségi osztályon jelentkező betegben, akiben alacsony vagy közepes a vérrögképződés (trombózis) és/vagy tromboembólia kockázata, segít meghatározni a vérrög jelenlétének valószínűségét. A negatív D-dimer teszt (a D-dimer szintje egy előre meghatározott határérték alatt van) azt jelzi, hogy a trombusképződés esélye nagyon alacsony. Azonban a pozitív D-dimer teszt nem mondja meg egyértelműen, hogy van-e trombus vagy nincs, csak azt jelzi, hogy további vizsgálatok szükségesek (pl. ultrahang, CT-angiográfia).

 

Számos tényező és kórállapot vezethet rendellenes vérrögképződéshez. Az egyik leggyakoribb eset a mélyvénás trombózis (MVT), ilyenkor a szövetek mélyén haladó vénákban vérrögök alakulnak ki, legtöbbször a lábszárban. Ezek a vérrögök nagyra nőhetnek, és elzárhatják a keringés útját a lábban, ami duzzadáshoz, fájdalomhoz és szöveti károsodáshoz vezet. A vérrögből továbbá leszakadhatnak darabok, amelyek a test egyéb részeire is eljuthatnak. Ezek az „embólusok” elakadhatnak a tüdőben, és tüdőembóliát okozhatnak (TE). A MVT-ból eredő tüdőembólia évente 300.000 embert érint az Egyesült Államokban.

Bár a vérrögök leggyakrabban az alsó végtag vénáiban alakulnak ki, egyéb területeken is képződhetnek. A D-dimer mérés szempontjából mindegy, hogy milyen területen alakult ki a vérrög. A koszorúserekben képződő vérrögök miokardiális infarktushoz (szívrohamhoz) vezetnek. A szív belső felszínén, vagy a billentyűkön is kialakulhatnak vérrögök, főként, ha rendszertelenül ver a szív (pitvarfibrilláció), vagy ha a billentyűk károsodtak. A nagy ütőerekben is képződhetnek vérrögök, az ateroszklerózis (érelmeszesedés) által okozott szűkületek és károsodott szakaszok környékén. Az ilyen vérrögökből leszakadhatnak darabok, melyek embólusként eljtuhatnak egy másik szervbe, például az agyba (szélütést okozva) vagy a vesékbe.

A D-dimer teszt egyéb vizsgálatokkal együtt segíthet a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) diagnosztizálásában. A DIC során testszerte aktiválódnak majd elhasználódnak az alvadási faktorok. Így számos apró vérrög alakul ki, ugyanakkor az értintett egyén hajlamos lesz a túlzott vérzésre is. A DIC egy összetett, potenciálisan életveszélyes állapot, amely számos kórállapot következtében kialakulhat, ilyenek a sebészi beavatkozások, szepszis (vérmérgezés), kígyómarás, májbetegség, és a szülés. Amíg a kiváltó ok megszűnik, a betegnél támogató kezelést kell alkalmazni. DIC-ben rendszerint nagyon magas a D-dimer szintje.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A D-dimer tesztet a rendellenes vérrögképződés (trombus) kizárására használjuk. Többek között az alábbi kórállapotok kizárására használhatjuk a D-dimer tesztet:

  • mélyvénás trombózis (MVT)
  • tüdőembólia (TE)
  • szélütés (sztrók)

  A D-dimer teszt segítségével azt is meghatározhatjuk, hogy szükség van-e további vizsgálatokra hiperkoagulabilitással, azaz rendellenes vérrögképződéssel járó betegségek és kórállapotok irányába.

  A D-dimer teszt használható a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) diagnosztizálásához, valamint a kezelés hatásosságának követéséhez.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A D-dimer tesztet gyakran a sürgősségi osztályra érkező, súlyos tüneket (pl. mellkasi fájdalom, nehézlégzés) mutató betegeknél kérik.

  A D-dimer vizsgálatot olyankor is kérhetik, ha beteg a mélyvénás trombózis tüneteit mutatja, melyek lehetnek:

  • érzékeny vagy fájdalmas alsó végtag, rendszerint csak az egyik láb
  • lábdagadás, ödéma
  • a láb bőrének elszíneződése

  A vizsgálat tüdőödéma tüneteit mutató beteg esetében is kérhető:

  • hirtelen fellépő légszomj, erőlködő légzés
  • köhögés, véres köpet ürítése (hemoptózis)
  • tüdő eredetű mellkasi fájdalom
  • szapora szívverés

  A D-dimer teszt elvégzése különösen hasznos, ha az orvos arra gyanakszik, hogy nem mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia áll a tünetek hátterében. A teszt segítségével gyorsan és beavatkozás nélkül kizárható, hogy rendellenes vagy túlzott véralvadás okozza a tüneteket. Mindazonáltal, ha a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján nagy a tüdőembólia valószínűsége, a D-dimer tesztet nem ajánlott elvégezni.

   

  Ha a betegnek disszeminált intravaszkuláris koagulációra (DIC-re) utaló tünetei vannak, mint pl. vérző fogíny, hányinger, hányás, súlyos izom- és hasi fájdalom, görcsök és csökkent vizeletürítés, a D-dimer teszt mellett a PI, APTI, fibrinogén és vérlemezkeszám mérését is el szokták végezni, ezek segíthetnek ugyanis a diagnózisban. A D-dimert a DIC-re adott kezelés során rendszeres időközönként mérhetik, hogy ellenőrizzék a beteg állapotát.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normális vagy „negatív” D-dimer szint (azaz, ha a D-dimer egy előre meghatározott határérték alatt van) azt jelenti, hogy a vizsgált betegnek nagy valószínűséggel nincs olyan heveny betegsége, amely rendellenes vérrögképződéshez vagy – lebomláshoz vezet. Az egészségügyi szakemberek között konszenzus van abban, hogy a D-dimer teszt olyan betegek esetében a legmegbízhatóbb és leghasznosabb, akiknél alacsony vagy közepes a trombózis kockázata. A teszt segítségével kizárható a vérrögképződés a tünetek hátterében.

  A pozitív D-dimer eredmény azt is jelezheti, hogy rendellenesen magas a fibrin lebontási termékek szintje a vérben. Ez azt jelenti, hogy jelentős vérrögképződés (trombus) és – lebomlás zajlik a szervezetben, de ennek helyét vagy okát a teszt nem mondja meg. Lehet például vénás tromboembólia (VTE) vagy disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) eredménye. DIC esetén a D-dimer szint általában nagyon magas.

  A magas D-dimer szint azonban nem mindig egyenértékű a vérrög jelenlétével, hiszen számos egyéb tényező is vezethet D-dimer emelkedéshez. A fibrinképződéssel, majd – lebomlással járó állapotokban is emelkedett lehet a D-dimer szint, ilyenek pl. a friss műtét, trauma, fertőzés, szívroham, bizonyos rákos betegségek, vagy az olyan állapotok, amikor a fibrin nem szűrődik ki rendesen, mint májbetegség esetén. Mindezek miatt a D-dimert kórházban fekvő betegek esetében általában nem használják a VTE kizárására.

  Várandósság során is zajlik fibrinképződés és –lebomlás a szervezetben, így emelkedett lehet a D-dimer szint. Azonban, ha egy várandós, vagy frissen szült nőnél felmerül a DIC gyanúja, a PI, APTI, fibrinogén és vérlemezke szám mellett a D-dimer teszt is segíthet a diagnózis felállításában. Ha a nő DIC-ben szenved, a D-dimer szint emelkedett lesz.

  A D-dimer kiegészítő vizsgálatként használható. A D-dimer teszt meglehetősen érzékeny, de nem elég specifikus teszt, így csak a mélyvénás trombózis (MVT) kizárására, nem annak megerősítésére használható. Ha a tüdőembólia valószínűsége a klinikai tünetek alapján nagy, a D-dimer tesztet nem ajánlott elvégezni. Mind az emelkedett, mind a normális D-dimer eredmény követést igényelhet, ez pedig további vizsgálatokat tehet szükségessé. Pozitív D-dimer eredmény, illetve közepes vagy magas MVT kockázat esetén további, képalkotó vizsgálatokra (pl. CT angiográfiára) van szükség.

  A DIC kezelésének követése során a csökkenő D-dimer szint a kezelés hatásosságát, az emelkedő szint a kezelés eredménytelenségét jelezheti.

 • Mit kell még tudnom?

  A D-dimer szintje az idősekben magasabb. Hamis pozitív eredményt kaphatunk magas reumatoid faktor szint esetén, ez reumatoid artritiszben szenvedő betegekben fordul elő. A D-dimer teszttel kapcsolatban gyermekek esetén nem áll rendelkezésre elegendő adat.

  A D-dimer szint mérésére több különböző módszer létezik. A jelenleg elérhető D-dimer teszteket, amelyek mennyiségi eredményt adnak, rendszerint kórházi laboratóriumokban végzik. Mivel a különböző tesztek különböző mértékegységeket használnak, az eredményeket nem lehet közvetlenül összehasonlítani.

 • Melyek a gyakori rizikófaktorai a rendellenes véralvadásnak?

  A rizikófaktorok a következők lehetnek:

  • nagyműtét vagy trauma
  • kórházi bennfekvés vagy szociális otthonban lakás
  • tartós mozdulatlanság – pl. hosszú repülőút vagy autóút stb., vagy tartós ágyhozkötöttség
  • fogamzásgátló tabletta vagy hormonpótló készítmény szedése
  • csonttörés, gipsz viselése
  • várandósság, szülés utáni időszak
  • antifoszfolipid szindróma
  • bizonyos rákos betegségek
  • örökletes véralvadási zavarok, mint az V. faktor Leiden mutációja
  • korábban elszenvedett vénás tromboembólia (VTE)
  • elhízás
  • dohányzás
 • Milyen további vizsgálatokat kérhet az orvosom, ha pozitív lesz a D-dimer tesztem?

  A sürgősségi osztályon, ha önnél alacsony vagy közepes kockázatot állapítanak meg trombózisra és/vagy vénás tromboembóliára, és a D-dimer eredménye pozitív, az orvos valószínűleg egy nem invazív képalkotó vizsgálatot fog kérni, ez lehet a vénák ultrahang vizsgálata, multidetektoros helikális axiális komputer-tomográfia (CT), direkt tüdő-angiográfia, vagy ventilációs-perfúziós (V/Q) szken.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Weitz, J. et. al. (2017). A Test in Context: D-dimer. J Am Coll Cardiol. 2017;70(19):2411-2420. Available online at https://www.medscape.com/viewarticle/888540 Accessed on 5/05/18.

Lehman, C. et. al. (2018 Mary, Updated). Disseminated Intravascular Coagulation – DIC. ARUP Consult. Available online at https://arupconsult.com/content/disseminated-intravascular-coagulation. Accessed on 5/05/18.

Patel, K. and Chun, L. (2017 July 05, Updated). Deep Venous Thrombosis (DVT). Medscape Emergency Medicine. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/1911303-overview. Accessed on 5/05/18.

Springel, E. and Malhotra, T. (2018 January 22, Updated). Thromboembolism in Pregnancy. Medscape Obstetrics & Gynecology. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2056380-overview#showall. Accessed on 5/05/18.

Reihani, H. et. al. (2018 February 11). Diagnostic Value of D-Dimer in Acute Myocardial Infarction Among Patients With Suspected Acute Coronary Syndrome. Cardiol Res. 2018 Feb; 9(1): 17–21.Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5819624/. Accessed on 5/05/18.

(© 1995–2018). D-Dimer, Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/40936. Accessed on 5/05/18.

Szigeti, R. (2014 December 10, Updated). D-Dimer. Medscape Laboratory Medicine. Available online at https://emedicine.medscape.com/article/2085111-overview#showall. Accessed on 5/05/18.

(2017 July 7, Updated). Know the Risks, Signs & Symptoms of Blood Clots. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/infographic-risk.html. Accessed on 5/13/18.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Disseminated Intravascular Coagulation Panel. AACC View Q&A [On-line information]. Available online at http://www.aacc.org/access/outcomes/18_disseminated_intravascular.stm.

(2003 January). In Search of a Killer - Does D-dimer Help? American College of Emergency Physicians [On-line information]. Available online at http://www.acep.org/1,32394,0.html.

(2001 July 17). Improving the Diagnosis of Pulmonary Embolism in the Emergency Department. Annals of Internal Medicine v135 (2) [On-line Journal]. Available online at http://www.annals.org/issues/v135n2/nts/200107170-00005.html.

Strandness Jr., DE. Are Physical Findings Totally Useless In DVT/PE? Vascular Web, University of Washington School of Medicine [On-line information]. Available online at http://www.vascularweb.org/doc/54.

Tan, J. (2000 December). Clinical Applications of the D-Dimer Assay in Deep Venous Thrombosis. San Bernardino County Medical Society Bulletin [On-line newsletter]. Available online at http://www.sbcms.org/southcalphysician/2000/nov-dec/art5.htm.

Prazeres, G. Deep Vein Thrombosis - Part II. Internal Medicine MedStudents [On-line information]. Available online at http://www.medstudents.com.br/medint/medint5.htm.

D-Dimer: Lifting the Veil of Confusion. Diagnostics today Online, Beckman Coulter [On-line information]. Available online at http://www.beckmancoulter.com/resourcecenter/diagtoday/articles/features/betterddimer.asp.

Began, T. (2002 October). Elisa D-Dimer: How Accurate For PE Diagnosis? PulmonaryReviews.com, vol 7 (10) [On-line information]. Available online at http://www.pulmonaryreviews.com/oct02/pr_oct02_ELISA.html.

Cortese Hassett, A. (2000 February). D-dimer Testing and Acute Venous Thromboembolism. Transfusion Medicine Update, The Institute for Transfusion Medicine [On-line information]. Available online at http://www.itxm.org/TMU2000/tmu2-2000.htm.

Titus, K. (2003 January). Identity crisis persists: which D-dimer? CAP Today, In the News [On-line Journal]. Available online at http://www.cap.org/captoday/archive/2003/0103/DdimerCover.html.

Cruickshank, M. (2001 January). Practical Treatment Guidelines, Suspected DVT. The Thrombosis Interest Group of Canada [On-line information]. Available online at http://www.tigc.org/eguidelines/suspdvt.htm.

Abumuhor, I. and Hope Kearns, E.(2002 April 26). Thrombotic Thrombocytopenic Purpura, Differential Diagnosis. The Virtual Health Care Team [On-line information]. Available online at http://www.vhct.org/case2300/diagnosis.shtml.

Venous Thromboembolism (VTE), Qualitative (Time Sensitive). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing (CLT) [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_250b.htm.

Yen, S. (2001 March 27). D-Dimer For The Diagnosis Of Deep Vein Thrombosis. Internal Medicine Evidence Based Medicine Newsletter, Edition 8 [On-line Newsletter]. Available online at http://www.wshmc.org/wshcresidency/EBMNL/EBMNL032701.htm.

Schreiber, D. (Updated 2010 June 10). Deep Venous Thrombosis and Thrombophlebitis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/758140-overview. Accessed August 2010.

Kamangar, N. and McDonnell, M. (Updated 2010 May 14). Pulmonary Embolism. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/300901-overview. Accessed August 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 January 30) Thrombophlebitis. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/thrombophlebitis/DS00223/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed August 2010.

(© 2008). Focus on Blood Clots. Vascular Disease Foundation [On-line information]. PDF available for download at http://www.vdf.org/pdfs/VDF_FocusOnBloodClots.pdf. Accessed August 2010.

Lehman, C. et. al. (Updated 2010 January). Disseminated Intravascular Coagulation – DIC. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/DIC.html?client_ID=LTD#tabs=1. Accessed August 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 347-348.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 332-333.

(April 2009) Hui S, Mast A, D-dimer: A non-invasive triage test for patients with suspected DVT. Clinical Laboratory News, Volume 35, Number 4. Available online at http://www.aacc.org/publications/cln/2009/april/Pages/series0409.aspx. Accessed November 2010.

(August 2006) Bussey H. What is the D-dimer test? ClotCare Online Resources. Available online at http://www.clotcare.com/faq_ddimertest.aspx through http://www.clotcare.com. Accessed November 2010.

National Blood Clot Alliance. Blood Clot Signs, Symptoms and Risks. Available online at http://www.stoptheclot.org/learn_more/blood_clot_symptoms__dvt.html. Accessed November 2010.

Patel, K. et al. (Updated 2014 April 15). Deep Venous Thrombosis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/758140-overview. Accessed April 2014.

Ouellette, D. (Updated 2013 December 23). Pulmonary Embolism. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/300901-overview. Accessed April 2014.

Mayo Clinic Staff (2014 February 22) Thrombophlebitis. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/thrombophlebitis/DS00223/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed April 2014.

Reviewed by Heikal, N. et al. (Updated September 2013). Disseminated Intravascular Coagulation – DIC. ARUP Consult. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/DIC.html?client_ID=LTD#tabs=1. Accessed April 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2012). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 11th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 338-339.

(© 1995–2014). D-Dimer Plasma. Mayo Medical Laboratories. http://www.mayomedicallaboratories.com/testcatalog/Clinical+and+Interpretive/9290. Accessed April 2014.

Szigeti, R. et al. D-Dimer. (Updated 2012 November 2). Medscape. Available online at http://www.emedicine.medscape.com/article/2085111-overview#a30. Accessed April 2014.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.