Más néven
D-dimer
Fibrin degradációs termék
Hivatalos név
D-dimer
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít diagnosztizálni vagy kizárni a trombotikus (vérrög képződéssel járó) betegségeket és állapotokat.

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor Önnek olyan betegsége vagy tünetei vannak, amelyek akut és/vagy krónikus vérrögképződést okoznak, mint pl.: MVT (mélyvénás trombózis), PE (pulmonális embólia), DIC (disszeminált intravaszkuláris koaguláció). Használják a DIC vagy más trombotikus állapot nyomonkövetésére és a kezelés monitorozására.

Milyen mintára van szükség?

Vérmintára, amelyet könyökhajlati vénából vagy néha az ujjbegyből vesznek. Vénás vér esetén alvadásgátolt vér szükséges. Legalkalmasabb a citrátos ("kék kupakos") csőben levett vér. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal össze kell forgatni (nem rázni!)

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

 

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Amikor a véna vagy az artéria megsérül, és megindul a vérzés, akkor a véralvadási folyamat lépései és a véralvadási faktorok (koagulációs kaszkádnak nevezett) sorozata aktiválódik a szervezet által, hogy csökkentse a vérzést és hogy a rés betöméséhez vérrögöt képezzen. A folyamat alatt fibrinnek nevezett termékek (fehérjefonalak) képződnek. Ezek a fonalak keresztkötéssel kapcsolódnak (többek között egy trombin nevű fehérje által), hogy fibrinhálót képezzenek, amely csapdába ejti a vérlemezkéket, és segít vérrögöt képezni a sérülés területén. 

Ha a területnek elég ideje volt begyógyulni, akkor a szervezet a plazminnak nevezett fehérjét használja arra, hogy a vérrögöt (trombust) apró darabokra hasítsa, hogy így eltávolítható legyen. A szétmállott rög darabjait nevezzük fibrin degradációs termékeknek (FDP). A létrejött FDP-k egyike a D-dimer, amely a keresztkötött fibrin darabjaiból áll. Normál körülmények között a D-dimer nem mutatható ki a vérből, és csak a vérrögképződést követő lebontó folyamatban alakul ki. A D-dimer mérése tájékoztatja az Ön orvosát arról, ha valamilyen tényező a normálisnál jobban aktiválta a szervezet alvadási mechanizmusát.

Hogyan történik a mintavétel?
Tipikusan a vérmintát a könyökhajlati vénából veszik. Alternatíva, főleg a gyermekgyógyászatban, ha a vért az ujjbegyből veszik. 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A D-dimer-tesztet más laboratóriumi tesztekkel és képalkotó eljárásokkal együtt rendelik, hogy kizárják, diagnosztizálják és nyomon kövessék azokat a betegségeket és állapotokat, amelyek a hiperkoagulobilitást (fokozott véralvadást) okozzák. A leggyakoribb esetek egyike az MVT (mélyvénás trombózis), amely a szervezet mélyvénáiban, leggyakrabban a lábakban kialakuló vérrögképződést jelent. Ezek a vérrögök nagyon nagyra növekedhetnek, és duzzadást, fájdalmat, szöveti sérülést okozva elzárhatják a láb vérkeringését. Az is lehetséges, hogy a rögök egy darabja leszakad, és a szervezet más részeibe, pl. a tüdőbe vándorol, ahol a rög PE-t (pulmonális embólia vérrög a tüdőben) okozhat.A legtöbb vérrög a szervezet vénáiban keletkezik, de időnként vérrögképződés az oxigénszállító artériákban is előfordul. A trombózis e két típusának kombinációját néha úgy nevezik, mint vénás tromboembólia (VTE). Ha a vérrög elzárja a véráramlást egy életfontosságú szervben, mint pl. a vese, az agy vagy a szív, akkor ez visszafordíthatatlan károsodást (infarktust) és az adott szerv funcióképtelenségét okozhatja. A D-dimer-szintet általában azért rendelik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem emelkedett-e a szintje? Mérése elősegíti az MVT, PE, VT (vénás trombózis) és az AT (artériás trombózis) megerősítését, és főleg kizárását.A D-dimer-mérést más tesztekkel együtt szintén rendelik, hogy segítse a DIC diagnózisát (disszeminált intravaszkuláris koaguláció). A DIC egy komplex, akut állapot, amely számos kiinduló állapotból eredhet, pl.: bizonyos sebészeti beavatkozások, szeptikus sokk, mérgeskígyómarás, májbetegség és szülés utáni állapot. A DIC során a véralvadási faktorok aktiválódnak és az egész szervezetben felhasználásra kerülnek. Ez nagyszámú pici vérrögöt hoz létre és ezzel egy időben a beteg súlyos vérzéses állapotba kerül. A D-dimer-szint alkalmazható a DIC-kezelés hatékonyságának monitorozása is.


   

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A D-dimer-teszt rendelhető, ha a páciensnek olyan MVT tünetei vannak, mint a lábfájdalom, gyöngeség, duzzanat, elszíneződés, ödéma, vagy olyan PE tünetei, mint a nehéz légzés, köhögés, tüdő eredetű mellkasi fájdalmak. A D-dimer különösen hasznos, ha az orvos úgy véli, nem az MVT vagy PE, hanem valami más elváltozás okozza a tüneteket. Ez egy gyors, nem invazív módszer az orvos számára, hogy segítse az abnormális vagy túlzott alvadás kizárását.

  Ha a páciensnek olyan DIC tünetei vannak, mint pl.: vérző fogíny, émelygés, hányás, heves izom és hasi fájdalmak és oliguria (csökkent vizeletmennyiség), akkor D-dimer-teszt rendelhető, a PI, az APTI, a FDP és vérlemezkeszám meghatározásával együtt, hogy segítse az állapot diagnosztizálását. A D-dimer rendelhető a DIC miatti kezelés során a javulás monitorozására is. 

 • Mit jelent az eredmény?

  A pozitív D-dimer a szervezetben lévő abnormálisan magas szintű fibrin degradációs termék jelenlétét jelzi. Ez árulja el az orvosnak, ha jelentős rögképződés (trombus) kialakulás és lebomlás van a szervezetben, de nem ad információt a helyéről és az okáról. Az emelkedett D-dimer következménye lehet a VTE-nek vagy a DIC-nek, de okozhatja sebészeti beavatkozás, trauma vagy fertőzés is. Emelkedett szint található májbetegség, terhesség, rángógörcs, szívbetegség vagy bizonyos tumorok esetében is.

  A normál D-dimer teszt azt jelenti, nagyon valószínű, hogy nincs olyan akut állapota vagy betegsége a páciensnek, amely abnormális rögképződést vagy -lebontást okoz. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy a vizsgálat segít kizárni a rögképződést, mint a tünetek eredetét.

  A D-dimer meghatározása más vizsgálattal együtt ajánlott. Nem szabad, hogy az egyedüli teszt legyen egy betegség vagy állapot diagnózisára. Mind a megnövekedett, mind a csökkent D-dimer-szint utánkövetést igényel, és további vizsgálatok végzéséhez vezethet.

 • Mit kell még tudnom?

  Véralvadásgátló terápia alatt hamisan negatív D-dimer-eredményt kaphatunk. A D-dimer vizsgálatára számos módszer létezik. A legtöbb kvantitatív eredményt adó D-dimer-meghatározást a kórházi laboratóriumokban végzik, míg azokat, amelyek kvalitatív (csak minőségi: pozitív vagy negatív) eredményt adnak, a betegágy mellett.

  A D-dimer-koncentráció emelkedhet az idősekben, és hibás pozitív eredmények lehetségesek magas reumatoid faktor szint esetén (reumatoid artritiszes betegekben lévő fehérje). Olyan anyagok, mint a magas triglicerid, lipémia (magas zsírtartalom a vérben, amely abból eredhet, hogy a páciens a vizsgálat elvégzése előtt zsíros ételt fogyasztott), és az emelkedett bilirubinszint szintén hamisan pozitív eredményeket okozhat, mint ahogy a helytelen vérvétel és a mintakezelés által okozott hemolízis (a vörösvértestek szétesése) is.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?