Hivatalos név
25-Hidroxi-D vitamin (Kalcidiol); 1.25 Dihidroxi-D vitamin (Kalcitriol)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Vizsgálja a csontmetabolizmushoz kapcsolódó problémákat, vagy a paratireoid (mellékpajzsmirigy) funkciót.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnek abnormális kalcium-, foszfor- és/vagy paratireoid hormonszintje van, vagy ha Önnél csontbetegségre vagy csontgyengeségre utaló bizonyítékot találnak.

Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vett vérmintára. (Piros ("natív"), sárga ("géles"), vagy zöld kupakos ("heparinos") csőben. A plazmát műanyag tartályban lefagyasztva kell a laboratóriumba küldeni.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Ezek a tesztek a D-vitamin különböző formáit mérik az Ön vérében. A D-vitamin elnevezés számos különböző, de rokon (szteroloknak nevezett) kémiai vegyületet  jelöl, ezek közül némelyik inaktív, némelyik aktív formában van jelen a szervezetben. A két leggyakoribb D-vitamin-teszt a kalcidiolt (egy inaktív forma) és a kalcitriolt (az aktív forma) méri. A kalcidioltesztet (néha 25-Hidroxi-D vitaminnak nevezik) arra használják, hogy bizonyságot adjon arról, hogy a szervezetnek megfelelő a D-vitamin-ellátása. A kalcitrioltesztet (néha 1,25 Dihidroxi-D vitaminnak nevezik) arra használják, hogy bizonyságot adjon arról, hogy a vese elegendő mennyiségű kalcidiolt alakít át aktív kalcitriol hormonná.

Az aktív kalcitriol hormon fő szerepe az, hogy segítsen szabályozni a kalcium, foszfor és (kisebb mértékben) a magnézium felszívódását. A D-vitamin életfontosságú a csontok növekedéséhez és egészségéhez; e nélkül a csontok lágyakká, deformáltakká válnak és nem képesek a normál regenerációra, olyan betegséget eredményezve, amelyet gyermekekben angolkórnak, felnőttekben oszteomalaciának nevezünk. 

A D-vitamin két forrásból ered. A napfénynek kitett szervezet képes D-vitamint előállítani. Ez az alapja annak, hogy a D-vitamint napfényvitaminnak nevezzük ez a bőrben a 7-dehidrokoleszterinből alakul ki, ha a bőrt napsugárzásnak tesszük ki. A D-vitamin felvehető táplálékkal is, akár táplálék formában, vagy vitaminkiegészítőként. A különböző D-vitaminokat az indexszám alkalmazásával különböztetik meg. A D2- vitamin táplálékból és vitaminkészítményekből származik. A D3- vitamin endogén (a szervezet által termelt). A D2- és D3-vitamin kémiai szerkezete kicsit különbözik, de mindkettő az aktív kalcitriol hormon előállításához vezet.

A bőrben kialakult D3-vitamin vagy a táplálékkal felvett D2-vitamin olyan inaktív formák, amelyet a máj alakít át egy másik inaktív formává, amelyet kalcidiolnak neveznek. A kalcidiol a D-vitamin fő formája, amelyet a szervezet tárol, és a keringésben mérhető. A vese a kalcidiolt alakítja át aktív kalcitriol formává. A vérben a D-vitamin kb. 99,9%-a kalcidiol és 0,1%-a kalcitriol.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a könyökhajlati vénába szúrt tűvel veszik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?

  A D-vitamin-teszteket a csontgyengeség vagy a csontdeformáltság okának megállapítására alkalmazzák, vagy az abnormál kalciummetabolizmus (ez abnormál kalcium-, foszfor- vagy PHT- tesztben mutatkozik meg) kimutatására, amely a D-vitamin-hiány vagy -felesleg eredményeként jelenik meg.

  Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, és belekben a zsírokhoz hasonlóan szívódik fel, ezért a D-vitamin-teszteket gyakran alkalmazzák arra, hogy a pácienseket olyan betegségekre monitorozzák, amelyek zavarják a zsírabszorpciót, mint pl. a cisztikus fibrózis vagy a Crohn-betegség, hogy megbizonyosodjanak az esetükben arról, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminjuk van-e. A D-vitamin-tesztet alkalmazzák arra is, hogy megállapítsák a kezelés hatékonyságát, amikor D-vitamin-, kalcium-, foszfor- és/vagy magnéziumkiegészítést írtak elő.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kalcidiol- vagy a kalcitriolteszt is rendelhető, ha a páciensnek abnormál vérkálcium, -foszfor és/vagy -magnézium szintje van, vagy ha a csontrendellenesség bizonyított.

  Ha a kálciumszint alacsony vagy a betegnek D-vitamin-hiány tünetei vannak, pl. gyermekekben csontdeformálódás (angolkór), vagy felnőttekben csontgyengeség, lágyság vagy törékenység (osteomalacia), akkor rendszerint a kalcidioltesztet rendelik, hogy azonosítsák a valószínűleg fennálló D- vitamin-hiányt.

  Ha a kalciumszint magas vagy a páciensnek olyan betegsége van, amely túl sok mennyiségű kalcitrioltermeléssel jár, mint pl. a sarcoidosis vagy a limfómák néhány formája, akkor rendszerint kalcitrioltesztet rendelnek.

  A D-vitamin-tesztek alkalmazhatók arra is, hogy segítsenek diagnosztizálni vagy monitorozni a paratireoid mirigy működését, mivel a paratireoid hormon szükséges a D-vitamin aktiválásához. Ha D-vitamin, kalcium, foszfor vagy magnézium pótlására van szükség, akkor néha a D-vitamin-szintet mérik a kezelés hatékonyságának monitorozására.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az alacsony kalcidiolszint a vérben azt jelenti, hogy Ön nem kap elég napfényt vagy elegendő D-vitamint a táplálékban, amely a szervezete igényének megfelelő lenne; vagy azt, hogy nem megfelelő a felszívódás a belekben; vagy nem elegendő az a mennyiség, amely a májban kalcidiollá alakul át (amely azt jelenti, hogy a véráramba nem kerül elegendő). Esetenként olyan gyógyszerek, amelyeket rohamok kezelésére alkalmaznak, különösen a phenytoin (Dilantin), befolyásolhatják a máj kalcidiol termelését.

  Rendszerint a magas kalcidiolszint a vitaminpirulákból vagy egyéb táplálékkiegészítőkből származó túlzott bevitelt tükrözi.

  Alacsony kalcitriolszint gyakran látható májbetegségben és megjelenik a páciensben a korai veseelégtelenség  egyik első elváltozásaként.

  Magas kalcitriolszint fordulhat elő, ha nincs elegendő paratireoid hormon vagy olyan betegségek esetén, mint a sarcoidosis vagy némely limfóma, amely a vesén kívüli kalcitriolt állít elő.

 • Mit kell még tudnom?

  A magas D-vitamin- és kalciumszint kalcifikációhoz vezethet, amely olyan szerveket károsíthat, mint pl. a vesék, mivel a szervezet megpróbálja csökkenteni a vér kalciumszintjét azáltal, hogy kalciumfoszfát vegyület rakódik le a szervekben.

  Ha a magnéziumszint alacsony, az alacsony kalciumszintet okozhat, amely rezisztens a D-vitamin és paratireoid hormon szabályozásra. Szükség lehet mind magnézium-, mind kalciumkiegészítésre, hogy a normál funkció visszaálljon.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Jó gyakorlat-e a D-vitaminnal dúsított tej vagy gabonafélék alkalmazása?

  Igen. A szervezet által termelt D-vitamin-mennyiség elégtelen lehet, különösen akkor, ha korlátozott mennyiségű napsugárzás van (télen, olyan helyeken, ahol túlnyomóan felhős idő van). Mivel a táplálék eredetű D-vitamin természeténél fogva csak néhány táplálékban található, mint pl. a csukamájolajban, a táplálékban való felvétel nem lenne elegendő a legtöbb ember számára. Ugyanakkor az Egyesült Államokban a D-vitamint rutinszerűen adagolják a tejhez, dúsítják vele a gabonaféléket és a gyümölcsleveket, hogy biztosítsák a táplálékkal való megfelelő ellátást. Ez a D-vitaminos táplálékdúsítás igazi sikertörténet volt az Egyesült Államokban, drasztikusan csökkentette a fiatalkorú angolkórosak arányát és viszonylag ritkává tette az előfordulását.

 • 2. Hozzájuthatok-e a D-vitaminhoz joghurtból és sajtból?

  Talán. Bár vannak olyan tejtermékek, amelyek D-vitaminnal dúsítottak, de a legtöbb tejtermék nem az.

 • 3. Van-e a D-vitaminnak egyéb alkalmazása?

  Igen, a D-vitamin-krémnek van egy helyi alkalmazású formája, amelyet a psoriasis kezelésére alkalmaznak. Egyéb területeken is végeznek kutatásokat, ezek közé tartozik a D-vitamin azon lehetséges alkalmazása, amely segítség lehet az autoimmun megbetegedések ellenőrzésében.

 • 4. A D-vitamin szükséges komponense-e a kalciumkiegészítőknek?

  Mivel a kalciumfelszívódás a D-vitamintól függ, sok gyártó D-vitamint adagol a kalciumkiegészítőkhöz, hogy biztosítsa az optimális kalciumfelvételt. Ha önnek más forrásokból elegendő mennyiségű D-vitaminja van, akkor nincs szükség további D-vitamin-bevitelre. Nem valószínű, hogy a tablettákban lévő D-vitamin-mennyiség túlzott mennyiségű D-vitamin-felvételhez vezetne, vagy káros lenne.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.