Más néven
ALB
Hivatalos név
Szérum albumin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 08.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A májrendellenesség és a vesebetegség szűrésére, táplálkozási állapot becslésére, főleg a kórházban ápolt betegek esetében (ebben az esetben néha a prealbumin vizsgálatot használják az albumin helyett).

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
 • Rutin vérvizsgálat során, 
 • ha az orvosa úgy véli, hogy önnek májkárosodásra vagy vesebetegségre utaló tünetei vannak
 • ha az  utóbbi időben hirtelen gyorsan csökken a testsúlya
olyan tünetei vannak, amik alultápláltságra utalnak
 • tervezett sebészeti beavatkozást megelőzően
Milyen mintára van szükség?

Az alkar könyökhajlati vénájából vett vérre .

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az albumin a máj áltel termelt fehérje. A vérben előforduló proteinek közel 60 %-át az albumin teszi ki és számtalan feladata van. Ez a teszt a vér albumin szintjét méri.  

  Az albumin akadályozza meg, hogy a folyadék kiszivárogjon az érfalon túlra, táplálja a szöveteket; hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és olyan anyagokat szállít, mint a kalcium a szervezetben. Az albumin szintje kisebb-nagyobb mértékben csökkenhet, ha zavart szenved a termelése a májban, növekszik a fehérje lebomlása, növekszik a fehérje vesztéa a veséken keresztül és / vagy megnökszik a plazma térfogatát (a vér hígulása).

  Az alacsony albuminszint két fontos oka:

  • Súlyos májbetegség - mivel az albumint a máj termeli, szintje csökkenhet a májfunkció csökkenésével; ez azonban jellemzően csak akkor következik be, ha a máj súlyosan érintett.
  • Vesebetegség - a vesék egyik funkciója a plazmafehérjék, például az albumin visszatartása, így a vizelettel együtt nem ürül. Az albumin nagy koncentrációban van jelen a vérben, így amikor a vesék megfelelően működnek, gyakorlatilag nem ürül az albumint a vizelettel. Azonban ha a vese károsodik, elveszíteni az albumin és más fehérjék visszatartásának képességét. Ez gyakran fordul elő krónikus betegségekben, például cukorbetegségben és magas vérnyomásban. Nephrosis szindrómában nagyon nagy mennyiségű albumin ürül a vesén keresztül.
 • Hogyan történik a mintavétel?

  Egy kari vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az albumin tesztet rutinszerűen kérik egészségügyi állapot felmérés során, mint például egy átfogó metabolikus-panel (ÁMP) részeként.

  Ezenkívül, mivel az albumin szintje alacsony lehet számos különböző betegségben és rendellenességben, ezért  diagnosztizálására használható, a kezeléssel vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan az egészségi állapot megváltozásának megfigyeléséhez, valamint szűrővizsgálatként, amely alapján más tesztek elvégzése indolkolt lehet.

  Az albumin akadályozza meg, hogy a folyadék kiszivárogjon az érfalon túlra, táplálja a szöveteket; hormonokat, vitaminokat, gyógyszereket és olyan anyagokat szállít, mint a kalcium a szervezetben.

  Az albumin szint neghatározása indokolt lehet májbetegségekben, urea és kreatinin meghatározással, vagy vesepanel vizsgáltokkal a vese funkció megítélésére. Az albumin szint mérése alkalmas a tápláltsági állapot megítélésére. 

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos véralbuminszint-vizsgálatot akkor kér (általában több más teszttel együtt), ha egy egyénnek májkárosodásra vagy nephrosis-szindrómára utaló tünetei vannak.

  Albuminvizsgálatot akkor szokott még kérni a kezelőorvos, ha valaki rövid idő alatt sokat fogy.

  Az albumin vizsgálatot gyakran végzik általános szűrőtesztként. 

  Az albumint meghatározzák más vizsgálatokkal együtt is, ha a beteg májbetegség tüneteit mutatja, például:

  Szem vagy bőr sárgasága (sárgaság)
  Gyengeség, fáradtság
  Megmagyarázhatatlan fogyás
  Étvágytalanság
  Hasmenés és / vagy fájdalom
  Sötét vizelet, világos színű széklet
  Viszketés (pruritus)

  Az albumint meghatározzák más vizsgálatokkal együtt is, ha a beteg nefrózis szindróma tüneteit mutatja, például:

  Duzzanat vagy puffadás, különösen a szem vagy az arc, a csukló, a has, a comb vagy a boka körül.
  Ha a vizelet, amely habos, véres vagy kávé színű.
  A vizelet mennyiségének csökkenése esetén.
  Vizelési problémák, például égő érzés vagy rendellenesség észlelése  vizelés alatt, vagy a vizelés gyakoriság megváltozása, különösen éjszaka
  A hát középső részének fájdalma (oldalt), a bordák alatt, ahol a vesék találhatók
  Magas vérnyomás (hipertónia)

  A háziorvos elrendelheti az albumin tesztet az egyén táplálkozási állapotának ellenőrzésére vagy monitorozására. Azonban, mivel az albumin-az alultápláltság mellett számos különböző állapotban is előfordulhat, ezért  csökkenését óvatosan kell értékelni.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az albumin teszt eredményét ugyanabban az időben elvégzett egyéb vizsgálatokkal együtt értékelik, például az átfogó metabolikus panelben (ÁMP) vagy a nyomon követés esetén.

  Az alacsony albumin szint figyelmeztető jel lehet és további vizsgálatok elvégzését teheti indokolttá. Az alacsony albumin olyan ideiglenes állapotot tükrözhet, amely magától megoldódik, vagy olyan heveny (akut) vagy idült (krónikus) állapotot jelez, mely orvosi beavatkozást igényel.

  Az albumin szintje kisebb-nagyobb mértékben csökkenhet, ha zavart szenved a termelése a májban, növekszik a fehérje lebomlása, növekszik a fehérje vesztés a a veséken keresztül és / vagy megnökszik a plazma térfogatát (hígul a vér).  A személy kórtörténetétől, tüneteitől és fizikális vizsgálatától függően további vizsgálatok végezhetőek az alacsony albumin szint kiderítése céljából.

  Alacsony albumin szint utalhat májbetegségre. Májenzim vizsgálatok vagy májpanel segítheti annak eldöntését, hogy  milyen típusú májbetegség van jelen a betegben. Az albumin szint azonban normális vagy közel normális lehet, egészen addig, amíg a  májbetegség előrehaladottá nem válik. Például cirrózisos betegekben az albumin jellemzően (de nem mindig) alacsony, míg a legtöbb krónikus májbetegségben, amely nem torkollik cirrózisba, az albumin általában normális.

  Alacsony albumin szint olyan betegségekben is mérhető, ahol a vesék nem képesek megakadályozni az albumin ürülését a vérből a vizeletbe. Ebben az esetben  az albumin vagy a fehérje mennyisége mérhető a vizeletben (lásd a Vizelet albumin és albumin/kreatinin ráta), vagy a kreatinin és a BUN(urea) vagy a vese panel tesztjei vizsgálhatóak.

  Alacsony albumin szint gyulladás, sokk és alultápláltság esetén is megfigyelhető. Olyan kórképekben fordul elő, amelyekben a szervezet nem képes megfelelően felvenni és megemészteni a fehérjét, például Crohn-betegségben vagy cöliákiában, illetve amennyiben nagy mennyiségű fehérje vesztés történik  a beleken keresztül.

  Az alacsony albumin számos más betegségben is megfigyelhető:
  Fertőzés
  Égés
  Műtét
  Krónikus betegségek
  Tumor
  Diabétesz
  Pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis)
  Karcinoid szindróma
  A pangásos szívelégtelenség, esetenként a terhesség miatt a plazma térfogat-növekedése

   

  Magas albumin szint látható kiszáradáskor, bár a vizsgálatot rendszerint nem használják az állapot szűrésére vagy diagnosztizálására.

 • Mit kell még tudnom?

  Egyes gyógyszerek növelik az albumint a vérben, beleértve az anabolikus szteroidokat, androgéneket, növekedési hormonokat és az inzulint.

  Ha valaki nagy mennyiségű intravénás infúziót kap, akkor a vizsgálat eredményei pontatlanok lehetnek.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Kinek van nagyobb esélye eltérő albumin szint kialakulására?

  Krónikus májbetegségben és vesebetegségekben szenvedőknek van a legnagyobb eséllyük  a rendellenes albuminszint kialakulására. Emellett azoknak, akiknek a gyomor-bél traktusuk nem megfelelően szívja fel a tápanyagokat, és az elhúzódó hasmenéses betegeknek.

 • Van otthoni teszt azalbumin mérésre?

  Véralbuminhoz nincs; a vizeletben mérheti a magas albuminszintet a gyógyszertárban vásárolható  vizeletbe mártható tesztcsík segítségével.

 • Mi a különbség a szérum/plazma albumin, a prealbumin és a vizelet albumin vizsgálat között?

  Bár a nevek hasonlóak, az albumin és az prealbumin teljesen más molekula. Mindkettő  a máj által termelt fehérje, valamint  mindkettő régóta a tápláltsági állapot megítélésére szolgál. A szérum / plazma (vagy vér) albumin gyakrabban a máj- vagy vesebetegség szűrésére és diagnosztizálására használatos vérmintából. A vizelet albumin teszt (mikroalbumin tesztnek is nevezték korábban) kimutatja és méri a vizeletben az albumin koncentrációt, mint a vesekárosodás korai mutatóját.
   

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.