Más néven
Hiperparatireózis
Hipoparatireózis
Mellékpajzsmirigy rák
A cikk utoljára módosult: 16.01.2019.
Melyek azok a mellékpajzsmirigyek és mellékpajzsmirigy betegségek?

A mellékpajzsmirigy mirigyből (a legtöbb emberben) négy darab van, amelyek a torok alatt a pajzsmirigyhez közel találhatóak. Minden egyes mellékpajzsmirigy termeli a mellékpajzsmirigy hormont (PTH), ami segíti szabályozni a vérben a kalcium szintjét.

A kalcium egy olyan ásványi anyag, ami elengedhetetlenül fontos az izmok, az idegek, és a szív megfelelő működéséhez, illetve, amire szükség van a vérrög (alvadék) és a csontok képződéséhez is. A kalcium mintegy 99%-a a csontokban és a fogakban található, míg a maradék 1% túlnyomó többsége a vérben van jelen. A szervezet minden nap veszít valamennyi kalciumot; a vesék kiszűrik a vérből és a vizelettel ürül.

A vér kalciumszint szabályozásához a PTH egy visszacsatolásos rendszer  részeként fejti ki hatását. Ennek a rendszernek a része a kalcium, a foszfor  (foszfát formájában), és a D-vitamin. A foszfor egy másik olyan ásványi anyag, ami a kalciummal együtt testszerte különböző feladatokat lát el. Túlnyomórészt a kalciummal kötődve segíti a csontok és a fogazat képződését. A D-vitamin a kalcium bélrendszerből való felszívódását segíti elő.

A mellékpajzsmirigyek feladata annak a biztosítása, hogy a vérben a kalciumszint szűk tartományban marajon. Ha a vérben a kalciumszint csökken, a mellékpajzsmirigyek PTH-t termelnek és bocsátanak ki, ami három módon is emeli a vérben a kalcium szintjét:

 • a PTH a vesékre hatva csökkenti a vizelettel ürülő kalcium mennyiségét és elősegíti a vizelettel való foszfátürítést.
 • Serkenti a vesében a D-vitamin inaktív formából hatásos formába való átalakulását. Ez pedig emeli a bélrendszerben az ételből való kalciumfelszívódás mértékét.
 • Elősegíti a csontokból a kalcium véráramba való jutását.


Ahogy a vérben a kalciumszint nő, a mellékpajzsmirigyek PTH-termelése csökken. Ez a visszacsatolt rendszer  normális esetben dinamikus, de viszonylag stabil vér kalciumszintet biztosít.


A mellékpajzsmirigyet érintő betegségek olyan állapotok, amelyek a termelt mellékpajzsmirigy-hormon (PTH) mennyiségét befolyásolják, ami viszont a vér kalcium szintjére van hatással.

Accordion Title
A mellékpajzsmirigy betegségekről
 • Főbb típusok

  A hiperparatireózis elnevezés arra utal, hogy túlságosan sok PTH-t termelnek a mellékpajzsmirigyek. Elsődleges (primer), másodlagos (szekunder) vagy harmadlagos (tercier) típusai lehetnek:

   • A primer hiperparatireózisegy olyan betegség, amikor magukkal a mellékpajzsmirigyekkel van a probléma. A primer hiperparatireózisban szenvedő betegnek túl magas a PTH-szintje és emiatt a vérben túl sok a kalcium. Mivel a kalcium a csontokból származik, idővel a csontok gyengülnek, ami emeli a törések kockázatát. 

  Az esetek mintegy 85%-ában a primer hiperparatireózis az egyik mellékpajzsmirigyben kialakult adenoma (jóindulatú tumor) következménye. Kevésbé gyakran többszörös adenomák vagy hiperplázia (az összes mellékpajzsmirigy méretének és aktivitásának az emelkedése) miatt jelentkezik. Nagyon ritkán (az esetek mintegy 1%-ában) mellékpajzsmirigy rák eredménye, mivel ezek a daganatok túl sok PTH-t termelhetnek.

  Az Egyesült Államokban évente mintegy 100 000 embernél alakul ki primer hiperparatireózis. A leggyakrabban 50 éves kor felett észlelik, és inkább nőket, mint férfiakat érint. Ritkán öröklött endokrin szindróma  (MEN 1 vagy MEN 2) része.

   • A szekunder hiperparatireózisáltalában amiatt alakul ki, hogy a vérben túl kevés a kalcium. Ez az alábbi állapotokban jelentkezhet: 
    • Veseelégtelenség; ekkor emelkedhet a foszfátszint és csökkenhet a D-vitamin aktív formájának a termelődése, ami magasabb PTH termeléshez vezet.
    • D-vitamin hiány
    • Emésztőrendszeri betegségek miatt kialakult kalcium felszívódási zavar

   

   • Tercier hiperparatireózisez ritkán akkor alakul ki, ha a szekunder hiperparatireózis okát sikerül ugyan megszüntetni, de a mellékpajzsmirigyek továbbra is túlságosan sok PTH-t termelnek.


  A hipoparatireózis a PTH hiányára utal; ez az állapot fennállhat tartósan vagy csak átmenetileg. Nem olyan gyakori, mint a hiperparatireózis. A kiváltó októl függetlenül a hipoparatireózisban szenvedőknél a vér kalciumszint csökkenhet. A csökkenés enyhétől a súlyos fokig terjedhet.

   • A leggyakoribb ok a mellékpajzsmirigyek eltávolítása műtét során. Ez akkor következhet be, ha pajzsmirigyrák vagy garattáji rák miatt valakit műtenek és a pajzsmirigyet eltávolítják. Műtétre a hiperplázia miatt kialakult hiperparatireózis kezelése érdekében is sor kerülhet. Általában három, vagy 3,5 mirigyet vesznek ki, a bentmaradó mirigyet vagy mirigyrészt pedig átültetik (autotranszplantálják) a beteg nyakára vagy alkarjára. Ha a szervezetben maradó mirigy nem működik megfelelően, hipoparatireózis alakulhat ki.
   • Néha a mirigyek autoimmun betegség okozta károsodása miatt következik be.
   • Ritkán annak az eredménye, hogy a mirigyek nem fejlődtek ki megfelelően.

  Átmeneti hipoparatireózis tapasztalható esetenként a hiperparatireózis kezelése után. Ez „éhes csont szindróma” része lehet, amikor a PTH-szint hirtelen csökken és a csont kalciumot vesz fel a vérből. Olyan újszülötteknél is észlelhető közvetlenül a megszületést követően, akiknek az édesanyja hiperparatireózisban szenved.

 • Panaszok és tünetek

  A mellékpajzsmirigy betegségek okozta panaszok és tünetek a tartósan magas vér kalciumszint (hiperkalcémia) vagy alacsony kalcium vérszint (hipokalcémia) következményei. Ilyenek lehetnek:


  Magas kalcium:

  • Kimerültség
  • Émelygés, étvágytalanság, hasi fájdalom
  • Nagyfokú szomjúság
  • Fokozott vizeletürítés
  • Csontfájdalom és törékeny csontozat
  • Vesekövek (túl a sok kalcium a vizeletben ki tud kristályosodni és köveket tud okozni)
  • Székrekedés
  • Depresszió


  Alacsony kalcium:

  • Hasi fájdalom
  • Izomgörcsök
  • Bizsergő érzés, zsibbadás az ujjak területén

  Sok esetben a mellékpajzsmirigy betegséget korai, kevés vagy tünetet nem okozó stádiumban felismerik, máskor azonban közepes – súlyos fokú tünetekkel keresi fel a beteg az orvost.

   

 • Vizsgálatok

  vizsgálatok célja a mellékpajzsmirigy betegségek kimutatása, az ok feltárása és az állapot figyelemmel kísérése. A mellékpajzsmirigy betegségre utaló első jel a kóros kalcium szint, amit a rutin vérvizsgálatok során (pl. általános anyagcserepanel) észlelnek. A mellékpajzsmirigy működését értékelő vizsgálatokat alább találja.

  Laboratóriumi vizsgálatok

  • Kalcium– meghatározzák, hogy a szintje normális, magasabb, vagy alacsony
  • Foszfát– szintjét a kalciumszintekkel együtt értékelik
  • Vizelet kalcium – annak a kalciummennyiségnek az értékelésére, amit a vese kiválaszt
  • Mellékpajzsmirigy hormon (PTH)– a kalciumszinttel együtt mérik, hogy meghatározzák, a szervezet megfelelően reagál-e a kalciumszintre
  • D-vitamin– annak a meghatározására, hogy a kalcium-szintet befolyásolja-e D-vitamin-hiány

  Nem laboratóriumi vizsgálatok

  • Ultrahang – egy olyan képalkotó eljárás, ami segít meghatározni a mellékpajzsmirigyek elhelyezkedését és méretét
  • Sestamibi szcintifgráfia – ez a teszt két radioaktív vegyületet használ arra, hogy el lehessen dönteni, a mellékpajzsmirigyben az elváltozás jóindulatú  daganat (adenoma), hiperplázia, vagy rák
  • MRI vagy CT felvétel – néha ezek segítségével határozzák meg a kóros mellékpajzsmirigy vagy az azt érintő rák elhelyezkedését
  • Csont ásványi anyag sűrűség vizsgálat (csont denzitometria) – ezt a csontsűrűség meghatározására használják
  • Hasi röntgen vagy CT felvétel – ezeket azoknak a veseköveknek kimutatására és helyének megállapítására használhatják, amelyek a vizelettel túlzott mennyiségben ürülő kalciumból képződhetnek
 • Kezelés

  primer hiperparatireózistműtéttel kezelik. Ha valakinél jóindulatú daganat (adenoma) van jelen, az érintett mellékpajzsmirigyet eltávolítják. Hiperplázia esetén általában 3 ‑ 3,5 mellékpajzsmirigyet vesznek ki, a maradék mirigyet vagy mirigyrészletet pedig a beteg alkarjába ültetik át. A mellékpajzsmirigy rákot is műtéttel kezelik.


  Szekunder hiperparatireózisesetén a kiváltó ok kezelése – ami a leggyakrabban vesebetegség– a feladat.

  Esetenként gyógyszert adhatnak a PTH termelés és/vagy a vérben a magas kalcium szint csökkentésére.

  hipoparatireózisosbetegeket kalcium- és D-vitamin-kiegészítőkkel kezelik. Ha ez átmeneti, például „éhes csont” szindróma áll fenn, vagy egy olyan újszülöttről van szó, akinek az édesanyjának van hiperparatireózisa, akkor a kalciumszinteket figyelemmel követésére lehet szükség addig, amíg az állapot nem rendeződik.

Felhasznált források

MEGJEGYZÉS: Ez a szócikk az alább idézett forrásokon, illetve a Lab Tests Online Szakértői Testületének tudásán alapul. A szócikket a Szakértői Testület rendszeresen átnézi, ennek eredményeként pedig aktualizálhatja. Az esetleg felhasznált újabb forrásokkal a listát kiegészítik, megkülönböztetve az eredetileg használt forrásoktól.

Kim, L. et. al. (Updated 2012 November 14). Hyperparathyroidism. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/127351-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Gliwa, A. and Wallace, D. (Updated 2012 March 21). Hypoparathyroidism in Emergency Medicine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/767744-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Kim, L. (Updated 2013 September 11). Parathyroid Carcinoma. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/280908-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Essig Jr, G. (Updated 2012 July 12). Parathyroid Physiology. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/874690-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2013.

Mayo Clinic Staff (2011 May 13). Hyperparathyroidism. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hyperparathyroidism/DS00396 through http://www.mayoclinic.com. Accessed September 2013.

Parathyroid Disease. MD Anderson Cancer Center [On-line information]. Available online at http://www.mdanderson.org/patient-and-cancer-information/cancer-information/cancer-types/parathyroid-disease/index.html through http://www.mdanderson.org. Accessed September 2013.

Mayo Clinic Staff. (2012 October 24). Hypoparathyroidism. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/health/hypoparathyroidism/DS00952 through http://www.mayoclinic.com. Accessed September 2013.