Más néven
Citrullin antitest
Anti-citrullin antitest
anti-ciklikus citrullinált peptid antitest
anti-CCP
Hivatalos név
Ciklikus Citrullinált Peptid Antitest
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segítségével diagnosztizálható a rheumatoid arthritis (RA), és megkülönböztethető a többi ízületi gyulladástól. Néha használják az RA-ban szenvedők kilátásainak értékelésére is.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a páciens ízületi gyulladásban szenved, és/vagy nem diagnosztizált, vagy nem specifikus gyulladásos arthritise van, (amelynek tünetei sejtetik, de nem elégítik ki az RA kritériumait), és az orvos RA-ra gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A ciklikus citrullinált peptid antitest (CCP) vizsgálat viszonylag új módszer a citrullin antitestek vérből történő kimutatására. Ezek az antitestek olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer termel, ha szervezetben citrullin jelenik meg. A citrullin egy aminosavból, az argininből keletkezik kóros anyagcserefolyamat során. Feltételezések szerint az arginin citrulinná történő alakulása szerepet játszhat a rheumatoid arthritisben szenvedő betegek ízületeinek autoimmun gyulladási folyamatában.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar vénájából tű segítségével vérmintát vesznek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A rheumatoid arthritis krónikus autoimmun eredetű betegség, amely gyulladást, fájdalmat, merevséget, torzulásokat okoz a kéz, láb, és a test egyéb ízületeiben. Többféle kezelés alkalmazható az RA tünetek enyhítésére, de ezek sikere nagyban függ attól, hogy pontos diagnóziskészül-e a kezelés előtt, amikor a jelentősebb ízületi károk még nem alakultak ki. Még manapság is a rheuma faktor (RF) kimutatása az egyik leggyakrabban alkalmazott laboratóriumi vizsgálat a rheumatoid arthritis diagnosztizálásához. Az RF érzékenysége és specificitása azonban távolról sem tekinthető ideálisnak; negatív eredményt adhat olyan pácienseknél, akiknek klinikai tünetei egyértelműen rheumatoid arthritisre utalnak, illetve pozitív eredményt adhatnak tünetmenteseknél.
A CCP vizsgálat segíthet az RA betegség korai stádiumban történő felismerésében. Számos esetben a páciens CCP értéke már emelkedett, amikor még az RF (a klasszikus vizsgálat) eredménye negatív. Az Amerikai Reumatológiai Társaság szerint az RA betegség korai stádiumában (azaz a tünetek kezdetétől számított 3-6 hónapon belül) a betegek 50-60%-ánál megtalálhatóak a CCP antitestek. Az RA korai felismerése és diagnosztizálása lehetővé teszi az állapot hatékony kezelését, - így minimalizálhatóak a komplikációk és szövetkárosodások.
A CCP vizsgálatot elvégzése olyan pácienseknél is hasznos lehet, akiknél a tünetek RA-ra utalnak ugyan, de a betegség specifikus jelei még nem alakultak ki. Az ilyen nem egyértelmű esetekben igen hasznos a CCP vizsgálat, mert az RA betegség esetében specifikusabb, mint a hagyományos RF. Az Amerikai Reumatológusok Társasága szerint a pozitív CCP-jű betegek 95%-ánál később kialakul a rheumatoid arthritis.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A CCP vizsgálatot elsősorban az RF vizsgálattal együtt kérik, ha a betegnél korábban még nem diagnosztizáltak rheumatoid arthritist, de a klinikai tünetek arra utalnak. Akkor is kérhető a vizsgálat, ha az RF eredménye negatív lett ugyan, de a klinikai tünetek – pl. a szimmetrikus ízületi fájdalom és gyulladás – alapján az orvos RA-ra gyanakszik.

Mit jelent az eredmény?
Alapszabályként elmondható, hogy a vizsgálati eredmények nem értékelhetőek a klinikai jelek és tünetek ismerete nélkül. Mindazonáltal, ha egy páciens RF és CCP eredménye is pozitív, nagyon valószínű, hogy kialakult rheumatoid arthritisről van szó.
Ha az RF vizsgálat eredménye negatív, de a CCP-é pozitív, valószínűleg az RA korai stádiumban van, és csak a jövőben fog kialakulni.
Ha a CCP negatív de az RF pozitív, akkor a klinikai tünetek fontosabbak a diagnózis elkészítéséhez, mint az, hogy a páciens RA betegségben vagy más ízületi gyulladásban szenved.
Ha mind a CCP, mind az RF eredménye negatív, akkor kicsi az RA betegség valószínűsége. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a rheumatoid arthritis diagnózisa pozitív autoantitest eredmény nélkül is  kimondható!

Mit kell még tudnom?
A CCP igen ígéretes, de még nem általánosan elfogadott vizsgálat. Klinikai hasznosságát és alkalmazásának korlátait további kutatásokkal kell vizsgálni.

Gyakori kérdések

1. Célszerű-e mindenkinél elvégezni a CCP vizsgálatot?
Nem. A CCP-t nem javasolják szűrővizsgálatként alkalmazni. Az RF-hez hasonlóan olyan pácienseknél javasolt az elvégzése, akiknél a klinikai tünetek rheumatoid arthritisre utalnak, vagy akiknél a rheumatoid arthritis nem specifikus jelei mutatkoznak.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.