Más néven
Glukóz meghatározása
Vércukor, éhomi vércukor
FBS
Vérglükóz
Orális Glükóz Tolerancia Teszt (OGTT vagy GTT)
Vizeletglükóz
Vérglükóz és vizeletglükóz
Hivatalos név
Glukóz meghatározása hexokináz módszerrel
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy a vér glükózszintje az egészséges tartományon belül van-e, valamint a hyperglykaemia (magas vérglükózszint), a hypoglykaemia (alacsony vérglükózszint), a diabétesz és a diabétesz előtti állapot szűrésére, diagnosztizálására és monitorozására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Hyperglykaemia vagy hypoglykaemia gyanúja esetén, terhesség alatt a terhességi diabétesz szűrésére, diagnosztizált diabétesz esetén akár naponta többször is monitorozzák a vér glükózszintjét. A vizeletglükóz meghatározása rendszerint része a vizeletanalízisnek.

Milyen mintára van szükség?

Kari vénából vett vérmintára vagy önellenőrzés esetén egy csepp vérre bőrszúrásból; általában javasolt, hogy éhgyomorra végezzék a glukóztesztet; időnként random (alkalomszerű) vizeletmintára is szükség van.
A piros (natív) vagy sárga kupakos (géles) csőben levett vér esetén fontos, hogy a vérsejtek glükózfogyasztó metabolizmusát elkerülendő a szérumot minél hamarabb elválasszák a sejtektől. (A metabolizmus miatt a glükóz koncentrációja óránként kb. 3-5%-kal csökken szobahőmérsékleten.) Ha a gyors elválasztás nem lehetséges, fluoridot tartalmazó szürke kupakos csövet kell használni. (A fluorid gátolja a lebontó enzimeket.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Általában azt ajánlják, hogy a vércukor vizsgálatot megelőzően legalább 8 órán át éhezzen (ne egyen és csak vizet igyon). Cukorbetegeknél a betegség megfelelő nyomon követésére a vércukor szintet gyakran mind éhezéskor, mind az étkezéseket követően ellenőrzik. A véletlenszerű, időzített és étkezés utáni vércukor vizsgálatokkal kapcsolatban kövesse orvosa utasításait.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A glükóz egy egyszerű cukor, amely a szervezet számára fő energiaforrásként szolgál. Az általunk elfogyasztott szénhidrátok glükózra (és más egyszerű cukrokra) bomlanak le, a vékonybélben felszívódnak, és a szervezetben keringenek. A szervezet legtöbb sejtje glükózt igényel az energiatermeléshez; az agy és az idegrendszer sejtjei nemcsak hogy a glükózra támaszkodnak az energiaszükségletet tekintve, de csak akkor tudnak működni, ha a glükózszint a vérben egy megfelelő szint felett marad. A szervezet glükózfelhasználása az inzulin jelenlététől függ. (Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel.) Az inzulin úgy hat, mint egy szállítási irányító, glükózt szállíttat a szervezet sejtjeinek, utasítja a szervezetet, hogy a feleslegben lévő glükózt glikogén formájában (a rövid távú tároláshoz) és/vagy trigliceridként tárolja a zsírsejtekben. Az ember nem képes glükóz és inzulin nélkül élni, a két molekulaféleség mennyiségének azonban megfelelő arányban kell lennie.

Normál esetben az étkezést követően a vér glükózszintje kissé megemelkedik, és csökkentésére inzulin szabadul fel, a felszabaduló inzulin mennyisége az étkezés mennyiségének és összetevőinek függvénye. Ha a vér glükózszintje túl alacsonyra esik (ez történhet az étkezések között vagy kimerítő munkavégzés után), akkor glukagon (egy másik hasnyálmirigyhormon) termelődik, amely utasítja a májat, hogy valamennyi glikogént alakítson át glükózzá, megemelve a vér glükózszintjét. Ha a glükóz/inzulin visszajelzési mechanizmus megfelelően működik, a glükóz mennyisége tökéletesen stabil marad. Ha az egyensúly felborul, és a glükóz szintje megemelkedik a vérben, akkor a szervezet megpróbálja az egyensúlyt helyreállítani, akár az inzulintermelés növelésével, akár a glükóz vizelettel való kiürítésével. 

Súlyos, akut hyperglykaemia vagy hypoglykaemia életveszélyes lehet, szervelégtelenségeket, agykárosodást, kómát, és végső esetben halált okozhat. A krónikusan magas vérglükózszint olyan szervek fokozatos károsodását okozhatja a szervezetben, mint a vese, a szem, a szív és a vérerek és idegek. A krónikus hypoglykaemia agy- és idegkárosodáshoz vezethet.

Némely nőben hyperglykaemia alakul ki a terhesség alatt, és ez terhességi diabéteszhez vezethet. Ha ezt nem kezelik, akkor ezeknek az anyáknak túlsúlyos újszülöttjei lesznek, akiknek alacsony vércukorszintjük lehet. A terhességi diabéteszes nőknek az átlagnál nagyobb az esélyük arra, hogy náluk a későbbiekben tartós diabétesz alakuljon ki.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a kari vénából veszik tűvel, vagy a bőrt megszúrva egy csepp vért vesznek egy kis, hegyes lándzsával. Általában javasolt, hogy éhgyomorra végezzék a glükóztesztet. Időnként random (alkalomszerű) vizeletmintát gyűjtenek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vér glükózkoncentrációjának meghatározását mind hyperglykaemia, mind hypoglykaemia kimutatására, valamint a diabétesz diagnosztizálására alkalmazzák. A vér glükózkoncentrációja mérhető éhomi állapotban (8-10 órás éhezés utáni mintavétel), véletlenszerűen, étkezések előtt és/vagy után, valamint az orális glukóz tolerancia teszt (OGTT/GTT) részeként. Az OGTT a vérglükóz meghatározásainak sorozata. Éhomi glükózmintát gyűjtenek; majd a páciens meghatározott mennyiségű (általában 75 gramm glükózt tartalmazó) cukoroldatot iszik. Ezt követően meghatározott időközönként (30, 60, 90 és/vagy 120 perc múlva) egy vagy több további glükózmérés következik, hogy folyamatosan kövessék a glükózszintet. Az OGTT-t rendelhetik a diabétesz diagnosztizálásának elősegítésére, és a megemelkedett vérglükózszint nyomon követésére. Az Amerikai Diabetes Társaság a diabétesz diagnosztizálására vagy az éhomi glükózt, vagy az OGTT-t javasolja, de az ajánlás szerint a diabetes diagnózisának megerősítésére a tesztelést kétszer, különböző időpontban kell elvégezni.

Az OGTT-t használják a terhes nők terhességi diabéteszre történő szűrésére is általában a terhesség 2428. hetében. (A terhességi vagy gesztációs diabétesz a hyperglykaemia egy ideiglenes formája.) Ha akár az éhomi, akár a random glükóz a nem terhes diabéteszesekre megállapított érték felett van, akkor úgy tekintik, hogy a nőnek terhességi diabétesze van, és nincs szükség további szűrésre vagy újabb glükóz tolerancia tesztre.

A diabéteszes betegnek naponta többször kell ellenőriznie a vér glükózszintjét, hogy megállapítsa, mennyire van a normál glükózszint alatt vagy felett, és annak megállapítására, hogy milyen szájon át szedhető gyógyszerekre vagy inzulin(ok)ra van szüksége. Ez rendszerint úgy végezhető el, hogy a bőr megszúrásával egy csepp vért helyeznek a glükózmérő csíkra, és behelyezik azt a glükózmérőbe, egy kis gépbe, amely a vér glükózszintjének digitális leolvasását teszi lehetővé. Az önellenőrző készülékek csak tájékoztató adatokat szolgáltatnak, a pontos értéknek a laboratóriumban standard körülmények között mért értékek tekintendők!

Azoknál, akiknél hypoglykaemiát sejtenek, a glükózszintet a Whipple triad részeként alkalmazzák a diagnózis megerősítésére (lásd a Mit kell még tudnom? című részt).

A vizelet glükózmeghatározását gyakran kérik önálló vizsgálatként. Régebben gyakran alkalmazták a diabétesz monitorozására, de ma már leváltották a sokkal érzékenyebb és megbízhatóbb vérből történő meghatározások (glükóz, fruktózamin, haemoglobin A1c stb.). Ugyanakkor a vizeletglükóz egyike azoknak a paramétereknek, amelyet a vizeletanalízis elvégzésekor rutinszerűen meghatároznak. Az orvos a megemelkedett vizeletglükózszintet a vér glükózkoncentrációjának mérésével ellenőrizheti.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vér glükózkoncentrációjának mérése egészséges, tünetmentes személyek diabéteszre és diabétesz előtti állapotának szűrésére is alkalmazható. Ez azért fontos, mert a diabétesz egy olyan gyakori betegség, amely kezdetben teljesen tünetmentes is lehet, vagy csak igen enyhe tünetekkel kezdődik. A glükózszűrés történhet népegészségügyi fórumokon vagy munkaegészségügyi programok részeként is. Szintén rendelhető, amikor a páciensnek  orvosi rutinellenőrzése van. A szűrés különösen fontos a diabétesz kialakulására magas kockázattal bíró embereknél, azoknál, akik családi diabétesz anamnézissel rendelkeznek, vagy akik túlsúlyosak és 40 évesnél idősebbek. A diabétesz diagnosztizálásának segítésére a glükózszint vizsgálata szintén rendelhető, amikor valakinek hyperglykaemiás tünetei vannak, pl.:

 • Megnövekedett szomjúság 
 • Megnövekedett vizeletürítés
 • Kimerültség 
 • Elhomályosult látás
 • Fertőzések lassú gyógyulása

vagy hypoglykaemiás tünetei, mint pl.:

 • Izzadékonyság 
 • Éhség 
 • Reszketés 
 • Szorongás 
 • Zavartság 
 • Elhomályosult látás

A vér glükózszintjének sürgős meghatározása válik szükségessé akkor, ha azt kell megállapítani, hogy az alacsony vagy a magas glukózszint okozza-e az olyan tüneteket, mint pl. az ájulás vagy az öntudatvesztés. Ha a páciensnek diabétesz előtti állapota van (olyan éhomi vagy OGTT-szinttel jellemezhető, amely magasabb, mint a normál, de alacsonyabb, mint a diabétesznél meghatározott érték), az orvos meghatározott időnként elvégzendő glükóztesztet rendel, hogy a páciens állapotát ellenőrizze. Ismert diabéteszes eseteknél az orvos a glükóz szintjének mérését olyan vizsgálatokkal együtt kéri, amely hosszabb időtartamra, (néhány hétre) visszamenőleg tükrözi a glükózszintet a vérben. Ilyen vizsgálatok pl. a hemoglobin A1c vagy a fruktózamin meghatározása. Esetenként ellenőrzik az inzulintermelést is, ekkor a vér glükózszintjének meghatározását az inzulinnal és a C-peptiddel együtt rendelik.

A diebéteszes betegeknek naponta egyszer vagy többször is meg kell mérniük a vér glükózszintjét, hogy az orvos által előírt kezelés hatékonyságát ellenőrizni lehessen.

A terhes nőket rendszerint a terhességük késői szakaszában szűrik terhességi diabéteszre, kivéve, ha már korai tünetei vannak, vagy korábban már volt terhességi diabétesze. Ha egy nőnél kialakul a terhességi diabétesz, akkor az orvos a  terhesség további idejére, valamint a szülés utáni időszakra is javasolja a vér glükózszintjének ellenőrzését.

Mit jelent az eredmény?
A magas glükózszint általában diabéteszt jelez, de nem szabad elfelejteni, hogy más betegségek és állapotok is okozhatnak megemelkedett glukózszintet. A következő, az Amerikai Diabetes Társaság klinikai gyakorlati ajánlásain alapuló táblázat összegzi a mérési eredmények értelmezését:

 

Éhomi vér glükóz
 70 99 mg/dl (3,9 5,5 mmol/l) Normál glükóztolerancia
100 125 mg/dl (5,6 6,9 mmol/l) Emelkedett éhomi glükóz (diabétesz előtti állapot)
126 mg/dl (7,0 mmol/l) és e feletti, több tesztelési alkalommal Diabétesz

Orális Glükóz Tolerancia Teszt (OGTT)
[kivéve terhesség esetén]

(2 órával a 75 gramm glükóz felvétele után)
Kevesebb, mint 140 mg/dl (7,8 mmol/l) Normál glükóztolerancia
140 200 mg/dl (7,8 11,1 mmol/l) Csökkent glükóztolerancia (diabétesz előtti állapot)
Több mint 200 mg/dl (11,1 mmol/l) több mérési alkalommal Diabétesz

Terhességi diabétesz szűrése: Glükóz Terhelési Teszt
(1 órával az 50 gramm glükóz felvétele után)
Kevesebb, mint 140* mg/dl (7,8 mmol/l) Normál glükóztolerancia  
140* mg/dl (7,8 mmol/l) és efelett Kóros, OGTT szükséges (lásd alul)
* Némelyek a >130 mg/dl-es  (7,2 mmol/l) cut off-ot használják, mert azzal a terhességi diabéteszes nők  90%-át azonosítják, míg ezt összehasonlítva a >140 mg/dl-es  (7,8 mmol/l) küszöbértékkel, ez az arány 80%.

 

Terhességi diabétesz diagnosztika: OGTT
(100 gramm glükóz felvétele)
Éhomi* 95 mg/dl (5,3 mmol/l)
1 órával a glükózterhelés után* 180 mg/dl (10,0 mmol/l)
2 órával a glükózterhelés után* 155 mg/dl (8,6 mmol/L)
3 órával a glükózterhelés után* * * 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

* Ha két vagy több érték a kritikus felett van, akkor terhességi diabéteszt diagnosztizálnak.
** 75 grammos glukózterhelés alkalmazható, bár ez a  módszer nem olyan jól hitelesített, mint a 100 grammos OGTT; a 3 órás mintát nem veszik le, ha 75 grammot alkalmaznak.

 

Egyes további betegségek és állapotok, amelyek szintén megemelkedett glükózszintet okozhatnak: 

 • Akromegália (végtag-megnagyobbodás)
 • Akut stressz (pl.: válasz traumára, szívrohamra, stroke-ra, szélütésre)
 • Krónikus veseelégtelenség
 • Cushing-szindróma
 • Gyógyszerek, többek között: kortikoszteroidok, triciklikus antidepresszánsok, vizelethajtók, adrenalin, ösztrogének (fogamzásgátló tabletták és hormonpótlók), lítium, phenytoin (Dilantin), szalicilátok,
 • Túlzott táplálkozás
 • Hyperthyreosis
 • Hasnyálmirigyrák
 • Hasnyálmirigy-gyulladás

  Alacsony vagy nem detektálható vizeletglukóz-eredmény normálisnak tekinthető. Bármi, ami a vér glükózszintjét emeli, potenciálisan emeli a vizelet glükózszintjét is. Megnövekett vizeletglükózszint előfordulhat olyan gyógyszereknél is, mint pl.: az ösztrogének, a klorhidrátok, valamint a vesebetegség néhány formájánál.

Mérsékelten emelkedett szint fordul elő a diebétesz előtti állapotban. Ha ez az állapot gondozás nélkül marad, akkor gyakran 2. típusú diabéteszhez vezethet.

Alacsony glükózszint (hypoglykaemia) előfordul a következő állapotok esetén is:

 • Adrenalinelégtelenség
 • Alkoholfogyasztás
 • Gyógyszerek, mint pl. acetaminophen és anabolitikus szteroidok
 • Kiterjedt májbetegség
 • Hypopituitarismus
 • Hypothyreosis
 • Inzulin-túladagolás
 • Inzulinomák (inzulintermelő hasnyálmirigy-daganat)
 • Éhezés 

Mit kell még tudnom?
A hypoglykaemiát a vérglükózszint olyan szintre való esésével jellemzik, ahol először az idegrendszeri tünetek jelentkeznek (izzadás, szívdobogás, éhség, reszketés és szorongás), azután kezdődik az agyi érintettség (zavartság, hallucináció, elhomályosult látás és néha kóma, esetleg halál is). A hypoglykaemia aktuális diagnózisa a Whipple triad-nak való megfelelést kívánja meg. Ezek három kritériumba foglaltak: 

 • Dokumentált alacsony glukózszint (kevesebb, mint 40 mg/dl (2,2 mmol/l), amelyet gyakran együtt tesztelnek az inzulinszinttel és néha a C-peptid-szinttel)  
 • Hypoglykaemiás tünetek
 • A tünetek visszafordíthatók, ha a vér glükózkoncentrációja visszatér a normál szintre. 

Az elsődleges hypoglykaemia ritka, és gyakran már a csecsemőkorban diagnosztizálják. Az ilyen személyeknek hypoglykaemiás tünetei lehetnek anélkül, hogy alacsony vérglükózszintjük lenne. Ebben az esetben az olyan diétás változtatások, mint kevés élelem gyakori fogyasztása, illetve néhány könnyű étkezés naponta, valamint az egyszerű cukrok helyett komplex szénhidrátok választása elegendő lehet a tünetek enyhítésére. Ha a diétás intézkedések nem elegendőek, akkor az éhomi hypoglykaemia iv. (intravénás) glükózkezelést igényelhet.

Gyakori kérdések

1. Van-e lehetőség a vér glükózkoncentrációjának otthoni ellenőrzésére? 
Ha nem diabéteszes vagy diabétesz előtti állapotú, akkor általában nincs oka arra, hogy otthon a vércukorszintjét ellenőrizze. A rendszeres orvosi ellenőrzés részeként alkalmazott szűrés elvégzése elegendő.
Ha valakinél diabéteszt diagnosztizáltak, az orvos, illetve a diabéteszgondozó ajánlja a glükóz otthoni monitorozását. Erre a célra megfelelő készülékek, ún. glükométerek állnak rendelkezésre, amelyek nagyon kis mennyiségű vért vagy interstitialis folyadékot a sejtek közötti folyadék használnak a glükóz mérésére. Mivel a vérben lévő glükóz koncentrációjának normál körülmények között is napi ritmusa van (a napszaktól függően hol alacsonyabb, hol magasabb), ezért a pácienseket megfelelő útmutatással látják el arra vonatkozóan, hogy a nap különböző időpontjaiban milyen magasnak vagy alacsonynak kell lennie a vércukor szintnek. A glükózszintet rendszeresen ellenőrizve lehet látni, hogy az előírt diéta és gyógykezelés megfelelően működik-e.

2. Megfelelő-e, ha a vér glükózszintje helyett a vizelet glükózszintjének alakulását követem?

A legtöbb esetben nem. Általában csak akkor jelenik meg a vizeletben a glükóz, ha a vérben már meglehetősen magas a szintje (a szervezet így üríti ki a felesleget a vizeletbe), vagy ha bizonyos fokú vesekárosodás esetén a glükóz a vizeletbe szivárog. Ugyanakkor a vizeletglükóz néha alkalmazható mint a magas glükózszint durva jelzője. A vizelet vizsgálatának kedvező sajátsága, hogy a vizeletglükózt mérő indikátorcsík esetenként használható a fehérjék és ketonok jelenlétének vizeletből történő kimutatására is.

3. Mi a diabétesz szokásos kezelése?
A 2. típusú diabétesz esetén, amely a legáltalánosabb típusú diabétesz, a túlsúly csökkentése, egészséges, rostokban gazdag és szénhidrátokban csökkent diéta fogyasztása, és rendszeres testmozgás elegendő lehet a vér glükózszintjének csökkentésére. Ugyanakkor, sok esetben szájon át szedhető gyógyszerekre van szükség, amelyek növelik a szervezet inzulintermelését, illetve inzulinérzékenységét, hogy elérjék a megfelelő vérglükózszintet. Az 1. típusú diabétesz esetén  (és azon 2. típusú diabétesz esetén, amely nem reagál megfelelően a szájon át szedhető gyógyszerekre) naponta jó néhány alkalommal inzulininjekcióra van szükség.

4. Hogyan tud a diabéteszgondozó segíteni nekem?
Ha ön diabéteszes, akkor egy diabéteszgondozó (gyakran specializáltan képzett nővér) bizonyosodik meg arról, hogy Ön megfelelő ismeretekkel rendelkezik a következőkről:

 • Étkezése megtervezéséről (egy dietetikus segíthet ebben). A diéta igen fontos a vérglükózszint ingadozásának minimalizálásához. 
 • Felismeri és tudja, hogyan kezelje mind a magas, mind az alacsony vércukorszintet.
 • Feljegyzi és értékeli az önellenőrzés keretében mért glükózértékeket.
 • Beállítja gyógyszeres kezelését. 
 • Beadja az inzulint (az igényének megfelelő típusokat és kombinációkat).
 • Ha beteg lesz, akkor gondoskodik a gyógyszereiről.
 • Ellenőrzi a lábát, a bőrét és szemét, hogy időben észlelje a problémákat. 
 • Diabéteszes eszközök vásárlására ad tanácsot, és ismerteti azok használatát. 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.