Más néven
ASLO
Hivatalos név
Anti-streptolizin O (ASO) titer
A cikk utoljára módosult: 10.01.2020.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Az emelkedett ASO szint arra utalhat, hogy önnek a közelmúltban „A” csoportú Streptococcus (más néven Streptococcus pyogenes) által okozott fertőzése volt. Ez a vizsgálat segít felismerni a fertőzés által okozott szövődményeket: a reumás lázat, vagy a vesebetegség egy fajtáját, a glomerulonefritiszt.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A láz, mellkasi fájdalom, kimerültség, légszomj tünetegyüttesét okozhatja reumás láz. Az ödéma (vizenyő) és a sötét vizelet glomerulonefritiszre utalhat, különösen akkor, ha a közelmúltban nem megfelelően diagnosztizált és kezelt A-csoportú Streptococcus fertőzése volt. 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs teendő.

Mit vizsgálunk?

Az anti-streptolizin O (ASO) egy antitest (ellenanyag), melyet a szervezet az A csoportú Streptococcus baktérium egyik toxikus enzime, az ún. streptolizin O ellen termel. Az immunrendszer többféle ellenanyagot is termel válaszul a Streptococcus fertőzésre, ezek közül legfontosabb az ASO és az anti-DNáz-B. Ez a vizsgálat a vérben határozza meg az ASO mennyiségét.

Az „A” csoportú Streptococcus (más néven Streptococcus pyogenes) a bakteriális torokgyulladás leggyakoribb kórokozója, de okozhat más betegségeket, elsősorban olyan bőrfertőzéseket, mint az orbánc, az ótvar, a pioderma vagy cellulitisz (gennyes bőrfertőzések). Ezeket a fertőzéseket a legtöbb esetben felismerik, és antibiotikummal kezelik, majd meggyógyulnak.

Ha a Streptococcus fertőzést nem vagy nem megfelelően kezelik, néha szövődmény alakulhat ki, különösen kisgyermekekben. Ilyen a reumás láz és a glomerulonefritisz nevű vesebetegség. Ezek a szövődmények ma már szerencsére elég ritkák, de, ha mégis előfordulnak, súlyos következményeik lehetnek: szívkárosodás, akut veseelégtelenség, szövetek közti vizenyő (ödéma), magas vérnyomás (hipertenzió). Az ASO vizsgálat megmutatja, hogy ezekért a szövődményekért egy korábban átvészelt Streptococcus fertőzés lehet-e a felelős, vagy más okot kell keresni. 

 

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A könyökhajlai vénába vezett tűn keresztül történik a vérvétel.

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az ASO vizsgálat elsősorban azt segít kideríteni, hogy volt-e a betegnek a közelmúltban Streptococcus pyogenesfertőzése, ha a következő betegségekre van gyanú:

  • glomerulonefritisz (egyfajta vesebetegség);
  • reumás láz;

  melyek a fertőzés szövődményei.

   

  Az ASO tesztet kiegészítheti még az anti-DNáz-B vizsgálat, ennek emelkedett szintje szintén átvészelt Streptococcus pyogenesfertőzésre utal.

   

  A Streptococcus fertőzést a legtöbb esetben felismerik, és antibiotikummal kezelik, aminek a hatására meggyógyul. Ha a diagnózis vagy a kezelés nem volt megfelelő, szövődmények alakulhatnak ki, főleg kisgyerekekben, ezek a reumás láz és a glomerulonefritisz. ASO vizsgálatra tehát akkor lehet szükség, ha az orvos reumás lázra vagy glomerulonefritiszre gyanakszik, és a betegnek korábban torokgyulladása vagy egyéb streptococcus fertőzése volt. 

   

  Szerencsére az utóbbi időben ezek az ún. poszt-streptococcális szövődmények sokkal ritkábbak lettek, így az ASO vizsgálatra is ritkán van szükség.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Ha kezelőorvos arra gondol, hogy a beteg tünetei összefüggésben vannak a nemrég elszenvedett Streptococcus-fertőzéssel. Ezek a tünetek általában a torokgyulladást vagy bőrfertőzést követő hetekben jelentkeznek, ilyenkor a baktérium már nincs jelen a torok- illetve bőrváladékban.

   

  A reumás láz tünetei lehetnek:

  • láz
  • duzzanat és fájdalom általában több ízületben, főleg a bokában, térdben, könyökben és csuklóban; az idő múlásával más-más ízületben jelentkezhet fájdalmas duzzanat 
  • kis, fájdalmatlan csomók a bőr alatt
  • gyors, szaggatott kényszeres mozgások (Sydenham-féle chorea)
  • bőrkiütések
  • néha a szív gyulladása (karditisz) is előfordul, ez lehet tünetmentes, vagy légszomjjal, heves szívdobogással, mellkasi fájdalommal jár.

   

  A glomerulonefritisz tünetei lehetnek:

  • fáradtság, kimerültség
  • csökkent vizeletmennyiség
  • vérvizelés
  • kiütés
  • ízületi fájdalom
  • vizenyő a szövetekben (ödéma)
  • magas vérnyomás

  Ezek a tünetek azonban más betegségekben is előfordulhatnak.

   

  Néha szükség lehet az ASO vizsgálat ismétlésére 2 hét múlva, hogy össze lehessen hasonlítani az akut és a gyógyulási időszakban mért ASO-szinteket (titert): csökkent, emelkedett vagy változatlan maradt.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az ASO ellenanyagok 1 héttel- 1 hónappal a Streptococcus-fertőzés után termelődnek. Az ellenanyagszint (titer) 3-5 héttel a betegség után éri el a legmagasabb értéket, utána fokozatosan csökken, de hónapokkal a fertőzés gyógyulása után is kimutatható a vérből. 

   

  Negatív vagy nagyon alacsony ASO-szint azt jelenti, hogy valószínűleg nem volt a betegnek a közelmúltban Streptococcus pyogenesfertőzése.  

  Még biztosabbak lehetünk ebben, ha a 10-14 nappal később vett vérmintában is negatív (vagy nagyon alacsony) az ASO-szint, illetve, ha az antiDN-áz-B eredmény is negatív vagy nagyon alacsony. Az emberek kis százalékánál nem emelkedik meg az ASO-szint annak ellenére, hogy a Streptococcus-fertőzés szövődményes betegsége fennáll náluk. Ez főleg streptococcális bőrfertőzések után kialakuló glomerulonefitisz esetében szokott előfordulni. 

  A magas (pozitív ASO) vagy emelkedő ellenanyagszint arra utal, hogy a páciensnek nemrég Streptococcus-fertőzése volt. A csökkenő ASO-értékek jelzik, hogy a fertőzés lezajlott, már gyógyulóban van. 

   

  Az ASO-eredmény nem jelzi előre, hogy várható-e szövődmény a Streptococcus-fertőzés után, és arra sem lehet belőle következtetni, milyen fajta és milyen súlyos szövődménytől kell tartani.  A vizsgálat abban segít, hogy reumás lázra vagy glomerulonefritiszre utaló tünetek esetén az emelkedett szint megerősíti a diagnózist. 

 • Mit kell még tudnom?

  Bizonyos antibiotikumok és szteroidok szedése csökkentheti a mért ASO-szintet.

 • Használható a vizsgálat torokgyulladás kimutatására?

  Az ASO szint legalább 1 héttel a fertőzés után kezd emelkedni, ezért a betegség akut szakaszában nem segíti a diagnózist. Erre a torokváladék vizsgálata alkalmas: a tenyésztés vagy a Streptococcus gyorsteszt tudja igazolni a Streptoccoccus pyogenesokozta torokgyulladást. Fontos, hogy a diagnózis ismeretében minél hamarabb megkezdjék az antibiotikus kezelést, így megelőzhetők a későbbi szövődmények.

 • Ha Streptococcus okozta torokgyulladásom van, mindig készül ASO vizsgálat is?

  Nem. ASO vizsgálatot általában csak akkor kér az orvos, ha a tünetek arra utalnak, hogy szövődmény alakult ki a nem megfelelően kezelt Streptococcus fertőzés miatt. Az esetek túlnyomó részében nem alakul ki szövődmény, így a vizsgálatot rutinszerűen nem végzik.

 • Elvégezhető az ASO vizsgálat a rendelőben?

  A legtöbb háziorvosi rendelőben nem végezhető el a vizsgálat, a vért laboratóriumba kell küldeni.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2018 review performed by Kim L. Diehl, MLS(ASCP)CM, Laboratory Director

(January 14, 2018) Vorvick, L.J., MD & Zieve, D., MD. Antistreptolysin O Titer. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online at https://medlineplus.gov/ency/article/003522.htm. Accessed 9/17/18.

(2017) Quest Diagnostics Physician and Hospital Test Menu. Available online at http://www.questdiagnostics.com/testcentr/BUOrderInfo.action?tc=265&labCode=DAL. Accessed 9/17/18.

(2018) Bass, P.F.III, MD, Haldeman-Englert, C., MD. Strep Antistreptolysin O Titer (Blood). University of Rochester Medical Center Health Encyclopedia. Available online at https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&content id=strep_aso_titer_blood. Accessed 9/18/18.

(January 6, 2017) Marcin, J. MD. Burke, D. Antistreptolysin O Titer (ASO) Test. Healthline Newsletter. Available online at https://www.healthline.com/health/antistreptolysin-o-titer. Accessed 9/18/18.

Korábbi áttekintések során használt források

Hammad, T. (Updated 2012 June 4). Antistreptolysin O Titer. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2113540-overview. Accessed January 2014.

Delgado, J. and Fisher, M. (Updated 2013 September). Streptococcal Disease, Group A - Group A, Strep. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/StrepA.html?client_ID=LTD. Accessed January 2014.

Robert J Meador, R. and Russell, I. J. (Updated 2013 December 13). Acute Rheumatic Fever. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/333103-overview. Accessed January 2014.

Parmar, M. (Updated 2013 April 3). Acute Glomerulonephritis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/239278-overview. Accessed January 2014.

(© 1995–2014). Antistrep-O Titer, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/80205. Accessed January 2014.

Vorvick, L. (Updated 2012 May 15). Antistreptolysin O titer. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003522.htm. Accessed January 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 916-918.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pg 1528.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 98-99.

Greco, F. (2005 April 29). ASO titer. MedlinePlus Medical Encylopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003522.htm.

(2001 October). Antistreptolysin O (ASO) Reagent Set, A Latex Slide Test. Teco Diagnostics [On-line package insert]. Available online through http://www.tecodiag.com.

(2000 April). Trutest ASO. True-Medix Diagnostics, Inc. [On-line package insert]. Available online through http://www.truemedix.com.

Mylonakis, E. (2005 June 10, Updated). Rheumatic fever. MedlinePlus Medical Encylopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003940.htm.

Agha, I. (2004 January 19, Updated). Post-streptococcal GN. MedlinePlus Medical Encylopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000503.htm.

Cunningham, M. (2000 July). Pathogenesis of Group A Streptococcal Infections. American Society for Microbiology [On-line journal]. Clin Microbiol Rev. 2000 July; 13(3): 470-511. Available online at http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=10885988.

Vorvick, L. (Updated 2008 August 12). Antistreptolysin O titer. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003522.htm. Accessed January 2010.

Chin, T. and Li, D. (Updated 2009 November 20). Rheumatic Fever. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1007946-overview. Accessed January 2010.

Delgado, J. et. al. (Updated 2009 November). Streptococcal Disease, Group A - Group A, Strep. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/StrepA.html#. Accessed January 2010.

Mayo Clinic Staff (2009 January 23). Rheumatic fever. MayoClinic.com [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/rheumatic-fever/DS00250/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed January 2010.

Bhimma, R. (Updated 2010 January 7). Acute Poststreptococcal Glomerulonephritis. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/980685-overview. Accessed January 2010.

Nainggolan, L. (2009 March 6). AHA Updates Advice on Strep Throat, Preventing Rheumatic Fever. Medscape Today from Heartwire [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/589223. Accessed January 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 102-103.

Forbes, B. et. al. (© 2007). Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology, 12th Edition: Mosby Elsevier Press, St. Louis, MO. Pp 277.

(April 21, 2008) University of Virginia Health System: Rheumatic fever. Available online at http://www.healthsystem.virginia.edu/uvahealth/peds_arthritis/rheumat.cf. Accessed February 2010.

(Updated April 13, 2009) Wallace, MR. Rheumatic Fever. Medscape eMedicine. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/236582-overview. Accessed April 2010.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.