Más néven
Humán calcitonin
Thyreocalcitonin
Hivatalos név
Calcitonin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A C-sejt hyperplasia és a medullaris pajzsmirigy-carcinoma (MPC) diagnózisára és követésére használják a vizsgálatot, továbbá azok szűrésére, akiknél a II. típusú multiplex endocrin neoplasiára (MEN-II) nagyobb a kockázat.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a kezelőorvos MPC-ra gyanakszik, vagy már részesült MPC kezelésben, vagy családtagja MPC-ben vagy az MEN-II-ben szenved.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A levett vért a levételt követően azonnal jégbe kell állítani, és így kell minél előbb eljuttatni a laboratóriumba. A laboratóriumban a centrifugálást követően a mérést azonnal el kell indítani, ha ez nem lehetséges, a szérumot le kell fagyasztani.
Egyéb speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Előző estétől szükség lehet éhezésre : kövesse az orvos vagy a laboratórium utasításait.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat meghatározza a vér calcitoninszintjét. Az emberi testben a calcitonin funkciója nem teljesen felderített; ismert, hogy a pajzsmirigy C-sejtjei termelik ezt a hormont. (A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy, amely a légcsővön fekszik. Több hormont is termel, elsősorban T4-t (thyroxin) és T3-t (trijódthyronin), amely segít az anyagcsere szabályozásában.) A calcitonin termelés ingere a vér magas kalcium szintje. A termelődő calcitonin gátolja a csontokban lévő úgynevezett osteoclastok működését, melynek révén csökken a csontokból történő kalcium-kiáramlás.

Két ritka kórképben, a C-sejt hyperplasiában és a medullaris pajzsmirigy carcinomában (MPC) jellemző a calcitonin túltermelés. A C-sejt hyperplasia egy jóindulatú kórkép, amely átalakulhat MPC-vé. Az MPC rosszindulatú, a pajzsmirigyen túlra terjedhet, és ha nem időben történik a felfedezése, nehéz kezelni.

Az MPC-esetek 75-80%-a sporadicus, de 20-25%-a öröklődött RET gén mutációnak tulajdonítható. Ez MEN-II-hez vezet, ami több hasonló betegséggel, mint például az MPC-vel összefüggő syndroma. A károsodott RET gén autosomalis dominans formában öröklődik, azaz egyetlen mutáns gén – az anyai vagy az apai ágról – szükséges ahhoz, hogy nagyobb kockázata legyen az MPC-re. Az legtöbb sporadicus MPC-s eset akkor alakul ki, amikor a betegek 40 és 50 életév között vannak, s nőkben nagyobb a gyakorisága. Az öröklődött MPC azonban egyenlő arányban fordul elő a két nemben, és fiatalabb életkorban is kialakulhat.

Hogyan történik a mintavétel?
Az alkar vénájából vett vérre.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A calcitonin vizsgálat elsődlegesen a C-sejt hyperplasia és medullaris pajzsmirigy carcinoma (MPC) diagnózisára, továbbá az MPC kezelésének hatékonyságának vizsgálatára, és a betegség kiújulásának követésére szolgál. Használják még az MEN-II-ben szenvedő betegek rokonainak szűrésére is.

Gyakran alkalmaznak úgynevezett stimulációs teszteket is, mivel ezek érzékenyebbek, mint a calcitonin meghatározás önmagában. A vizsgálat abból áll, hogy a betegtől először egy kiindulási mintát vesznek, aztán egy intravénás calcium vagy pentagastrin injekciót adnak, hogy stimulálják a calcitonin termelést. Az ezt követő néhány percben több mintavétel is történik a stimuláció hatásának követésére. Korai C-sejt hyperplasiában és/vagy MPC-ben szenvedő betegekben általában nagyon jelentősen emelkedett a calcitonin szint e vizsgálat során.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Akkor határozzák meg a calcitoninszintet, amikor C-sejt hyperplasiára vagy MPC-ra gyanakszanak. Egy nemrég megjelent tanulmány azt is ajánlja, hogy minden műtét előtt álló pajzsmirigy göbbel rendelkező betegnél történjen calcitonin meghatározás is, de nem minden szakmai fórum ért ezzel egyet. A stimulációs teszteket kérhetik, ha a betegnek határozatlan vagy normál a calcitonin eredménye, de fennál a betegség klinikai gyanúja. A vizsgálatokat időszakosan is végezhetik MEN-II-ben szenvedő betegek rokonainál, fiatalkortól kezdve, hogy minél hamarabb felismerjék az MPC vagy a C-sejt hyperplasia jelenlétét. Amikor valaki korábban már részesült MPC kezelésben, tőle is időszakosan kérhetik a calcitonin meghatározást a kezelés hatékonyságának, illetve az esetleges kiújulásának követésére.

Mit jelent az eredmény?
Az emelkedett calcitoninszint a túltermelést tükrözi. A jelentősen emelkedett calcitoninszint jó előrejelzője a C-sejt hyperplasiának vagy az MPC-nek. A diagnózis elkészítéséhez illetve megerősítéséhez azonban a kezelőorvos más eljárásokat is alkalmaz, mint például a pajzsmirigy-biopsziát, és a szcintillációs és/vagy ultrahang vizsgálatokat.

Mit kell még tudnom?
A többi pajzsmirigy vizsgálat eredménye, mint például a T4 (FT4), T3(FT3) és TSH általában normális, miközben a calcitoninszint emelkedett.

Gyakori kérdések

1. A calcitonin vizsgálat miért nem része a rutin szűrővizsgálatoknak?
A C-sejt hyperplasia és az MPC igen ritkán fordul elő ahhoz, hogy a  populáció általános szűrése e tekintetben hasznos legyen.


2. Ha eltávolítják a pajzsmirigyemet, lesz-e szükségem calcitonin pótlásra?
Nem, a szervezet képes funkcionálni nélküle. Szüksége lesz azonban a többi pajzsmirigyhormon pótlására (általában a T4) az anyagcserefolyamatok megfelelő szabályozásához.


3. Használják-e szupplementációként a calcitonint? Igen, de egy teljesen más vonatkozásban ugyanis nagy dózisokban csont resorptio gátlószer és ezért néha használják a csontritkulás kezelésére. Segít a csontsűrűség megtartásában, valamint a csontokra fájdalom csökkentő hatása is van.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.