A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi a hasnyálmirigy?
 

A hasnyálmirigy egy vékony, lapos, kb. 15 cm hosszú szerv, amely feji, középső és farki részre különíthető el. A máj alatt, a gyomor és a gerinc között helyezkedik el, és a feji része összeköttetésben van a nyombéllel (a vékonybél első szakaszával). A hasnyálmirigy belsejében apró vezetékeken keresztül jut el a hasnyál a hasnyálmirigy-vezetékbe. Ez a nagyobb vezeték szállítja a hasnyálat a hasnyálmirigy teljes hosszában, a farkától a fején át a nyombélbe. A közös epevezeték szintén a hasnyálmirigy feji részén fut keresztül, ez szállítja az epét a májból és az epehólyagból a vékonybélbe.

A hasnyálmirigy kétféle szövetből épül fel:

* Exokrin szövet: A hasnyálmirigy exokrin része zsír-, fehérje- és szénhidrát-bontó enzimeket termel. Az enzimek normál körülmények között inaktív állapotban termelődnek és szállítódnak a nyombélbe és akkor aktiválódnak, amikor szükséges. Az exokrin szövet bikarbonátot is termel, ami semlegesíti a gyomorsavat.

* Endokrin szövet: A hasnyálmirigy endokrin része inzulin és glükagon nevű hormonokat termel és juttat a véráramba. Ezek a hormonok szabályozzák a glükóz bejutását a test sejtjeibe és elengedhetetlenek az energiatermelés szempontjából.


 

A hasnyálmirigy leggyakoribb betegségei

* Heveny hasnyálmirigy-gyulladás
A heveny hasnyálmirigy-gyulladás leggyakoribb oka a hasnyálmirigy-vezeték epekő általi elzáródása. A termelt enzimek felhalmozódnak a hasnyálmirigyben, és akár néhány órán belül maradandó károsodást okoznak. Ezenkívül a test többi szervébe is eljuthatnak, ahol sokkhoz és szerv-elégtelenséghez vezethetnek. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás életveszélyes lehet.

* Idült hasnyálmirigy-gyulladás
Az idült hasnyálmirigy-gyulladás – amely leggyakrabban epehólyag-betegséghez és alkoholizmushoz társul – éveken át fájdalmas rohamokat okozhat, és olyan egyéb problémákhoz vezethet, mint pl. hasnyálmirigy-elégtelenség (lásd alább), bakteriális fertőzések és 2-es típusú cukorbetegség.

* Cukorbetegség
Az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeinek pusztulását és az inzulin-függőséget foglalja magába, a 2-es típusú cukorbetegség néhány béta sejt funkciójának elvesztését jelenti inzulin-rezisztencia kialakulásával. A cukorbetegség a hasnyálmirigyen kívül egyéb szerveket is érinthet, leginkább a vesét.

* Cisztás fibrózis (CF)
A CF egy öröklött betegség, amely sejtszinten szakítja meg a klorid szállítását nyákdugók kialakulását eredményezve. A hasnyálmirigyben kialakuló nyákdugók megakadályozzák, hogy a hasnyálmirigy enzimei eljussanak a bélbe, így emésztési problémákhoz vezetnek.

* Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák a daganatos halálozáson belül a negyedik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, évente kb. 29,000 ember halálát okozza. A betegségre hajlamosító tényezők: a dohányzás, az életkor, a nem (férfiakban gyakoribb), az idült hasnyálmirigy-gyulladás és bizonyos vegyi anyagokkal való gyakori érintkezés. A hasnyálmirigyrákok többsége (95 %-a) adenokarcinóma, amely az exokrin szövetből alakul ki. A hasnyálmirigyrákot korai stádiumban nagyon nehéz felismerni, mert vagy nem okoz tüneteket, vagy okoz ugyan, de azok nem specifikusak: hasi fájdalom, hányinger, étvágytalanság és néha sárgaság jelentkezik. Meglehetősen rosszindulatú rákféleség, felfedezésükkor, diagnosztizálásukkor a hasnyálmirigyrákok kb. 90%-a már más szervekbe is áttétet ad.

* Hasnyálmirigy-elégtelenség
A hasnyálmirigy-elégtelenség azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy képtelen elegendő mennyiségű emésztőenzimet termelni és/vagy a bélbe szállítani, hogy ott lebontsák a táplálékot és segítsék a felszívódást. Jellemzően idült hasnyálmirigy-károsodás eredményeként alakul ki, idült károsodást pedig sokféle tényező okozhat. Gyermekeknél leggyakrabban cisztás fibrózishoz társul, felnőtteknél idült hasnyálmirigy-gyulladáshoz, ritkábban ugyan, de társulhat hasnyálmirigyrákhoz is.      
 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladas-, a http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/92/idult-hasnyalmirigy-gyulladas- és http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/93/hasnyalmirigy-daganat címeken.