Más néven
Sóoldattal kivonható antigénekre specifikus antitestek
anti-RNP (anti-ribonukleoprotein)
anti-U(1)RNP
anti-SmRNP
anti-SS-A (Ro) (anti-Sjögren szindróma A)
anti-SS-B (La) (anti-Sjögren szindróma B)
anti-Sm (Smith antitest)
Scl-70 (anti-Topoizomeráz; Scleroderma antitest)
anti-Jo-1 (anti-hisztidil transzfer RNS szintetáz antitest)
Hivatalos név
Extrahálható nukleáris antigénekre (ENA) specifikus antitestek
A cikk utoljára módosult: 22.04.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Elősegíti az autoimmun kórképek diagnózisának / differenciál diagnózisának felállítását, az autoimmun kórképek súlyosbodásának a követését.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Pozitív anti-nukleáris antitest (ANA) esetén; amennyiben a klinikai tünetek autoimmun kórképre utalnak; autoimmun kórképek aktivitásának követésére.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészítésre.

Mit vizsgálunk?

Extrahálható nukleáris antigénekkel (ENA) detektáljuk a szérumban jelenlévő, sejtmag fehérjékkel reagáló antitest(ek) jelenlétét. Ezeket extrahálható fehérjéknek nevezzük, mivel a sejtmagból sóoldattal kioldhatók.

 

Autoantitestek termelődnek, amikor egy ember immunrendszere tévesen saját testi szöveteire támad. Ez a támadás okozhat gyulladást, szövet károsodást és egyéb más, autoimmun kórképekhez köthető tüneteket.

 

 

Bizonyos autoimmun kórképek jellegzetesen együtt járnak egy vagy több anti-ENA antitest jelenlétével. Ez a jelenség segít egy adott autoimmun betegség felismerésében, az egyes kórképek elkülönítésében.

 

Az ENA panel általában 4 vagy 6 autoantitest csoport vizsgálatát foglalja magában. A vizsgálatok száma függ a végző laboratóriumtól, valamint a kezelőorvos kérésétől.

Egyedi ENA vizsgálatok izoláltan is rendelhetők.

 

A 4 tagú ENA panel:

Autoantitest Elnevezés

Anti-RNP

Anti-U(1)RNP, anti-ribonukleoprotein

Anti-Sm

Smith antitest

Anti-SS-A (Ro)

Anti-Sjögren szindróma A
Anti-SS-B (La)

Anti-Sjögren szindróma B

A 6 tagú ENA panel fenti 4 antitest mellett az alábbiakat tartalmazza:

Autoantitest Elnevezés

Scl-70 

Scleroderma antitest, anti-topoizomeráz

Anti-Jo-1

Anti-hisztidil transzfer RNS szintetáz antitest

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  ENA panel vizsgálat javasolt pozitív eredményt mutató ANA teszt után azoknál a betegeknél, akik autoimmun kórképekre jellemző tüneteket mutatnak.

   

  A 4 tagú ENA panel teszt segít a kevert kötőszöveti betegség (MCTD), a szisztémás lupus erythematosus (SLE), valamint a Sjögren szindróma diagnózisának felállításakor. A 6 tagú ENA teszt a fentieken túl a scleroderma és a myositis/dermatomyositis kórképek diagnózisát is segítheti.

  Bővebb ismeretekért ezekről a kórképekről látogasson el a „National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases” web oldalakra.

  Az autoimmun kórképek egy részénél az ENA panel vizsgálat a betegség aktivitásának követésére is alkalmas. 

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  ENA panel vizsgálat szükséges azoknál az egyéneknél, akiknek pozitív az ANA teszt eredménye és autoimmun kórképekre jellemző tüneteket mutatnak. Az autoimmun kórképekre jellemző tünetek igen változatosak, testünk legkülönbözőbb területeit érinthetik. Ezek közé tartoznak:

   

  Láz, folyamatos fáradtság érzéssel

  Izomfájdalom

  Ízületi duzzanat/vagy fájdalom

  Bőrtünet

  Fényérzékenység

  Raynaud- jelenség

  Vizeletfehérje ürítés fokozott

  Idegrendszeri és pszichés tünetek, mint pl. szorongás, depresszió, pszichózis

  Hemolitikus anémia (alacsony vörösvértestszám), vagy leukopénia (alacsony fehérvérsejtszám)

   

  A legtöbb esetben negatív ANA mellett nem szükséges az ENA panel elvégzése. Amennyiben nincs jelen anti-nukleáris (ANA) antitest, valószínűtlen, hogy pozitív legyen valamely specifikus ENA teszt eredménye.

   

  Amennyiben az ENA panel komponensei elleni vizsgálati eredmény negatív, de a klinikai tünetek fennállnak, akkor a mérés megismétlése szükséges. Új mérés abban az esetben is javasolt, amikor a már diagnosztizált betegben egyéb autoimmun kórképre utaló, új klinikai tünetek jelentkeznek.

  A kezelőorvos ismételt mérést kérhet a fennálló kórkép aktivitásának, progressziójának követése céljából is.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az autoimmun kórképek diagnózisa általánosan a jellegzetes klinikai tünetekre és az autoantitest vizsgálatok eredményeire épül. Az ENA panel teszt elvégzése segít kimutatni és elkülöníteni a különböző autoimmun kórképeket. Az ENA panelben levő autoantitestek az autoimmun betegek nagy százalékában kimutathatók, míg ritkábban fordulnak elő olyanoknál, akik nem autoimmun betegek. 

  Az ENA panel tagjaira kapott pozitív és negatív értékek mintázatát a klinikai állapottal összefüggésben kell értelmezni. Amennyiben valakinek autoimmun kórképre utaló tünete van, és az azzal összefüggésbe hozható ENA autoantitest eredmény pozitív, akkor valószínű, hogy a betegség fennáll.

   

  Amennyiben valakinek tünetei vannak, de autoantitest negatív, az azt jelentheti, hogy még nem termelődtek antitestek, de jelentheti azt is, hogy a tünetek más okra vezethetők vissza.

   

  Az ENA panelben lévő tesztek eredményeinek értelmezésére az alábbi táblázat szolgál. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy a vérben az autoantitest szint meghaladja a megadott referencia értéket.

   

  Autoantitest vizsgálat

  Eredmény, ami alátámasztja autoimmun kórkép fennállását

  Anti-RNP

  Kevert kötőszöveti betegségben (MCTD) 95-100%-ban pozitív, előfordul SLE-ben és sclerodermában is.

  Anti-Sm

  Az SLE-s betegek 30%-ában pozitív, specifikus marker antitest ebben a betegségben

  Anti-SS-A (Ro)

  Sjögren szindrómában 75%-ban pozitív, előfordul még SLE-ben, sclerodermában
  Anti-SS-B (La)

  Sjögren szindrómában 60%-ban pozitív, előfordul még SLE-ben, sclerodermában. Ritkán jelen van SS-A nélkül.

  Scl-70

  Sclerodermában 60%-ban pozitív, magas specificitású marker antitest ebben a kórképben.

  Anti-Jo-1

  Polimiozitiszben előfordulási gyakorisága 30%. Kimutatható még pulmonáris fibrózis kórképben.

   

 • Mit kell még tudnom?

  Az ENA elnevezés „extrahálható” vagyis „sóoldattal kivonható” nukleáris antigénre utal. Az ENA antigéneket ezzel a laboratóriumi eljárással fedezték fel és tisztították. Több, mint 100 extrahálható antigén létezik, közülük csak néhányat vizsgálunk rutinszerűen. 

 • Eltűnik-e valaha az én ENA antitestem?

  Az antitest szintje hullámzó lehet, de ha valakinél egyszer megjelenik, az nem múlik el.

 • El lehet-e végezni a tesztet a kezelőorvosom rendelőjében?

  Nem. Az ENA teszt elvégzése speciális műszert és laboratóriumi szakembert igényel.

  Az Ön mintáját elküldik a megfelelő laboratóriumba.

 • Kezelőorvosom csak 4 tagú ENA panelt kért számomra, nem a 6 tagút. Kimaradhat így valami?

  Az elvégzett panel jellege általában a laboratóriumtól függ. A 4 tagú panelhez további, kiegészítő tesztek elvégzését kérheti az ön orvosa, amennyiben szükségesnek ítéli. 

 • Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

  Ez a vizsgálatot végző laboratóriumtól függ. Mivel ez egy speciális vizsgálat és az Ön mintáját továbbküldhetik referencia laboratóriumba, eltarthat néhány napig, amíg elkészül az eredmény.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2017 review completed by Boris Calderon, MD, DABCC, FAACC, Associate Medical Advisor, Eli Lilly and Company.

Aggarwal A. Role of autoantibody testing. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2014 Dec;28(6):907-20. doi: 10.1016/j.berh.2015.04.010. Epub 2015 May 23. Available online at http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521694215000170?via%3Dihub. Accessed on 6/15/2017.

Ortega-Hernandez O, Shoenfeld Y. Mixed connective tissue disease: An overview of clinical manifestations, diagnosis and treatment. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2012 Feb;26(1):61-72. doi: 10.1016/j.berh.2012.01.009. Available online at http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1521694212000101. Accessed on 6/15/2017.

Arthur Kavanaugh, Russell Tomar, John Reveille, Daniel H. Solomon, and Henry A. Homburger. (2000) Guidelines for Clinical Use of the Antinuclear Antibody Test and Tests for Specific Autoantibodies to Nuclear Antigens. Archives of Pathology & Laboratory Medicine: January 2000, Vol. 124, No. 1, pp. 71-81. Arch Pathol Lab Med. 2000 Jan;124(1):71-81. Available online at http://www.archivesofpathology.org/doi/full/10.1043/0003-9985%282000%29124%3C0071%3AGFCUOT%3E2.0.CO%3B2. Accessed on 6/15/2017.

Korábbi áttekintések során használt források

(© 1995-2010). Unit Code 89035: Antibody to Extractable Nuclear Antigen Evaluation, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/89035. Accessed March 2010.

(© 2006-2010). Extractable Nuclear Antigen Antibodies (RNP, Smith, SSA, & SSB): 0050652. ARUP's Laboratory Test Directory [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0050652.jsp. Accessed March 2010.

Hill, H. and Tebo. (Updated 2009 November). Mixed Connective Tissue Disease – MCTD. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MCTD.html?client_ID=LTD#. Accessed March 2010.

Hill, H. and Tebo. (Updated 2009 August). Connective Tissue Diseases. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/ConnectiveTissueDz.html?client_ID=LTD. Accessed March 2010.

(© 1995-2010). Unit Code 83631: Connective Tissue Diseases Cascade, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/print.php?unit_code=83631. Accessed March 2010.

Klein-Gitelman, M. (Updated 2009 September 29). Mixed Connective Tissue Disease. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1006966-overview. Accessed March 2010.

Hildebrand Jr., G. and Battafarano, D. (Updated 2009 July 24). Undifferentiated Connective Tissue Disease. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/334482-overview. Accessed March 2010.

Hajj-ali, R. (Revised 2008 February) Mixed Connective Tissue Disease (MCTD). Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec04/ch032/ch032c.html. Accessed March 2010.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 81-82.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 128-129, 136-139.

Bartels, Christie M., et al. (Updated Jan. 28, 2013.) Systemic Lupus Erythematosus (SLE) Workup. Medscape online. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/332244-workup. Accessed January 2014.

Orton, Susan M., et al. (March 2004). Practical Evaluation of Methods for Detection and Specificity of Autoantibodies to Extractable Nuclear Antigens. American Society for Microbiology, Clinical and Vaccine Immunology online. Available online at http://cvi.asm.org/content/11/2/297.full. Accessed January 2014.

Antibodies to Extractable Nuclear Antigens. Children's Hospitals and Clinics of Minnesota. Available online at http://www.childrensmn.org/Manuals/Lab/FlowCyt/018959.pdf. Accessed January 2014.

Kavanaugh, Arthur, et al. (January 2000.) Guidelines for Clinical Use of the Antinuclear Antibody Test and Tests for Specific Autoantibodies to Nuclear Antigens. Archives of Pathology and Laboratory Medicine. Available online through http://www.archivesofpathology.org. Accessed January 2014.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.