Hivatalos név
Kalcium
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
17.06.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy a vér kalciumszintje mutat-e eltérést a normálhoz képest.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Része a szokásos anyagcsere-kivizsgálásnak vese-, csont- vagy idegbetegségben szenvedőknél, vagy amikor kóros kalciumszintre jellemző tünetek jelentkeznek.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
Ha a vér kalciumszintje kóros, a kalciumürítés meghatározásához 24 órás gyűjtött vizeletet, a kalcium/kreatinin hányados meghatározásához időzített (általában a napi második) vizeletet használják.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A jelenlegi gyakorlat szerint éhezésre nincs szükség. Lehet, hogy egyes, a vizsgálat eredményét befolyásoló gyógyszereket nem szabad bevennie, mint pl. lítium, gyomorsav megkötők (antacidok), vizelethajtók (diuretikumok) és D vitamin készítmények.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben. Körülbelül 99%-a a csontokban található, a többi viszont leginkább a vérkeringésben. Durván a fele szabad, vagyis ionizált és metabolikus szempontból aktív; a másik fele fehérjéhez vagy egyéb vegyületekhez kötött és inaktív.

Leggyakrabban a kezelőorvos a vérben lévő teljes mennyiség (összkalciumszint) meghatározását kéri. Az összkalciumszint az aktív és az inaktív mennyiség összege. Az aktív forma (ionizált kalcium) meghatározása különleges mintakezelést igényel.
A vizeletben a vesék által ürített kalcium mennyiségét lehet mérni.

Milyen mintára van szükség?
A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
Ha a vér kalciumszintje kóros, a kalciumürítés meghatározásához 24 órás gyűjtött vizeletet, a kalcium/kreatinin hányados meghatározásához időzített (általában a napi második) vizeletet használják.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vér kalciumszintjének meghatározását számos csont-, szív-, ideg-, vese- és fogbetegség szűrésére, diagnózisára és követésére használják. A vérben lévő kalcium koncentrációja nem tükrözi közvetlenül a csontok kalciummennyiségét, leginkább azt mutatja, hogy mennyi összes kalcium vagy ionizált kalcium van a vérkeringésben.

  A vér kalciumszintjét a rendelkezésre álló kalcium, parathormon (PTH), D-vitamin, foszfor és magnézium befolyásolja. A kezelőorvos ezeknek a tényezőknek az összhangját vizsgálja. Azok a kórképek, melyek megzavarják ezt az egyensúlyt, emelkedett vagy csökkent kalciumszintet eredményeznek, és hyper- vagy hypocalcaemiára jellemző tüneteket okoznak. Ilyen például, amikor a mellékpajzsmirigy kiválasztja a parathormont (PTH), a vérben a PTH szintjével együtt megemelkedik a kalcium szintje is, míg a foszforé csökken. Néhány vesebetegségben az emelkedett foszforszint csökkentheti a vér kalciumszintjét. A különböző paraméterek meghatározásával valószínűsíthető, hogy a kalcium szintjében tapasztalt eltérést milyen tényezők okozzák.

  A szabad vagy ionizált kalcium szintjének meghatározása fontos nagy műtéteknél (különösen, ha vér vagy vérkészítmények beadása történik), súlyos betegeknél, és akkor, amikor a fehérjeszint kóros. A szabad kalcium koncentrációjának nagymértékű változása szívműködési zavart, izomgörcsöt (tetania), és zavartságot vagy kómát is okozhat.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kalciumszint meghatározását gyakran szűrővizsgálatként kérik, és része az általános orvosi kivizsgálásnak. Tipikusan a részletes anyagcsere-kivizsgáláshoz tartozik.

  Diagnosztikai értékű lehet a kalciumvizsgálat, ha a páciens olyan tünetekkel jelentkezik, melyek a következők betegségekhez kapcsolhatók:

  • vesekő,
  • csontbetegség,
  • neurológiai (idegi eredetű) betegségek.

  A kezelőorvos a kalcium koncentrációjának meghatározását kérheti, ha:
  - a betegnek vesebetegsége van (mivel az alacsony kalciumszint gyakori jelenség veseelégtelenségben);
  - nagyon magas kalciumszintre jellemző tünetei vannak, mint például a fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, gyakori vizelés és szomjúság;
  - alacsony kalciumszintre jellemző tünetei vannak, mint például hasgörcs, izomgörcs vagy ujjbizsergés; vagy
  - más kóros kalciumszinttel összefüggő betegsége van, mint például a pajzsmirigy betegsége, az emésztőrendszer betegsége, daganat kialakulása, vagy alultápláltság.
  A kezelőorvos kérheti az ionizált kalcium szintjének meghatározását, ha érzéstelenséget tapsztal a száj körül, a kézen és lábon, valamint izomgörcsöt ugyanezen testrészeken (ezek az alacsony ionizáltkalcium-szint tünetei). Az alacsony kalciumszint azonban akár tünetmentes is lehet abban az esetben, ha a csökkenés lassan, fokozatosan megy végbe.

  Az általános laboratóriumi vizsgálatoknak része lehet a kalciumszint meghatározása különösen akkor, ha a kivizsgálás valamilyen daganatos megbetegedés (különösen az emlőt, tüdőt, fejet, nyakat, vesét érintő esetben, valamint a myeloma multiplexnél), vagy vesebetegség miatt történik, vagy szervátültetésre kerül sor. Szükséges lehet a kalciumszint követése akkor is, ha tartósan magas a kalciumszint, illetve ha valaki kalcium- vagy D-vitamin-pótlásban részesül.

 • Mit jelent az eredmény?

  A normál kalciumszint a többi normál értéket adó vizsgálattal együtt azt jelenti, hogy nincs gond a kalcium-anyagcserével.
  A vérben a kalciumnak kb. a fele albuminhoz kötődik, ezért gyakran ezt a két vizsgálatot együtt kérik, és a kalcium eredményét az albumineredménnyel együtt értékelik. Ahogy emelkedik az albumin-, ugyanúgy emelkedik a kalciumszint, és fordítva.

  A magas kalciumszintet hypercalcaemiának nevezik. Ez azt jelenti, hogy túl sok kalcium van a vérkeringésben, és az ezt okozó betegséget kezelni kell. Ilyen betegség lehet:

  • Hyperparathyreosis (fokozott mellékpajzsmirigy-működés): Ezt a jelenséget gyakran egy jóindulatú daganat okozza a mellékpajzsmirigyben. A hypercalcaemia ezen formája gyakran enyhe, és évekig fennállhat, mielőtt észreveszik.
  • Daganat: Daganat okozhatja a hypercalcaemiát, amikor a csontokba is áttétet okoz. Az áttét hatására kalcium szabadul fel a csontokból, mely a vérkeringésbe kerül. Emelkedhet a kalciumszint akkor is, amikor egy dagant a PTH-hoz hasonló hormont termel.

  Hypercalcaemiát okozhatnak továbbá:

  • hyperthyreosis
  • sarcoidosis
  • tuberculosis
  • csonttörés ágynyugalommal vagy hosszú ideig tartó mozgásképtelenséggel együtt
  • túlzott D-vitamin-bevitel
  • veseátültetés
  • magas fehérjeszint (mint például, amikor a vérvételnél túl sokáig alkalmazzák a karszorítást. Ebben az esetben az ionizált kalcium-szint normális). A magas össz-kalciumszinthez magas ionizált kalcium-szint társul, kivéve, ha a fehérjeszint is magas.

  Az alacsony kalciumszint, az úgynevezett hypocalcaemia azt jelenti, hogy nincs elegendő kalcium, vagy azt, hogy nincs elegendő fehérje a vérkeringésben. Az alacsony kalciumszint leggyakoribb oka az alcsony fehérjeszint, különösen az alacsony albuminszint. Amikor az alacsony fehérjeszint a gond, akkor az ionizált kalcium-szint normális.
  Az alacsony kalciumszint leggyakoribb okai a következők:

  • alacsony fehérjeszint
  • mellékpajzsmirigy alulműködés (hypoparathyreosis)
  • csökkent táplálkozással bevitt kalciummennyiség
  • csökkent D-vitamin-szint
  • magnéziumhiány
  • magas foszforszint
  • heveny hasnyálmirigy-gyulladás
  • idült veseelégtelenség
  • kalciumionok fehérjéhez kötődése (alkalosis)
  • csontbetegség
  • malnutritio (alultápláltság)
  • alkoholizmus

  Az ionizált kalcium szint a fent említetteknél alacsony, kivéve az alacsony fehérjeszintet.

 • Mit kell még tudnom?

  A vér kalciumszintjének szabályozásáért két vegyület felelős. A mellékpajzsmirigyben termelődő parathormon (PTH) a csökkenő ionizáltkalcium-szint hatására kalciumot szabadít fel a csontokból, és csökkenti a vese kalciumürítését. A PTH stimulálja a vesékben a D- vitamint is.
  A D-vitamin fokozza a bélrendszerben a kalcium felszívódását, és csökkenti a vesék kalciumürítését. Összességében, ahogy emelkedik a D-vitamin-szint, emelkedik a kalciumszint, és csökken a PTH-szint. Egészségesekben ez a két vegyület segít a vér kalciumszintjét normál szinten tartani, annak árán is, ha a csontokból kell felszabadítani a kalciumot.

  Az újszülötteket, különösen a koraszülötteket, valamint alacsony születési súllyal rendelkezőket gyakran figyelik az élet első pár napjában neonatalis hypocalcaemia miatt. Ezt a fejletlen mellékpajzsmirigy okozhatja, s nem mindig okoz tünetet. A jelenség magától megszűnhet, vagy szájon át vagy intravénásan adott kalciumpótlást igényelhet.

  A vér illetve a vizelet kalciumkoncentrációja nem tükrözi a csontok szilárdsági állapotát. Ez utóbbi ellenőrzésére egy, a röntgenhez hasonló műszeres eljárás, az úgynevezett csontsűrűség vagy “DEXA” vizsgálat szolgál.

  A gyógyszerek okozta magas kalciumszint leggyakoribb oka a tiazid típusú vízhajtók szedése.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe