Más néven
Maternális AFP
Quartett teszt
Integrált teszt
Négymarkeres teszt
Anyai szérum-alfa-foetoprotein anyai
Hivatalos név
Alfa-fetoprotein meghatározása szérumban (terhes)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 08.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Megbecsülni egy magzati rendellenesség, a Down-kór kihordásának a rizikóját.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Nőknél a terhesség 1520. hetében. (Ideális a 1618. héten.)

Milyen mintára van szükség?

Könyökhajlati vénából vett vérre. (Piros (natív) vagy sárga kupakos (géles) csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Az anyai AFP-szűrés magában foglal 3 vagy 4 tesztet, amely mindegyike különböző, vérben található anyagot mér: AFP-t, hCG-t, nem-konjugált ösztriolt és inhibin-A-t. Az inhibin-A a legújabb teszt, amelyet hozzátettek ehhez a szűréshez; ez növeli a teszt érzékenységét, illetve specificitását.

    * A fejlődés során az AFP-szint a magzat vérében és a magzatvízben kb. a 12. hétig emelkedik, és akkor a szint fokozatosan esik a születésig. Az AFP egy fehérje, amit a magzati szövet termel. Az AFP keresztülmegy a méhlepényen és megjelenik az anyai vérben.
    * A hCG egy hormon, amelyet a méhlepény termel. A szintje az anyai vérben emelkedik a terhesség első trimeszterében, majd visszaesik kevesebb mint 10%-ra a terhesség végére.
    * A nem-konjugált ösztriol a magzati metabolizmus révén termelődik. Ez a termelési folyamat a máj, a mellékvese és a méhlepény révén történik. Némelyik a nem-konjugált ösztriol közül keresztülmegy a méhlepényen, és meg lehet mérni az anyai vérben.
    * Az inhibin-A egy hormon, amelyet a méhlepény termel. Az inhibin egy dimer (2 részből áll), és néha úgy azonosítják, hogy DIA vagy dimer inhibin-A. Az anyai vérben a szintje némileg csökken a 1417. terhességi hétig, majd ismét emelkedik.

Egy nyílt velőcső-záródási rendellenesség esetén a babának egy nyílás van a gerincén, fején vagy a hasfalán, amely hozzájárul ahhoz, hogy a szokásoshoz képest nagyobb mennyiségű AFP jusson át az anyai vérbe. Más markert nem használnak a magzati velőcső-záródási rendellenesség kihordási kockázatának a becslésére.

Azokban a terhesekben, akik olyan kromoszóma-rendellenességű magzatot hordanak, amely a Down-kórt is eredményezi, jellemző az AFP és a nem-konjugált ösztriol érték alacsony szintje, míg a hCG, valamint az inhibin-A értéke magas.

Hogyan történik a mintavétel?
Kari vénából történik a mintavétel. Mind a négy tesztet (AFP, hCG, nem-konjugált ösztriol és inhibin-A) el tudják végezni azonos vérvételi csőből.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az anyai AFP-t egy előzetes szűrőtesztként használják a terhességben. Jelzi bizonyos rendellenesség, beleértve a Down-kór és a velőcső-záródási rendellenesség esetén a magzat kihordási kockázatát. Ha az AFP-teszt eredménye magas, akkor nagyobb a rizikója annak, hogy a magzat nyitott gerincű, vagyis spina bifidában (gerinchasadék), vagy anencephaliában (agyvelőhiány) szenved. 
  Egy matematikai számítást, beleértve ennek a 3 vagy 4 anyagnak a szintjét (AFP, hCG, nem-konjugált ösztriol és néha az inhibin-A), valamint az alábbi szempontokat: az anyai életkort, testsúlyt, emberi fajt, cukorbetegséget veszik figyelembe, amikor kiszámítják a Down-kór és több más kromoszóma-rendellenesség rizikóját a magzatban. Ezt a rizikót hasonlítják össze egy cut-off értékkel (határérték). Ha ez a rizikó magasabb, mint a cut-off érték, akkor pozitívnak vagy emelkedett kockázatúnak tartják.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vizsgálatot általában a terhesség 1520. hete között kérik.

 • Mit jelent az eredmény?

  A teszteredmény értelmezését egy genetikai tanácsadónak vagy egy klinikusnak kellene nyújtania, aki meg tudja magyarázni az eredmények jelentését, és választékot tud ajánlani a nyomon követésnél. Ha a szűrés pozitív, definitívebb tesztre van szükség megerősíteni a diagnózist. Ez az ultrahang és esetleg az amniocentesis (magzatvíz vizsgálat). Felhasználva ezeket a teszteket, segítséget nyújtanak abban, hogy a nők, illetve orvosaik döntést tudjanak hozni a terhesség kezelését illetően.

 • Mit kell még tudnom?

  Ezek szűrőtesztek. Nem minden magzati rendellenesség fog adni pozitív teszteredményt. Az összes nő közül, akinek az AFP-szűrés során pozitív a teszteredménye, csak egy nagyon kis számú az, akinek valójában nyitott gerincű vagy más kromoszóma-rendellenességű a magzata.
  Definitívebb tesztek szükségesek ezeknek a magzati rendellenességeknek a diagnózisához. Ikerterhesség (például kettes vagy hármas) magas AFP-értéket fog adni. A teszteredmény még nagyon függ a magzat gesztációs idejének a pontos meghatározásától. Ha a magzat gesztációs életkora nem pontosan van meghatározva, akkor az eredmények fals magasak vagy alacsonyak lehetnek.

  Általában a Down-kóros magzat kihordásának a rizikója emelkedik az anyai életkorral. A nők kb. 40%-át 35 év felett pozitívnak szűrik, elsősorban azért, mert az ő életkoruk ilyen magas kockázatot jelent.

  2014. július 2-tól az anyai AFP-szűrést kivették a kismamáknál kötelezően elvégzendő vizsgálatok közül, de amennyiben a kezelőorvos azt kéri, a társadalombiztosítás teljes egészében megtéríti a vizsgálat költségét.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mi a Down-kór?

  A Down-kór egy kromoszóma-rendellenesség, amelyet néha 21-es triszómiának is hívnak. Az érintett embereknek van egy plusz példányuk némelyik vagy az összes 21-es kromoszómából. A legtöbb érintett gyereknek némileg késleltetett a növekedése és a fejlődése. A Down-kór kockázata emelkedik az anyai életkorral, főleg 40 év feletti nők esetében. További angol nyelvű információ az Internet - idegen nyelven részben található. Magyarul is tájékozódhat a kromoszóma rendellenességek diagnosztikájáról szóló cikkben.

 • Mi a velőcső-záródási rendellenesség?

  A velőcső-záródási rendellenesség komoly születési tökéletlenség: az agy, a gerincvelő vagy a burkuk nem fejlődik ki teljesen. Háromféle velőcső-záródási rendellenesség van:

      * Anencephalia: az agynak és a koponyának hiányos a fejlődése.
      * Encephalokele: egy lyuk a koponyán, amelyen keresztül az agyszövet kiburjánzik.
      * Spina bifida: a leggyakoribb velőcső-záródási rendellenesség, amelyben a gerinc nem záródik megfelelően a terhesség korai szakaszában. (További információt lehet találni a spina bifidával kapcsolatosan a Spina Bifida Association of Americánál.)

 • Mit tudok tenni a terhesség alatt a velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának a megelőzésére?

  Nemzetközi ajánlások szerint célszerű minden reprodukciós korban lévő nőnek napi 0,4 mg folsavat szednie.

  2014. július 2-tól az anyai AFP-szűrést kivették a kismamáknál kötelezően elvégzendő vizsgálatok közül, de amennyiben azt a kezelőorvos szükségesnek tartja elvégeztetni, a társadalombiztosítás teljes egészében megtéríti a vizsgálat költségét.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.