Hivatalos név
Becsült Glomerulus Filtrációs Ráta
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vesefunkció állapotának vizsgálatára.

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A becsült glomerulus filtrációs rátát (estimated Glomerulus Filtration Rate, eGFR) szűrővizsgálatként akkor érdemes elvégezni, ha az orvos vesekárosodás kialakulására gyanakszik. Akkor is jól alkalmazható, ha valakinek már ismert a vesebetegsége, és a veseműködés romlását, a funkció csökkenését szeretnék kimutatni. A vizsgálat különösen hasznos a dialízis-kezelésben részesülők vesefunkciójának megítéléséhez.

Milyen mintára van szükség?

Az eGFR-t alapvetően a szérum kreatinin szintjéből számolják, ezért a kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) Az eGFR meghatározásához - a mért GFR-től eltérően - vizeletre nincs szükség.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ez a vizsgálat a vér kreatinin szintjét használja az eredmény kiszámításához. Lehetséges, hogy ön olyan utasítást kap, hogy ne egyen előző estétől vagy ne fogyasszon főtt húst a vérvételt megelőzően, mivel egyes kutatások szerint ez átmenetileg megemelheti a kreatinin szintet.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A Glomeruláris Filtrációs Ráta (GFR) a vese funkciójának mértéke. Glomerulusoknak hívják a vesék kicsiny szűrőit, amelyek lehetővé teszik, hogy a bomlási termékek, salakanyagok eltávozzanak a vérből, ugyanakkor a szervezet számára fontos alkotórészek, fehérjék, vérsejtek visszamaradjanak. A ráta megmutatja a veséken keresztül percenként átszűrt vér mennyiségét, annak térfogatát.

A GFR direkt mérése bonyolult orvosi beavatkozást igényel, ezért helyette leginkább a számításon alapuló Becsült Glomerulus Filtrációs Rátát (eGFR) alkalmazzák.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.
Az eGFR számításához a szérum kreatinin koncentráción kívül ismerni kell a páciens nemét és korát is! (A vizsgálatok kimutatták, hogy a számítást a fekete rasszhoz tartozók esetén másként kell végezni, mint a fehér rasszhoz tartozóknál, ezért esetenként ismerni kell azt is, hogy a páciens nem tartozik-e a fekete rasszhoz.) 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
  A GFR-t úgy tekintik, mint a legpontosabb adatot a veseállapot megváltozásának kimutatására, ezért a veseműködés jellemzésekor a cél a GFR ismerete. A veseműködés romlásakor megemelkedik ugyan a szérum BUN (urea nitrogén/ karbamid nitrogén) és a kreatinin koncentrációja, és ezek meghatározását könnyű  elvégezni, ezen paraméterek alapján azonban nem lehet felismerni a vesékben bekövetkező korai károsodásokat. A korai felismerés pedig fontos lenne, mert ha a vesekárosodást korán kimutatják, akkor lehetségessé válik a magas vérnyomás, a diabetesz vagy egyéb betegségek vesekárosító szövődményeinek megelőzése, vagy hatásának csökkentése is. Mivel az eGFR könnyen kiszámítható a szérum kreatinin koncentrációjának, a nemnek és az életkornak az ismeretében, ezért egy egyszerű, rutinszerűen elvégezhető méréssel lehetségessé válik az aktuális GFR jó közelítésű becslése.

  Az eGFR mellett a kreatinin clearance szintén becslést nyújt a vesefunkcióról és az aktuális GFR-ről. A clearance is becsülhető a szérum kreatinin koncentráció, a kor és a testsúly ismeretében, (számított clearance). Az úgynevezett mért kreatinin clearance meghatározásához a szérum kreatinin mellett a 24 órás gyűjtött vizelet kreatinin koncentrációját is ismerni kell. (Azaz ebben az esetben a szérumminta mellett 24 órás gyűjtött vizeletmintára is szükség van.)A GFR (eGFR) becslésére szolgál egy további paraméternek, a cystatin C-nek nevezett molekula szérum szintjének meghatározása is. Bár a tesztnek ezen alkalmazása iránt növekszik az érdeklődés, a módszer még nem terjedt el széleskörűen.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az eGFR számítás a szérum kreatinin koncentráció meghatározásával további vizsgálatok nélkül könnyen elvégezhető. A "National Kidney Foundation" ajánlja, hogy a kreatinin teszt elvégzésével ezt minden alkalommal automatikusan számolja ki a laboratórium. (Az eGFR-t egyébként bárki kiszámolhatja a National Kidney Disease Education Program  vagy a magyarnyelvű www.nephrologia.hu honlapon található kalkulátor segítségével.)

  A GFR-t (eGFR-t) célszerű akkor is meghatározni, ha valaki valamilyen nem szokványos diétán van, vagy ha fehérjét illetve albumint találnak a vizeletében.

 • Mit jelent az eredmény ?

  Mit jelent az eredmény?
  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  A szérum kreatininnel szemben az eGFR képes kimutatni a legkorábbi stádiumban lévő vesebetegséget is. A normál eGFR érték azt jelenti, hogy vesebetegség nem valószínűsíthető, az alacsony eGFR pedig arra utal, hogy valamilyen vesekárosodás áll fenn. (A GFR eredményeket rendszerint ugyanilyen módon értékelik.) Néha,  nagyon korai vesekárosodás esetén, (különösen, ha a vesék a diabetesz által károsodtak), az eGFR és a GFR aktuálisan akár magas is lehet, jelezve, hogy a vesék a normálisnál nehezebben működnek.

  Mivel a számítás legjobban a csökkent vesefunkció becslésére alkalmas, ezért a szakmai testületek azt javasolják, hogy csak a 60 ml/perc/1,73 m2 testfelület alatti eGFR értékeket adják meg számszerűen, mivel a 60 ml/perc/1,73 m2 alatti eGFR jelenti azt, hogy valamiféle vesekárosodás áll fenn.  Az eGFR eredményt a klinikai kórtörténettel és az aktuális állapottal együtt kell értelmezni.

  A GFR (eGFR) értékelését az alábbi táblázat alapján lehet elvégezni:

  Vesekárosodás

   stádiuma

  Leírás 

  GFR

  Egyéb lelet

  1

  Vesekárosodás normál vagy magas (e)GFR-rel

  90+

  A fehérje vagy az albumin szint magas a vizeletben, vesesejtek  és/vagy cylinderek  vannak a vizeletben.

  2

  Enyhe csökkenés az(e)GFR-ben

  60-89

   

  3

  Mérsékelt csökkenés  az (e)GFR-ben

  30-59

   

  4

  Súlyos csökkenés az (e)GFR-ben

  15-29

   

  5

  Veseelégtelenség

  < 15

   

 • Mit kell még tudnom?

  A GFR (és az eGFR) növekszik a terhesség alatt.

  A mért GFR (illetve clearance) helyett inkább az eGFR (illetve számított clearance) alkalmazása ajánlott a következő esetekben:

  - Ismert vesebetegségben szenvedő személynél (pl. akinél a vizeletben mérhető mennyiségű albumin vagy fehérje jelenik meg).

  - Extrém korú pácienseknél (túl öreg (idősebb mint 80 év) vagy túl fiatal (fiatalabb mint 18 év)).

  - Túlsúlyos pácienseknél (elhízás, hibás táplálkozás),

  - Izomsorvadásos betegségben sznvedőknél.

  - Szokatlan étrendű pácienseknél, beleértve a vegetariánusokat is.

  - Gyorsan romló vesefunkciójú személyeknél (beleértve az akut vesebetegséget).

  - Ha gyógyszer dózis beállítás szükséges (betegek, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek vesekárosodást okozhatnak, vagy csökkentik vese clearance-t).

  Az eGFR számítására leginkább kétféle egyenletet használnak.
  A 4v MDRD (4-változós, Modification of Diet in Renal Disease) úgynevezett "186-os egyenlet" a kinetikus Jaffé módszerrel meghatározott kreatinin esetén alkalmazható.

  eGFR =186 x(kreatinin x 0,0113)-1.154 x(kor)-0.203

  ahol: eGFR (mL/min/1,73m2 ); kreatinin (µmol/l); kor (év)

  Nőknél az eredményt szorozni kell  0,742-del,
  nagy izomtömegűeknél és  fekete rasszhoz tartozóknál  1,21-dal.

  Az ID-MS módszerre kalibrált, és az azzal korreláló enzimatikus vagy kompenzált kinetikus Jaffé módszerrel meghatározott kreatinin esetén az úgynevezett "175-ös MDRD formula" használható:

  eGFR =175 x(kreatinin x 0,0113)-1.154 x(kor)-0.203

  ahol: eGFR (mL/min/1,73m2 ); kreatinin (µmol/l); kor (év)

  Az eredményt itt is szorozni kell nőknél  0,742-del,
  nagy izomtömegűeknél és fekete rasszhoz tartozóknál  1,21-dal.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Hogyan lehet a GFR-t meghatározni? 

  A  GFR közvetlen meghatározása bonyolult orvosi beavatkozást igényel. A legjobb módszer a GFR mérésére az inulin clearance-nek nevezett eljárás, amely során a vénába speciális folyadékot juttatnak (intravénás infúzió), azt követően pedig meghatározott időközönként vizeletmintákat gyűjtenek. Más clearance módszerek, amelyek rádioaktív jelzéseket alkalmaznak, hasonló nehézségekkel járhatnak. A kellemetlenségek csökkentésére dolgozták ki azokat az egyenleteket, amelyek révén egyszerűbben is megbecsülhető a vese glomerulus filtrációs rátája. (lásd az előzőekben a "Vizsgálat", "Mit kell még tudnom?" fejezetben.)

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.