Hivatalos név
Cöruloplazmin, szérum
A cikk utoljára módosult: 12.09.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A cöruloplazmin vérben történő meghatározására; segítséget nyújt a Wilson kór diagnózisának a felállításában; néha olyan állapotok azonosításában segít, amelyek rézhiánnyal társulnak.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Abban az esetben, amikor önnél sárgaság, fáradtság, hasi fájdalom, viselkedési zavar, remegés vagy egyéb olyan tünet jelentkezik, amely során a kezelőorvosban felvetődik a Wilson kór vagy ritkán a rézhiány gyanúja; időközönként, amikor az ellenőrzés ajánlott.

Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Mit vizsgálunk?

A cöruloplazmin egy réz-tartalmú enzim, amely szerepet játszik a szervezet vasháztartásában. Ez a teszt a cöruloplazmin mennyiségét méri a vérben.

A réz egy alapvető ásvány, amely szerepet játszik a vasháztartás szabályozásában, a kötőszövet képződésében, a sejtek szintjén történő energiatermelésben és az idegrendszer működésében. A réz felszívódása a bélcsatornán keresztül történik a táplálékból és folyadékokból,majd a májba szállítódik, ahol tárolódik vagy különböző enzimek képződése során felhasználódik.

A máj a rezet fehérjéhez köti cöruloplazmint képezve, majd a véráramba bocsátja. Körülbelül a réznek 95 %- a vérben cöruloplazminhoz kötött formában van. Emiatt a cöruloplazmin vizsgálatot használhatják egy vagy több rézmeghatározással együtt, amely segít diagnosztizálnia Wilson kórt, egy örökletes megbetegedést, amely a réznek a májban, agyban és egyéb szervekben történő túlzott tárolásához vezet.

 

Hogyan történik a mintavétel?

A kar könyökhajlati vénájába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

 

Szükséges-e bármilyen előkészítés a megfelelő minőségű minta biztosítására?

Nem szükséges semmilyen minta előkészítés.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A cöruloplazmin meghatározást elsősorban a vér és vizelet réz vizsgálatávalegyütt a Wilson kór megállapítására használják, ez egy ritka öröklött megbetegedés, amely a réznek a májban, agyban és egyéb szervekben történő túlzott tárolásával és a cöruloplazminszint csökkenésével jár.

  A réz egy alapvető ásvány, amely fontos szerepet játszik a szervezetben. A réz körülbelül 95 %–a cöruloplazminhoz kötött a vérben. Csak egy kis mennyisége az, amely normálisan szabad (nem kötött) formában jelenik meg a keringésben.

  Ritkán a cöruloplazmin meghatározást kérhetik réz vizsgálattal együtt a réz anyagcsere eltéréseinek, a rézhiány vagy a ritka örökletes megbetegedés, a Menkes kór (Göndör haj szindróma) megállapítására.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A cöruloplazmin vizsgálatot kérhetik önmagában vagy vér és 24 órás gyűjtött vizelet réz vizsgálattal együtt, amikor valakinek az alábbi jelei és tünetei alapján az egészségügyi szakemberben felvetődik a Wilson kór:

  • Vérszegénység
  • Hányinger, hasi fájdalom
  • Sárgaság
  • Fáradtság
  • Viselkedési zavar
  • Remegés
  • Nehezített járás és/vagy nyelés
  • Disztónia(izomtónus rendellenesség)

  Ritkán a cöruloplazmint kérhetik a réz vizsgálattal együtt, amikor az egészségügyi szakemberben felvetődik, hogy az illetőnek rézhiánya van. A cöruloplazmint időszakosan kérik réz túlsúly vagy hiány ellenőrzésére illetve a kezelés hatékonyságának az ellenőrzésére.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A cöruloplazmin szintek nem kórjelzői egy specifikus állapotnak, általában a réz vizsgálatokkal együtt történik az értékelésük.

  A vizsgálati eredmények az alábbiakat tartalmazhatják:

  Vizsgálat Wilson kór Réz toxicitás Menkes kór (Göndör haj szindróma) Réz hiány
  Réz, vér Alacsony, de lehet normál Magas Alacsony Alacsony
  Réz, szérum szabad Magas Magas Alacsony Alacsony
  Cöruloplazmin Alacsony, de lehet normál Magas Alacsony Alacsony
  Réz, vizelet Nagyon magas Magas Alacsony Alacsony
  Réz, máj/hepatikus* Pozitív de, függ a mintavétel helyétől, lehet negatív Magas vagy normál Alacsony Alacsony

  *A felszaporodott réz gyakran egyenetlenül oszlik el a májban és a mintában lehet, hogy nem detektálható.

  • Csökkent cöruloplazmin szint és vér réz koncentráció valamint emelkedett vizelet réz szint Wilson kórra utal
  • A Wilson kórosok körülbelül 5 %-ának, akiknek neurológiai (idegrendszeri) tünetei vannak normál cöruloplazmin szintjük lesz, ugyanúgy mint ahogy a hepatikus (máj) tünetekkel rendelkezők akár 40 %-ánál is, különösen azoknál, akik akutan (hevenyen) betegedtek meg.
  • Ha a cöruloplazmin szint és a vizelet és/vagy vér réz koncentráció alacsony, akkor a vizsgáltegyénnek, lehet, hogy rézhiánya van.
  • Bármi, ami interferál a réz kínálattal vagy a szervezet rezet metabolizáló képességével valószínűleg befolyásolja a vér cöruloplazmin és réz koncentrációját.
 • Mit kell még tudnom?

  A cöruloplazmin emelkedhet bizonyos körülmények esetén, amikor a vizsgálatot nem használják diagnosztizálásra. Azonban ezek az állapotok befolyásolhatják a vizsgálat értelmezését, és a Wilson kór vagy rézhiány kórismézését. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • A cöruloplazmin egy akut fázis fehérje. Gyakran emelkedett azoknál az egyéneknél, akiknek gyulladása, súlyos fertőzése, szövetkárosodása van és emelkedhet néhány daganat esetében is.
  • Emelkedhet terhesség során, és azoknál, akik ösztrogént, fogamzásgátlót, illetve bizonyos gyógyszereketfogyasztanak, úgymint karbamazepint, fenobarbitaltvagy valproátot.
 • Mindenkinél el kell végeztetni a cöruloplazmin vizsgálatot?

  A cöruloplazmin nem egy rutin vizsgálat. Hacsak a kezelőorvosa nem gyanítja, hogy önnek Wilson kórja vagy rézanyagcsere problémája van, nem valószínű, hogy önnek valaha is ezt a vizsgálatot elrendelik.

 • Kérhetek-e cöruloplazmin vizsgálatot a háziorvosomtól?

  Nem. Ez egy speciális vizsgálat, amelyet nem végez minden laboratórium. Szükség lehet arra, hogy az ön vérét referencia laboratóriumba küldjék.

 • Szükséges-e nálam a májbiopszia elvégzése?

  Ha a vér, vizelet és képalkotó vizsgálatok alapján erős a gyanú arra, hogy önnek Wilson kórja van, a májbiopsziát elvégezhetik a hepatikus réztartalom és a máj károsodás mértékének a megítélésére.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(Updated 2014 July 23). Wilson Disease. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [On-line information]. Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/wilson-disease/Pages/facts.aspx through http://www.niddk.nih.gov. Accessed December 2014.

Dugdale, D. (Updated 2013 February 2).Ceruloplasmin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003662.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed December 2014.

Strathmann, F. et. al. (Updated 2014 November). Wilson Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/WilsonDz.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed December 2014.

(© 1995–2014). Ceruloplasmin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8364 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed December 2014.

Johnson, L. (Revised 2013 April). Copper Deficiency and Toxicity. Merck Manual Professional Edition [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed December 2014.

Gilroy, R. (Updated 2014 May 2). Wilson Disease. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/183456-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed December 2014.

Lorincz, M. (2012). Recognition and Treatment of Neurologic Wilson's Disease. Medscape Multispecialty from Semin Neurol. 2012;32(5):538-543 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/805129 through http://www.medscape.com. Accessed December 2014.

Korábbi áttekintések során használt források

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC. Christenson, R., Chapter 17, Proteins: Analysis and Interpretation in Serum, Urine, and Cerebrospinal Fluid. Pp. 197 - 210.

Cox, D. and Roberts, E. (2006 January 24). Wilson Disease. GeneReviews [On-line information]. Available online through http://www.genetests.org. Accessed on 7/17/07.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition]. Pp. 353.

(2007 January). Wilson's Disease Remains Difficult to Diagnose. Medscape from Reuters Health, from Gut 2007;56:115-120. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/550386 through http://www.medscape.com. Accessed on 7/27/07.

Das, S. and Ray, K. (2006 October 13). Wilson's Disease: An Update. Medscape from Nature Clinical Practice Neurology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/543866 through http://www.medscape.com. Accessed on 7/27/07.

Van Voorhees, B. (2007 January 22). Ceruloplasmin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003662.htm. Accessed on 7/27/07.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp. 230 - 233.

Dugdale, D. (Updated 2009 February 23). Ceruloplasmin. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003662.htm. Accessed November 2010.

(© 1995-2010). Unit Code 8364: Ceruloplasmin, Serum. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8364 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed November 2010.

McMillin, G. and Roberts, W. (Updated 2010 May). Wilson Disease. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/WilsonDz.html?client_ID=LTD#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed November 2010.

Mak, C. et. al. (2008 June 12). Diagnostic Accuracy of Serum Ceruloplasmin in Wilson Disease: Determination of Sensitivity and Specificity by ROC Curve Analysis among ATP7B-Genotyped Subjects. Clinical Chemistry. 2008;54:1356-1362 [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/54/8/1356 through http://www.clinchem.org. Accessed November 2010.

Johnson, L. (Revised 2008 August). Copper. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/sec01/ch005/ch005c.html?qt=wilson disease&alt=sh#sec01-ch005-ch005c-534 through http://www.merckmanuals.com. Accessed November 2010.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 230 - 233.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp. 556 - 559.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.