Más néven
NH3
Hivatalos név
Ammónia, plazma
A cikk utoljára módosult: 11.06.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vér megnövekedett ammónia szintjének kimutatására, melynek hátterében súlyos májbetegség, veseelégtelenség, vagy bizonyos ritka, genetikailag meghatározott urea-ciklus zavarok állhatnak; viselkedés-és tudatzavarok oki tisztázására; hepatikus enkefalopátia (májkóma) vagy Reye-szindróma kórisméjének felállítására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amennyiben egy májbetegnél vagy veseelégtelenségben szenvedő páciensnél tudatzavar vagy kóma alakul ki; gyakori hányás és letargia kialakulásakor újszülötteknél; gyermekeknél, amennyiben egy vírusos megbetegedést (nátha, bárányhimlő) követően 1 héttel nem szűnő hányás és szokatlan aluszékonyság alakul ki.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vérvétel előtt ne dohányozzon.

Mit vizsgálunk?

Az ammónia a fehérje emésztése során elsődlegesen a bélbaktériumok által termelt anyagcseretermék. Amennyiben az ammónia szervezetből való kiűrítése zavart szenved, nagy mennyiségben halmozódhat fel a vérben. A teszt során a vér ammónia szintjét mérik.

 

Normál körülmények között az ammónia a véráramon keresztül a májba jut, ahol ureává (karbamid) és glutaminná konvertálódik. Az urea ezt követően a veséken át a vizelettel ürül a szervezetből. Az említett „ureaciklus” zavart működése esetén az ammónia lebontása nem történik meg és felhalmozódik a vérben, továbbá a véráramon keresztül az agyba juthat.

 

Az ammónia toxikus hatást fejt ki az idegrendszerre. Jelentősen beszűkült májfunkció (pl. cirrózis, hepatitisz) esetén, az ammónia és a máj által termelt egyéb anyagcseretermékek az agyba jutva hepatikus enkefalopátiát (májkómát) idézhetnek elő.

 

A hepatikus enkefalopátia következtében tudatállapotbeli és neurológiai változások léphetnek fel, úgymint zavartság, dezorientáció, aluszékonyság, végül kóma és halál.

 

Csecsemőkben és gyermekekben a vér megnövekedett ammónia szintje gyakori hányást, irritabilitást és letargiát idézhet elő. Kezeletlenül görcsök, nehézlégzés és kóma alakulhatnak ki.

 

Az ammónia lebontása zavart lehet az alábbi kórállapotokban:

 

 • Súlyos májbetegség – a májsejt károsodás korlátozza az ammónia lebontást; stabil májbetegségben szenvedőknél valamilyen kiváltó esemény, pl.: gasztrointesztinális vérzés, elektrolitzavar, következtében a vér ammónia szintje nagymértékben emelkedhet.
 • A máj csökkent vérellátása – az ammónia májba jutása zavart szenved.
 • Reye-szindróma – egy ritka kórkép, mely során a máj és az agy is érintett; a vér megnövekedett ammónia és csökkent glükóz szintjével jellemezhető. Elsődlegesen gyermekek és fiatal felnőttek betegsége. Az esetek többségében vírusos megbetegedést követően (nátha, bárányhimlő) alakul ki, az aszpirin terápiában részesülő gyermekek fokozottan veszélyeztetettek.
 • Veseelégtelenség – a vesék urea kiválasztása zavart szenved, emiatt a vér ammónia szintje emelkedett.
 • Az ureaciklus ritka, veleszületett zavarai – egy vagy több enzimet érinthetnek, melyek szükségesek az ammónia ureává alakításához.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a kar könyökhajlati vénájába vezetett vérvételi tű segítségével nyerik.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Vérvétel előtt kerülje a dohányzást és kövesse az orvos utasításait.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A vér megnövekedett ammónia szintje súlyos májbetegségre, veseelégtelenségre, Reye-szindrómára vagy az urea-ciklus ritka genetikai rendellenességére utalhat. A vizsgálat segíthet a viselkedés- és tudatzavarok oki tisztázásában.

   

  Az ammónia a szervezetben normál körülmények között is keletkező végtermék. Elsődlegesen a bakteriális fehérjeemésztés eredményeként képződik. Amennyiben a máj ill. a szervezet ammónia lebontása és – ürítése zavart szenved, az ammónia a vérben felhalmozódik és az agyba jutva toxikus hatást fejt ki.

   

  A vér ammónia-, továbbá a plazma glükóz-, és elektrolitszintek vizsgálata, valamint a vese- és májfunkciós tesztek elvégzése együttesen segíthetik a kóma hátterének tisztázását, illetve támogathatják a Reye-szindróma vagy a hepatikus enkefalopátia diagnózisát. A vér ammónia szintjének mérése segítheti az urea-ciklus ritka örökletes rendellenességének felismerését és az állapot súlyosságának megítélését is.

   

  Amennyiben Ön több információt szeretne megtudni a Reye-szindrómával, a hepatikus enkefalopátiával vagy az urea-ciklus zavaraival kapcsolatban, nézze meg a „Mit vizsgálunk?” fejezetet vagy a kapcsolódó oldalakhoz tartozó vizsgálatokat, állapotokat.

   

  A kezelőorvosok egy része a vér ammónia szintjének vizsgálatával a hepatikus enkefalopátia kezelésének hatékonyságát követi, azonban ennek klinikai hasznossága nem bizonyított egyértelműen. Mivel az ammónián túlmenően számos egyéb toxikus metabolit is felhalmozódhat a vérben és az agyban, ezért a vér ammónia szintje gyenge összefüggést mutat az állapot súlyosságával.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A vér ammónia szintjének vizsgálata indokolt lehet abban az esetben, ha egy újszülött néhány nappal a születése után az alábbi tünetekkel bír:

  • Irritabilitás
  • Hányás
  • Letargia
  • Görcsroham

  A vér ammónia szintjének mérése indokolt lehet abban az esetben is, ha egy gyermeknél vírusos megbetegedést követően (pl. influenza vagy bárányhimlő) a fenti panaszokat észlelik, vagy Reye-szindróma gyanúja merül fel.

   

  Felnőttkori tudatállapot változás, dezorientáció, aluszékonyság vagy kóma felléptekor és egyidejű máj- vagy vesebetegség megléte esetén a vér ammónia szintjének mérése segíthet a tudatzavar oki tisztázásában. Stabil májbetegségben szenvedőknél hirtelen állapotrosszabbodáskor vér ammónia szint mérés, valamint májfunkciós tesztek elvégzése lehet indokolt.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vér jelentősen emelkedett ammónia szintje utalhat a szervezet elégtelen ammónia lebontására és kiválasztására, ami okozhatja a beteg panaszait.

   

  Csecsemőkorban az extrémen emelkedett vér ammónia szint örökletes urea-ciklus zavarra utalhat, emellett kialakulhat újszülött kori hemolitikus betegségben is. Átmeneti, mérsékelt ammónia szint növekedés viszonylag gyakori újszülött korban, mely tünetmentes is lehet.

   

  Tünetekkel rendelkező gyermekek és serdülők esetén az egyidejűleg mért megnövekedett ammónia és csökkent plazma glükóz szintek Reye-szindróma gyanúját vethetik fel. A gyermekekben mért magas ammónia szint ezenkívül az urea-ciklus örökletes enzimzavarára is utalhat.

   

  A gyermek-és felnőttkorban mért emelkedett ammónia szint máj-vagy vesekárosodásra és következményes agyi érintettségre utalhat. Kiváltó okként gyakran egy akut vagy krónikus megbetegedés szolgál, melynek következtében a nagy mennyiségben képződő ammóniát képtelen lebontani a szervezet.

   

  Amennyiben a vér ammónia szintje a normál tartományban van és a betegnek panaszai vannak, a tünetek hátterében más ok keresendő. Fontos tudni azonban, hogy a referencia tartományon belüli ammónia koncentráció nem zárja ki a hepatikus enkefalopátiát. Az ammónián túl más anyagcsere termékek is felhalmozódhatnak az agyban, melyek hozzájárulhatnak a mentális funkció változásához és a tudatzavarhoz. Emellett az agyban felhalmozódott ammónia mennyisége jóval nagyobb lehet, mint a vérben mért szint, emiatt a beteg panaszai nem mindig állnak összefüggésben a vérben mért ammónia szinttel.

   

  Csökkent ammónia szint mérhető esszenciális (ismeretlen eredetű) és malignus (hirtelen és gyorsan kialakuló) magas vérnyomás betegségben.

 • Mit kell még tudnom?

  Megnövekedett vér ammónia szint mérhető még az alábbi kórállapotokban, illetve esetekben:

  • Gyomor-bélrendszeri vérzés – a vörösvértestek a bélben hemolizálnak, ezáltal fehérje válik szabaddá.
  • Megerőltető izommunka során ammónia képződik, míg a pihenési fázisban az izom ammóniát vesz fel.
  • Érszorító (strangulátor) alkalmazása vérvétel során – a levett vérminta ammónia szintje megnövekedhet.
  • Alkohol fogyasztása, valamint bizonyos gyógyszerek (barbiturátok, vízhajtók, valproinsav és narkotikumok) használata során.
  • Dohányzás alkalmával.

  Bizonyos antibiotikumok, mint a neomycin használata során csökkent vér ammónia szint mérhető.

   

  Artériás vérből is meghatározható az ammónia szintje, azonban erre ritkábban kerül sor, annak ellenére, hogy a kezelőorvosok egy része ezt klinikailag hasznosabbnak tartja.

 • Az ammónia teszt az ammóniamérgezés felismerésére és a mérgezett beteg állapotának követésére is használható?

  Az esetek többségében az ammónia az expozíció helyén fejti ki a hatását, égési sérülést vagy irritációt okozva, és az „Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR)” (Mérgező Anyagok és Betegségek Nyilvántartási Hivatala) adatai alapján nem a szervezet egészére ható méregként viselkedik. A gyári, tömény ammónia, folyékony vagy légnemű halmazállapotban, sokkal súlyosabb égési sérülést idézhet elő, mint az ammónia háztartási, hígított formája. Mindkét esetben számolni kell a szemek, a bőr, a légzőrendszer, valamint, amennyiben a méreg lenyelésre került, a szájüreg, a nyelőcső és a gyomor sérülésével.

   

  Amennyiben a véremben mért megnövekedett ammónia szint a normál tartományba csökkent, később újra emelkedhet?

   

  Attól függ, hogy mi állt az emelkedett vér ammónia szint hátterében. Amennyiben a kiváltó ok egy rövid ideig tartó betegség volt, nem valószínűsíthető egy későbbi ammónia szint növekedés. Ha a háttérben elhúzódó betegség áll, nem zárható ki a későbbi ammónia szint növekedés, emiatt az Ön egészségi állapotát ellenőrizni. Beszéljen a kezelőorvosával, hogy mi a legjobb az Ön számára!

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Chawla, J. (2015 Nov 30). Hyperammonemia. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1174503-overview. Accessed February 2016.

De Biase, Irene et. al. (2016 Jan Updated). Mitochondrial Diseases. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MitochondrialDz.html?client_ID=LTD. Accessed February 2016.

Haldeman-Englert, C. (2014 February 3, Updated). Hereditary urea cycle abnormality. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000372.htm. Accessed February 2016.

(2014 November 6 Updated). Roth, K. Genetics of Hyperammonemia. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/944996-overview. Accessed February 2016.

Devaraj, S. (2013 October 21, Updated). Ammonia. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2054408-overview. Accessed February 2016.

Dugdale, D. (2015 February 8 Updated). Ammonia – blood. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003506.htm. Accessed February 2016.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 22nd ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2011, Pg 299.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 1789-1791.

(August 12, 2014) Mayo Clinic. Reye's Syndrome. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/basics/definition/con-20020083. Accessed Feb 2016.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference. 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 52-53.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC. Pp 270.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests. Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 98-99.

Lehrer, J. (2006 October 13). Hepatic encephalopathy. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000302.htm. Accessed on 2/17/08.

(2006 September, Updated). Recommended Newborn Screening Tests: 29 Disorders. March of Dimes [On-line information]. Available online through http://www.marchofdimes.com. Accessed on 12/17/08.

Alerif, L. (2008 January 22, Updated). Hereditary urea cycle abnormality. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000372.htm. Accessed on 2/17/08.

Van Voorhees, B. (2006 August 18). Reye syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001565.htm. Accessed on 2/17/08.

Hepatocerebral degeneration. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001393.htm. Accessed on 2/17/08.

(© 2005). What is a Urea Cycle Disorder? National Urea Cycle Disorders Foundation [On-line information]. Available online through http://www.nucdf.org/ucd.htm. Accessed on 2/17/08.

KidsHealth, Nemours Foundation. Infections: Reye Syndrome (online information). Available online through http://kidshealth.org. Accessed March 2008.

S. Bakerman (2002). Bakerman's ABCs of Interpretive Laboratory Data (4th ed), Interpretive Laboratory Data, Scottsdale, AZ, Pp. 44-45.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

(© 2004) Ammonia. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_al50.jsp.

(2004, May 24, Updated). Medical Management Guidelines (MMGs) for Ammonia (NH3). Agency for Toxic Substances and Disease Registry [On-line information]. Available online through http://www.atsdr.cdc.gov.

Miller, K. (2003 October 1). Do Ammonia Levels Correlate with Hepatic Encephalopathy? American Family Physician, Tips from Other Journals [On-line journal]. Available online through http://www.aafp.org.

Johnston, D. (1999 April 15). Special Considerations in Interpreting Liver Function Tests. American Family Physician [On-line journal]. Available online through http://www.aafp.org.

(© 1995-2004). Portal-Systemic Encephalopathy (Hepatic Encephalopathy; Hepatic Coma). The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 4. Hepatic And Biliary Disorders, Chapter 38. Clinical Features Of Liver Disease [On-line information]. Available online through http://www.merck.com.

(© 1995-2004). Liver Encephalopathy. The Merck Manual Second Home Edition, Section 10. Liver and Gallbladder Disorders, Chapter 135. Clinical Manifestations of Liver Disease [On-line information]. Available online through http://www.merck.com.

(© 1998-2003). Understanding the Basics, What is a Urea Cycle Disorder? National Urea Cycle Disorders Foundation [On-line information]. Available online through http://www.nucdf.org.

Burnett, R. (2002 September). September 2002 Q & A. College of American Pathologists [On-line information]. Available online through http://www.cap.org.

Mayo Clinic staff (2004 February 18). Reye's syndrome. MayoClinic.com [On-line information]. Available online through http://www.mayoclinic.com.

National Academy of Clinical Biochemistry. Laboratory Guidelines for Screening, Diagnosis and Monitoring of Hepatic Injury (2000). Available online through http://www.nacb.org.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 4th edition. Pp 58-60.

ARUP Lab Tests. Ammonia, Plasma. Available online at http://www.aruplab.com/guides/ug/tests/0020043.jsp. Accessed October 2011.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Essential hypertension. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000153.htm. Accessed October 2011.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Malignant hypertension. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000491.htm. Accessed October 2011.

Elgouhari, HM. Q: What is the utility of measuring the serum ammonia level in patients with altered mental status? Cleveland Clinic Journal of Medicine. Available online at http://www.ccjm.org/content/76/4/252.full. Accessed October 2011.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.