Más néven
Összbilirubin
Direkt bilirubin (konjugált bilirubin)
Indirekt bilirubin (nem konjugált bilirubin)
Újszülött-bilirubin
Konjugált bilirubin meghatározása szérumban
Hivatalos név
Összes bilirubin meghatározása szérumban
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A májbetegség szűrésére vagy követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a kezelőorvos úgy látja, hogy májkárosodásra, májbetegségre, epeút-elzáródásra, haemolyticus anaemiára vagy májjal összefüggő anyagcserezavarra jellemző jelek vagy tünetek mutatkoznak.

Milyen mintára van szükség?

Felnőtteknél a kar vénájából vett vérminta szükséges (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
Újszülötteknél a sarokbőrön kislándzsavágással vett vérminta szükséges. Néhány egészségügyi intézményben nem-invazív módszer segítségével határozzák meg a bilirubinszintet, egy bőrre helyezett műszer segítségével (transcutan bilirubinometer).

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a vizsgálat előtt néhány óráig nem szabad ennie, csak vizet innia; az éhezés időtartama laboratóriumonként változhat. Kövesse a laboratórium, vagy az orvos előírásait.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A bilirubin az epében található narancssárga pigment. A vörösvértestek (VVT-k) általában 120 napos korukban elpusztulnak a keringésben. Ekkor, a VVT-k egyik komponense a haemoglobin (az oxigénszállításért felelős vörös színű pigment) több közti terméken át bilirubinná degradálódik. Naponta a felnőtt egészséges szervezetben körülbelül 250-300 mg bilirubin termelődik, melynek a 85%-a károsodott vagy öreg VVT-k elpusztulásából, a maradék része pedig a csontvelőből vagy a májból származik.

A nem konjugált bilirubin a májban szállítódik, ahol glükuronsavval  kapcsolódva konjugált bilirubinná válik. Ezt a konjugált bilirubint a máj az epébe választja ki, és a vékonybélben a baktériumok tovább bontják, s végül az ürüléken keresztül kiválasztódik, amelynek a színe a lebontott bilirubinnak köszönhető. Az epe kis része az epehólyagban raktározódik. Ahogy emelkedik a bilirubinszint, a sárgaság tünetei egyre jelegzetesebbek. Egészséges állapotban a vérbilirubin majdnem teljes része nem konjugált formában van.

Hogyan történik a mintavétel?
Újszülöttkorban a vérmintát a sarokból veszik, ahol egy éles kislándzsával kis felszíni vágást ejtenek a sarokbőrön, s pár vércseppet gyűjtenek egy kis csőbe. Felnőtteknél a vérmintát jellegzetesen a kar vénájából veszik. Néhány egészségügyi intézményben nem invazív módszer segítségével határozzák meg a bilirubinszintet, egy bőrre helyezett műszer segítségével (transcutan bilirubinometer).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A magas vérbilirubinszint sárgaságot okoz, amely okának kiderítésére további vizsgálatok szükségesek. A magas bilirubinszint azt jelentheti, hogy sok bilirubin termelődik (fokozott VVT-pusztulás miatt (haemolysis) vagy a máj képtelen időben a vér bilirubinszintjének csökkentésére (epeút-elzáródás, májbetegség (cirrhosis, heveny hepatitis) vagy öröklött bilirubin-anyagcserezavar miatt).

Nem szokatlan újszülöttkorban a magas bilirubinszint, különösen 1-3 napos korban. Ezt a jelenséget élettani újszülöttkori sárgaságnak is nevezik. Az élet első 24 órájában, az újszülöttek 50%-ában és a koraszülöttek még nagyobb százalékában magas a bilirubinszint. Ez azért van, mert születéskor az újszülött mája még nem teljesen érett és képtelen a bilirubin feldolgozására. Ez a helyzet magától oldódik néhány napon belül. Más esetekben az újszülött VVT-je elpusztulhatott az anya és a magzat vércsoportja közötti különbség miatt, e jelenséget újszülöttkori haemolyticus betegségnek nevezik.

Felnőttekben vagy idősebb gyermekekben, a bilirubin meghatározását májbetegségek, mint például cirrhosis, hepatitis vagy epehólyag kórmeghatározására vagy követésére használják. Sarlósejtes vagy egyéb haemolyticus anaemiákban szenvedő betegekben lehetnek fokozott VVT-pusztulással járó időszakok, amelyek magas bilirubinszintet okoznak.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Azon betegeknél, akiknél májbetegség gyanúja merül fel, a kezelőorvos általában a bilirubin-vizsgálatot más vizsgálatokkal (alkalikus foszfatáz, aszpartát-aminotranszferáz (GOT), alanin- aminotranszferáz (GPT)) együtt kéri. Kérhet bilirubin-vizsgálatot, ha sárgaságra jellemző tünetek (a sclera vagy a bőr sárgás elszíneződése) mutatkoznak, ha a kórtörténetben túlzott alkoholfogyasztás szerepel, gyógyszer- vagy drogtúladagolásra van gyanú, vagy hepatitis vírusfertőzés veszélyének volt kitéve. Egyéb tünetek lehetnek a sötét színű vizelet, hányinger/hányás vagy hasi fájdalom és/vagy puffadás. A fáradékonyság és a rossz közérzet gyakran kísérik az idült májbetegséget. Az újszülött bilirubinszintjének meghatározása a rutin egészségügyi ellátás részének tekinthető.

Mit jelent az eredmény?
Újszülöttek: A magas bilirubinszint pusztítja a fejlődő agysejteket az újszülöttekben, amely értelmi fogyatékosságot, fizikális károsodást vagy vakságot eredményezhet. Fontos, hogy az újszülöttek bilirubinszintje ne emelkedjen túl magasra. Amikor a bilirubinszint túllép a kritikus küszöbértéken, különleges kezelési beavatkozások szükségesek ennek csökkentésére. Fokozott bilirubinszintet eredményezhet az Rh vércsoport- inkompatibilitás miatti VVT pusztulása (az anya Rh-negatív [Rh-], az apa Rh-pozitív [Rh+], a magzat Rh+; az anya ellenanyagot termel az újszülött VVT-je ellen, ezáltal elpusztítja azt).

Felnőttek és gyermekek: A bilirubinszint használható a májkárosodás/betegség azonosítására vagy a sárgaság súlyosbodásának követésére. Ha emelkedett a konjugált bilirubinszint, lehetséges, hogy jelen van valamilyen máj vagy epeút-elzáródás, hepatitis, májsérülés, gyógyszerreakció vagy hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás. Öröklődött bilirubin-anyagcserezavart okozó betegségek (Gilbert-kór, Rotor-kór, Dubin Johnson-kór, Crigler Najjar- szindróma) is okozhatnak magas bilirubinszintet.

Mit kell még tudnom?

Bár az újszülöttkorban (2-4 hetes korig) a bilirubin mérgező hatással van az agy fejlődésére, az idősebb gyerekekben és felnőttekben a magas bilirubinszint nem jelent hasonló veszélyt. Az idősebb gyermekekben és a felnőttekben fejlettebb a vér-agy gát”, amely gátolja a bilirubin áthatolását az agysejtek közé. Gyermekekben és felnőttekben az emelkedett bilirubinszint azonban a betegség erős gyanúját veti fel, amelyet kivizsgálni és kezelni kell.

A nőkhöz képest a férfiakban kissé magasabb a bilirubinszint, valamint az afro-amerikaiakban alacsonyabb. A kimerítő torna is emelkedett bilirubin szintet eredményezhet.

Gyakori kérdések

1. Kik azok, akiknél genetikailag nagyobb a kóros bilirubinszint kockázata? Azok, akik öröklődött idült betegségnek szenvedők, beleértve a Gilbert-szindróma, Dubin Johnson-szindróma, Rotor-szindróma és a Crigler Najjar-szindróma. Ezek közül a Crigler Najjar a legsúlyosabb és halálhoz is vezethet. A többi három enyhe, idült kórkép, amely súlyosbodhat néhány esetben, de általában nem okoz egészségi problémát.

2. Hogyan kezelhető a kóros bilirubinszint és/vagy a sárgaság? A kezelés a sárgaság okától függ. Az újszülöttkorban a fototerápia (különleges fénykezelés), súlyos esetekben vércsere és néhány gyógyszer segíthet a bilirubinszint csökkentésében. Gilbert-kórban, Rotor- kórban és Dubin Johnson-kórban általában nincs szükség kezelésre. Crigler Najjar- szindrómában hatásos lehet bizonyos enzimkezelés vagy szükséges lehet a májátültetés. Az elvezetőút-elzáródás okozta sárgaságot gyakran sebészeti beavatkozással kezelik. A cirrhosis okozta sárgaság egy hosszú távú, túlzott alkoholfogyasztás eredménye, és nem reagál megfelelően semmilyen kezelésre, bár az alkoholfogyasztás abbahagyása és a jó táplálkozás hasznos lehet, ha a májkárosodás nem túl súlyos.

3. Tehetek-e valamit az egészséges bilirubinszint megtartása érdekében? Jelenleg egyetlen különleges dolog sincs, amit tehet. Az világos, hogy a túlzott, hosszú távú alkoholfogyasztás cirrhosist és egy véglegesen károsodott májat okozhat. Az alkoholfogyasztás és a túlzott vagy hosszú távú gyógyszerszedés mellőzése, valamint az egészséges diéta betartása segíthet a máj egészségének megtartásában.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.