Hivatalos név
Chlamydia
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Chlamydia-fertőzés szűrésére vagy megállapítására.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valaki szexuálisan aktív, terhes, és egy vagy több rizikófaktor fennáll nála a Chlamydia-fertőzés bekövetkezésére, esetleg egyéb hüvelyi fertőzése van; a vizsgálatot a rizikófaktorok függvényében célszerű akár évente elvégezni.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A fertőzött területről vett kenetminta vagy váladék szükséges.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Tájékoztassa az orvost az esetleges antibiotikum szedésről vagy nőknél a hüvelyöblítésről, vagy hüvelyi kenőcs használatáról. Megkérhetik önt, hogy a hüvelyi minták vizsgálatát megelőző 24 órán belül tartózkodjon a fentiek alkalmazásától, mivel azok befolyásolhatják az eredményt. A menstruáció nem befolyásolja az eredményeket. Vizelet minta vétele általában a legutolsó vizeletürítést követő egy-két óra elteltével történjen. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a Chlamydia trachomatis baktérium által okozott fertőzés kimutatására szolgál; ez az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő (STD, sexually transmitted disease) fertőzések egyike.
Hogyan történik a mintavétel?
Az orvos általában kenetmintát vagy váladékmintát vesz a fertőzött területről. Ez lehet a méhnyak, húgycső, pénisz, végbélnyílás vagy akár a torok. Lehet vizeletmintát is alkalmazni, de csak akkor, ha a vizsgálatot végző laboratórium rendelkezik az erre a célra kifejlesztett nagyon érzékeny molekuláris biológiai technológiával.
 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A vizsgálatot kétféleképpen alkalmazzák:

1. a tünetek okait diagnosztizálják, és
2. a szexuálisan aktív embereken baktériumszűrést végeznek.

A pontos diagnózis rendkívül fontos, mert a Chlamydia-fertőzés tünetei hasonlítanak a gonorrhoeáéhoz, de a két fertőzés különböző antibiotikumos kezelést igényel.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az orvos akkor kérheti a vizsgálatot, ha (nőknél) hüvelyi folyás és hasi fájdalom tünetei jelentkeznek, illetve (férfiaknál) a péniszből szokatlan váladékozás, illetve fájdalmas vizeletürítés tapasztalható. Ugyanakkor a fertőzött nők kb. 75%-ánál, a fertőzött férfiak kb. 50%-ánál nincsenek érzékelhető tünetek, így az alábbi esetekben is ajánlatos a vizsgálat elvégzése:
Minden 20 év alatti, szexuálisan aktív nőnél (legalább évente egyszer).
20 év fölötti nőknél, amennyiben egy vagy több rizikófaktor fennáll (szűrés évente). A rizikófaktorok közé tartozik egy új vagy egyszerre több szexuális partner, olyan partner, akinek másokkal is vannak szexuális kapcsolatai, és nem használ óvszert.
Minden nőnél, akinek méhnyakfertőzése van.
Minden terhes nőnél.

Mit jelent az eredmény?
A pozitív vizsgálati eredmény aktív fertőzést jelent, amely antibiotikumos kezelést igényel.

Mit kell még tudnom?
A Chlamydiát gyakran „csendes járványnak” hívják, mert a fertőzés rendkívül elterjedt, viszont az emberek zöme nem tud a betegségéről. A Chlamydia különösen elterjedt a 25 év alatti fiatalok körében. Négyszer olyan gyakori, mint a gonorrhoea, és hatszor olyan gyakori, mint a herpesz.

A Chlamydia kezelése egyszerű; ha viszont nem kezelik, akkor súlyos, visszatérő, egyéb egészségi problémát okozhat. A fertőzött betegek szexuális partnerét/partnereit is vizsgálni és kezelni kell.

A fertőzött emberek nagyobb eséllyel kapnak el más nemi úton terjedő betegségeket; például háromszor-ötször nagyobb eséllyel kapják el a HIV-et, ha ennek ki vannak téve.

A nemi úton terjedő betegség lehetősége nem zárható ki akkor sem, ha a vizsgálat eredménye negatív; vizsgálni kell a betegség tüneteit és a páciens kórtörténetét is.

Gyakori kérdések

1. Melyek a Chlamydia-fertőzés tünetei?
A fertőzött emberek zömének nincsenek tünetei, ezért nem is kezelik őket. Nőknél erre utaló tünet lehet többek között a havi vérzés közötti időszakban bekövetkező köztes vérzés, a szexuális együttlét utáni hasi fájdalom, a szexuális együttlét alatti szokatlan fájdalom, és a hüvelyi folyás. Férfiaknál tünet lehet gennyes vagy tejszerű váladék ürülése a péniszből. Nőknél is és férfiaknál is előfordulhat gyakori vagy fájdalmas vizelés.

2. Mi történik, ha a betegséget nem kezelik?
Kezeletlen betegség esetén nőknél kismedencei gyulladás alakulhat ki, amely a méhnyakból indul ki, és a gyulladás átterjedhet a petevezetékekre és a petefészkekre. Ez meddőséget okozhat, továbbá megnő a méhen kívüli terhesség veszélye, amely gyakran a magzat elvesztéséhez vezet. Terhes nőknél fertőzés esetén szülés előtti erős vérzés és idő előtti burokrepedés fordulhat elő. Férfiak is válhatnak terméketlenné. Mindkét nemnél kialakulhat végbélviszketés, valamint vörös, gyulladt, viszkető szem.

3. Hogyan terjed a Chlamydia?
Legtöbbször fertőzött partnerrel történő szexuális együttlét (orális, vaginális, anális) útján terjed. Fertőzött anyák szülés során átadhatják a betegséget az újszülöttnek. Ezek az újszülöttek ki vannak téve a kötőhártya-gyulladás (amely a látást veszélyeztetheti) és a tüdőgyulladás veszélyének.

4. Hogyan történik a kezelés?
A Chlamydia-fertőzés antibiotikumokkal könnyen gyógyítható.

5. Hogyan lehet megelőzni a betegséget?
Megbízható, helyesen alkalmazott óvszerek alkalmazásával.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.