Alultápláltság akkor alakul ki, ha a szervezet a szükségesnél kevesebb tápanyaghoz jut. Ez leggyakrabban a hiányos táplálkozás következménye, de előfordulhat akkor is, ha az egyén nagy mennyiségű, de nem megfelelő összetételű tápanyagot fogyaszt.
Az alultápláltsággal szemben az energiafelesleges táplálkozás elhízáshoz és - többek között - metabolikus szindróma kialakulásához vezet. A metabolikus szindrómára jellemző a hasi (abdominális) típusú elhízás, a cukoranyagcsere zavara (inzulin rezisztencia), a vérzsírszintek emelkedése és a magas vérnyomás. A metabolikus szindrómában szenvedőkben nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri elváltozás. A túltáplálkozás ritka formája a túlzott vitamin- és ásványianyag-bevitel, mely elsősorban különféle gyógyszerkészítmények túlzásba vitt szedésének tulajdonítható, különös tekintettel a zsírban oldódó vitaminokra (pl. A-vitamin). A kialakuló tünetek attól függnek, melyik anyagból van felesleg, ez milyen fokú, és attól is, hogy hirtelen vagy hosszabb idő alatt alakult ki.
Táplálkozási hiányállapot következik be, ha az életfontos tápanyagokból a szervezet nem kapja meg a normális fejlődéshez és működéshez elegendő mennyiséget. Ezt okozhatja elégtelen bevitel, fokozott vesztés, fokozott igény, illetve olyan betegség vagy állapot, mely az emésztés és a felszívódás zavarával jár. A kielégítő táplálkozás mindenkor szükséges, azonban figyelembe kell venni, hogy a szervezet igényei folyamatosan változnak.
Az általános alultápláltság rendszerint lassan alakul ki, hónapok vagy évek alatt. Amikor a szervezet tartalékai kezdenek kiürülni, a változások először a sejtek biokémiai folyamatait érintik. Ennek következtében a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képessége csökken, majd az alábbi tünetek is kialakulhatnak:
Bizonyos tápanyagok hiánya jellegzetes tüneteket okoz. A B12-vitamin hiánya például a kezeken és a lábakon zsibbadást, bizsergést és égő érzést hozhat létre (az idegek károsodása miatt); az A-vitamin hiánya farkasvakságot (szürkületkor, gyenge fényviszonyok között a látás jelentősen romlik) és fényérzékenységet okoz; a D-vitaminhiány következménye a csontok fájdalma és deformálódása. A tünetek súlyossága a hiányállapot fennállásának idejétől és a hiány mértékétől függ. A csontok és az idegek elváltozásai maradandóak is lehetnek.
A gyakorlott orvos már akkor felismeri az alultápláltságot, mielőtt az komolyabb laboratóriumi eltéréseket okozna. A fizikális vizsgálat során az orvos képet alkot a beteg általános állapotáról: megvizsgálja a beteg bőrét, izomtónusát, a testzsír mennyiségét, megméri a beteg testmagasságát és testsúlyát (kiszámítja a BMI – body mass index – értéket), megméri a haskőrfogatot, kikérdezi étkezési szokásairól. Csecsemők és gyermekek esetében az orvos felméri, hogy a normálisnak megfelelően növekednek és fejlődnek-e.
Ha az orvos az alultápláltság jeleit fedezi fel, általános laboratóriumi vizsgálatokat kér, melyekből a sejtek és szervek működésére lehet következtetni. Egyes esetekben vitamin- és ásványianyag-szintek mérésére is sor kerülhet. Ha bebizonyosodik az általános alultápláltság és/vagy egyes specifikus hiányállapot, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a kezelés hatékonysága ellenőrizhető. Ha az alultápláltság hátterében valamilyen idült betegség áll, a tápláltsági állapot rendszeres ellenőrzésére van szükség.
Kórházi kezelés előtt vagy közvetlenül annak kezdetén gyakran kerül sor a tápláltsági állapot felmérésére. Ennek keretében a beteg dietetikussal találkozik, aki kikérdezi étkezési szokásairól, és laboratóriumi vizsgálatok is történnek. Ha ezek eredményei alultápláltságra utalnak, a beteg a műtét vagy egyéb kezelés előtt tápanyagpótlásban részesül, és a tápláltsági állapotát a lábadozás ideje alatt is rendszeresen ellenőrzik.
Laboratóriumi vizsgálatok
Általános szűrés és ellenőrzés céljára
A tápláltsági állapot felmérésére és a hiányállapotok kiderítésére
Nem laboratóriumi vizsgálatok
A belső szervek egészségi állapotának, valamint az izmok és a csontok fejlődésének ellenőrzésére képalkotó vizsgálatokat is végezhetnek:
A hiányos táplálkozás kezelése:
MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.
A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.
S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].
S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.
S3
Malnutrition in the Elderly [9 paragraphs]. Nutrition Screening Initiative [On-line information]. Available FTP: http://www.aafp.org/x16093.xml
S4
Beck, F. and Rosenthal, T. (2002 April 15). Prealbumin: A Marker for Nutritional Evaluation [24 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20020415/1575.html
S5
Beck, F. and Rosenthal, T. (2002 April 15). Evaluation and Treatment of Weight Loss in Adults with HIV Disease [24 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20020415/1575.html
S6
Krugman, S. and Dubowitz, H. (2003 September 1). Failure to Thrive [21 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20030901/879.html
S7
Chapter 2. Malnutrition [60 paragraphs]. Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 1. Nutritional Disorders [On-line journal]. Available FTP: http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section1/chapter2/2a.jsp
S8
Evans, W. (2001 September 24). Aging and Malnutrition: Treatment Guidelines [42 paragraphs]. Medscape Today, Clinical Update [On-line information and CME]. Available FTP: http://www.medscape.com/viewprogram/715
S9
Polsdorfer, J. Starvation [9 paragraphs]. AccessMed Health Information Library [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/
S10
Demling, R. and DeSanti, L. (2001). Involuntary Weight Loss and Protein-Energy Malnutrition: Diagnosis and Treatment [44 pages]. Medscape Today, Clinical Update [On-line information and CME]. Available FTP: http://www.medscape.com/viewprogram/713
S11
Fyke, M. Malnutrition [25 paragraphs]. AccessMED Health Information Library [On-line information]. Available FTP: http://www.ehendrick.org/healthy/000871.htm
S12
Webner, D. (2003 September 8, Updated). Malnutrition [12 paragraphs]. MEDLINEplus Health Information, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000404.htm
Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok
American Dietetic Association
Tufts University Nutrition Navigator: A Rating Guide to Nutrition Websites
USDA, Food and Nutrition Service (FNS), WIC (Women, Infants, and Children)
Office of Disease Prevention and Health Promotion
USDA Center for Nutrition Policy and Promotion
World Health Organization: Nutrition
National Center for Complementary and Alternative Medicine