Más néven
Corticotropin
Hivatalos név
Adreno-kortikotrop hormon meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

mellékvese és a hypophysis betegségek kórmeghatározására pl. Cushing szindróma, Cushing kór, Addison kór, mellékvese- és hypophysis-daganatok gyanúja esetén.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor olyan tünetek jelentkeznek, amelyek összefüggésbe hozhatók a cortisol túltermeléssel vagy hiánnyal, vagy amikor a kezelőorvos hormonegyensúly-zavarra gyanakszik, amelyet a hypophysis vagy a mellékvese mirigyek betegsége okozhat.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. Általában EDTA-val alvadásgátolt vér (lila-kupakos csőben) szükséges. Levétel után a csőben a vért összeforgatással (nem rázással!) az EDTA-val alaposan össze kell keverni. A vizsgálati protokolltól függően a vérvétel történhet éhgyomorra vagy anélkül. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.  

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Orvosa megkérheti önt, hogy a vizsgálatot megelőző estétől már ne egyen semmit. A vérvétel jellemzően reggel 8 óra körül történik.

Mit vizsgálunk?

E vizsgálat meghatározza a vér adrenocorticotrop hormon (ACTH) szintjét. Az ACTH-t a hypophysis termeli. A hypophysis az agy alatt található, a fej középső részében. Ez része az endokrin rendszernek, ami egy mirigyekből álló hálózat, amely a szervekre, a szövetekre és más mirigyekre ható hormonokat termeli és testszerte különböző stimuláló rendszerek szabályozását segíti. Az ACTH-t a hypophysis termeli és bocsátja ki, hogy stimulálja a mellékvese mirigyek (mindkét vese felett található kis szervek) cortisol termelését. A cortisol fontos szerepet játszik a glükóz-, fehérje- és zsír-anyagcsere szabályozásában, az immunrendszeri válasz tompításában, valamint a vérnyomás szabályozásában. Általában az ACTH emelkedett, ha a cortisol szintje csökkent, illetve csökkent, ha a cortisol szintje emelkedett.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 


 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vér ACTH szintjének meghatározása segít felismerni, diagnosztizálni és követni azokat a kórképeket, amelyek összefüggésben vannak cortisol túltermeléssel vagy hiánnyal. Ezek a kórképek lehetnek:

  · Cushing betegség: cortisol túltengés, amelyet egy ACTH-t termelő (általában jóindulatú) hypophysis daganat okoz.

  · Cushing syndroma: ahol a tünetek és jelek a túl sok cortisolnak való kitettséggel függnek össze. A Cushing betegséggel együtt, a Cushing syndroma a mellékvese daganatnak, a mellékvese hyperplasiájának (fokozott mellékvese sejtnövekedésnek), a steroid gyógyszerek használatának vagy ACTH-t termelő hypophysisen kívül elhelyezkedő (például a tüdőben) daganatnak a következménye lehet.

  · Addison kór, elsődleges mellékvese alulműködés: csökkent cortisol termelés a mellékvese károsodása miatt.

  · Másodlagos mellékvese alulműködés: csökkent cortisol termelés a hypophysis kóros működése miatt.

  · Hypopituitarismus: a hypophysis kóros működése vagy károsodása, amely csökkent (vagy semennyi) hypophysis hormon termelést eredményez – beleértve az ACTH termelést is.

  Az ACTH és a cortisol együttes meghatározása segíthet megkülönböztetni néhány kórképet. Az ACTH szintje normális esetben a cortisol szintjéhez viszonyítva fordított irányban változik, és ezen összefüggés ismerete nagy segítséget jelenthet a kezelőorvosnak az egyensúlyzavar és annak irányának felismerésében. Az alábbi táblázat felvázolja a leggyakoribb ACTH- és cortisolszint változásokat különböző, a mellékvesét és a hypophysist érintő kórképekben.

  Kórkép

  Cortisol

  ACTH

  Cushing betegség (ACTH-t termelő hypophysis daganat)

  Magas

  Magas

  Mellékvese daganat

  Magas

  Alacsony

  "Ectopiás" ACTH ( hypophysisen kívül elhelyezkedő daganat által termelt ACTH, leggyakrabban a tüdőben)

  Magas

  Magas

  Addison kór (mellékvese károsodás)

  Alacsony

  Magas

  Hypopituitarismus

  Alacsony

  Alacsony

   

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Akkor kérik a vizsgálatot, amikor cortisol túltermelésre vagy hiányra jellemző tünetek vagy jelek mutatkoznak.
  A cortisol túltengés gyakori tünetei az elhízás (amely jellemzően a végtagokat mellőzi), a kerek arc, a sérülékeny és vékony bőr, a bíborszínű csíkok a has bőrön, az izomgyengeség, az acne és a megnövekedett testszőrzet. A betegséget gyakran kíséri magas vérnyomás, alacsony káliumszint, magas bikarbonátszint és magas glükózszint (vagy cukorbetegség).

  Elégtelen cortisol termelés gyakori tünetei az izomgyengeség, a fáradékonyság, a testsúlyvesztés, a megnövekedett bőr elszíneződés (olyan területeken is, amelyek nem érintkeznek a napfénnyel) és az étvágytalanság. A betegséget gyakran kíséri az alacsony vérnyomás, az alacsony glucoseszint és nátriumszint, valamint a magas káliumszint és kálciumszint.

  A hypopituitarismus tünetei az étvágytalanság, fáradékonyság, nőknél menstruációs zavarok, hypogonadismus (alacsony nemi hormonszintek különösen férfiakban), a csökkent szexuális vágy, a gyakori éjszakai vizelés és a testsúlyvesztés. Amikor a kórkép hypophysis daganat következménye (amely általában jóindulatú) a beteg a daganatközeli sejtek és idegek nyomása miatt egyéb tüneteket is mutathat. A daganat érintheti a látóidegeket, amelynek a jelegzetes tünete az „alagút látás” (oldallátás vesztés), a látásvesztés bizonyos látóterekben és a kettős látás, továbbá fejfájások jelentkezése.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az ACTH és a cortisol szint változását általában együtt értékelik, ahogyan azt a fenti táblázat is mutatja.
  Cushing kórt, Addison kórt vagy ectopiás ACTH-t termelő daganatot jelezhet a magas ACTH szint, míg az alacsony ACTH szint mellékvese daganatra, steroid kezelésre vagy hypopituitarismusra utalhat.

  Néhány esetben az eredmények értékelése bonyolult lehet. Az ACTH és a cortisol szintje a nap folyamán nem állandó, napi (diurnalis) ingadozást mutat. Normálisan az ACTH szintje reggel a legmagasabb és éjszaka a legalacsonyabb. Ez stimulálja a cortisol termelést, amely követi az ACTH szintjének változását. Azok a körülmények, amelyek befolyásolják az ACTH és cortisol termelést gyakran felborítják ezt a diurnalis ingadozást.

 • Mit kell még tudnom?

  A kezelőorvost segíthetik a helyes diagnózis elkészítésében az úgynevezett stimulációs vagy szuppressziós tesztek. Ehhez ismert hatású gyógyszereket adnak a betegnek, és mérik az így produkált hormonmennyiséget. A leggyakrabban használt gyógyszer a cortrosyn (cosyntropin, az ACTH gyógyszeres formája) az ACTH stimulációs tesztben és a dexamethason a dexamethason szuppressziós tesztben.

  · Cortrosyn, mint ahogy az ACTH is teszi, stimulálja a mellékvesék cortisol termelését. Ha nem emelkedik a cortisolszint a cortrosyn beadása után, az mellékvese elégtelenséget jelent, mint ahogy ez Addison kórban vagy hypopituitarismusban előfordulhat.

  · A dexamethason egy nagyon hatékony szer, amelynek hatása hasonló a cortisoléhoz. Átlagos embereknél megszünteti az ACTH termelést. A különböző dexamethason dózisok hatásának vizsgálatával gyakran meg lehet fejteni, hogy a beteg Cushing syndromában szenved-e, és a vizsgálat segít ennek az okának kiderítésében.

  Számos más gyógyszert használnakmég a stimulációs tesztekhez, beleértve az insulint, a corticotropin releasing hormont és a metyrapont (metapyron).

  Néhány más betegségre szedett gyógyszer az ACTH szint emelkedését eredményezi. Ilyen szerek pl. az insulin, az amphetaminok, levodopat, metoclopramidot és az RU 486-t.

  Az ACTH szintet csökkentő gyógyszerekhez tartozik a dexamethoson és egyéb a cortisoléhoz hasonló hatással járó gyógyszerek (például a prednison, hydrocortison, prednisolon és methylprednisolon), valamint a megestrol acetat.

  A stress fokozhatja az ACTH termelést.

  Az ACTH-t gyógyszerként is alkalmazzák a sclerosis multiplex kezelésére.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mi a különbség a Cushing kór és a Cushing syndroma között?

  A Cushing kórban a mellékvese túlstimulációja a hypophysis (általában jóindulatú) daganata által termelt ACTH miatt történik. A Cushing syndroma ugyanezen tünetekre vonatkozik, de a kiváltó októl függetlenül. Az ok lehet steroid hormonok szedése (általában daganatok vagy autoimmun kórképek kezelésére), mellékvese daganat vagy hypophysisen kívül (általában a tüdőben) elhelyezkedő ACTH-t termelő daganat.

   

   

 • Mi az Addison kór?

  Az elsődleges adrenocorticalis elégtelenséget más néven Addison kórnak nevezik. A kór akkor jelentkezik, amikor a mellékvesekéreg károsodik vagy megsemmisül, és a cortisol vagy más mellékvese steroidok, mint például az aldosteron hiánya lép fel.

 • A kezelőorvosom azt mondta, hogy a többlet ACTH-mat nem a hypophysis termeli. Mi történik?

  Ectopiás ACTH termelésnek nevezik a másik módot, amin keresztül az ACTH termelődni képes. Ez azt jelenti, hogy az ACTH-t a hypophysisen kívül, a test más részén elhelyezkedő daganat termeli, mint például (de nem mindig) a tüdőben. Ez Cushing syndromát okoz, így figyelmeztetheti a kezelőorvost a daganat jelenlétére.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.