A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi a herpesz?

A genitális herpesz nemi úton terjedő betegség. A vírus rendszeresen kiújuló, fájdalmas hólyagokat okoz a nemi szervek környékén, és egész életen át a szervezetben marad. Léteznek azonban olyan antivírus kezelések, amelyek a tünetek időtartamát rövidítik.

Több mint 20-féle nemi betegséget ismerünk. Ezek egy része olyan tüneteket okoz, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Bizonyos betegségek azonban lehetnek „némák” is – az illető beteg, de semmilyen fertőzésre utaló tünetet nem tapasztal. Ezért fontos, hogy a szexuálisan aktív embereket szűrjék a nemi betegségekre.
A genitális herpeszen kívül a leggyakrabban előforduló nemi betegségek az alábbiak:

  • Gonorrhea (kankó, tripper): Baktérium-fertőzés, amelynél eleinte enyhe folyás (hüvely, pénisz vagy végbél) jelentkezik. A kezeletlen fertőzés terméketlenséghez és más komplikációkhoz vezethet. A gonorrhea antibiotikummal kezelhető.

  • Chlamydiasis: A betegséget a Chlamydia trachomatis baktérium okozza. „Néma járványnak” is szokták hívni, mert a fertőzés igen gyakori, ám sokan nem veszik észre, hogy megfertőződtek. Ez a bakteriális betegség antibiotikumokkal egyszerűen gyógyítható, de kezeletlenül hagyva komolyan károsíthatja az egészséget.

  • Szifilisz: A szifilisz baktériumfertőzés, amely könnyen észrevétlen maradhat. Első tünete egy fájdalommentes fekély vagy seb, amely később magától elmúlik. A szifilisz antibiotikummal kezelhető. Kezeletlenül hagyva a betegség az egész szervezetre kiterjedhet, és évek alatt a szervek jelentős károsodását okozhatja.

  • Trichomoniasis: A Trichomonas vaginalis egysejtű parazita, amely vagy okoz tüneteket, vagy nem. Kezelhető betegség.

  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb nemi betegség. A vírus a nemi szervek környékét fertőzheti meg, genitális szemölcsöket (condyloma) okozva. A HPV összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal. Korai felismerése, az újabban kifejlesztett védőoltás csökkenti a rák kockázatát.

  • Hepatitis B és C: Szexuális érintkezéssel terjedő vírusfertőzések. A Hepatitis B és C fertőzés elsősorban a májat érinti, és súlyosan károsíthatja azt. Interferonnal történő kezelése lehetséges, de a gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek.

  • Human Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegséget okozhatja. A vírus az immunrendszerben részt vevő bizonyos fehérvérsejteket (T-limfocitákat) támadja meg és pusztítja el. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, úgy csökken a szervezet ellenálló képessége is, így olyan baktériumok, gombák is fertőzhetnek, amelyekkel az egészséges szervezet könnyen elbánt volna. A folyamat végül halálhoz vezet. Gyógymód ugyan nincs, de a korai diagnózis lehetővé tesz olyan kezeléseket, amellyel a páciens élete meghosszabbítható.

     

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/526/herpesz-a-nemi-szerveken-(herpes-genitalis) és http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/549/herpes-simplex-virus-altal-okozott-betegsegek címeken.

 

Idegen nyelvű forrásmunkák:

http://www.egeszsegkalauz.hu/szexualisbetegsegek/10-gyakori-tevhit-a-genitalis-herpeszrol-102879.html?cid=hirlevel_2009007
National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood