Más néven
AFP
Totál AFP
AFP-L3%
Hivatalos név
Alfa-fötoprotein, totál; Alfa-fötoprotein-L3 %
A cikk utoljára módosult: 09.03.2020.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A teszt bizonyos máj-, here- és petefészekrák típusok felismerését és kezelésének nyomon követését segíti.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amennyiben az Ön kezelőorvosának nagy a gyanúja arra, hogy Ön máj-, here-, vagy petefészekrákban szenved; az említett rákféleségek kezelése alatti és utáni időszakokban; amennyiben Ön daganatra hajlamosító betegségben, úgy mint krónikus hepatitiszben vagy cirrózisban szenved.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálathoz a kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára van szükség.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges előkészület.

Mit vizsgálunk?

Az alfa-fötoprotein fehérjét elsődlegesen a fejlődő embrió, valamint a magzati máj termeli. A magzat születésekor a vér AFP szintje típusosan magas, majd ezt követően gyorsan csökken. Májkárosodás és bizonyos daganatok jelentősen növelhetik a vér AFP szintjét. A teszt elvégzésekor a vér AFP koncentrációját mérjük.

 

A májsejtek képződésekor AFP termelődik. Krónikus májbetegségek esetén, mint hepatitiszben és cirrózisban, a vér AFP szintje hosszantartóan emelkedett lehet. Bizonyos rákféleségek esetén az AFP koncentrációja kiugróan magas lehet, amely tulajdonsága alapján az AFP tumormarkerként is használható. Így májsejtes (hepatocelluláris) karcinómában, csecsemőkori hepatoblasztómában, továbbá bizonyos here-és petefészekrák típusokban sok esetben magas AFP koncentráció mérhető.

 

Az AFP fehérje különféle formái ismertek. A standard AFP teszt során az összes AFP forma mennyiségi meghatározásra kerül. Az Egyesült Államokban ez az elsődlegesen alkalmazott teszt.

 

Az egyik AFP variáns elnevezése L3, mivel laboratóriumi körülmények között egy fehérjéhez, a Lens culinaris (főzeléklencse) agglutininjéhez képes kötődni. Az AFP-L3% egy relatíve új teszt, amely során az AFP-L3 szintjét az össz AFP szinthez viszonyítják. Az L3 arány százalékos növekedése fokozott rizikót jelez a közeljövőben májsejtes karcinóma kialakulására, valamint rosszabb kimenetelt valószínűsít, mivel az AFP-L3-at termelő ráktípusok agresszívebbek.

 

Alacsony totál AFP szinttel bíró betegek körében, az AFP-L3 szintje magasabb lehet a májsejtes karcinómában, mint a jóindulatú májbetegségben szenvedőkben. Az AFP és AFP-L3 tumormarkereket Japánban az ultrahang vizsgálat mellett kiegészítő tesztekként alkalmazzák a májsejtes karcinómás betegek követésekor. Más a gyakorlat az USA-ban és Európában, bár az USA-ban alkalmanként használják a két tesztet.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A vérmintát a kar könyökhajlati vénájából standard vérvételi tű segítségével nyerik.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az alfa-fötoprotein, mint tumormarker mérését bizonyos máj-, here-, és petefészek daganatok felismerésére használják. Bár a tesztet gyakorta alkalmazzák krónikus betegségekben, mint cirrózisban, krónikus hepatitisz B- vagy C-ben szenvedő egyének nyomon követésére - mivel ezek a betegek fokozott rizikóval rendelkeznek májsejtes karcinóma kialakulására -, a legújabb irányelvek nem ajánlják ezt. A kezelőorvos a képalkotó vizsgálatok mellett AFP mérést is kérhet annak érdekében, hogy a májkarcinómát a legkorábbi és a leginkább kezelhető stádiumában felismerje.

   

  Májsejtes karcinóma, vagy más, AFP-termelő daganat fennállásakor az időnként kért AFP teszt segítheti a terápiás válasz nyomon követését, továbbá a daganat kiújulásának felismerését.

   

  Az AFP-L3% meghatározása az AFP-L3 variáns mennyiség totál AFP mennyiséghez való összehasonlításához szükséges. Az AFP-L3% tesztet főként Japánban használják széles körben. A tesztet javarészt krónikus májbetegségben szenvedők körében alkalmazzák a májsejtes karcinóma rizikóbecslésére, továbbá májsejtes karcinóma esetén a terápiás válasz megítélésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kezelőorvos AFP teszt meghatározást kérhet az alábbiak esetén:

  • Amennyiben egy betegnél fennáll a májkarcinóma, a here- vagy a petefészekrák gyanúja; felmerülhet a daganat gyanúja fizikális vizsgálat során az alhasban észlelt növekmény, vagy képalkotó eljárással felismert térfoglaló képlet esetén
  • Amennyiben egy beteg bizonyítottan máj-, here- vagy petefészekrákban szenved és kezelés alatt áll, a terápia hatékonyságának nyomon követésére
  • A rák kiújulásának kimutatására
  • Krónikus hepatitiszben vagy májcirrózisban szenvedő betegek nyomon követésére

   

  Az AFP-L3% teszt krónikus májbetegségben szenvedők körében a májsejtes karcinóma kialakulásának rizikóbecslésére használatos, továbbá a májsejtes karcinóma kezelése során a hatásosság felmérésére, vagy a tumor kiújulásának felismerésére egyaránt alkalmas.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A megnövekedett vér AFP szint leggyakrabban máj- vagy petefészekrákot, vagy csírasejtes heretumort jelezhet. Megjegyzendő azonban, hogy nem minden máj-, petefészek-vagy hererák jár együtt emelkedett AFP szinttel.

  Megnövekedett AFP szintek észlelhetők időnként egyéb tumorok esetén, mint például gyomor-, tüdő-, emlőrákban és limfómákban, bár az AFP tesztet ilyen esetekben ritkán kérik. Cirrózisban és hepatitiszben egyaránt megnövekedhet a vér AFP szintje.

   

  Amennyiben az AFP tesztet a betegség nyomon követésére használják, a csökkenő fehérje szint jó terápiás válaszra utal. Ha a kezelés után nincs jelentős AFP szint csökkenés (normál vagy közel normál szintre), valamennyi tumorszövet jelen lehet még a szervezetben.

   

  A vér AFP szintjének növekedése esetén nagy az esély a daganat kiújulására. Mivel azonban a vér AFP szintje hepatitisz vagy cirrózis esetén is emelkedhet, az AFP teszt eredménye félrevezető lehet. Amennyiben a kezelés előtt nem mérhető emelkedett AFP szint, a teszt általában nem alkalmas a terápiás válasz nyomon követésére vagy a tumor kiújulásának észlelésére.

   

  Krónikus májbetegekben a kezdeti normál vagy enyhén emelkedett AFP szintek jelentős emelkedésekor megnő a májrák kialakulásának rizikója. Jelentősen megnövekedett totál AFP szint, valamint emelkedett AFP-L3% meglétekor az érintett személy esetén nagy a rizikó májsejtes karcinómára vagy a daganat 1-2 éven belüli kialakulására. Fontos azonban megjegyezni, hogy emelkedett totál AFP szint és emelkedett AFP-L3% lehetnek jelen, vagy szintjük időben változhat krónikus hepatitisz és cirrózis esetén is. Ezeknél a betegeknél az AFP szintek meredek emelkedése kórjelző lehet és fontosabb, mint az egyszer mért magas AFP érték.

 • Mit kell még tudnom?

  Nem minden magas AFP szinttel és emelkedett AFP-L3% értékkel bíró beteg szenved daganatban vagy van fokozott rizikója májrákra. Az AFP és az AFP-L3% szintek csak jelző értékkel bírnak és önmagukban nem diagnosztikusak. A teszt minden esetben csak a kórelőzmény, a fizikális vizsgálat, a szövettani és képalkotó vizsgálatok eredményeinek tükrében értékelendő.

   

  Bár az AFP teszt hasznos információt nyújt a kezelőorvos számára, de nem kellően specifikus és szenzitív a daganatokra. A máj sérülése és a májsejtek újdonképződése esetén az AFP szintje átmenetileg emelkedhet, továbbá mérsékelt AFP koncentráció növekedés tapasztalható számos egyéb kórállapotban. Emiatt az AFP teszt nem alkalmas önmagában a daganat felismerésére. Ráadásul, nem minden tumor termel AFP-t, emiatt normál AFP szint mellett is lehet a betegnek daganata. Az AFP teszt tehát nem alkalmas szűrővizsgálatra.

  Az AFP nemcsak tumormarker, hanem normál körülmények között a magzati szövetek által is termelt, így magasabb AFP szintek mérhetők terhes nők, valamint újszülöttek vérében. Amennyiben Ön több információt szeretne megtudni a várandósság alatti AFP teszt alkalmazásával kapcsolatban, olvassa el a 2. trimeszteri anyai szérum szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tudnivalókat.

 • Melyek a májsejtes karcinóma rizikó faktorai?

  A daganat általában krónikus májzsugorban (cirrózis) szenvedő betegekben alakul ki. Cirrózist leggyakrabban az alábbi két vírusfertőzés okozhat: a hepatitisz B vagy hepatitisz C vírus. Emellett alkoholistákban is magasabb a májzsugor rizikója. Bizonyos örökletes betegségek, mint a hemokromatózis (a szervezetben túlzott mértékben szívódik fel vas, ennek következtében a vas lerakódik a májban és egyéb szervekben), cirrózishoz és idővel májsejtes karcinómához vezethetnek, úgymint a nem alkoholos zsírmáj (nem alkoholos szteatohepatitisz (NASH)), melynek kialakulása során a májban zsírlerakódások jelennek meg, következményes gyulladással és májsejt károsodással.

 • Amennyiben az AFP tesztem pozitív, más laboratóriumi teszt elvégzése is szükséges?

  Amennyiben Ön krónikus májgyulladásban szenved és a szérum AFP szintje hirtelen emelkedik vagy a mért AFP érték kiugróan magas, a kezelőorvos ultrahang (UH), komputertomográfiás (CT), vagy mágneses rezonanciás (MR) vizsgálatot, illetve májbiopsziát rendelhet el. A felsorolt vizsgálatok általában képesek azonosítani a májrákot. A májrák kimutatására, valamint a májsejtes rákban szenvedő betegek követésére hasznos laboratóriumi teszt a vér des-gamma-karboxi protrombin (DCP; másnéven K-vitamin hiány indukálta protrombin) szintjének mérése.

 • Az AFP teszt otthon, vagy a háziorvosi rendelőben is elvégezhető?

  Az AFP szint meghatározás kórházi vagy referencia laboratóriumhoz kötött, így otthon vagy háziorvosi rendelőben nem elérhető.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Abdel B Halim, PharmD, PhD, DABCC, FACB, VP Translational Medicine, Biomarkers and Diagnostics.

(May 2014) Nonalcoholic steatohepatitis. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Available online at http://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/liver-disease/nonalcoholic-steatohepatitis/Pages/facts.aspx. Accessed on 02/06/2016.

Serum Des-Gamma-Carboxy Prothrombin (DCP). Mayo Clinic. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/61844. Accessed on 02/06/2016.

Choi JY et al. Diagnostic value of AFP-L3 and PIVKA-II in hepatocellular carcinoma according to total-AFP. World J Gastroenterol. 2013 Jan 21; 19(3): 339–346. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3554817/. Accessed 02/06/2016.

Kudo M. Clinical Practice Guidelines for Hepatocellular Carcinoma Differ between Japan, United States, and Europe. Liver Cancer. 2015 Mar; 4(2): 85–95. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439783/. Accessed Feb 2016.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Sherman, M. (2005 June 23). Hepatocellular Carcinoma: Epidemiology, Risk Factors, and Screening. Medscape, from Semin Liver Dis. 2005;25(2):143-154 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/506830.

(2005 January 05). LBA AFP-L3. Wako [On-line package insert]. PDF available for download at http://liver.wakousa.com/pdfs/packageinsert.pdf.

Hepatocellular Carcinoma: Alpha Fetoprotein. Specialty Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.specialtylabs.com/books/display.asp?id=529.

Grund, S. (2004 August 10, Updated). Hepatocellular Carcinoma. MedlinePlus, Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000280.htm.

(2005 April 14, Modified). Hepatocellular Cancer (PDQ®): Screening Health Professional Version. National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/screening/hepatocellular/healthprofessional/allpages.

(© 2003). Alpha-Fetoprotein (AFP) with AFP L3%, Serum. Laboratory Corporation of America [On-line test information]. Available online at http://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/mono/nf10005300.htm.

Wako Diagnostics Receives the FDA Approval for a New Biomarker for Liver Cancer. Press Release, Richmond VA USA -- Medical Industry E-mail News Service(TM) -- June 21, 2005.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 47-49.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© 2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 271-272.

(2008 March). Germ Cell Tumors – Childhood. Cancer.Net [On-line information] Available online at http://www.cancer.net/patient/Cancer+Types/Germ+Cell+Tumor+-+Childhood. Accessed May 2009.

Vorvick, L. (2008 October 28). Alpha fetoprotein. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information] Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003573.htm. Accessed May 2009.

(Revised 2009 May 06). Overview: Liver Cancer, How Is Liver Cancer Found? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/cri/content/cri_2_2_3x_how_is_liver_cancer_found_25.asp. Accessed May 2009.

(Modified 2009 May 22). Adult Primary Liver Cancer Treatment (PDQ®) National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/adult-primary-liver/HealthProfessional/page1. Accessed May 2009.

(Revised 2009 May 14). Detailed Guide: Testicular Cancer, How Is Testicular Cancer Diagnosed? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/cri/content/cri_2_4_3x_how_is_testicular_cancer_diagnosed_41.asp?sitearea=ped. Accessed May 2009.

(Revised 2008 December 08). Tumor Markers, What are tumor markers? American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/PED/content/PED_2_3X_Tumor_Markers.asp?sitearea=PED. Accessed May 2009.

Walzer, N. and Kulik, L. (2008 June 10). Hepatocellular Carcinoma: Latest Developments. Medscape from Current Opinion in Gastroenterology [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/573576. Accessed May 2009.

(2007 November). AFP-L3% in Serum (Includes Total Alpha Fetoprotein). ARUP Technical Bulletin [On-line information]. Available online through http://www.aruplab.com. Accessed May 2009.

(Revised 2012 October 5). Ovarian Cancer. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/ovariancancer/detailedguide/index. Accessed October 2012.

(Updated 2012 May 14). Stuart, K. and Stadler, Z. Primary Hepatic Carcinoma. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/282814-overview. Accessed October 2012.

(© 1995-2012). Alpha-Fetoprotein (AFP) Tumor Marker, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8162. Accessed October 2012.

Grenache, D. and Jarboe, E. (Updated 2011 May). Hepatocellular Carcinoma. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/HepatocellularCarcinoma.html?client_ID=LTD. Accessed October 2012.

(Updated 2012 August 1). Fazal Hussain, F. and Homoud, H. Gynecologic Tumor Markers Tumor Marker Overview. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/269839-overview. Accessed October 2012.

Grenache, D. et. al. (Updated 2012 May). Ovarian Cancer. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/OvarianCancer.html?client_ID=LTD. Accessed October 2012.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 42-44.

Clarke, W., Editor (© 2011). Contemporary Practice in Clinical Chemistry 2nd Edition: AACC Press, Washington, DC. Pp 486, 496, 499.

(January 2011) Bruix J, Sherman M. Management of Hepatocellular Carcinoma. American Association for the Study of Liver Diseases Practice Guideline. Hepatology Vol. 53, No. 3, 2011. PDF available for download at http://www.aasld.org/practiceguidelines/documents/bookmarked%20practice%20guidelines/hccupdate2010.pdf. Accessed November 2012.

(December 2011) Llovet J, et al. Clinical Practice Guidelines: Management of hepatocellular carcinoma. European Association for the Study of the Liver and European Organisation for Research and Treatment of Cancer. Journal of Hepatology 2012 vol. 56 j 908–943. PDF available for download at http://www.easl.eu/assets/application/files/d38c7689f123edf_file.pdf. Accessed November 2012.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.