Hivatalos név
Kreatinin-clearance
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 27.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segíti a veseműködési zavar felismerését és értékelését.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha az orvos a vesék működését érintő problémára (elzáródás a vesékben vagy akut, ill. krónikus veseelégtelenség), vagy más problémára, mint például szívelégtelenség gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

A meghatározáshoz 24 órán át gyűjtött vizeletmintára és a könyökhajlati vénából vett vérmintára egyaránt szükség van. (Vénás vér piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy ön olyan utasítást kap, hogy ne egyen előző estétől vagy ne fogyasszon főtt húst a vérvételt megelőzően, mivel egyes kutatások szerint ez átmenetileg megemelheti a kreatinin szintet.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A teszt a vérben és a vizeletben lévő kreatinin mennyiségét méri, amelynek segítségével értékelhető a vesék szűrőképessége. A kreatinin az izmok által energiatárolásra és továbbításra használt kreatinból (nitrogén alapú szerves összetevő) származó salakanyag. A termelt kreatinin mennyisége függ az izomtömegtől, és mindenkinél állandó. Eltávolítása a szervezetből a vesék szűrőegységein, az ún. glomerulusain keresztül történik, amikor a vér a veséken átáramlik. A vérből kiválasztott kreatinin mennyisége függ a glomerulusok szűrőképességétől, valamint a vesék vérátáramlásának sebességétől. Ha a glomerulus sérült ill. beteg, vagy ha a véráramlás lelassul, akkor kevesebb kreatinin választódik ki, és kevesebb kerül a vizeletbe.

A kreatinintől való megtisztítás (idegen szóval clearance) egy számítás révén lehetővé teszi a 24 órán keresztül szűrt vérmennyiség általános értékelését. A számításnak több verziója van. Ezek mindegyike méri a vizeletgyűjtés előtt közvetlenül vagy rögtön utána vett vérmintában található kreatinin mennyiségét; a kreatinin mennyiségét egy 24 órás vizeletmintában és a 24 órás vizelet mennyiségét. Mivel a termelt kreatinin mennyisége függ az izomtömegtől, egyes számítások korrekciós tényezőt is használnak, amely figyelembe veszi a páciens testfelületét (a beteg magasságát és súlyát).

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz 24 órán át gyűjtött vizeletminta, valamint olyan vérminta szükséges, amelyet vagy a vizeletgyűjtés kezdetén, vagy annak legvégén vesznek. A vérmintát tűvel veszik a kar egyik vénájából. Általában kérni szokták a gyűjtött vizelet mennyiségét, esetenként a beteg testsúly- és testmagasságadatait is.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre,vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A kreatinin-clearance vizsgálatával értékelhető a vese szűrőképessége és hatékonysága. A vizsgálat segítségével felismerhetők a veseműködési zavarok és/vagy a vesék csökkent vérellátottsága. Krónikus vesebetegségben vagy a véráramlás sebességét csökkentő szívelégtelenségben szenvedő betegeknél nyomon követhető a betegség alakulása, és megállapítható annak súlyossága.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A kreatinin-clearance meghatározása bármikor kérhető, ha az orvos értékelni szeretné a vesék szűrőképességét. Kérhető akkor, ha a páciens vérében a kreatinin koncentrációja megemelkedett, ha ismert vagy feltételezhető veseműködési zavarban szenved, vagy ha csökkent a vesék vérellátása pl. szívelégtelenség miatt.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Bármely betegség vagy körülmény, amely hat a glomerulusokra, csökkentheti a vesék kreatinint (és egyéb salakanyagokat) kiválasztó képességét. Ha ez bekövetkezik, a kreatinin kiválasztása csökken, így nem tud annyi kreatinin a vizeletbe kerülni, a vér kreatininszintje pedig megemelkedik. Csökkent kreatininkiválasztás következhet be akkor is, ha a vesék vérellátása elégtelen szívműködés következtében csökken, vagy akut illetve krónikus veseelégtelenség, veseelzáródás lép fel. Minél rosszabb a vese szűrőképessége, annál kevésbé hatékony a tisztítás.
Esetenként megnövekedett kreatinin-clearance-értéket tapasztalhatunk terhesség alatt, fokozott testmozgáskor, vagy húsban gazdag diéta során.

Azok a betegek, akiknél csak az egyik vese működik megfelelően (a másik működésében valamilyen elégtelenség van), általában normális kreatinin-clearance-értékkel rendelkeznek, mivel a jól működő vese kompenzálásként képes növelni a szűrőképességét.

Mit kell még tudnom?
A kreatinin-clearance értéke az életkorral csökken, mivel a vese glomerulus filtrációs hányadossal (glomerulus filtrációs ráta, GFR) jellemzett vérszűrőképessége csökken.
Bizonyos gyógyszerek, például aminoglikozidok, cimetidin, cisplatin és cephalosporinok csökkenthetik a kreatinin-clearance értékét. Ezzel szemben a vizelethajtók növelhetik az értéket.

Gyakori kérdések

1. Mit kell tenni, ha a vizeletgyűjtés során az egyik minta véletlenül kimarad?
Ha nem teljes a vizeletminta-gyűjtés, az eredmény nem értékelhető. Ilyen esetben célszerű felhívni a vizsgálatot kérő orvost vagy a laboratóriumot, és kikérni véleményüket a vizsgálat abbahagyásával és egy esetleges későbbi időpontban történő megismétlésével kapcsolatban.

2. Milyen pontos ez a meghatározás?
Vannak egyéb, bonyolultabb meghatározások, amelyek a kreatinin-clearance-nél pontosabbak. Ezekhez azonban leginkább valamilyen jelzőanyagot kell bejuttatni a páciens szervezetébe, és ezek az eljárások drágábbak is. A legtöbb klinikai célra a kreatinin-clearance-vizsgálat pontossága megfelelő.

3. Elvégezhető-e a kreatinin-clearance-vizsgálat otthon?
Nem. A vizsgálat speciális mérést és számítást igényel, amelyet képzett egészségügyi szakemberek végeznek.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.