A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

A chlamydiasis nemi úton terjedő betegség. A Chlamydia trachomatis által okozott betegséget „néma járványnak” is szokták hívni, mert bár a fertőzés igen gyakori, sokan nem veszik észre, hogy megfertőződtek. Ez a bakteriális betegség antibiotikumokkal egyszerűen gyógyítható, de kezeletlenül hagyva komolyan károsíthatja az egészséget.

Több mint 20-féle nemi betegséget ismerünk. Ezek egy része olyan tüneteket okoz, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Bizonyos betegségek azonban lehetnek „némák” is – az illető beteg, de semmilyen fertőzésre utaló tünetet nem tapasztal. Ezért fontos, hogy a szexuálisan aktív embereket szűrjék a nemi betegségekre.
A Chlamydia mellett a leggyakrabban előforduló nemi betegségek az alábbiak:

  • Gonorrhea (kankó, tripper): Baktériumfertőzés, amelynél eleinte enyhe folyás (hüvely, pénisz vagy végbél) jelentkezik. A kezeletlen fertőzés terméketlenséghez és más komplikációkhoz vezethet. A gonorrhea antibiotikummal kezelhető.

  • Szifilisz: A szifilisz baktériumfertőzés, amely könnyen észrevétlen maradhat. Az első tünete egy fájdalommentes fekély vagy seb, amely később magától eltűnik. A szifilisz antibiotikummal kezelhető. Kezeletlenül hagyva azonban a betegség az egész testre kiterjedhet, és évek alatt a szervek jelentős károsodását okozhatja.

  • Trichomoniasis: A Trichomonas vaginalis egysejtű parazita, amely vagy okoz tüneteket (pl. hüvelyi folyást), vagy nem. A fertőzés gyógyszeresen kezelhető.

  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb nemi betegség az Egyesült Államokban, de Európában, így hazánkban is jelentős az előfordulása. A vírus a nemi szervek környékét fertőzheti meg, genitális szemölcsöket (condyloma) okozva. A HPV összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal. Korai felismerése, illetve az újabban kifejlesztett védőoltás alkalmazása csökkenti a rák kockázatát.

  • Genitális herpesz: A vírus rendszeresen kiújuló, fájdalmas hólyagokat okoz a nemi szervek környékén, és egész életen át a szervezetben marad. Antivírus kezelésekkel a tünetek megjelenése csökkenthető.

  • Hepatitis B és C: Szexuális érintkezéssel terjedő vírusfertőzések. A Hepatitis B és C okozta betegség elsősorban a májat érinti, és súlyosan károsíthatja azt. Interferonnal történő kezelése lehetséges, de a gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek.

  • Human Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS betegséget okozhatja. A vírus a szervezet védelmét biztosító immunrendszer egyes sejtféleségeit, a fehérvérsejteket (T-limfocitákat) támadja meg és pusztítja el. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, úgy csökken a szervezet ellenálló képessége is, így egyre könnyebben megfertőződhet olyan baktériumokkal, gombákkal, amelyeket az egészséges szervezet könnyedén hatástalanított volna. A folyamat végül halálhoz vezet. Gyógymód ugyan nincs, de a korai diagnózis lehetővé tesz olyan antivírus kezeléseket, amellyel a páciens élete meghosszabbítható.

Nemi úton terjedő betegség esetén a fertőzött félnek haladéktalanul értesítenie kell a legutóbbi szexuális partnerét (partnereit), hogy őt (őket) is kezelni lehessen. Fontos, hogy ha valaki bármiféle nemibetegségre gyanakszik, minél előbb forduljon szakorvoshoz!

Kapcsolódó adatbázisok:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelven további infprmáció olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/1933/chlamydia-trachomatis címen.

Idegen nyelvű adatbázisok:

http://www.egeszsegkalauz.hu/szexualisbetegsegek/a-chlamydia-fertozes-102877.html?cid=hirlevel_2009007
National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Statistics on STDs

American Social Health Association

Planned Parenthood