Más néven
24 órás vizeletfehérje
Vizelet-összfehérje
Vizeletfehérje/kreatinin arány
Hivatalos név
Vizeletfehérje
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2020.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Kimutatja a vizeletbe jutó túlzott mennyiségű fehérjét, segít felmérni és  nyomon követni a vesefunkció megfelelőségét és kimutatni a vesekárosodást.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rutinvizsgálat részeként, a korábbi pozitív vizeletfehérje-teszt nyomonkövetésére, ha olyan rendellenessége vagy betegsége van, amely gyakran kihat a vesékre.

Milyen mintára van szükség?

Random vagy 24 órás vizeletmintára; esetenként megosztott 24 órás mintára, az éjszakai gyűjtést elválasztva a nappali gyűjtéstől.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.
 

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizeletfehérje-teszt a vizeletbe kiválasztott fehérje mennyiségét méri. Számos vizeletfehérje-teszt létezik. A szemikvantitatív vizeletcsík-fehérjetesztet a vizeletanalízis részeként lehet elvégezni, általában random vizeletmintából. A 24 órás vizeletmintában lévő fehérje mennyisége mérhető, és az eredményt úgy adják meg, mint a 24 óra alatt kiválasztott fehérje mennyisége. A random vizeletmintában lévő fehérjemennyiség szintén mérhető és a fehérje/kreatinin arány számolásához használják. Mivel a 24 óra alatti összes vizelet összegyűjtése felnőttek esetén fáradságos lehet, újszülötteknél és gyermekeknél pedig bonyolult, ezért időnként a random vizeletfehérje/kreatinin arányt alkalmazzák a 24 órás vizeletfehérje-minta helyett. A kreatinin, amely az izomműködés mellékterméke, a vizeletbe választódik ki állandó arányban. Ha egy random vizeletfehérje-teszttel párhuzamosan kreatininmérést hajtanak végre, akkor a fehérje/kreatinin arány eredménye megközelíti a 24 órás vizeletfehérje-teszt pontosságát.
Az albumin, amely a máj által termelt fehérje, a vér fehérjéinek 60%-át alkotja. A maradék a globulinok keveréke, magába foglalva az immunoglobulinokat. Rendszerint a vizeletben nem találunk fehérjéket. A vesék szűrik a vért, eltávolítják a bomlástermékeket és vizelet formájában kiválasztják a szervezetből. Amikor a vesék normálisan működnek, akkor visszatartják vagy visszaszívják a kiszűrt fehérjemolekulákat és így azok visszakerülnek a vérbe. Ugyanakkor, ha a vesék károsodtak, akkor kevésbé hatékonyak a szűrésben és kimutatható mennyiségű fehérje jelenik meg a vizeletben. Gyakran a kisebb albuminmolekulák azok, amelyeket először kimutatnak. Ha a károsodás tovább folytatódik, akkor a fehérjék mennyisége a vizeletben növekszik, és a globulinok vesztése is elkezdődik.
A proteinuria (fehérje a vizeletben) gyakran előfordul olyan krónikus betegségekben, mint pl. a diabétesz és a magas vérnyomás, a fehérjék növekvő mennyiségével a vizeletben, amely súlyosbodó vesekárosodást tükröz. Kezdeti vesekárosodás esetén a páciens gyakran tünetmentes. Ahogy a károsodás előrehalad vagy ha a fehérjeveszteség súlyos, akkor a betegnek olyan tünetei lehetnek, mint ödéma (puffadás és vízvisszatartás), akadozó légzés, émelygés és erőtlenség. A túlzott fehérjemennyiség-termelés, amely a myeloma multiplex esetén látható, szintén proteinuriához vezet.
Az albumin jelenlétéről a vizeletben (albuminuria) kimutatták, hogy érzékeny jelzője a vesekárosodásnak diabéteszben és magas vérnyomásban szenvedő betegekben. Ezért, némely esetben az orvos speciálisan albumint tesztelhet a vizeletből (ld. mikroalbumin), a normál fehérjével szemben.

Hogyan történik a mintavétel?
A véletlenszerű vizeletmintát egy tiszta tárolóedénybe gyűjtik. A 24 órás vizeletgyűjtésnél a vizeletet 24 órás időtartamban gyűjtik. Fontos, hogy a mintát hűtve tárolják a gyűjtési idő alatt. Tilos tartósítószert tenni a tárolóedénybe.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vizeletfehérje-tesztet arra használják, hogy fehérjét mutasson ki a vizeletben, és segítsen felmérni és monitorozni a vesefunkciót, kimutatni és diagnosztizálni a korai vesekárosodást és betegséget. A vizeletfehérje-tesztcsíkot a vizeletanalízis részeként rutinszerűen alkalmazzák. Ezt általánosságban szűrésre alkalmazzák a vizeletben lévő fehérje jelenlétének kimutatására. Ha a csekélytől a mérsékelt mennyiségig mutatnak ki fehérjét, akkor egy későbbi időpontban egy másik vizeletanalízist vagy tesztcsíkos fehérjekimutatást hajthatnak végre, hogy lássák, vajon van-e még mindig fehérje a vizeletben vagy az a kimutathatatlan szintre csökkent. Ha az első mintában nagy mennyiségű fehérje van és/vagy ez tartósan megmarad a második vizeletmintában, akkor az orvos 24 órás vizeletfehérje-vizsgálatot rendelhet nyomonkövető tesztként. Mivel a tesztcsík elsősorban az albumint méri, ezért 24 órás vizeletfehérje-tesztet is rendelhetnek, ha az orvos azt gyanítja, hogy az albuminon kívül egyéb fehérje is jelen lehet a vizeletben.

A vizeletfehérje-teszt azt jelzi az orvosnak, hogy fehérje van jelen a vizeletben, de azt nem, hogy milyen típus van jelen, és hogy mi a proteinuria okozója. Ha az orvos ennek az okát kutatja, akkor rendelhet szérum- vagy vizeletelektroforézis-tesztet is, hogy megállapítsa azt, hogy mely fehérjék választódtak ki és milyen mennyiségben. Ez különösen fontos, ha abnormális fehérjetermelést gyanít, mint pl. myeloma multiplex esetén. Rendelhet egy „Átfogó Metabolikus Panel”-t, hogy így megtudja a vérben lévő albumin- és összfehérjeszintet, és ennek ismeretében értékelje a vese- és májfunkciót. Ha vesebetegséget vagy károsodást feltételez, rendelhet képalkotó eljárást is a szerv állapotának felmérésére.

A fehérje/kreatinin arányt random vizeletmintából kérhetik, ha egy gyermeknél tesztcsíkos vizeletteszttel bebizonyosodik, hogy jelentős mennyiségben és tartósan van fehérje a vizeletében. Időnként a gyermekeknek (valamint a felnőtteknek) bizonyos fokú átmeneti proteinuriájuk van, nyilvánvaló vesefunkció-károsodás nélkül, és magasabb fokú fehérjekiválasztásuk lehet a vizeletbe nappal, mint éjjel. Az orvos időszakonként monitorozhatja a vizeletüket, hogy lássa, vajon a proteinuria mennyisége változik-e az idővel.

Akár 24 órás vizeletfehérje, vagy random fehérje/kreatinin arány is rendelhető, hogy segítsen monitorozni az ismert vesebetegségben és/vagy -károsodásban szenvedő beteg állapotát. A tesztcsík-vizeletfehérje és/vagy a fehérje/kreatinin arány alkalmazható rendszeres betegszűrésre, ha a betegek olyan gyógyszert szednek, amely befolyásolhatja a vesefunkciójukat.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vizeletfehérje-tesztcsíkot gyakran alkalmazzák szűrőtesztként, amikor vizeletanalízist végeznek. Ez elvégezhető rutinvizsgálat részeként, terhesség során, amikor húgyúti fertőzést feltételeznek, a kórházi felvétel részeként vagy ha az orvos fel akarja mérni a vesefunkciót. Akkor is elvégezhető, ha egy korábbi tesztcsíkvizsgálat fehérjére pozitív volt, hogy lássák, vajon a fehérjeürítés tartós-e.

A 24 órás vizeletfehérje-teszt rendelhető nyomonkövető tesztként, amikor a tesztcsík azt mutatja, hogy nagy mennyiségű fehérje van jelen a vizeletben és/vagy ha a fehérjéről kimutatják, hogy tartósan van jelen. Mivel a tesztcsík elsősorban albumint mér, az orvos 24 órás vizeletfehérje-tesztet rendelhet, még akkor is, ha a tesztcsíkkal kevés fehérjét mutattak ki, ha gyanítja, hogy az albuminon kívül egyéb fehérje is ürülhet.

Ha az orvos diagnosztizálja a poteinuria okát, akkor kérhet vizeletelektroforézis-tesztet is, hogy megállapítsa, vajon mely fehérjék választódnak ki és milyen mennyiségben. Szérumelektroforézis is kérhető a vérben lévő fehérjék vizsgálatára, különösen, ha abnormális fehérjetermelést gyanítanak. Egyéb vértesztek, mint a karbamid és a kreatinin, rendelhetők a vesefunkció értékelésére, és albumin- és/vagy összfehérjeteszt végezhető a vérben lévő fehérjék vizsgálatára.

A fehérje/kreatinin arányt random vizeletmintából lehet kérni, ha a gyermeknél a vizelettesztcsíkkal bebizonyosodik, hogy jelentős mennyiségű és tartósan jelen lévő fehérje van a vizeletében. Ez akkor is rendelhető, ha a páciensnek ismert vesebetegsége és/vagy -károsodása van, és az orvos monitorozni akarja a vesefunkciót. A tesztcsík-vizeletfehérje és/vagy a fehérje/kreatinin arány random vizeletminta esetén alkalmazható a veseérintettség szűrésére, ha a beteg olyan gyógyszert szed, amely potenciálisan befolyásolhatja a vesefunkciót.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A vizeletben lévő fehérje egy figyelmeztető jel. Jelezhet vesekárosodást vagy -betegséget, fertőzés, gyógyszer, erőteljes edzés, érzelmi vagy fizikai stressz miatti ideiglenes emelkedés is lehetséges. Néhány emberben jelen lehet napközben, de éjjel nem, amikor fekszik (ortosztatikus proteinuria). Terhes nőkben a megemelkedett vizeletfehérje-szint eszméletvesztéses rángógörcsöt megelőző állapothoz (praeeclampsia) társulhat.
Amikor vesekárosodás áll fenn, a jelen lévő fehérje mennyisége általában a betegség súlyosságával függ össze, az idővel növekvő fehérjemennyiség jelzi a súlyosbodó károsodást és a csökkenő vesefunkciót. A proteinuria sok betegséghez és állapothoz társul, többek között:

• Amyloidosis
• Húgyhólyagrák
• Veleszületett szívelégtelenség
• Diabétesz
• Gyógyszeres terápiák, amelyek potenciálisan toxikusak a vesékre
• Glomerulonephritis
• Goodpasture-szindróma
• Nehézfémmérgezés
• Magas vérnyomás
• Vesefertőzés
• Mieloma multiplex
• Policisztás vesebetegség
• Szisztémás lupus erythematosus
• Húgyúti fertőzés

Mit kell még tudnom?
A vizeletfehérje kimutatására szolgáló különböző módszerek változó érzékenységűek, teljesítményűek. Például a pozitív tesztcsík-vizeletfehérje eredmény lehet egyéb forrásból származó fehérje miatt is, mint pl. a vizeletbe kerülő vér, ondó vagy hüvelyváladék. Mivel ez elsősorban albumint mér, a tesztcsík eredménye időnként normál lehet akkor is, ha jelentős mennyiségű egyéb fehérje van a vizeletben. A 24 órás vizeletmintából történő meghatározás adja meg a 24 óra alatti fehérjekiválasztási mennyiséget. Ez csak akkor lesz pontos, ha az összes vizeletet összegyűjtik. A fehérje/kreatinin arány több mint egy pillanatnyi felmérés arról, hogy a gyűjtés idején mennyi fehérje van a vizeletben.

Gyakori kérdések

1. Ellenőrizhetem-e otthon a fehérjét a vizeletemben?
Potenciálisan igen. Léteznek olyan tesztcsíkok, amelyek lehetővé teszik a pácienseknek, hogy a vizeletben ellenőrizzék a fehérje jelenlétet. Ez általában nem szükséges, kivéve, ha az orvosa figyelemmel akarja követni a vese állapotát.

2. Megszűnhet, eltűnhet-e a vesekárosodás?
Általában nem. A cél a vese betegségének és károsodásának korai kimutatása, hogy a károsodást minimalizálják és a vesefunkció romlását lassítsák. Ha vesefertőzés vagy húgyúti fertőzés miatti proteinuriát mutatnak ki, a vesék gyakran visszatérnek a normál funkciójukhoz, ha a fertőzésből felgyógyul a páciens. Ha ez a károsodás gyógyszerhatás miatt következik be, akkor a legtöbb esetben a vesék visszatérnek a normál vagy normál közeli funkciójukhoz, amikor a gyógyszer adását megszüntetik.

3. Fogyasszak-e több fehérjét, hogy pótoljam a fehérjeveszteséget?
Ez az, amit az orvosával meg kell beszélnie. Ha súlyos fehérjehiánya van, azt kezelni kell, de a további fehérjebevitellel további stressznek is kiteszi a veséit.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.