Más néven
Etilalkohol
Véralkohol
Alkohol
EtOH
Hivatalos név
Alkohol (etanol) teszt
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy az illető fogyasztott-e alkoholt, és mekkora a vérben jelen lévő alkohol (etanol) mennyisége.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a páciens tünetei alkoholmérgezésre utalnak, ha valakiről feltételezik, hogy megszegte az italfogyasztással kapcsolatos törvényeket, vagy esetenként a kábítószer-panel részeként.

Milyen mintára van szükség?

Az etanol meghatározható vérmintából, vizeletmintából, nyálmintából vagy a kilélegzett levegőmintából. A vér-, vizelet- és nyálmintát laboratóriumba kell küldeni elemzésre. A kilélegzett levegőminta azonnal, a helyszínen vizsgálható egy megfelelő szonda segítségével.

A laboratóriumi mintavételnek megfelelő szabályai vannak, ezeket rendeletek szabályozzák. A mintavétel előtt érdemes ezeket a rendeleteket alaposan megismerni, és a mintavétel folyamatát ezeknek megfelelően szabályozni!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a vérben, vizeletben, nyálban vagy lélegzetben lévő etanol mennyiségét méri. Az etanolt (más néven etilalkoholt vagy alkoholt) világszerte évezredek óta fogyasztják. Kis mennyiségű etilalkohol eufóriát, ellazulást és a gátlások feloldódását okozza. Közepes mennyiség elfogyasztása az ítélőképesség romlását, a reakcióidő és az izomműködés csökkenését eredményezi; nagy mennyiségben pedig viszonylag gyorsan alkoholmérgezés alakul ki, amely járhat tájékozódási zavarokkal, nehézlégzéssel, kómával, és akár halállal is. Nagy mennyiségű alkohol folyamatos fogyasztása alkoholizmushoz vagy tartós májkárosodáshoz vezethet.
Az elfogyasztott alkoholos italból az etanol a béltraktusban szívódik fel, majd a vérárammal az egész szervezetbe eljut. Az etanolt elsősorban a máj bontja le, de kis mennyiség a vizeletben választódik ki, vagy kilégzésre kerül. A máj az etanolt méregként kezeli. Enzimek segítségével először az alkoholt acetaldehiddé oxidálja, majd acetáttá, végül szén-dioxiddá és vízzé. A máj személyenként változó mennyiségű etanolt képes feldolgozni. (Nőknél általában kevesebbet, mint férfiakban.) Ha valaki a feldolgozás sebességét meghaladó mennyiségű alkoholtartalmú italt iszik, az etanol a véráramában halmozódik fel.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát tű segítségével a kar könyökhajlati vénájából veszik. Lélegzetminta vétele esetén egy csőbe vagy ballonba kell fújni, vagy egy mikrofonszerű készülékbe kell lehelni. Vizeletmintát műanyag gyűjtőedénybe vesznek. Nyálmintát általában tampon segítségével vesznek a szájból.
Van, hogy egyetlen minta elegendő, máskor két külön mintát vesznek úgy, hogy az első levétele után bizonyos idő elteltével (1-2 óra múlva) veszik le a másodikat.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az alkohol/etanol vizsgálatot mind orvosi, mind pedig jogi célból végezhetik. A mintákat a két féle vizsgálat céljára általában külön veszik, és az eredményt is külön-külön értékelik.
Orvosi, gyógyászati célú vizsgálat:
Az orvosi jellegű vizsgálat célja az alkohol jelenlétének kimutatása annak érdekében, hogy hatékonyan kezelhessék a tüneteket. Orvosi célra vér- (néha vizelet-) alkoholvizsgálatot alkalmaznak, amely során az etanol jelenlétét és koncentrációját vizsgálják. Ha a sürgősségi osztályra kerülő páciens tünetei alkoholmérgezésre utalnak, egy vagy több vizsgálat elvégzését kérhetik. Az alkoholmérgezés tünete lehet pl. a zavarodottság, dülöngélés, hányás, letargia vagy öntudatlanság. Mivel más betegség illetve állapot is okozhat hasonló tüneteket, az az etanol meghatározáson kívül gyakran kérnek más vizsgálatot is, pl. teljes vérképet, glükóz- és elektrolit vizsgálatot. Amennyiben fennáll a gyanúja annak, hogy a páciens más anyagot is fogyasztott, akkor kiegészítő drogtesztet vagy más, mérgezőbb alkohol (pl. metanol, izopropil-alkohol) jelenlétét kimutató vizsgálatot is kérhetnek.
Jogi célú vizsgálat:
A jogi célú vizsgálatot azért végzik, hogy kimutassák az alkohol jelenlétét, és különböző törvényekkel összefüggésben értékeljék annak eredményét. A jogi célú vizsgálatot megfelelő jogosultsággal rendelkező laboratóriumokban végzik. A mintát szigorúan, zárt láncban kezelik (azaz a mintamozgás és kezelés pontosan dokumentált). A vizsgálatot kérhetik azért, hogy egy szabálytalankodó gépjárművezető véralkohol szintjét ellenőrizzék, vagy hogy egy kiskorú esetleges alkoholfogyasztását kimutassák, vagy meghatározzák, hogy az alkoholfogyasztás szerepet játszott-e egy baleset illetve bűncselekmény bekövetkezésében. Haláleset után végzett etanol vizsgálat kimutathatja, hogy az alkohol hozzájárult-e az illető halálához. Jogi célú etanol vizsgálat történhet célzottan vagy véletlenszerűen egy munkahelyi program keretében, hogy kimutassák az alkalmazottak fogyasztottak-e alkoholt. Végezhetnek ilyen jellegű vizsgálatot akkor is, ha valaki életbiztosítást köt. (Ezek az esetek jogi célú alkoholvizsgálatnak minősülnek, és zárt láncú, szigorú dokumentáció vonatkozik rájuk).
Jogi célból végezhetnek vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, nyálvizsgálatot és/vagy lélegzetvizsgálatot. A lélegzetvizsgálat a járművezetőknél elvégzett leggyakoribb vizsgálat. A tüdőből kiáramló levegőből mintát vesznek, és egy átszámítási tényező segítségével megbecsülik a vérben lévő alkohol mennyiségét. Az eredmények alátámasztása vagy cáfolása céljából és/vagy a lélegzetvizsgálat kiegészítéseként véralkohol vizsgálatot is kérhetnek. Alternatívaként vizeletvizsgálatot is végezhetnek. Ilyenkor általában a páciens vizeletmintát ad, majd 20-30 perc után újabb mintavétel következik. Az első mintában lévő alkohol változó lehet, mert nem tudni, mennyi ideig volt a vizelet a hólyagban. A második minta időzített minta, és itt is egy átszámítási tényező segítségével határozható meg a becsült véralkohol-szint. Néha véletlenszerű vizeletmintát is kérhetnek, hogy így vizsgálják az alkoholos befolyásoltságot. A nyálból történő alkohol vizsgálat nem terjedt el széles körben, de alternatív szűrővizsgálatként alkalmazható.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Orvosi célú etanol vizsgálatot kérhetnek, ha a páciens tünetei alapján valószínűsíthető a részegség vagy az alkoholmérgezés.
Jogi célú etanol vizsgálat kérhető bármikor, ha valaki a gyanú szerint nem tartott be valamilyen alkoholfogyasztással kapcsolatos törvényt, ha baleset és/vagy váratlan haláleset történt, mert így meghatározható, hogy az alkoholnak volt-e bármilyen szerepe. Munkahelyen véletlenszerűen végezhető alkoholvizsgálat, ha a munkáltató azt gyanítja, hogy az alkalmazott munkavégzés közben alkoholos befolyásoltság alatt áll. Újabban egyes biztosítók is szoktak - elsősorban életbiztosítás-kötéskor - alkoholvizsgálatot végeztetni.

Mit jelent az eredmény?
Orvosi célú vizsgálatok esetében a mintában lévő etanol azt jelenti, hogy az illető valószínűleg ivott, és a mintában lévő etanol-koncentráció jelezheti, hogy milyen fokú az etanolmérgezés. A tünetek és komplikációk személyenként jelentősen eltérhetnek, és jelentősen függnek az általános egészségi állapottól, életkortól, és a szedett gyógyszerektől vagy drogoktól is. Az, hogy az alkohol miként tud kiürülni a szervezetből, függ az illető májának, az abban lévő enzimek működésétől is. Jogi célú vizsgálatkor a kapott eredményeket összehasonlítják a jogilag megengedett határértékekkel. (Magyarországon zéró-tolerancia!)

Mit kell még tudnom?
A különféle mintákból mért etanolkoncentráció eredménye nem cserélhető fel egymással. A lélegzet- és vizeletmintából elfogadottan jól becsülhető a legtöbb ember véralkohol-koncentrációja, de van több befolyásoló tényező is. Azokat a vizeletmintákat például, amelyek mind glükózt, mind pedig mikroorganizmusokat tartalmaznak (pl. cukorbetegeknél) nem szabad hosszabb ideig szobahőmérsékleten hagyni, mert a mikroorganizmusok a mintában lévő glükózt etanollá erjeszthetik. Ugyanez tapasztalható haláleset utáni mintavételnél is.
A lélegzetminta-koncentrációt jelentősen befolyásolhatja a mintavételt közvetlenül megelőzően fogyasztott alkohol, vagy ketonok más okból történő jelenléte a leheletben (pl. cukorbetegeknél), továbbá más, alkoholt tartalmazó anyagok (pl. szájvizek vagy köhögéscsillapító szirupok).

Gyakori kérdések

1. Az orvosi célból végzett etanol vizsgálat eredményét felhasználják jogi célokra is?
A legtöbb esetben az orvosi és jogi célra vett minták eredményeit külön-külön kezelik, de előfordulhat, hogy az orvosi célból végzett vizsgálat eredményét jogilag is értékelik.

2. Kiválaszthatom, hogy milyen mintát vegyenek tőlem?
Általában van egy elsődleges mintavétel, amelynek módját a rendelkezésre álló eszközök illetve körülmények határozzák meg. Az eredmények megerősítésére véralkohol vizsgálatot végeznek.

3. Minden ember szervezete ugyanolyan mértékben bontja le az alkoholt?
Nem. Az alkohol lebontását sok tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb a máj funkcionális állapota, de a lebontást befolyásolják a nem, a kor, az általános egészségi állapot, a testsúly, a fogyasztott gyógyszerek, drogok is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.