Más néven
Direkt Coombs teszt
Direkt antiglobulin teszt (DAT)
Hivatalos név
Antiglobulin teszt, Direkt
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 05.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Alkamas hemolítikus anémia (olyan vérszegénység amely a vörösvértestek szétesésével jár) kimutatására, vérátömlesztés szövődményeinek kivizsgálására és az újszülöttek hemolitikus betegségének diagnózisára.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan tüneteket tapasztalnak, amelyek hemolitikus anémia gyanúját vetik fel (például: szokatlan fáradtság, testmozgást kísérő váratlan légszomj és szokatlanul sötét vizelet illetve nem várt alacsony hemoglobin és/vagy hematokrit), vagy ha valaki nem régen vérátömlesztésben részesült és a fennti tünetek valamelyikét észleli.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre EDTA-val alvadásgátolt (lila-kupakos) csőben. (A levételt követően a vért a csőben alaposan össze kell forgatni, de nem összerázni!)
Esetenként mikrokapillárisba felszívott kb. 2 csepp vér is alkalmazható. A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A direkt antiglobulin teszt segítségével a vörösvértestekhez (VVT) kapcsolódott antitesteket keresünk. A VVT-k felszínén rendesen felszíni antigéneknek nevezett molekulákat találunk. Mindenki egyéni, szüleitől öröklötten meghatározott antigén készlettel rendelkezik. Vérátömlesztés esetén, az immunrendszer a szervezetben fel nem lelhető VVT antigéneket idegenként ismeri fel. A szervezet plazma sejtjei (olyan fehérvérsejtek, amelyek antitestet termelnek) ebben az ilyen antigénekkel szemben antitest termelésbe kezdhetnek. A többször vérátömlesztésben részesülők nagyobb eséllyel termelnek antitesteket, hiszen több idegen VVT antigénnel találkoztak. Ha a magzat olyan VVT antigéneket örököl az apjától, amellyel az anya nem rendelkezik, akkor az anya szervezete antitesteket termelhet a méhében lévő magzat VVT-in található idegen antigénnel szemben. Ez az újszülött hemolitikus betegségéhez vezethet, amely általában az első gyermeket nem, de az utána következőket megbetegítheti.
Vannak olyanok, akik a saját VVT-ik ellen is termelnek antitesteket. Ezek az antitestek autoimmun betegségekben képződnek, és autoantitesteknek nevezzük őket.
Mindezen esetekben antitestek kapcsolódnak a VVT-khez, és a folyamat a VVT-k pusztulásához vezethet.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Esetenként gyermekeknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A direkt antiglobulin teszt (Direkt Coombs teszt, DAT) elsősorban a hemolitikus anémiák (ekkor a VVT-k gyorsabban pusztulnak, mint ahogy képződni képesek) okának a meghatározásához nyújt segítséget. Idő előtti pusztulás más okokból is bekövetkezhet, mint például mechanikai tényezők miatt (például a műszívbillentyű megváltoztatja a VVT-k alakját miközben áthaladnak rajta), vagy kóros VVT-k termelődése következtében (például sarlósejtes vérszegénységben). Hemolitikus anémia gyanúját felvető tünetek jelentkezése esetén (mint például, kimerültség, sötét vizelet, hátfájás, sárgaság, sápadtság vagy megnygyobbodott lép) a kezelőorvos kérheti a Direkt Coombs tesztet, amelynek segítségével meghatározható, hogy vannak-e jelen VVT ellenes antitestek.

Az immunrendszerrel kapcsolatos anémiákat a saját antigének ellen termelt antitestek okozhatják. Ez egyes autoimmun betegségekben (például, szisztémás lupus erythematosus /SLE/), rosszindulatú betegségekben (például krónikus limfoid leukémiában), és fertőzésekben (például mycoplasma pneumonia /tüdőgyulladás/, és mononukleózis) fordulhat elő. Egyes személyeknél bizonyos gyógyszerek (például penicillin) és ritka esetekben hideg is kiválthat ilyen típusú hemolitikus anémiát.

Újszülöttek esetében előfordulhat, hogy az anya a gyermek VVT-ivel reagáló antitestet termel. A Direkt Coombs teszt segítséget nyújt ennek megállapításához is.

Vérátömlesztés esetén, láz vagy egyéb hemolitikus vérátömlesztési szövődmény lehetőségét felvető jelentős tünet jelentkezésekor a Direct Coombs teszt segítségével dönthetik el, hogy vannak-e a fogadó szervezetében az átömlesztett VVT-kkel reagáló antitestek. Ha VVT-ket fedő antitesteket találnak, akkor ez a VVT-k pusztulásához (hemolízis) vagy a keringésből a normálisnál gyorsabb eltávolításhoz vezethet.

Mikor kéri az orvos a vizsgélatot?
A Direkt Coombs tesztet hemolitikus anémia, az újszülöttek hemolitikus betegsége és/vagy vérátömlesztés szövődményeinek gyanúja esetén kérik.

Mit jelent az eredmény? 
A Direkt Coombs teszt "pozitív" eredmény a VVT-khez kapcsolódott antitestek jelenlétét jelzi. Általában, minél erősebb a Direkt Coombs teszttel tapasztalt reakció (minél pozitívabb a teszt), annál nagyobb mennyiségű antitest kapcsolódik a VVT-khez. A Direkt Coombs teszt kimutatja az antitestek meglétét, azonban nem ad felvilágosítást azok forrásáról vagy pontos típusáról. Az antitestek megjelenhetnek vérátömlesztés szövődményeként, autoimmun reakció, fertőzés, gyógyszerszedés, anya-magzat Rh inkompatibilitás eredményeképpen, vagy ritkábban hideg hatására.
megjegyzendő, hogy a normális népesség egy kis százaléka Direkt Coombsra pozitív, de nem szenved hemolitikus anémiában.

Mit kell még tudnom?
Ha a Direkt Coombs teszt eredménye vérátömlesztés szövődményeként, fertőzés vagy gyógyszerszedés miatt pozitív, akkor 48 órától 3 hónapig terjedő időtartamig a teszt pozitív is marad, csak ezt követően várható a pozitivitás megszűnése. Ezzel szemben az autoimmun betegségek  -amennyiben Direkt Coombs pozitívak - gyakran idült pozitivítással járnak.

Gyakori kérdések

1. Lehetnek antitestjeim, attól, ha vért adok?
Nem, mivel nem kerül más ember vérével kapcsolatba véradás közben.

2. Ha új orvoshoz megyek, szükséges tájékoztatnom őt egy régi, eseménytelen vérátömlesztésről?
Igen. Fontos, hogy orvosa birtokában legyen ennek az információnak, mivel van rá esély, hogy ön egy vagy több antigénre érzékennyé vált (ellenük antitestet termel) a transzfúziót követően. Ez ugyan nem befolyásolja negatívan a páciens egészségi állapotát, de orvosát figyelmezteti, hogy rendkívül éberen járjon el a későbbi vérátömlesztéseknél.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.