Más néven
CA 15-3
Hivatalos név
Cancer antigén 15-3
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Mire való a vizsgálat?
Az invazív emlőrák kezelésére adott válasz monitorozására, és a betegség kiújulásának a megfigyelésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Az invazív emlőrák kezelése alatt vagy azt követően.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Mit vizsgálunk?

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A cancer antigén 15-3 (CA 15-3) az emlő sejtjeinek egy normál terméke; egy gén által termelődik, amely gyakran túlexpresszálódik (azaz a test túl sok másolatot készít) a rákos emlődaganatban, amely a CA 15-3 és a kapcsolódó cancer antigén 27.29 fokozott termeléséhez vezet. A rákot nem a CA 15-3 okozza; ez csupán egy olyan fehérje, amely a rákos sejtekben fordul elő. A rákos sejtek által történő szétáramlása során válik hasznossá, mint egy tumormarker a rák folyamatának a követésére.

A CA 15-3 emelkedett a nők kb. 30%-ában, akiknek lokalizált az emlőrákja, és kb. 75%-ában azoknak, akiknek invazív emlőrákjuk van (olyan rák, amely áttétet adott vagy elterjedt más szervekben). A CA 15-3 szintje emelkedett lehet egészséges emberekben is, és olyan egyénekben, akiknek más típusú daganata (pl. vastagbélrák, tüdőrák), vagy betegsége van (pl. cirrhosis, hepatitis). A CA-125 emelkedett lehet az emlő jóindulatú betegsége esetén is.

Hogyan történik a mintavétel?
Egy kari vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A CA 15-3 nem elég érzékeny és specifikus ahhoz, hogy rákszűrésben alkalmazható legyen. A fő alkalmazási területe a beteg emlőrák kezelésére adott válaszának a monitorozása, valamint az emlőrák kiújulásának a megfigyelése. A CA 15-3-at markerként csak akkor lehet alkalmazni, ha a rák emelkedett mennyiségben termeli. (Lokalizált emlőrák esetén ez csak kb. 30%, és invazív emlőrák esetén is messze van a 100%-tól.)

A CA 15-3-vizsgálatból következtetni lehet arra is, hogy az emlőből tovaterjedt-e a rák (pl. a csontokba vagy a májba). A CA 15-3 koncentrációja alapján a rák mértékére is lehet durva becslést adni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A CA 15-3-vizsgálatot kérhetik más tesztekkel együtt, úgymint az ösztrogén- és a progeszteronreceptorokkal, a Her2/neu, valamint a BRCA-1 és BRCA-2 genetikai vizsgálatokkal együtt, amikor az előrehaladott állapotban lévő emlőrákot először diagnosztizálják, és megállapítják a rák jellegzetességét és a kezelési lehetőségeket.
Ha a kezdeti CA 15-3-szint emelkedett, akkor a vizsgálat jól használható a kezelés monitorozására. Ha a szint a kezelést követően csökken, majd egy idő után ismét emelkedik, fennáll a veszélye a rák kiújulásának vagy áttét képzésének. A CA 15-3-vizsgálatot általában nem csináltatják meg akkor, ha sikerül az emlőrákot idejekorán diagnosztizálni. Ennek az az oka, hogy a CA 15-3 szintje  nem emelkedik meg a korai daganatok többségében.

Mit jelent az eredmény?
Általában a magasabb CA 15-3-szint előrehaladottabb emlőrákot, és/vagy nagyobb területre kiterjedő daganatot jelent. Az áttétet adó emlőrákban a CA 15-3 szintje gyakran akkor a legmagasabb, amikor a rák átterjed a csontokba és/vagy a májba.

Az enyhe vagy közepes mértékű CA 15-3-szint-emelkedés más betegségekben is előfordulhat, úgymint máj- és hasnyálmirigyrákban, cirrhosisban, vagy az emlő jóindulatú rendellenességeiben. A CA 15-3 szintjének emelkedése előfordul a nyilvánvalóan egészséges egyének egy bizonyos százalékában is. A CA 15-3-szint emelkedett lehet egyes krónikus betegségekben is.

A negatív CA 15-3-szint nem zárja ki a daganat jelenlétét. Előfordulhat, hogy a daganat keletkezésének korai szakában a CA 15-3-szint még alacsony. Ráadásul, az előrehaladott emlőrákos személyek 25- 30%-ának olyan típusú daganata van, amely nem produkál CA 15-3-at.

Mit kell még tudnom?
Általában a CA 15-3-szintet nem azonnal a mellrák kezelésének kezdetekor mérik. A kezelés kezdetekor ugyanis átmeneti ingadozás, emelkedés és csökkenés figyelhető meg a CA 15-3 szintjében, amely nem korrelál a beteg progressziójával. Ezért a CA 15-3 monitorozásával a kezelőorvos vár néhány hetet a kezelés megkezdése után.

Gyakori kérdések

1. Szükség van-e a CA 27.29 vizsgálatára is a CA 15-3 mellett?
A CA 27.29 egy protein, amelyet azonos gén (MUC1) termel, mint a CA 15-3-at, és azonos módon alkalmazzák. Újabb marker, mint a CA 15-3, de mivel lényegében azonos értékű a CA 15-3-mal, ezért általában nincs szükség mind a két vizsgálat elvégzésére.

2. A közeli rokonságomban előfordult az emlőrák. Nem kellene engem CA 15-3-ra szűrni?
A CA 15-3 nem ajánlott szűrőtesztként. Nem specifikus, és nem eléggé érzékeny a korai emlőrák kimutatására. Egy esetleges emelkedett CA 15-3-szintet nem csak emlőrák okozhat, a negatív eredmény pedig nem zárja ki az emlőrák jelenlétét. A CA 15-3 meghatározását csak a kezelés monitorozására célszerű használni.

3. Mit lehet tenni, hogy alacsonyabb legyen a CA 15-3-szint?
Közvetlenül semmit sem lehet tenni annak érdekében, hogy alacsonyabb legyen a CA 15-3-szint. Ez nem egy rizikófaktor, mint a koleszterin, amelyet csökkenteni lehet étrendi megszorításokkal és testmozgással. Ez egy visszatükröződése annak, ami az ön szervezetében folyik. A CA 15-3 szintje emelkedhet a tumor növekedésével, és csökkenhet a kezelés hatására, vagy lehet tartósan enyhén emelkedett egy jóindulatú állapot következtében.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.