Más néven
Chem 7, SMA 7
Hivatalos név
Alap metabolikus panel (Basic Metabolic Panel)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 16.04.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Az Alap metabolikus panel  (AMP) egy 8-féle specifikus tesztből álló vizsgálatcsoport. Elsősorban a nyugati országokban alkalmazzák a laboratóriumi vizsgálatkérések egységesítésének következményeként. Egy arra hivatott bizottság döntött a panelek tartalmáról és elnevezésükről. A panelek elnevezésének rövidítését rögzítették, és számkóddal látták el. Így kapta az Alap metabolikus  panel a Chem 7 (illetve korábban az SMA 7) nevet. Mivel a legtöbb biztosítási társaság szintén alkalmazza ezeket a neveket és kódokat, ezért a vizsgálatoknak ez a csoportosítása – elsősorban az Egyesült Államokban – általánossá vált az egészségügyben.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Az AMP-t gyakran rendelik a kórházi sürgősségi ellátásban, mivel alkotó elemei fontos információt nyújtanak az orvosoknak a vesék állapotáról, az elektrolit- és a sav/bázis egyensúlyról,  a vércukor- és a kalciumszintről. Ezek azok a paraméterek, amelyek eredményeiben bekövetkező változások olyan akut problémát jeleznek, mint pl.  veseelégtelenség, inzulinsokk, diabéteszes kóma, légzési nehézségek vagy szívritmuszavarok.

Az AMP-t alkalmazzák kórházi kezelés alatt álló betegek monitorozására is, néhány olyan ismert állapotnál, mint a magas vérnyomás és a hypokalaemia (alacsony káliumszint). A kezelőorvosok legtöbbször célzottan, egy-egy betegségcsoporthoz kapcsoltan kérik a vizsgálatokat (pl. glükóz-, kálium- vagy kalciumszint monitorozása, elektrolit panel a nátrium, kálium, klór és CO2 monitorozására, vagy a teljes Alap metabolikus panel a kivizsgáláshoz). Ha az orvosnak ennél több információra van szüksége, akkor az Átfogó metabolikus panelt kéri, amely egy 14 tesztből álló csoport, és magába foglalja az AMP 8 vizsgálatát is.

Az AMP a következő meghatározásokat tartalmazza:

 

  • Glükóz 
  • Kalcium 

Mind a megnövekedett, mind a csökkent szint fontos információt jelent a beteg állapotáról.

Elektrolitok

  • Nátrium  
  • Kálium  
  • CO2 (szén-dioxid, bikarbonát) 
  • Klorid

A szervezetben az elektrolitok koncentrációja szorosan szabályozott, ezért a négy vizsgálat eredményéből meglehetősen pontos kép kapható a páciensben zajló folyamatokról. Ez a magyarázata annak, hogy a klorid és a CO2 meghatározását ritkán rendelik önmagukban.

A veseműködés alapvető laboratóriumi vizsgálatai

A karbamid és a kreatinin bomlási termékek, amelyeket a vesék szűrnek ki a vérből. Megnövekedett koncentrációjuk a vérben a vesefunkció ideiglenes vagy krónikus csökkenését mutatja. Amikor nem az AMP részeiként rendelik, akkor is rendszerint az eredményeket együtt értékelik.

Az AMP-hez tartozó vizsgálatokhoz – a CO2-meghatározás kivételével – a vért a kar könyökhajlati vénájából veszik, és a mérésekhez rendszerint elegendő 1 cső vér. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A CO2 meghatározása, ill. speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban. 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.