Hivatalos név
Apolipoprotein A-I
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segítségével meghatározható, hogy valakinek megfelelő-e az Apo A-I szintje, illetve mekkora a szív-koszorúér betegség kialakulásának kockázata.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Hiperlipidémia (magas vérzsír-szint) esetén, és/vagy ha valakinél a családban előfordult szívkoszorúér- vagy perifériás érbetegség; ha a szívbetegségek kialakulásának kockázatát vizsgálják; lipid kezelések és/vagy életmódváltás hatékonyságának ellenőrzésekor.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de ezt a vizsgálatot gyakran együtt kérik más éhomi vizsgálatokkal, így lehetséges, hogy vizsgálat előtti 12 órás éhezést írnak elő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Az apolipoproteinek a lipoproteinek fehérjekomponensei; olyan komplexek, amelyek a lipideket szállítják a véráramban. Az apolipoproteinek adják a lipoproteinek szerkezeti egységét, és védik a közepükben lévő hidrofób (víztaszító, nem vízoldékony) lipideket.

A legtöbb lipoprotein koleszterinben vagy trigliceridben gazdag, és a lipideket szállítja a szervezetben a sejtekhez. A nagy sűrűségű koleszterin („jó koleszterin", HDL) azonban olyan, mint egy üres taxi: A szövetekhez megy és felveszi belőlük a koleszterin felesleget, majd visszaszállítja azokat a májba. A májban azután a koleszterin vagy újrahasznosításra kerül, vagy kiválasztódik az epébe. A HDL „visszfuvarja” az egyetlen módja annak, hogy a sejtek megszabaduljanak a felesleges koleszterintől. Segít megvédeni az artériákat, és ha elegendő HDL van jelen, akkor akár visszafordítható az erek falára történő zsírlerakódások (plakkok) kialakulása is. (Ezek a lerakódások vezethetnek érelmeszesedéshez és szívkoszorúér- betegség kialakulásához).

Az Apolipoprotein A a „taxisofőr”. Aktiválja azokat az enzimeket, amelyek a koleszterint a szövetekből a HDL-be átviszik, és lehetővé teszi, hogy a szállítás végén a HDL-t a máj receptorai felismerjék és megkössék. Két formája van az Apolipoprotein A-nak: az Apo A-I és az Apo A-II. Az Apo A-I nagyobb arányban található, mint az Apo A-II (kb. 3 az 1-hez). Az Apo A-I koncentráció közvetlenül mérhető, és a szint a HDL szintnek megfelelően emelkedik vagy csökken. Egyes szakemberek úgy vélekednek, hogy az Apo A-I jobban jelzi az érelmeszesedés kockázatát, mint a HDL vizsgálat.

Apo A-I hiány jelenthet megnövekedett kockázatot szívkoszorúér- és periférikus érbetegségek kialakulására.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Apo A-I vizsgálatot rendszerint az érelmeszesedés kockázatának megítélésére, más lipidvizsgálattal együtt, vagy profil részeként kérik. Nem rutinvizsgálat, olyan pácienseknél segíthet, akiknél (vagy akik családjában) előfordult szívbetegség és/vagy hiperlipidémia (magas vérzsír-szint). Apo A-I szinteket kérhetnek akkor is, ha az Apo A-I hiány okát szeretnék feltárni, lipidkezelés és/vagy életmódváltás hatékonyságát akarják ellenőrizni.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az Apo A-I vizsgálatot olyan pácienseknél kérik, akiknél (vagy akik családjában) előfordult hiperlipidémia és/vagy idő előtti szív-koszorúér betegség. Kérhetik akkor is, ha az orvos próbálja megállapítani a hiperlipidémia okát, és/vagy olyan rendellenességre gyanakszik, amely Apo A-I hiányt okoz.

  Apo A-I vizsgálatot kérhetik Apo B-100 vizsgálattal együtt is, ha az orvos az Apo A/Apo B arányt akarja ismerni. (Az arány a „jó” és „rossz koleszterin" arányát mutatja, és néha ezt használják az érelmeszesedés rizikójának megállapítására).

  Ha valaki lipidcsökkentő kezelésen esett át, vagy életmódot változtatott (csökkentette a zsírbevitelt és rendszeresen mozog), az orvos - más vizsgálatokkal együtt - kérheti az Apo A-I meghatározását, hogy megállapítsa a változások hatékonyságát.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  Emelkedett Apo A-I szint nem jelent problémát, viszont az alacsony Apo A-I érték alacsony HDL szintre, és a felesleges koleszterin csökkent kiválasztására utalhat. Ha az Apo A-I szintje alacsony, és az Apo B-100 (Apo B) koncentrációja magas, akkor nagyobb a koszorúér betegségek kockázata.

  Léteznek olyan genetikai rendellenességek, amelyek Apo A-I hiányhoz, ezáltal alacsony HDL szinthez vezetnek. Az ilyen rendellenességben szenvedő embereknél gyakori a hiperlipidémia, és magas az LDL (alacsony sűrűségű, „rossz”) koleszterin szint. Náluk gyorsabban alakulhat ki érelmeszesedés (zsírlerakódás, plakk képződik az érfalon amely megkeményíti a szövetet, és ez infarktushoz, szívbetegséghez, stroke-hoz vezethet).

  Az Apo A-I emelkedhet:

  • Bizonyos gyógyszerektől: ilyen pl. a karbamazepin, ösztrogén, etanol (alkohol), lovastatin, niacin, szájon át szedett fogamzásgátló, fenobarbitál, pravastatin és simvastatin
  • Familiáris hyper-alfalipoproteinemia miatt (ritka genetikai rendellenesség)
  • Fizikai megterheléstől
  • erhességtől
  • Súlycsökkenéstől
    

  Az Apo A-I csökkenhet:

  • Krónikus veseelégtelenség miatt
  • Szív-koszorúér betegség miatt
  • Bizonyos gyógyszerek, pl. androgének, bétablokkolók, vízhajtók miatt.
  • Familiáris hypo-alfalipoproteinemia miatt (ritka genetikai rendellenesség)
  • Dohányzás miatt
  • Kezeletlen cukorbetegség miatt
 • Mit kell még tudnom?

  Az Apo A-I koncentrációja a szérumban lévő HDL mennyiségét tükrözi. Mivel a nőknek általában magasabb a HDL szintjük, ezért náluk az Apo A-I is magasabb.

  Apo A-I vizsgálatot nem rutin vizsgálat. Legtöbbször más, érbetegséget jelző markerekkel – pl. Apo B-100, hs-CRP és Lp(a) - együtt alkalmazzák. Ezek kiegészítő információt adnak az orvosnak egyes helyzetekben, de nem lehet velük helyettesíteni a már rendelkezésre álló lipid-vizsgálatokat.

 • Hogyan növelhetem az Apo A-I szintemet?

  A rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás az egyik legjobb módja a HDL és az Apo A-I növelésének. A táplálkozáskor bevitt zsír mennyiségének csökkentésével, a megfelelő testsúly megtartásával, és rendszeres mozgással csökkenthető a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Hogyan növelhetem az Apo A-I szintemet?

  A rendszeres testmozgás, fizikai aktivitás az egyik legjobb módja a HDL és az Apo A-I növelésének. A táplálkozáskor bevitt zsír mennyiségének csökkentésével, a megfelelő testsúly megtartásával, és rendszeres mozgással csökkenthető a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.