A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi jellemzi a köszvényt?

Az idült köszvényes ízületi gyulladás vagy röviden köszvény egy anyagcserezavar (purinanyagcsere) következtében kialakuló betegség, melynek során az ízületekben (elsősorban az öregujjon, a lábon és a lábfejen) húgysav halmozódik fel és kristályosodik ki, gyulladást és ízületi fájdalmat okoz. Az anyagcserezavar természete alapján vagy a húgysav túltermelődése, vagy a veséken keresztüli eltávolítás mértékének csökkenése következik be. A 2-es típusú cukorbetegségben, illetve sarlósejtes vérszegénységben szenvedőkben, elhízottakban gyakrabban alakul ki köszvény, de olyan esetekben is előfordulhat, ha a beteg a húgysav-anyagcserét és kiválasztást befolyásoló gyógyszert szed.

 Köszvényes roham évente többször is jelentkezhet, és gyakran napokig eltart. A rohamok során a húgysav lerakódik az ízületi porcban, az inakban és a környező lágyrészekben. A kicsapodó urátsók csomókat (gyulladt állapotba igen fájdalmasak) képeznek, ezek a tophusok. Ha a vesében is keletkeznek lerakódások, az hosszútávon veseelégtelenség kialakulásához vezethet.

A betegség leggyakrabban férfiakban és menopausaban lévő nőkben alakul ki.

 

Vizsgálatok

  • Az ízületi folyadék elemzése – kimutathatók-e húgysavkristályok

  • Húgysavszint – emelkedett-e a vérben

  • Vesefunkció vizsgálata – van-e a vesében húgysav-lerakódás, mely károsítja annak működését

Az érintett ízületek röntgenvizsgálata ún. tophusok (húgysavlerakódások) jelenlétét és egyéb, a köszvényre jellemző ízületi károsodásokat mutathat.

 

Kezelés

A kezelés célja a húgysavszint csökkentése, melynek hatására a köszvényes rohamok száma és súlyossága csökken. A húgysavszintet csökkenti a probenecid és a szulfinpirazon, az allopurinol pedig gátolja a húgysav termeléséért felelős enzimet. A folyadékbevitel növelése elősegíti a húgysav eltávolítását a veséken keresztül. Étrendi megszorításokra is szükség lehet.

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/209/a-koszveny-es-tunetei címen.

 

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázis:

Arthritis Foundation: Gout