Más néven
5-hidroxi-indolecetsav
HIAA
Szerotonin metabolit
Hivatalos név
5-hidroxi-indolecetsav
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 08.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Szerotonin termelő carcionoid daganatok felismerésére és nyomonkövetésére használható.

 
Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a tünetek (hasmenés, nehézlégzés, kipirulás) alapján carcinoid tumor valószínűsíthető, valamint a terápia nyomonkövetésére.

Milyen mintára van szükség?

Általában 24 órás gyűjtött vizelet, ritkábban spontán reggeli első vizelet. 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Javasolt, hogy a vizsgálat előtt bizonyos élelmiszereket ne fogyasszon és egyes gyógyszereket ne szedjen.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) szintjét méri a vizeletben. Az 5-hidroxi-indolecetsav a triptofán nevű aminosavból keletkező szerotonin fő bomlásterméke. A szerotonin elsősorban az agyban termelődik, az idegrendszer igényeinek megfelelően, de vannak szerotonin-termelő sejtek a tüdőben és a gyomor-bélrendszerben is. A szerotonin elsősorban az idegi ingerület átvitelben játszik szerepet, de érösszehúzó hatása is van, és az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásához szintén nélkülözhetetlen. Befolyásolja a hangulatot. Miután betöltötte szerepét, a májban bomlik le, bomlástermékei, pl. az 5-hidroxi-indolecetsav, a vizelettel ürülnek ki a szervezetből.

A vizeletben normál körülmények között az 5-hidroxi-indolecetsav csak kicsi, változó mennyiségben van jelen. Karcinoid tumorokban azonban nagy mennyiségű 5-hidroxi-indolecetsav ürül a vizeletben. A karcinoid tumorok a neuroendokrin rendszer sejtjeiből kiinduló, lassan növő, szövettanilag jó- vagy rosszindulatú daganatok, melyek kialakulhatnak a gyomor-bélrendszerben, a féregnyúlványban és a tüdőkben. A tumorok kétharmada a gyomor-bélrendszerben alakul ki, a maradék egyharmad döntő többsége a tüdőkben. Ritkán más szerveket is érinthetnek. Az amerikai rákszövetség adatai alapján az Egyesült Államokban évente 11-12 ezer új eset fordul elő. Valószínű, hogy a tényleges esetszám ennél nagyobb, a fel nem fedezett tumorok azonban vélhetően kicsik, és nem okoznak tüneteket. Olykor egyéb okból elvégzett sebészeti beavatkozás kapcsán fedezik fel őket az egyébként tünetmentes betegben, ilyenkor incidentális tumornak nevezik. Ezeknek az incidentális tumoroknagk egy kisebb része később növekedni kezdhet, és elzárhatja a hörgőket vagy a beleket.

A karcinoid tumorok mintegy 10%-a, elsősorban azok, melyek a bélrendszerben és a májban alakulnak ki, termelnek annyi szerotonint, hogy az tüneteket okozzon: az arc kipirulását, hasmenést, szapora szívverést, nehézlégzést. Ezt a tünetegyüttest karcinoid szindrómának is nevezik. A tünetekért felelős szerotonin vagy folyamatosan, vagy pulzáló jelleggel kerül a keringésbe, és ehhez társulva a vizeletben mért 5-hidroxi-indolecetsav szintje is magas lesz.

Hogyan történik a mintavétel?

A vizsgálathoz 24 órán át gyűjtött vizelet vizsgálata szükséges, melynek a mennyiségét is meg kell adni. A vizeletet a gyűjtés ideje alatt ajánlatos sötét, hűvös helyen tárolni.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Az 5-hidroxi-indolecetsav mérése előtt három nappal bizonyos élelmiszereket, pl. avokádó, banán, ananász, szilva, dió, paradicsom, kivi, padlizsán, kerülni ajánlott, mivel ezek fogyasztása befolyásolhatja az eredményt, ahogy számos gyógyszer is. A gyógyszerszedést meg kell beszélni a kezelőorvossal. Egyes gyógyszerek álpozitív, mások álnegatív reakciót okozhatnak.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A vizeletből mért 5-hidroxi-indolecetsav mellett gyakran a vér szerotonin-szintjét is mérik, ha karcinoid tumorra van gyanú, illetve a már felismert tumor viselkedésének és kezelésének nyomon követéséhez. A vizeletvizsgálathoz 24 órás gyűjött vizeletből vett minta a legalkalmasabb, mivel az 5-hidroxi-indolecetsav szintje a nap során ingadozik a vizeletben. Ha a 24 órás mintagyűjtés nem kivitelezhető, véletlenszerűen ürített mintából is történhet meghatározás, ebben az esetben a vizelet kreatinin-szintjével együtt kell végezni. Az egyszeri vizeletminta vizsgálata azonban távolról sem mindig ad pontos eredményt a diagnózisra vonatkozólag, különösen, ha az 5-hidroxi-indolecetsav intermittáló jelleggel ürül, és az aktuális mintából alacsonyabb szintet mérünk.

   

   

   

 • Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

  A vizsgálatra karcinoid tumor gyanúja esetén van szükség. A karcinoid tumor tünetei lehetnek:

  • Az arc és a nyak kipirulási rohamai  (erős piros szín, általában hirtelen kezdettel)
  • Hasmenés, hányinger, hányás
  • Szapora szívverés
  • Sípoló légzés, köhögés, légszomj

  A rendszeres időközönként megismételt vizsgálat a már felismert és kezelt daganat viselkedésének nyomon követésére is alkalmas.

   
   
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A 24 órás gyűjtött vizeletben észlelt magas 5-hidroxi-indolecetsav szint nagy valószínűséggel karcinoid tumor jelenlétéreutal , azonban önmagában még nem diagnosztikus értékű. A pontos diagnózishoz magát a tumort is meg kell találni, és szövettani vizsgálatra mintát kell belőle venni (biopszia). Kóros vizelet 5-HIAA eredmény esetén az orvos képalkotó vizsgálatokat rendel el a tumor helyének tisztázására.

  Karcinoid tumorra jellegzetes tünetek mellett is lehet a vizelet 5-HIAA-szintje akár teljesen normális. Ilyenkor a tumor vagy nem választ ki szerotonint, vagy intermittáló jelleggel teszi ezt. Tünetmentesség és normál vizelet 5-HIAA szint mellett valószínűtlen karcinoid tumor jelenléte.

  Kezelést követően a csökkenő vizelet 5-HIAA szint annak eredményességére utal. Ha az 5-HIAA szint újra emelkedik, vagy folyamatosan magas marad, a tumor valószínűleg kiújult ill. a kezelés nem volt hatásos.

 • Mit kell még tudnom?

  Az 5-HIAA vizsgálat eredményét számos gyógyszer is befolyásolhatja. Az acetaminofen, a koffein, az efedrin, a diazepam, a nikotin, a gliceril-guajakolát (köhögés elleni szerek összetevője), a fenobarbitálok emelik a vizelet 5-HIAA szintjét. Az 5-HIAA szintet csökkentheti az aszpirin, az etil-alkohol, az imipramin, a levodopa, a MAO-gátlók, a heparin, az izoniazid, a metildopa és a triciklikus antidepresszánsok. A gyógyszerszedés esetleges megváltoztatását a vizsgálat elvégzése előtt mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Miért szükséges 24 órás gyűjtött vizeletminta a vizsgálathoz?

  A vizelet 5-hidroxi-indolecetsav szintje a nap folyamán változik. A 24 órás gyűjtött vizeletből vett mintában mért érték a napi átlagos 5-HIAA szintről ad felvilágosítást. Az emelkedett 5-HIAA szintek ilyen módon könnyebben kiszűrhetők, mintha csak egy egyszeri vizeletmintát vizsgálnánk.

 • Vannak a szerotoninnak más bomlástermékei is?

  Igen, a másik fő bomlástermék az 5-hidroxi-triptofol (5-HTOL). Ezt a bomlásterméket rutinszerűen nem vizsgálják, de ha az 5-HIAA vizsgálat eredményét esetleges  alkoholfogyasztás befolyásolhatja , az 5-HTOL/5-HIAA arány kiszámításához szükséges megmérni a szintjét a vizeletben. Az emelkedett 5-HTOL/5-HIAA arány élő emberben és a halál beállta után is alkoholfogyasztásra utal.

 • Értékelhető lesz az eredményem akkor is, ha tovább kell szednem a gyógyszereimet?

  Ha a szedett gyógyszer befolyásolja a vizelet 5-HIAA szintjét, az nehézséget okoz az eredmény értékelésénél. A kezelőorvos feladata eldönteni, lehet-e szüneteltetni a gyógyszerszedést a vizsgálat előtt néhány napig. Ha nem, az orvos az eredményt ennek megfelelően fogja értékelni.

 • Kikben alakulhat ki nagyobb valószínűséggel karcinoid tumor?

  Karcinoid tumor bámilyen életkorban kialakulhat. Az amerikai rákszövetség adatai alapján leggyakrabban 55-65 éves korban fordul elő. A multiplex endokrin neoplázia (MEN1), mely az endokrin rendszerből kiinduló tumorok fokozott gyakoriságával járó örökletes (genetikai) rendellenesség, a karcinoid tumorok kialakulásának esélyét is növeli. 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe