Más néven
HIAA
Szerotonin metabolit
Hivatalos név
5-hidroxi-indolecetsav
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 15.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a szerotonintermelő karcinoid tumorok kimutatására és a kezelés monitorozására szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnek karcionid tumorra jellemző tünetei vannak, úgy mint kipirulás, hasmenés, és/vagy zihálás.

Milyen mintára van szükség?

24 órán keresztül gyűjtött vizelet; ritka esetben random vizeletminta.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Előfordulhat, hogy bizonyos ételeket és gyógyszereket kerülnie kell a vizsgálat előtt.

Mit vizsgálunk?

Az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) a szerotonin elsődleges lebontási terméke. A szerotonin egy kémiai anyag (neurotranszmitter), amely jeleket közvetít az idegsejtek között. Ez a teszt az 5-HIAA mennyiségét méri vizeletből.

A szerotonin az idegrendszerben termelődik, amikor szükséges, főként az agyban, de speciális sejtek által a bronchusokban (tüdő) és a gyomor-bél (gasztrointesztinális) rendszerben is. Az idegingerület átvitelében és az erek összehúzódásában van szerepe, és részt vesz az alvás-ébrenlét és a hangulat szabályozásában is. Miután a szervezetben már nincs rá szükség, a máj lebontja, ezt követően a lebontási termékei, pl. az 5-HIAA, kiválasztódnak a vizelettel.

Rendes körülmények között csak kevés, változó mennyiségű 5-HIAA jelenik meg a vizeletben. Néhány karcinoid tumor azonban jelentős mennyiségű szerotonint és 5-HIAA-t termelhet. A karcinoid tumorok lassan növekvő nem-rosszindulatú vagy rosszindulatú neuroendokrin szövetszaporulatok, amelyek a gyomor-bél rendszerben, különösen a vakbélben, illetve a tüdőben alakulhatnak ki. Minden 3 karcinoid tumorból 2 a gyomor-bél rendszerben található, a maradék legnagyobb része a tüdőben fordul elő, bár más szerveket is érinthetnek.

Az Amerikai Rák Társaság adatai alapján az Egyesült Államokban évente kb. 8000 neuroendokrin tumort diagnosztizálnak a gyomor-bél rendszerben, és 4000-et a tüdőben. Ennél sokkal több tumor is létrejöhet, de a legtöbb kis méretű marad, és nem okoz tüneteket. A tünetmentes betegben, más okból végzett sebészeti beavatkozás során felfedezett karcinoid tumort „véletlen” tumornak nevezzük. Ezeknek a tumoroknak kis százaléka végül elég nagyra nőhet ahhoz, hogy elzáródást okozzon a belekben vagy a tüdő bronchusaiban.

A karcinoid tumorok kb. 10%-a, főként azok, amelyek a gyomor-bél rendszerben találhatóak, és érintik a májat, elegendő szerotonint termelnek ahhoz, hogy a karcinoid szindróma tünetegyüttese megjelenjen, úgy mint: az arc kipirulása, hasmenés, szapora szívverés, és zihálás. A karcinoid szindrómát okozó szerotonin állandó vagy változó jelleggel szabadulhat fel, és jelentősen emelkedett vizelet 5-HIAA szinthez vezethet.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

24 órás vizeletgyűjtéssel,  a 24 óra alatt ürített teljes vizeletmennyiséget össze kell gyűjteni. Legjobb a mintát hűvös, sötét helyen tárolni, mint pl. a hűtőszekrény.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A megfelelő előkészület fontos ahhoz, hogy pontos 5-HIAA eredményeket kapjunk. Az avokádó-, banán-, ananász-, szilva-, dió-, paradicsom-, kiwi- és padlizsánfogyasztást a vizeletgyűjtés alatt és az azt megelőző 3 napban kerülni kell, mert ezek zavarhatják az 5-HIAA mérést. Sokféle gyógyszer is befolyásolhatja az 5-HIAA mérést. Fontos, hogy akiknél ilyen mérés történik, konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt bármelyik gyógyszerük adagját csökkentik vagy elhagyják.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az 5-hidroxi-indolecetsav (5-HIAA) vizelet teszt a karcinoid tumorok kimutatására és monitorozására használható. A vizsgálat önmagában, vagy vér szerotonin és/vagy kromogranin A szinttel együtt is kérhető. Az 5-HIAA a szerotonin elsődleges lebontási terméke, amely a vizelettel ürül ki. Ha a betegnek karcinoid tumora van, amely szerotonint termel, a vizeletben jelentősen megemelkedhet az 5-HIAA koncentrációja.

  Mivel a lebontási termék szintje a nap folyamán változhat, a vizsgálathoz a 24 órás vizeletminta részesítendő előnyben. Időnként, ha a 24 órás gyűjtés nem kivitelezhető, random vizeletminta vizsgálatára is sor kerülhet, rendszerint a vizelet kreatinin szinttel együtt. A random minta azonban nem ugyanolyan pontos, és ha a feleslegben termelt 5-HIAA időszakosan szabadul csak fel, akkor előfordulhat, hogy nem jelenik meg a random vizeletmintában.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Elsősorban akkor, ha a betegnek karcinoid tumorra utaló tünetei vannak. Ezek lehetnek:

  • az arc és a nyak kipirulása (sötétpiros szín megjelenése, általában hirtelen kezdettel)
  • hasmenés, hányinger, hányás
  • szapora szívverés
  • zihálás, köhögés, nehezített légzés

  A vizsgálat rendszeres időközönként is kérhető, a kezelés hatásosságának ellenőrzésére a szerotonintermelő karcinoid tumorral diagnosztizált és erre kezelést kapó betegekben.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Olyan betegben, akinél karcinoid szindróma tünetegyüttes áll fenn, a jelentősen emelkedett 5-HIAA szint a 24 órás vizeletmintában karcinoid tumorra utal, de nem diagnosztikus. A betegség diagnosztizálásához lokalizálni kell magát a tumort, és mintát (biopsziát) kell belőle venni. A kezelőorvos a kóros teszteredményt követően rendszerint képalkotó vizsgálatot rendel el, hogy fény derüljön az esetleges tumor(ok) hollétére.

  Ha valakinél fennállnak a tünetek, akkor is lehet karcinoid tumora, ha az 5-HIAA szintje normális. Lehet olyan tumora, amelyből nem, vagy csak időközönként szabadul fel szerotonin.

   

  Ha valakinek nincsenek tünetei és normális az 5-HIAA szintje, annál a szerontonintermelő tumor jelenléte nem valószínű.

   

  Ha a karcinoid tumorral kezelt betegben csökken az 5-HIAA szint a nyomon követés során, ez azt jelenti, hogy reagál a kezelésre; míg a növekvő vagy a továbbra is magas koncentrációk arra utalnak, hogy sikertelen a kezelés.

 • Mit kell még tudnom?

  Számos gyógyszer befolyásolhatja az 5-HIAA mérést. Az acetaminofen, koffein, efedrin, diazepam, nikotin, gliceril guaiakolát (köhögés elleni szerekben található) és a fenobarbitál emelhetik az 5-HIAA szintet.

  Az aszpirin, etil-alkohol, imipramin, levodopa, MAO gátlók, heparin, izoniazid, metildopa, és triciklikus antidepresszánsok csökkenthetik az 5-HIAA szintet.

  Bármilyen gyógyszer elhagyása vagy adagjának csökkentése előtt konzultálni kell a kezelőorvossal.

 • Miért kell 24 órán keresztül gyűjteni a vizeletet?

  A vizelet 5-HIAA szintje a nap folyamán változik. A 24 órás gyűjtés után a vizelet 5-HIAA tartalmát átlagolni lehet az egész napra vonatkoztatva, és az emelkedett 5-HIAA szint nagyobb valószínűséggel detektálható, mint a random vizeletmintában.

 • Vannak a szerotoninnak egyéb lebontási termékei?

  Igen, a fő lebontási terméke az 5-hidroxi-triptofán. Ezt a vegyületet rutinszerűen nem mérik, de esetenként meghatározásra kerül, és kiszámítható az 5-HIAA-hoz való aránya, így meghatározható az etil-alkohol fogyasztás mértéke. Az 5-hidroxi-triptofán emelkedett aránya az 5-HIAA-hoz képest alkoholfogyasztásra utalhat mind élő emberben, mind a halál után.

 • Ha olyan gyógyszert szedek, ami nem elhagyható, pontos lesz a mérési eredmény?

  Ha olyan gyógyszerről van szó, amely képes emelni vagy csökkenteni az 5-HIAA szintet, az befolyással lehet az eredményre. Mindazonáltal, a kezelőorvosnak és önnek kell döntenie arról, hogy biztonságosan elhagyható-e a gyógyszer a mintagyűjtés előtt és alatt. Ha a gyógyszer nem hagyható el, a kezelőorvos ennek ismeretében fogja értékelni az eredményeket.

 • Van-e olyan, akiben fokozott a karcinoid tumor kialakulásának esélye?

  Bárkinél, bármilyen életkorban kialakulhat karcinoid tumor, de az Amerikai Rák Társaság adatai szerint az átlagéletkor a diagnózis idején 60 év. Nagyobb eséllyel alakulhat ki karcinoid tumor azokban a betegekben, akiknek a családjában előfordult multiplex endokrin neoplázia (MEN1), egy géneltérés, ami fokozza az endokrin rendszer mirigyeiben megjelenő tumorok kialakulásának kockázatát.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Garg, S. (Updated 2014 February 6). 5-Hydroxyindoleacetic Acid (5-HIAA). Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2089202-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2014.

Tebbi, C. (Updated 2014 January 27). Carcinoid Tumor. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/986050-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed February 2014.

(© 1995–2014). 5-Hydroxyindoleacetic Acid (5-HIAA), Urine. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9248 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed February 2014.

Frank, E. et. al. (Updated 2013 September). Carcinoid Tumors. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CarcinoidTumors.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed February 2014.

Dugdale, D. (Updated 2012 September 9) 5-HIAA. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003612.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed February 2014.

(Updated 2012 July 10). Carcinoid Syndrome. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carcinoid-syndrome/basics/definition/CON-20027127 through http://www.mayoclinic.org. Accessed February 2014.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 573-574.

McPherson, R. and Pincus, M. (© 2011). Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods 22nd Edition: Elsevier Saunders, Philadelphia, PA. Pp 461.

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 497-498.

(2005). Gastrointestinal Carcinoid Tumors, A Detailed Guide. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?dt=14 through http://www.cancer.org.

Nanda, R. (2005 April 15, Updated). 5-HIAA. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003612.htm.

Brose, M. (2004 August 3, Updated). Carcinoid Syndrome. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000347.htm.

Zuetenhorst, J. et. al. (2004 July 9). Daily Cyclic Changes in the Urinary Excretion of 5-Hydroxyindoleacetic Acid in Patients with Carcinoid Tumors. Clinical Chemistry [On-line journal]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/content/full/50/9/1634 through http://www.clinchem.org.

(© 2006). 5-Hydroxyindoleacetic Acid (HIAA), Urine. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a349.jsp#1152320 through http://www.aruplab.com.

Datta, V. (2005 May 17, Updated). Serum serotonin level. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003562.htm.

Sweeney, J. and Rosemurgy, A. (1997 January/February). Carcinoid Tumors of the Gut. Cancer Control Journal v4 (1) [On-line journal]. Available online at https://www.moffitt.usf.edu/pubs/ccj/v4n1/article2.htm through https://www.moffitt.usf.edu.

Strosberg, J. et. al. (2006 January). Selective Hepatic Artery Embolization for Treatment of Patients With Metastatic Carcinoid and Pancreatic Endocrine Tumors. Cancer Control Journal v13 (1) [On-line journal]. Available online at https://www.moffitt.usf.edu/pubs/ccj/ through https://www.moffitt.usf.edu.

Johnson, R. et. al. (2003 November). Ethanol Origin in Postmortem Urine: A LC/MS Determination of Serotonin Metabolites. Federal Aviation Administration [On-line Medicine Technical Report]. Available online through http://www.faa.gov

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 555-556.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 584-587.

Dugdale, D. (2008 November 10). 5-HIAA. MedLinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003612.htm. Accessed July 2010.

(Revised 2009 June 06). Detailed Guide: Gastrointestinal Carcinoid Tumors. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?rnav=cridg&dt=14 through http://www.cancer.org. Accessed July 2010.

(Revised 2010 March 18). Detailed Guide: Lung Carcinoid Tumor. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/CRI/CRI_2_3x.asp?rnav=cridg&dt=56 through http://www.cancer.org. Accessed July 2010.

(2010 February). Carcinoid Tumor. Cancer.Net, American Society of Clinical Oncology [On-line information]. Available online at http://www.cancer.net/patient/Cancer+Types/Carcinoid+Tumor through http://www.cancer.net. Accessed July 2010.

(Modified 2008 May 16) Gastrointestinal Carcinoid Tumors Treatment (PDQ®), Health Professional Version [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/gastrointestinalcarcinoid/HealthProfessional through http://www.cancer.gov. Accessed July 2010.

Santacroce, L. and Diomede, L. (Updated 2009 November 19). Malignant Carcinoid Syndrome. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/282515-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed July 2010.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 2224-2225.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.