Más néven
Creat
Hivatalos név
Szérum/vizelet kreatinin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2020.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vesék normális működésének vizsgálatára és a vesebetegségek kezelésének ellenőrzésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A teljes- vagy alapanyagcsere vizsgálatakor rutinszerűen; amennyiben orvosa veseműködési zavarra gyanakszik, illetve ha olyan akut vagy krónikus betegségben szenved, amely hatással lehet a vesékre és/vagy veseműködési zavart okozhat; egyes gyógyszerek szedésekor a vesebetegségek kezelésének vagy a vese működésének időnkénti ellenőrzésére.

Milyen mintára van szükség?

Karból vett vénás vérmintára és esetenként 24 órás vizeletmintára. (Vénás vér piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy ön olyan utasítást kap, hogy ne egyen előző estétől vagy ne fogyasszon főtt húst a vérvételt megelőzően, mivel egyes kutatások szerint ez átmenetileg megemelheti a kreatinin szintet.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A teszt a vérben és/vagy a vizeletben található kreatinin mennyiségét méri. A kreatinin az izmok által termelt salakanyag, amely a kreatin nevű alkotóelem lebomlásakor keletkezik. A kreatin az izmok összehúzódásához szükséges energiatermelési folyamat része, és a kreatininhez hasonlóan viszonylag állandó mennyiségben termelődik. A kreatinint majdnem teljes egészében a vesék választják ki, így a vérben lévő szintből jól lehet következtetni a vesék működésére. A termelt mennyiség függ a vizsgált személy testalkatától és izomtömegétől, ezért a kreatinin koncentráció férfiaknál kicsit magasabb, mint nőknél és gyerekeknél.

Hogyan történik a mintavétel?

A karból vénás vért vesznek. Előfordulhat, hogy a vérvételen kívül 24 órás vizeletmintát is kérnek. Az orvos vagy a laboratórium ad egy nagyobb gyűjtőedényt és ellátja a pácienst a szakszerű mintavételre vonatkozó tanácsokkal. Jellemzően ébredés után, a reggeli vizeletürítéssel kell elkezdeni a mintagyűjtést, és a következő nap azonos időpontjáig termelt összes vizeletet össze kell gyűjteni.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A kreatinin meghatározását általában a vér karbamidvizsgálatával együtt kérik a veseműködés ellenőrzésére. Mindkét vizsgálat gyakori része a teljes- vagy alapanyagcsere-vizsgálati paneleknek, amelyek során a főbb szervek működését értékelik. Ezeket a paneleket egészséges emberek esetében rutinszerűen, akut vagy krónikus betegek esetén sürgősségi és/vagy kórházi ellátáskor kérik. Ha a kreatinin- és a karbamidvizsgálat eredménye a normálistól eltér, vagy a páciens olyan betegségben szenved, amely köztudottan hatással van a vesékre (pl. cukorbetegség), úgy ezt a két meghatározást a veseműködési zavar előrehaladottságának és a kezelés hatékonyságának tanulmányozására használják. A vér kreatinin- és karbamidszintjét vizsgálhatják a vese működését befolyásoló beavatkozások (pl. a vesét károsító gyógyszereléssel együtt járó komputertomográfiás (CT) vizsgálat) előtt is.

  A vér és a vizelet kreatininszintjéből számítható ki a kreatinin clearance. Ezzel mérhető, hogy a vesék milyen hatékonyan szűrik ki a vérből a kreatininhez hasonló kis molekulákat. A vizeletkreatinin-meghatározás eredménye gyakran vonatkoztatásul szolgál egyéb, a vizeletben található komponensek (pl. fehérjék) vizsgálatakor is. Ez azért lehetséges, mert a kreatinin kiválasztása és ürítése a vizeletben meglehetősen konstans mértékben történik.

  A szérumkreatinin-méréseket (az életkor, súly és nem függvényében) a glomerulus filtrációs ráta (GFR) számítására is fel szokták használni. Ez egyfajta szűrőteszt, és a vesekárosodás kimutatására szolgál.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A kreatinin vizsgálat rutinszerűen kérhető a teljes-, ill. alapanyagcsere-panelekben, amikor a betegnek nincsenek specifikus panaszai. Kérhető akut betegség esetén is, és/vagy ha az orvos veseműködés zavarára gyanakszik. A kreatinin-vérvizsgálatot gyakran kérik karbamidmeghatározással együtt, ha a páciensnek ismert veseműködési rendellenessége van, vagy olyan betegségben szenved, amely befolyásolja a vesék működését. Általában mindkét vizsgálatot kérik CT-vizsgálat előtt, gyógyszeres kezelés előtt és alatt, dialízis előtt és után azért, hogy a kezelések eredményességét vizsgálhassák.

 • Mit jelent az eredmény?

  A vér emelkedett kreatininszintje olyan betegségekre vagy állapotokra utalhat, amelyek befolyásolhatják a veseműködést. Ez lehet például:

  - vesékben lévő erek károsodása vagy gyulladása (glomerulonephritis), amelyet okozhatnak például fertőzések vagy autoimmun betegségek;
  - vesék baktériumos fertőzése (pyelonephritis);
  - sejtelhalás a vesék kis csövecskéiben gyógyszerek vagy toxinok hatására (akut tubuláris nekrózis);
  - prosztatabetegségek, vesekő vagy egyéb húgyúti elzáródások; vagy
  - vesék csökkent vérellátása sokk, kiszáradás, rendellenes szívműködés, atherosclerosis vagy cukorbetegség miatt.
  A kreatininszint átmenetileg megemelkedhet izomsérülés hatására is.
  Az alacsony kreatininszint nem gyakori és nem ad okot nyugtalanságra. Általában olyan esetekben fordul elő, amikor csökken az izomtömeg.
  A kreatininszint rendszerint enyhén csökken terhesség alatt.

 • Mit kell még tudnom?

  Bizonyos gyógyszerek, pl. aminoglikozidok (gentamicin) vesekárosodást okozhatnak, ezért a kreatinin szintet figyelni kell. Más gyógyszerek, például cephalosporinok (cefoxitin) megemelhetik a kreatinin koncentrációt anélkül, hogy vesekárosodás lépne fel.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Hatással van-e a mozgás a kreatinin szintre?

  A mérsékelt mozgás általában nem befolyásolja a kreatinin szintet. Ugyanakkor a gyakori mozgás és az izomtömeg növekedése enyhén megemelheti a kreatinin szintet, de semmiképpen sem abnormális mértékben.

 • 2. Hogyan befolyásolja a diéta a kreatinin szintet?

  Normális diéta mellett a kreatinin szint általában nem változik. 10-30%-os kreatinin szint emelkedés figyelhető meg olyan személyeknél, akik igen sok húst fogyasztanak.

 • 3. Mi a kreatin? Aki kreatint szed, emelkedik-e a kreatinin szintje?

  A kreatin olyan összetevő, amelyet elsődlegesen a máj termel, és onnan kerül az izmokba, ahol energiaforrásként használódik el az izommunka során. Az izmokban a kreatin egy része spontán módon kreatininné alakul. Mind a kreatin, mind pedig a kreatinin mennyisége az izomtömegtől függ, ezért férfiaknál általában magasabb a kreatininszint, mint nőknél. Napjainkban a kreatin mint étrend-kiegészítő megvásárolható. A kreatint szedők kreatininszintje magasabb lehet, mint az azt nem szedőké. Az orvost feltétlenül tájékoztatni kell az étrend-kiegészítőkről, hogy megfelelően értékelhesse a laboreredményeket.

 • 4. Változik-e az életkorral a kreatinin szint?

  A kreatinin szint függ az izomtömegtől és a veseműködéstől. Az életkor előrehaladtával az izomtömeg csökken, de a vesék is kevésbé hatékonyan működnek, így végeredményben nem jelent túl nagy változást a vérben lévő kreatinin szintjében az idő múlásával.

 • 5. Mit jelent a karbamid/kreatinin arány?

  Alkalmanként az orvos kérheti a vér karbamid/kreatinin arányának meghatározását is azért, hogy megállapíthassa, mi okozza a normálisnál magasabb koncentrációt. A karbamid/kreatinin arány általában 10:1-hez és 20:1-hez érték között mozog. (Figyeljünk a mértékegységekre!) Az emelkedett hányados utalhat arra, hogy a vesék vérellátása csökkent, pl. kiszáradás vagy szívelégtelenség következtében. Ugyanez tapasztalható megnövekedett fehérjeszint, emésztőrendszeri vérzés vagy magas fehérjetartalmú diéta esetén. Az alacsony hányados utalhat májbetegségekre (mivel csökken a karbamidképződés), és hiányos táplálkozásra.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.