Más néven
B2M
β2-mikroglobulin
Timotaxin
Hivatalos név
Béta-2 mikroglobulin, szérum, vizelet, likvor
A cikk utoljára módosult: 16.01.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Bizonyos tumorok, mint pl. mieloma multiplex és néhány limfóma súlyosságának és prognózisának megállapításában nyújt segítséget.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor mieloma multiplex, vagy más daganatos betegség diagnózisa áll fenn; illetve szükség lehet a vizsgálatra a betegség aktivitásának és a kezelés eredményességének nyomon követésében.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vér; néha 24 órás gyűjtött vizelet, ritkán likvor (agy-gerincvelői folyadék).

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre.

Mit vizsgálunk?

A béta-2-mikroglobulin (B2M) egy olyan fehérje, ami a szervezet csaknem minden sejtjének felszínén megtalálható és olyan sejtek juttatják a vérbe, mint a B limfociták és a tumor sejtek. A legtöbb testnedvben jelen van és szintje emelkedik olyan állapotokban, amelyek növelik a sejt termelést és/vagy pusztulást, vagy aktiválják az immunrendszert.

A vizsgálat a B2M szintjét méri a vérben, vizeletben, vagy ritkán a likvorban (agy-gerincvelői folyadék).

 

A B2M gyakran emelkedett a vérben olyan rákos megbetegedésekben, mint a mieloma multiplex és a limfóma, továbbá gyulladásos betegségek és fertőzések (pl.: HIV, CMV) esetében is. Mivel a B2M megnő vérképzőrendszeri daganatos betegségekben, így hasznos tumor marker lehet. Jóllehet a B2M a veseműködés vizsgálatára is használható, ez a cikk a tumor markerként való alkalmazásra összpontosít.

 
A B2M szint emelkedhet a likvorban olyan esetben, amikor a vérképző rendszeri daganatos betegség az agyban képez áttétet, mint a limfóma, de emelkedhet bizonyos krónikus megbetegedések esetében is, mint a szklerózis multiplex, vagy vírusfertőzésekben, mint a HIV.

 
Hogyan történik a mintavétel?

 
A vérmintát a kar könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik. 24 órás gyűjtött vizeletből és végezhető a vizsgálat. Ritkán a likvor mintát a gerinc alsó háti (ágyéki) szakaszából un. lumbálpunkció vagy gerinccsapolás segítségével nyerik .

 

Milyen előkészület szükséges a mintavételhez?

 

Nincs szükség előkészületre.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A béta-2-mikroglobulin (B2M) szint tumormarkerként használható bizonyos vérképzőrendszeri rákos megbetegedések esetében. Ez a vizsgálat egyetlen betegség esetében sem elegendő a diagnózis felállításához. Ugyanakkor a mennyiség összefügg a tumor massza méretével, ezért a gyakorló egészségügyi szakember számára további információt nyújthat a betegség prognózisára vonatkozóan.

   

  A vérből, vagy ritkán vizeletből végzett B2M teszt segíthet megállapítani a mieloma multiplex súlyosságát és a betegség kiterjedtségét (stádiumát). Segíthet megjósolni a prognózisát olyan daganatos megbetegedéseknek, mint a mieloma multiplex, vagy a limfóma és néha hasznos a betegség aktivitásának és a kezelés hatásosságának nyomon követésében. A B2M meghatározást néha likvorból kérik, azért hogy vizsgálják a központi idegrendszer érintettségét. A likvorból történő B2M meghatározás hasznossága ilyen körülmények között azonban egyelőre tisztázatlan.

   

  A mieloma multiplexben szenvedő betegek esetében a megemelkedett szérum B2M szint arányos a tumor nagyságával (tumor tömegével) és a vesefunkció beszűkülésével. A nemzetközi mieloma munkacsoport a közelmúltban Mieloma Multiplex Stádium Besorolási Rendszer néven új irányelveket fogalmazott meg. A betegség állapotának besorolására használt un. stádium rendszer nagyban a szérum B2M és albumin szint meghatározáson alapul.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
  Kérheti ezt a vizsgálatot az orvos egy frissen diagnosztizált mieloma multiplexben szenvedő beteg esetében, azért, hogy a kiindulási állapotot felmérje. Később rendszeres időközönként kérheti a betegség aktivitásának megállapítása és a kezelés hatékonyságának monitorozása céljából. Néha a prognózis megállapításának érdekében kérik mieloma multiplexben, vagy limfómában szenvedő beteg esetében.

   

  A likvor B2M vizsgálatot azokban a ritka esetekben kérhetik, amikor a kezelőorvos azt gyanítja, hogy a központi idegrendszer érintett a betegségben, pl. a limfómában.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vér és/vagy vizelet megemelkedett B2M szintje jelzi, hogy probléma van, de nem diagnosztizál egy adott betegséget, vagy állapotot. Azonban abban az esetben, ha rákos betegség van jelen, akkor annak aktivitását és a daganat mennyiségét tükrözi a vizsgálati érték.

   

  Amennyiben egy mieloma multiplexben, vagy limfómában szenvedő betegnek jelentősen megnövekedett a B2M szintje, akkor annak a személynek valószínűleg rosszabb prognózisra kell számítania.

   

  Amikor a mieloma multiplexben szenvedő beteg B2M értéke csökken, a terápia monitorozása során, az azt jelezi, hogy reagál a terápiára. Időben állandó, vagy emelkedő érték azt jelzi, hogy a beteg nem reagál a kezelésre.

   

  A likvor B2M emelkedése olyan betegnél, mint pl. HIV fertőzöttek, AIDS betegek, azt jelzi, hogy a központi idegrendszer érintett.

   

  Az alacsony B2M szintet normálisnak tartják. A vizeletben és a likvorban mérhetetlenül alacsony is lehet a B2M szint.

 • Mit kell még tudnom?

  A B2M szint megemelkedhet olyan állapotokban, ami megnövekedett sejt képzéssel, vagy pusztulással jár; vagy súlyos fertőzés esetén, mint pl. CMV (Citomegalovírus). Néhány olyan esetben is emelkedhet a B2M, amikor aktiválódik az immunrendszer, pl. gyulladásos állapotok, vagy autoimmun betegség.

   

  A vese kiszűri a szükségtelen anyagokat a vérből és reabszorbálja (visszaszívja) a B2M-t. Ezért normálisan csak kevés B2M van a vizeletben. Amikor a vesetubulusok sérülnek, vagy károsodnak, akkor kevesebbet tudnak visszaszívni és a vizelet B2M koncentrációja megnő (lásd a béta-2-mikroglobulin, vese betegség).

   

  Gyógyszerek, mint pl.: a lítium, ciklosporin, ciszplatin, karboplatin és az aminoglikozid típusú antibiotikumok is megemelhetik a vér- és/vagy a vizelet B2M koncentrációját.

 • Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

  Ez a vizsgálatot végző laboratóriumon múlik. A vizsgálat elvégzéséhez speciális felszereltség és képzett szakemberek szükségesek és nem minden laboratóriumban elérhető. Elképzelhető, hogy a vér-, vagy vizeletmintát egy referencia laboratóriumba küldik és több napot kell várni a vizsgálat elkészültére.

 • Mik azok a tumor markerek?

  A tumor markerek olyan anyagok – sokszor fehérjék-, melyeket maga a rákos szövet termel, vagy a szervezet termeli a daganat növekedésére reagálva. Mivel ezek közül számos anyag kimutatható a vérben, a vizeletben vagy a szövetekben, így felhasználhatóak arra, hogy más vizsgálatokkal együtt segítsék bizonyos daganatos betegségek diagnózisát. Hasznosak lehetnek abban is, hogy a terápiára adott választ megjósolják, vagy monitorozzák, vagy kimutassák a betegség kiújulását.

 • Megválaszthatom, hogy milyen mintából (vér, vagy vizelet) történjen a B2M vizsgálat?

  A legtöbb esetben a minta típusát az szabja meg, hogy mi a vizsgálat célja. Mieloma multiplex-ben szenvedő beteg állapotának felmérésében vérvizsgálat szükséges. Máskor szükség lehet vérvizsgálatra vagy vizeletvizsgálatra, vagy mindkettőre. A vizsgálatok nem felcserélhetőek, nem helyettesítik egymást.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2017 review performed by Allison B. Chambliss, PhD, DABCC, FACB, Scientific Director, LAC+USC Medical Center Core Laboratory.

(November 4, 2015) Tumor Markers. NIH National Cancer Institute. Available online at https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/diagnosis/tumor-markers-fact-sheet. Accessed on 4/10/17.

(January 19, 2016) How Is Multiple Myeloma Staged? American Cancer Society. Available online at https://www.cancer.org/cancer/multiple-myeloma/detection-diagnosis-staging/staging.html. Accessed on 4/10/17.

Palumbo et al. Revised International Staging System for Multiple Myeloma: A Report From International Myeloma Working Group. Journal of Clinical Oncology 33, no. 26 (September 2015) 2863-2869. Available online at http://ascopubs.org/doi/full/10.1200/jco.2015.61.2267. Accessed on 4/10/17.

Jadeja N, Nalleballe K, Graber, J. Pearls & Oy-sters: Plasma cell meningitis: An uncommon complication of multiple myeloma. Neurology 87, no. 20 (November 2016) e240-e242. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27906664. Accessed on 4/10/17.

Teitz Clinical Guide to Laboratory Tests. Wu AHB, ed. 4th Edition: St. Louis: Elsevier Saunders.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 155-156.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 742-743.

(© 2008). Multiple Myeloma Disease Overview. Multiple Myeloma Research Foundation [On-line information]. PDF available for download at http://www.multiplemyeloma.org/downloads/about_myeloma/MMRF_Disease_Overview.pdf. Accessed August 2009.

(Modified 2009 July 23). General Information About Multiple Myeloma and Other Plasma Cell Neoplasms. National Cancer Institute. [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/myeloma/patient/. Accessed August 2009.

(© 1995–2009). Overview: Beta-2 Microglobulin (B[2]-M), Urine. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/300243. Accessed August 2009.

(© 1995–2009). Overview: Beta-2-Microglobulin (Beta-2-M), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9234. Accessed August 2009.

Seiter, K. and Shah, D. (Updated 2013 May 29). Multiple Myeloma. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/204369-overview. Accessed June 2013.

(Modified 2013 May 17). Plasma Cell Neoplasms (Including Multiple Myeloma) Treatment (PDQ®). National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/myeloma/patient/. Accessed June 2013.

Mayo Clinic staff (2011 August 16). Multiple myeloma. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/multiple-myeloma/DS00415/DSECTION=all&METHOD=print. Accessed June 2013.

(Revised 2013 February 12). Multiple Myeloma. American Cancer Society [On-line information]. Available online at http://www.cancer.org/cancer/multiplemyeloma/detailedguide/index. Accessed June 2013.

Durie, B. (2013). Patient Handbook: Multiple Myeloma. International Myeloma Foundation [On-line information]. Available online at http://myeloma.org/pdfs/Patient_Handbook_2013.pdf. Accessed June 2013.

(Revised 2012). Understanding Lab and Imaging Tests. Leukemia & Lymphoma Society [On-line information]. Available online through http://www.lls.org. Accessed June 2013.

(2011 December 7). Tumor Markers. National Cancer Institute [On-line information]. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Detection/tumor-markers. Accessed June 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 680-682.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. 4th edition, St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pg 555.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.