Más néven
Szérum ferritin szint
Hivatalos név
Ferritin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a szervezet vas-tárolási képességéről ad felvilágosítást.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták kérni, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a páciens szervezetében kevés vagy túl sok vas van

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a mintavétel előtt 12 óra hosszat éheznie kell; ebben az esetben csak vizet ihat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A ferritin egy olyan fehérje a vérben, amely tárolja a vasat a szervezetnek egy későbbi időpontban történő felhasználása céljából. A ferritin mennyisége a tárolt vas mennyiségére utal.

A vas ferritinhez kötve vagy hemosziderinként raktározódik. Egészséges emberben a legtöbb vas ferritin formájában tárolódik (férfiakban ez körülbelül 70 %, míg nőkben  80 %), kisebb mennyisége hemosziderinként raktározódik.A ferritin és a hemosziderin elsősorban a májban van jelen, de a csontvelőben, a lépben és a vázizomzatban is előfordul. Kis mennyiségű ferritin a vérplazmában is kering.

Amikor a vas valamilyen okból kezd eltűnni a szervezetből, akkor a hosszú időn keresztül a vasraktárakból pótlódik, mielőtt megjelenne a vashiány.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A ferritin vizsgálatot abból a célból kérik, hogy megállapítsák, a szervezet mennyi vastartalékkal rendelkezik. A vizsgálatot általában a vas, a transzferrin és/vagy a teljes vaskötő kapacitás (TVK) meghatározásával együtt végzik. A vizsgálati eredményekből a páciens vas-státusza jól megítélhető.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vashiányra általában a vérkép-eredmények hívják fel a figyelmet: a hemoglobin és a hematokrit értéke alacsony, a vörösvértestek a nem-vashiányos sejtekhez képest kisebbek és halványabbak (microcyter és hipokróm). Ilyenkor - a diagnózis megerősítéséhez - a vas és/vagy transzferrin meghatározásával együtt kérik a ferritin koncentrációjának mérését.

Az sem jó, ha a szervezetben - valamilyen betegségből vagy a bevitelből adódóan - túl sok vas halmozódik fel. A vastöbblet vasmérgezést, haemosiderosist, haemochromatosist okozhat.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Az alacsony ferritin szint azt mutatja, hogy a szervezet vasraktára kimerülőben van. Ennek fő oka lehet krónikus vashiány, de a szervezet súlyos fehérjevesztése is, ami előfordul tartósan nem megfelelő táplálkozás esetében.

Magas ferritin szintek krónikus vastöbblet állapotában, főleg haemochromatosis során mérhető.

Mit kell még tudnom?
A ferritin normál körülmények között főként a sejteken belül található, és csak kis mennyisége fordul elő a vérplazmában. Amikor olyan szervek károsodnak, amelyek viszonylag sok ferritint tartalmaznak (pl. a máj, a lép és a csontvelő), a ferritin szint megemelkedhet, még akkor is, ha a szervezetben a vas összmennyisége normális. Ezért a ferritin meghatározás eredményét különösen nehéz értékelni azoknál a személyeknél, akiknek májbetegségük, krónikus fertőzésük, daganatos elváltozásuk vagy autoimmun megbetegedésük van, amikoris fenn áll a szervkárosodás lehetősége

Gyakori kérdések

1. A vashiány egyet jelent a vérszegénységgel? Mik a tünetei?
A vashiányos vérszegénység a vashiány legsúlyosabb formája. A vaskészletek fokozatos kimerülése viszonylag mérsékelt vashiányt jelent, és előfordul, hogy a kimerülésnek egyáltalán nincs semmilyen tünete. Ha egyébként valaki egészséges, a hemoglobin bizonyos szint (kb. 100 g/l) alá csökkenése előtt a tünetek ritkán jelennek meg.

Alacsony vaskészletre utaló tünet a fáradtság és a szapora szívverés.
A vaskészletek további kimerülésével, az alábbi tünetek jelentkezhetnek: 

  • Légszomj és szédülés
  • Ha a vérszegénység súlyos, akkor angina (mellkasi szorító fájdalom), fejfájás, lábfájdalom jelenhet meg
  • A gyermekeknél tanulási (megismerésre vonatkozó) zavarok lehetnek.
  • A vérszegénység általános tünetei mellett hosszantartó vashiányban megjelenhetnek bizonyos jellegzetes tünetek. Ezek közé tartozik az égő érzés a nyelvben vagy a "sima" nyelv (a nyelv ízlelőszemölcseinek sorvadása), a szájzug berepedezése, a pica (sóvárgás olyan különleges anyagok iránt, mint az édesgyökér, kréta vagy az agyag), és a kanál alakú kéz- és lábujj körmök.

2. Melyek a szervezet vastúlterheltségének a jelei?
A leggyakoribb tünet a fájdalom, amelyet általában a vas ízületekben történő lerakódása okoz. A tünetek közé tartozik még a kimerültség, és az energiahiány, a hasi fájdalom, a nemi vágy elvesztése és szívpanaszok. Gyakran előfordul azonban, hogy a vastúlterheltségnek semmilyen jele nem mutatkozik.

3. Mely ételek tartalmazzák a legtöbb vasat?
Ha a laboratóriumi vizsgálati eredmények vérszegénységre utalnak, yakran segíthet a helyes étrend. A vasban gazdag diétához jó választás többek között: a sovány hús, máj, tojás, zöld leveles főzelékfélék (spenót, leveles kelfélék, kelkáposzta), búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék és az ezekből készült kenyér, mazsolák és a melasz. Súlyos vashiányos vérszegénységben, vagy terhesség és szoptatás alatt vastartalmú vitaminokra lehet szükség az ezekben az esetekben jelentkező többlet vasigény fedezésére. A legmegfelelőbb kiegészítő táplálék kiválasztásához erősen ajánlott az orvos véleményének kikérése.

4. Egy barátom azt mondta, hogy a túl sok vasbevitel is lehetséges. Tényleg így van?
A krónikus vashiányt vagy a hiányos táplálkozást leszámítva általában szükségtelen vaspótló étrendi kiegészítők (tabletták) szedése. Az ajánlottnál sokkal több vas bevitele haemosiderosis kialakulásához vezethet, amely a szérum vas és ferritin szint megemelkedését okozza.Különösen érvényes ez azoknál, akik a haemochromatosis génjét hordozzák: náluk a többlet vasbevitel fokozott vasfelhalmozódáshoz, és a szervkárosodás ütemének a felgyorsulásához vezethet.

5. A vashiányos vérszegénység gyorsan alakul ki, vagy hosszabb idő szükséges a létrejöttéhez?
A vashiányos vérszegénység fokozatosan alakul ki. Amikor a vasvesztés mértéke meghaladja a bélből felszívódó vas mennyiségét, akkor először a vasraktárak merülnek ki. Ebben a szakaszban a ferritin lecsökken, de a szérum vas és a TVK szintje általában még normális, és nem alakul ki vérszegénység. Ahogy a vashiány súlyosbodik, a szérum vas koncentrációja csökken, a TVK és a transzferrin megemelkedik, és  a vörösvértestek kisebbekké és halványabbakká kezdenek válni, de még mindig megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. Hosszas vagy súlyos vashiány esetén alakul ki a vérszegénység.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.