Más néven
CRP
C-reaktív protein
Hivatalos név
C-reaktív fehérje
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 28.11.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Gyulladásos folyamatok felismerésére, és annak ellenőrzésére, hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a kezelőorvos arra gyanakszik, hogy az akut panaszokat valamilyen baktérium vagy gomba által okozott súlyos fertőzés okozza, vagy ha olyan gyulladásos betegségben szenved, mint az ízületi gyulladás, autoimmun betegség vagy gyulladásos bélbetegség.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Mit vizsgálunk?

A C-reaktív protein (CRP) egy fehérje, amelyet a máj termel. A CRP mennyisége megnő a vérben, ha valahol a szervezetben gyulladás alakul ki. A CRP vizsgálattal mérjük a CRP mennyiségét a vérben, ezáltal felismerhetők az akut gyulladásos folyamatok, illetve ellenőrizni lehet a krónikus betegségek állapotát.

 

A CRP a gyulladásos folyamatok nem specifikus jelző fehérjéje, az egyik legérzékenyebb úgynevezett akut fázis fehérje. Ez azt jelenti, hogy ha sérülés, fertőzés vagy egyéb gyulladásos folyamat elindul, a CRP néhány órán belül beáramlik a vérkeringésbe. Jelentősen megemelkedik a szintje például trauma vagy szívroham után, kezeletlen aktív autoimmun betegségekben, olyan súlyos bakteriális fertőzésekben, mint a szepszis. Bakteriális fertőzésre adott válaszként akár ezerszeresére is nőhet a vér CRP szintje, ez az emelkedés megelőzheti a lázat, a fájdalmat vagy egyéb panaszokat és tüneteket.

 

 

A CRP eredmény még nem jelent végleges diagnózist, felhívja az orvos figyelmét a gyulladásra, anélkül, hogy a gyulladás eredetéről tájékoztatna. További tényezők, mint a beteg panaszai és tünetei, a fizikális vizsgálat és egyéb vizsgálatok segítenek megállapítani, hogy akut betegségről vagy egy krónikus betegség fellángolásáról van-e szó.

A betegség nyomon követésére ismételt vizsgálatokra lehet szükség.

 

A CRP vizsgálatot nem szabad összetéveszteni az ultraszenzitív CRP teszttel (hs-CRP). Ez két különböző vizsgálat, melyekkel különböző nagyságrendben mérjük a vér CRP-szintjét, különböző célból:

 • A CRP vizsgálat a fehérje nagy mennyiségét tudja mérni, ezt lehet gyulladásos folyamatoknál használni. A mérhető CRP-szint 8-1000 mg/L között van.

Az ultraszenzitív CRP vizsgálat olyan alacsony CRP-mennyiséget is ki tud mutatni, melyet a (hagyományos) CRP meghatározás nem, ez nem gyulladás kimutatására alkalmas, hanem a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam megállapítására alkalmazzuk. A vérben a 0,3-10 mg/L közötti CRP-szint mérésére használható. (Lásd még az ultraszenzitív CRP szócikket)

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A C-reaktív protein (CRP) vizsgálattal gyulladást tudunk kimutatni.

  A CRP használható súlyos akut gyulladásos folyamatok kimutatására és nyomon követésére, mint például:

  • súlyos bakteriális tüdőgyulladás, húgyúti vagy emésztőrendszeri fertőzés, bőr- vagy egyéb szervi fertőzés, szepszissel vagy anélkül
  • gomba- vagy vírusfertőzés
  • kismedencei gyulladás (PID)

  A CRP vizsgálatot használjuk krónikus gyulladásos betegségek nyomon követésére. Kimutatható a betegség fellángolása, illetve ellenőrizhető a kezelés hatása például a következő betegségekben:

  • gyulladásos bélbetegségek (IBD)
  • ízületi gyulladások egyes típusai, például reumatoid artritisz
  • autoimmun betegségek, mint például lupusz (SLE) vagy vaszkulitisz

  A CRP vizsgálatot használjuk még például:

  • újszülöttek szepszisének kimutatására
  • műtétek után a betegek állapotának ellenőrzésére. Műtétek után általában emelkedik a CRP szintje, de hamar ismét normalizálódik, hacsak nem alakul ki fertőzés.
  • veseátültetések után a CRP jelezheti a transzplantáltakban a vese kilökődésének veszélyét.

  A CRP-t gyakran együtt használjuk a vörösvérsejt süllyedési sebesség meghatározásával, mely szintén gyulladás kimutatására alkalmas, és a procalcitonin  vizsgálattal, amely a szepszist jelzi. A CRP nem specifikus vizsgálat, így a diagnózis pontos megállapítására nem alkalmas, hanem egy általános gyulladást, illetve fertőzést jelző fehérje, mely felhívja az orvos figyelmét, hogy további vizsgálatokra és kezelésre van szükség. Hogy milyen vizsgálatok történnek, az a betegség feltételezett okától függ.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  CRP meghatározást rendel az orvos, ha a kórelőzmény, a panaszok és a tünetek alapján arra gondol, hogy a betegnek súlyos bakteriális fertőzése van. Például akkor, ha egy újszülött tünetei fertőzésre utalnak, vagy bármely életkorban, ha az alábbi, szepszisre utaló tünetek mutatkoznak:

  • láz, hidegrázás
  • szapora légzés
  • szapora pulzus

  Rendszeresen ellenőrzik a vér CRP-szintjét bizonyos betegségeknél, például reumatoid artritiszben és lupusz (SLE) esetében jelzi a betegség súlyosságát, illetve azt, hogy hatásos-e a kezelés. Nagyon hasznos gyulladásos betegségek követésében, mert a CRP-szint hamar csökken, ha a gyulladás gyógyul.

  Műtétek után a CRP-szintek ellenőrzése tájékoztat arról, nem alakult-e ki fertőzés.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A vérben a CRP szintje normálisan alacsony.

  Emelkedett CRP a következő esetekben lehet:

  • Magas vagy emelkedő CRP-szint a szervezetben zajló gyulladásra utal, de nem jelzi az okot vagy a gyulladás helyét.
  • Lehetséges, hogy bakteriális fertőzés áll fenn, magas CRP-értékeknél súlyos bakteriális fertőzésre gondolunk.
  • Krónikus gyulladásos betegség esetében a magas CRP-értékek arra utalnak, hogy az idült betegség fellángolt, vagy a kezelés nem elég hatékony.

  Ha a kezdetben magas CRP-szint csökken, ez azt jelzi, hogy a gyulladás vagy fertőzés gyógyul, hatásos a kezelés.

 • Melyek a krónikus gyulladásos betegségek?

  „Krónikus gyulladásos betegség” névvel foglaljuk össze azokat az állapotokat, amelyek más-más szervet érintenek, de közös bennük a hosszan tartó lefolyás, visszatérő heveny gyulladásos epizódokkal. Ilyen például a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz, a lupusz (SLE) és a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség és colitis ulcerosa).

 • Mi a különbség a CRP és az ultraszenzitív CRP vizsgálat között?

  Mindkét vizsgálat ugyanazt az anyagot méri a vérben. Az ultraszenzitív CRP (hs-CRP) a CRP nagyon kis mennyiségét tudja meghatározni, ezzel a vizsgálattal látszólag egészséges egyének szív-érrendszeri betegségekre való hajlamát állapítjuk meg. Általában 0,3 és 10 mg/L közötti tartományban méri a CRP-szintet. A „hagyományos” CRP vizsgálat fertőzések és krónikus gyulladásos betegségek kimutatására szolgál, ezt 8-1000 mg/L (közötti tartományban mérjük.

 • Mit tehetek azért, hogy alacsonyabb legyen a CRP szintem?

  Kövesse a kezelőorvos utasításait és javaslatait. Ha a fertőzés a kezelés hatására gyógyul, a CRP szintje csökken.

 • A CRP vizsgálatot el lehet végezni az orvosi rendelőben?

  A CRP vizsgálathoz általában laboratóriumba kell küldeni a vért.

 • Mit kell még tudnom?

  A CRP-szint emelkedhet a terhesség késői szakaszában, és szintén megemelheti a fogamzásgátló tablatták és hormonpótló gyógyszerek (például ösztrogének) szedése. Elhízott embereknél magasabb CRP-szintet lehet mérni. Rosszindulatú daganatos betegségeknél szintén megnő a CRP.

   

  A vörösvérsejt süllyedési sebesség szintén magasabb a gyulladásos folyamatok esetében, de a CRP gyorsabban emelkedik, és a csökkenése is hamarabb jelzi a gyógyulást, mint a süllyedés normalizálódása.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2019 review completed by Sami Albeiroti, PhD, DABCC, Scientific Director, Sutter Health Shared Laboratory.

(Mar 01, 2019) Kushner, I. Acute phase reactants. UpToDate. Available online at https://www.uptodate.com/contents/acute-phase-reactants?search=c-reactive%20protein&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1. Accessed March 2019.

Landry, A. Causes and outcomes of markedly elevated C-reactive protein levels. Can Fam Physician. 2017 Jun; 63(6): e316–e323. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5471098/. Accessed March 2019.

Faix, JD. Biomarkers of sepsis. Crit Rev Clin Lab Sci. 2013 Jan; 50(1): 23–36. Available online at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3613962/#b32. Accessed March 2019.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 5th Ed. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders.

Korábbi áttekintések során használt források


A Manual of Laboratory & Diagnostic Tests. 6th ed. Fischbach F, ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2000: 619-620.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. C-reactive protein. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003356.htm.

Nader Rifai, PhD. Department of Laboratory Medicine, Children's Hospital, Boston, MA.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 190-193.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007, Pp 224, 240.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry, AACC Press, Washington, DC, Pg 203.

Makover, M. (Updated 2011 February 10). C-reactive protein. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003356.htm. Accessed October 2011.

(© 1995–2011). Unit Code 9731: C-Reactive Protein (CRP), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9731. Accessed October 2011.

Rollins, G. (2009 February). The JUPITER Trial and CRP, Will the Results Change Clinical Practice? Clinical Laboratory News v 35 (2) [On-line information]. Available online at http://www.aacc.org/publications/cln/2009/February/Pages/CovStory2Feb09.aspx. Accessed October 2011.

Ridker, P. (2009 February). C-Reactive Protein: Eighty Years from Discovery to Emergence as a Major Risk Marker for Cardiovascular Disease. Clinical Chemistry 55:2 209–215 (2009) [On-line information]. Available online at http://www.clinchem.org/cgi/reprint/55/2/209. Accessed October 2011.

Lowry, F. (2010 March 23). CRP Test Guides Antibiotic Prescribing for Respiratory Tract Infections. From Medscape Medical News [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/719005. Accessed October 2011.

Lee, C. and Hammel, J. (Updated 2011 April 15). Temporal Arteritis in Emergency Medicine. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/809492-overview. Accessed October 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 319-321.

Devkota, B. (Updated 2014 January 17). C-Reactive Protein. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2086909-overview. Accessed February 2015.

Andreeva, E. and Melbye, H. (2014). Usefulness of C-reactive Protein Testing in Acute Cough/Respiratory Tract Infection An Open Cluster-Randomized Clinical Trial With C-Reactive Protein Testing in the Intervention Group. Medscape Multispecialty BMC Fam Pract. 2014;15(80) [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/826213. Accessed February 2015.

Boggs, W. (2014 November 13). C-reactive Protein as Biomarker Might Reduce Antibiotic Use. Medscape Multispecialty Reuters Health Information [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/834810. Accessed February 2015.

Genzen, J. (Updated 2014 May). Acute Phase Proteins - Acute Phase Reactants. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/AcutePhaseReactants.html. Accessed February 2015.

Teitel, A. (Updated 2013 February 11). C-reactive protein. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003356.htm. Accessed February 2015.

Delves, P. (Revised 2014 November). Components of the Immune System. The Merck Manual Professional Edition [On-line information]. Available online through http://www.merckmanuals.com. Accessed February 2015.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 306-307.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.