Más néven
CRP
C-reaktív protein
Hivatalos név
C-reaktív fehérje
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat segít felísmerni a gyulladásos folyamatot, a gyulladásos góc meglétét, és segítségével nyomon követhető a kezelésére adott válasz is. [Megjegyzés: A vizsgálatnak van egy nagy érzékenységű formája is (high sensitive CRP vagy hs-CRP-t), ez nem elsősorban a gyulladás folyamatok felismerésére, hanem a szívbetegség kockázatának megismerésére szolgál.]

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor szokták kérni, ha valaki nyilvánvalóan valamilyen gyulladásban szenved (pl. az izületi gyulladás bizonyos fajtáinál, valamilyen autoimmun kórképben vagy gyulladásos bélbetegségeknél). A CRP vizsgálat jól alkalmazható valamilyen - főleg bakteriális - fertőzés fellépése is (főleg sebészeti beavatkozást követően).

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A C-reaktív fehérjét (CRP) a máj termeli, onnan választódik ki a véráramba. Egy fertőzés kezdetét követően néhány órán belül megemelkedik a szintje, ezért a vizsgálat különösen alkalmas a fertőzések nyomon követésére. Az emelkedése a vérben gyakran megelőzi a fájdalmat, a lázat és más klinikai tüneteket. A változás igen nagymértékű lehet: a CRP szintje a gyulladásra adott válasz esetén akár ezerszeresére is ugorhat. A CRP szintje jól követi a gyulladásos állapot változását; a gyulladás csökkenésével párhuzamosan gyorsan csökken, ezért jól alkalmazható a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére is.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot? 

  A CRP vizsgálatot főleg a gyulladásos bélbetegségeknél és az izületi gyulladás néhány formájában, valamint autoimmun betegségek esetén használják annak megállapítására, hogy milyen mértékű a gyulladás. A vizsgálatot alkalmazzák még a kezelés nyomon követésére, valamint sebészeti beavatkozást vagy egyéb invazív eljárást követően  is a betegek monitorozására, kimutatni a fertőzés jelenlétét a felépülés közben. A CRP vizsgálat nem eléggé specifikus egy adott megbetegedés diagnosztizálásához, inkább úgy tekinthető, mint a fertőzések és gyulladások általános markere, amely felhívja az orvos figyelmét a további vizsgálatok és kezelések szükségességére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Mivel a CRP koncentrációja a vérben bármilyen gyulladás során megemelkedik, ezért a vizsgálatot olyan esetekben kérik, amikor felmerül a gyanúja az akut gyulladásnak (amely eredhet pl. egy sebészeti beavatkozást követő fertőzésből), vagy abban az esetben, ha valamilyen más betegség vagy a beteg tünetei alapján merül fel a gyanú, hogy a háttérben gyulladás is felléphet. A vizsgálat közvetve állapot becslésére is alkalmas, segítségével következtetni lehet pl a rheumatoid arthritis (izületi gyulladás) vagy a lupus (SLE, bőrfarkas) betegség súlyosságára. A vizsgálatot egy betegség kezelése során - akár többször is - megismételhetik, hogy megállapítsák, mennyire hatásos a gyulladásos betegség kezelése. Ezt az teszi lehetővé, hogy a CRP szintje olyan mértékben esik, amilyen mértékben a gyulladás szűnik meg. 

  A CRP-t gyakran használják sebgyógyulások monitorozására műtéten, szervátültetésen átesett betegeknél, vagy égési sérülteknél, mivel segítségével időben detektáló egy korai fertőzés fellépése.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon. 

  A magas vagy folyamatosan emelkedő tendenciájú CRP érték általában heveny fertőzésre illetve gyulladásra utal. Azoknál, akiknél nincs gyulladás, a CRP koncentrációja általában kisebb, mint 10 mg/L. A legtöbb fertőzés és gyulladás 100 mg/L feletti CRP-szintet eredményez.

  Ha a CRP-szint valakinek a vérében csökken, akkor ez azt jelenti, hogy javulás következett be, és a gyulladás mértéke csökkent.

  A 10 mg/L alatti CRP-szint általában azt jelenti, hogy a szervezetben klinikailag aktív gyulladás nincs.

 • Mit kell még tudnom?

  A szervezetben lévő gyulladás jelzésére, a gyulladás követésére létezik egy másik vizsgálat is, a vérsejtsüllyedés. Mind a két teszt hasonló információt ad a gyulladás jelenlétéről, a CRP azonban gyorsabban jelzi a gyulladási folyamatban bekövetkező változást, mint a süllyedés. (A gyulladási folyamat elindulásával a CRP gyorsan a kóros tartományba kerül, míg a süllyedés még normál tartományban lehet. A gyulladás csökkenésekor pedig a CRP koncentrációja hamar a normál tartományba esik, míg a süllyedés még kóros értéket jelez.) Ennek következtében a CRP alkalmasabb a kezelés követésére, mint a süllyedés.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mi a krónikus gyulladásos betegség?

  A krónikus gyulladásos betegségek közé azok a betegségek tartoznak, amelyek hosszú ideig tartó vagy gyakran visszatérő gyulladások kifejlődéséhez vezetnek. Számos különböző patológiás állapot okozhatja. A leggyakoribbak közé tartozik az izületi gyulladás, a lupus (SLE, bőrfarkas) és a gyulladásos bélbetegség (Crohn-betegség).
   

 • Mi a különbség a hagyományos CRP és a hs-CRP vizsgálata között?

  Mind a két teszt azonos molekulát mér a vérben. A nagy érzékenységű CRP-t (high sensitive CRP, hs-CRP), amely nagyon kis mennyiségű CRP-t mér igen pontosan a vérben, a látszólag egészséges emberek esetében a szívelégtelenség kockázatának a megállapítására kérik. Ez a teszt a CRP-t 0.5 - 10 mg/L tartományban méri. A hagyományos CRP tesztet azoknál a betegeknél kérik, akiknél a bakteriális vagy vírusos fertőzés rizikója áll fenn (például sebészeti beavatkozást követően), vagy krónikus gyulladásos betegségben (például rheumatoid arthritisben) szenvednek. Ez a teszt a CRP-t 10 - 1000 mg/L tartományban méri pontosan.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?