Hivatalos név
Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálatot az agyalapi mirigy (hypophysis) termékenységgel kapcsolatos működésének értékelésére használják.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a teherbeeséssel kapcsolatban nehézségek merülnek fel, vagy rendszertelen a havi vérzés. Gyakran az FSH koncentrációját más hormonokkal együtt mérik, ha a hypophysis, hypothalamus, petefészek (ovarium) vagy a here (testis) valamilyen betegségének tünetei jelentkeznek. Gyermekkorban is kérhetik az FSH meghatározását, ha a gyermek nemi fejlődése késleltetett vagy korai.
 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.)
Előfordulhat, hogy vizeletből is kérik az FSH meghatározását. Ehhez random, (legmegfelelőbb a reggeli első vizelet), vagy 24 órán át gyűjtött vizeletminta szükséges.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de nőknél a mintavétel időpontját a menstruációs ciklushoz kell igazítani.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A folliculus-stimuláló hormont (FSH) az agyban található agyalapi mirigy (hypophysis) termeli. Az FSH termelését egy összetett rendszer szabályozza, mely tartalmazza a gonadok, a hypophysis és a hypothalamus által termelt hormonokat.

Nőkben az FSH stimulálja a petefészek folliculus növekedését és fejlődését a menstruációs ciklus follicularis fázisában. A menstruációs ciklus két fázisra osztható: follicularis és a lutealis fázisra. A két fázis elkülönítése a jellemző hormonok, az FSH és a luteinizáló hormon (LH) koncentrációjának lökésszerű növekedése alapján történik. Az ovuláció, a petesejt kilökődése a petefészekből röviddel az LH szintjének emelkedés után történik. A follicularis fázisban az FSH indítja el az ösztradiol termelését a folliculusban, míg a lutealis fázisban az FSH a progeszteron termelését stimulálja. Az ösztradiol és a progeszteron mennyisége jelenti a visszajelzést a hypophysis számára az FSH termelést illetően.
Menopausában (változókorban) az ováriumok működése megszűnik, ekkor az FSH szint emelkedik.

Az FSH a férfiak nemi működésében is szerepet játszik: stimulálja a spermiumok érését, és elősegíti az androgént-kötő fehérjék termelését. Serdülőkor után a férfiakban az FSH szintje viszonylag állandó.

Csecsemőkben és kisgyermekekben az FSH szint röviddel a születés után emelkedik, majd ezután nagyon alacsony szintre csökken.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.
Néha random vizeletminta vagy egy 24 órán át gyűjtött vizeletminta is szükséges lehet. Az egyszeri vizeletmintához a reggeli első vizelet ajánlott. Mivel az FSH kilökődése meglehetősen nagy napi ingadozást mutat, ezért a vizeletből történő meghatározáshoz célszerűbb a 24 órán át gyűjtött vizeletet használni.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Gyakran az FSH vizsgálatot más vizsgálatokkal (LH, tesztoszteron, ösztradiol, progeszteron) együtt alkalmazzák a meddőség kivizsgálásban. Az FSH vizsgálata része a csökkent spermaszámmal rendelkező férfiak kivizsgálásának is. Az FSH koncentrációjának meghatározása fontos a menstruációs zavarok kivizsgálásában, továbbá segítségül szolgál a hypophysis betegségek, illetve az ovariumot és a herét érintő betegségek kivizsgálásában. Gyermekekben az FSH vizsgálatát (az LH-val együtt) a túl késői, vagy a túl korai nemi fejlődés okának kivizsgálására alkalmazzák.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Férfiaknál és nőknél az FSH és LH vizsgálatot meddőség, a hypophysis vagy a gonadok betegségének kivizsgálására alkalmazzák. Az FSH vizsgálatot gyakran kérik annak megállapítására, hogy a nő már menopausában van-e. Gyermekekben az FSH és LH vizsgálatot akkor kérik a fiú- vagy lánygyermektől, amikor nem a megfelelő korban (korán vagy később) kezdődik a serdülés. A serdülőkor kezdetének a jelei a következők:

- emlő megnagyobbodás nőknél
- fanszőrzet növekedése
- nemiszervek növekedése férfiaknál
- menstruáció kezdete nőknél.

Ha a fent említett jelek az életkor korai vagy késői szakaszában jelentkeznek, olyan állapot vagy betegség lehet a háttérben, amely a hypothalamust, hypophysist, a gonadokat, esetleg más rendszereket érinti. Az FSH és LH meghatározás segíthet megkülönbözteni a benignus tüneteket a valódik betegségtől. Ha egyszer megállapították, hogy a tünetek valódi betegség miatt vannak, további kivizsgálás szükséges a betegség okának kiderítésére.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Nőkben az FSH és LH szintek segíthetnek megkülönböztetni a primer (közvetlenül az ovariumot érintő ok miatti) és a szekunder (a hypophysist vagy hypothalamust érintő ok miatti) ovarium elégtelenséget. Az emelkedett FSH és LH szint a primer ovarium elégtelenségre jellemző. A következőkben néhány primer ovarium elégtelenséget sorolunk fel:

Fejlődési rendellenességek:

- Ovarium agenesis (az ovarium fejlődése elmarad)
- Kromoszómális rendellenesség, (például Turner szindróma)
- Ovarium szteroidképzés rendellenessége, (például 17-alfa-hidroxiláz hiány)

Korai ovarium elégtelenség:

- Policisztás ovarium szindróma (PCOS)
- Kemoterápia alkalmazásának következményeként
- Autoimmun betegség

Idült anovulatio (a peteérés hiánya):

- Policisztás ovarium szindróma (PCOS)
- Pajzsmirigy betegsége
- Mellékvese betegsége
- Petefészek rák

Amikor a nő a menopausás korba lép, az ovárium működése leáll, és az FSH szint emelkedik.

Az alacsony FSH és LH szintek a hypophysis vagy hypothalamus betegség okozta szekunder ovarium elégtelenségre utalnak.

Férfiakban az emelkedett FSH szint primer testicularis elégtelenség miatt lehet. A here alulműködését okozhatja fejlődési rendellenesség vagy valamilyen sérülés.
Fejlődési rendellenességek:
- A here fejlődésének hiánya (Gonád agenesis)
- Kromoszómális rendellenesség, (például Klinefelter szindróma)

A here alulműködését okozhatja:
- Vírusfertőzés (mumps)
- Trauma
- Sugárzás, sugárkezelés
- Kemoterápia
- Autoimmun betegség
- Csírasejt tumor

Az alacsony szinteket a hypophysis vagy a hypothalamus betegsége is okozhatja.

Fiatal gyermekeknél a magas FSH és LH szintek és/vagy a másodlagos nemi jellegek szokatlanul fiatal korban történő megjelenése pubertas praecox-ot (idő előtti nemi érést) jeleznek. Ez a jelenség lányoknál gyakoribb, mint a fiúknák. A túl korai fejlődés nek többféle oka is lehet, amelyeket diagnosztizálni, és szükség esetén kezelni kell. Az okok közé tartozik:

- Központi idegrendszeri lesio
- Hormont kiválasztó tumor
- Petefészek tumor vagy ciszta
- Here tumorok

Normál sérdülőkor előtti magas FSH és LH szint a serdülésre jellemző jegyekkel benignus pubertas praecox-ot jelez. Ekkor nincs háttérbetegség, csak a szokványos serdülés egy szokatlan, jóindulatú változata.

Késleltetett serdüléskor az FSH és LH szintek a korcsoportnak megfelelőek, vagy alacsonyabbak lehetnek. Itt mindenképpen szükséges a késői nemi érés okának kiderítése.  Ehhez gyakran  többféle hormonszint meghatározására kerül sor, melyek között a GnRH (Gonadotropin Releasing Hormon) adását követő LH koncentrációjának mérése is szerepelhet. A késleltetett serdülés oka lehet (a teljesség igénye nélkül):

- Gonad (petefészek vagy here) elégtelenség (mint például a PCOS)
- Hormonhiány
- Turner szindróma (kromoszómális rendellenesség lányokban)
- Klinefelter szindróma (kromoszómális rendellenesség fiúkban)
- Idült fertőzések
- Daganat
- Étkezési zavar (anorexia nervosa)

Mit kell még tudnom?
Az FSH szint emelkedett lehet cimetidin, clomiphen, digitalis vagy levodopa szedésekor.
Az FSH szint csökkent lehet orális fogamzásgátló, phenothiazin szedésekor, vagy hormonkezelés hatására.
Ha valaki a meghatározás előtt nem régen olyan képalkotó vizsgálaton vett részt, amelyen izotóp bevitel történt, a még ki nem ürült izotóp befolyásolhatja az FSH meghatározás eredményét. (Ez elsősorban akkor lényeges, ha az FSH meghatározás maga is izotóp eljárással /RIA/ történik.)

Gyakori kérdések

1. Nem tudok teherbe esni. Milyen kivizsgálásra van szükség?
A meddőség alapvető vizsgálatai közé tartozik az LH vizsgálata, amellyel az ovulációra lehet következtetni. (Ennek a vizsgálatnak egyik fajtája újabban házilag is elvégezhető vizeletből, gyógyszertárban megvásárolható gyorsteszttel. Az így elvégzett vizsgálat azonban csak tájékoztató jellegű, nem ad számszerű eredményt, ezért az eredményből nem szabad messzemenő következtetést levonni!) Az ovuláció bekövetkezésére a testhőmérséklet változásából is következtetni lehet: ovuláció esetén a testhőmérséklet kismértékben emelkedik. A meddőség részletesebb vizsgálatához többféle úgynevezett nemi hormon (FSH, LH , prolaktin, progeszteron, tesztoszteron, ösztradiol, stb.) meghatározására lehet szükség. Ezen kívül kérhetik hysterosalpinogram (a petevezetékről készült kép) elkészítését annak kivizsgálására, hogy átjárhatók-e a petevezetékek. Előfordulhat, hogy a férjtől ondómintát is kérnek kivizsgálás céljából.

2. Fiatal nő vagyok, de most elkezdett nőni az arcszőrzetem, és még nincs rendes havi vérzésem. Mi lehet a baj?
Lehet, hogy policisztás ovarium szindrómája (PCOS) van, amely a nők 7-10%-át érintő hormonalis probléma, és meddőséghez vezet. Ebben a kórképben megnagyobbodnak az ovariumok a bennük kialakult ciszták miatt. A PCOS-ban szenvedő nőkben emelkedett az androgénszint, és kóros a peteérés. Többféle laboratóriumi meghatározásra lehet szükség, beleértve az FSH-t, LH-t és androgeneket is, annak kiderítésére, hogy az okozott tünetek PCOS miatt vannak-e. A tünetek gyógyszeres illetve hormonkezeléssel enyhíthetők.

3. Egy férfinek miért van szüksége "női" nemi hormon meghatározásra?
A férfiak is termelnek úgynevezett női hormonokat, és ezek a hormonok is fontosak a férfi nemzőképességhez. Férfiakban az FSH stimulálja a herék sperma termelését, ugyanúgy mint ahogyan a nőkben stimulája a peteérést, így az FSH szint ismerete fontos lehet egy esetleges rendellenesség diagnosztizálásához .
Ha egy férfiben alacsony az egyébként férfiakra jellemző tesztoszteron szintje, az okok kiderítéséhez mérhetik az LH szintet is.

4. El lehet-e végezni az FSH vizsgálatot otthon?
Igen. Léteznek olyan tesztek, amelyek lehetővé teszik az FSH kimutatását vizeletből otthoni körülmények között is. A vizsgálat a menopausa körüli időszak (perimenopausa) jelzője. A teszt úgynevezett szemikvantitatív eredményt ad, és csak tájékozódó jelleggel használható!

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.