Más néven
T-helper sejtek
T-sejtek
Hivatalos név
CD4 Limfocita szám
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat az immunrendszer állapotáról ad felvilágosítást. Elsősorban HIV fertőzőtteknél, gyakran más vizsgálatokkal együtt kérik.
 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A HIV-fertőzés korai diagnózisának szakaszában az immunrendszer kezdeti állapotának felmérésére, a HIV-ellenes kezelés megkezdése után kb. négy héttel, a kezelés alatt három-négy havonta célszerű a vizsgálatokat elvégezni.

Milyen mintára van szükség?

A kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vett vérminta szükséges. Általában alvadásgátolt (pl. "lilakupakos" EDTA-s) vérre van szükség, de a specialitások miatt erősen ajánlott a vizsgálatot végző laboratóriumot megkérdezni!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.
 

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk ?
Ezzel a vizsgálattal meghatározható a vérben keringő lymphocyták egyik típusának, a T-helper sejtként is ismert CD4 sejtek száma, és ezen keresztül felmérhető az immunrendszer állapota. A CD4 sejtek a fehérvérsejtek egy olyan típusához tartoznak, amelyek fő funkciója a fertőzésekkel szembeni védelem. Ezek a sejtek segítenek felismerni, megtámadni és megsemmisíteni a baktériumokat, gombákat és más, a szervezetbe behatoló kórokozókat. (Innen származik a nevük is: Helper - "segítő" - sejtek.) A CD4 sejtek a lépben, a nyirokcsomókban és a csecsemőmirigyben termelődne, és a véráramban keringve a szervezet minden részébe eljutnak. A CD4 sejtek a HIV fő célpontja. A vírusok miután a CD4 sejtek felszínéhez kötődnek és behatolnak azokba, vagy azonnal elkezdenek sokszorozódni és ezalatt elpusztítják a sejteket, vagy alvó állapotban maradnak és később kezdenek el szaporodni. A HIV sejtekbe jutásával és sokszorozódásával párhuzamosan a CD4 sejtek száma a vérben fokozatosan csökken. A CD4 sejtszám jól jelzi a HIV fertőzés előrehaladtát, de - a sejtszám emelkedésével - jól jelzi azt is, ha a betegség kezelése hatásos.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Esetlegesen gyermekeknél ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A CD4 sejtszám megmutatja, hogy milyen állapotban van a szervezet immunrendszere. HIV-fertőzötteknél tájékoztatást ad a fertőzés mértékéről, segít a szövődmények és további fertőzések kockázatának becslésében, és segítségével nyomon követhető a kezelés hatékonysága is. A CD4 sejtek vizsgálata akkor a leghasznosabb, ha az eredmények korábbi mérési eredményekkel hasonlíthatók össze. Ebben az esetben az a legoptimálisabb, ha a vizsgálatokat mindig ugyanabban a laboratóriumban, ugyanazzal a módszerrel végzik.

A CD4 sejtszám meghatározását általában a HIV-terheltségi vizsgálatattal együttesen használják a betegség stádiumának és kórjóslatának a megállapításához. (A HIV-terheltségi vizsgálattal a vírus mennyiségét mérik a vérben.)

A HIV-fertőzés mellett a CD4 sejtszám vizsgálata más betegségek felismerését és kezelését is segíti, és hasznos lehet a hatékony gyógyszerek kiválasztására is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A CD4 setszám és vírus terheltségi vizsgálatokat a HIV diagnózisának elkészítése során, a kiindulási állapot felmérésének részeként kérik. Mindkét tesztet a HIV ellenes kezelés kezdetétől vagy a kezelés megváltoztatásától számított kettő-nyolc hét elteltével célszerű megismételni. Hosszan tartó kezelés alkalmával a CD4 mérést három-hat havonta kell elvégezni.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Egészséges felnőttekben a normális CD4 szám 500 és 1500 sejt között van mikroliterenként.

Általánosságban elmondható, hogy a CD4 sejtszám a HIV-fertőzés előrehaladtával csökken. Egyetlen mérési eredménynek azonban nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, mivel egy kiragadott CD4 sejtszám eredmény akkor is különbözhet az előzőtől, ha az egészségi állapot változatlan. (Fordítva is igaz: Két azonos CD4 setjszám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egészségi állapot változatlan.) Éppen ezért az egyes mérési eredményeknél sokkal fontosabb a CD4 sejtszám változás időbeni mintája, a sejtszám alakulásának tendenciája.

Ha a CD4 sejtszám néhány hónapon keresztül csökken, akkor HIV ellenes kezelés megkezdése vagy megváltozatása, és/vagy opportunista fertőzések (például: Mycobacteriumok vagy Pneumocystis jiroveci okozta tüdőgyulladás) elleni megelőző kezelés megkezdése javasolt. A hatásos, általában kombinált HIV ellenes kezelés hatására a CD4 sejtszám csökkenésének meg kell állnia, állandósulnia vagy emelkednie kell.

A közegészségügyi irányelveknek megfelelően a megelőző kezelést meg kell kezdeni, ha egy - akár tünetmentes - HIV pozitív személy CD4 sejtszáma 200 alá csökken. Az orvosok egy része a kezelést már korábban, a CD4 sejtszám 350/mikroliterre csökkenésekor megfontolás tárgyává teszi.
A US Centers for Disease Control and Prevention (Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja) szerint AIDS-ben szenved minden olyan HIV fertőzött személyt akinek a CD4 sejtszáma 200 alatti, függetlenül attól, hogy beteg-e vagy sem.

Mit kell még tudnom?
A CD4 sejtszámnak jellegzetes napi ingadozása van: jellemzően alacsonyabb reggel és magasabb este. Heveny betegségek, például tüdőgyulladás, influenza vagy herpes simplex vírus fertőzés a CD4 sejtszám átmeneti esését okozhatja. A daganatellenes kemoterápia is drasztikusan csökkentheti a CD4 számot. Mindazonáltal a CD4 sejtszám hatékony eszköz a HIV-fertőzöttség követésére, ha az érzékenyebb HIV-terheltségi vizsgálat nem áll rendelkezésre.

A CD4 sejtszám nem mindig tükrözi, hogy egy HIV fertőzött személy hogy érzi magát és mennyire tevékeny. Vannak olyan páciensek, akik magasabb CD4 setszám mellett is elesettek, szervezetükben szövődmények, másodlagos fertőzések jelentkeznek, míg másoknál alacsonyabb CD4 szám mellett is csak enyhébb szövődmények jelentkeznek, és a páciensek - betegségük ellenére - jól bírják magukat.

Gyakori kérdések

1. Meg lehet mérni a CD4 sejtszámot otthon?
Nem. Ez annyira speciális vizsgálat, hogy még a laboratóriumok közül is csak néhány végzi.

2. Melyek a leggyakoribb opportunista fertőzések?
Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) a saját AIDS meghatározásában 26 opportunista fertőzést sorol fel. A leggyakoribb kórokozók a Mycobacteriumok, a Pneumocystis és a Cryptococcus.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.