Hivatalos név
Amiláz
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A hasnyálmirigy-gyulladás vagy más hasnyálmirigy-betegség diagnosztizálására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek hasnyálmirigy-rendellenességre utaló tünetei vannak (pl. erős hasi fájdalom, láz, étvágytalanság vagy hányinger).

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vér szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A mintában az amiláz aktivitását határozzuk meg. Az amiláz egy enzim, amelyet elsősorban a hasnyálmirigy termel. Az amiláz a béltraktusban a keményítő és a glikogén emésztésében vesz részt.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájába vezetett tű segítségével történik a vérvétel.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban c ímű írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az amiláz-vérvizsgálatot a hasnyálmirigy-gyulladás és más hasnyálmirigy-betegség diagnosztizálására használják. A hasnyálmirigy-gyulladásra jellemző, hogy kezdetekor a vér amilázszintje igen gyorsan emelkedik, és kb. 2 nap múlva kezd csökkenni. E változás megfigyelése nagyban segíti a diagnózis elkészítését.
Az amilázaktivitás adatait ritkábban használják még a hasnyálmirigyrák, petefészekrák vagy a tüdőrák diagnosztizálására és nyomon követésére, illetve epehólyag-görcsroham és mumpsz esetén is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az amiláz aktivitásának meghatározását kéri az orvos, ha hasnyálmirigy-rendellenességre utaló tüneteket (pl. komoly hasi fájdalom, láz, étvágytalanság, hányinger) tapasztal.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Az amilázaktivitás referenciaértéke erősen függ a módszertől, amellyel meghatározzák.
Akármilyen módszerrel is határozzák meg az amilázaktivitást,  hasnyálmirigy-gyulladásban az aktivitás értéke nagyon magas, gyakran 5-10-szerese a normál értéknek.
Az emelkedett amilázszint jelezhet még hasnyálmirigyrákot, petefészekrákot, tüdőrákot; petevezetékbeli terhességet; epehólyag-görcsrohamot; mumpszot; bélelzáródást; vagy perforált (átfúródásos) fekélyt.
Csökkent amilázszint jelezheti a hasnyálmirigy károsodását, vesebetegséget vagy terhességi toxikózist.

Mit kell még tudnom?
Akut hasnyálmirigy-gyulladásban az amiláz szint általában párhuzamosan változik egy másik enzimnek, a lipáznak az aktivitásával. Általában az amilázt és a lipázt együtt kérik az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnosztizálására.

Krónikus hasnyálmirigy-gyulladás gyakran társul alkoholizmussal. Az amilázszint emelkedését okozhatja még sérülés; a hasnyálmirigy-vezeték elzáródása; társulhat genetikai rendellenességgel is (pl. cisztikus fibrosissal).
Az amilázszint mérsékelten emelkedhet krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, de csökkenhet is, ha azok a sejtek károsodnak vagy pusztulnak el, amelyek az amilázt termelik.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelik a hasnyálmirigy-gyulladást?
A kezelés függ a tünetektől. Ha nincsenek tünetek vagy a tünetek gyengék, akkor a kezelés akár el is maradhat; ha a tünetek komolyabbak, akkor az orvos javasolhatja a hasnyálmirigy "pihentetését", ez jelentheti a szilárd ételek mellőzését, a böjtölést, kombinálva IV (intravénás) folyadékpótlással. A pihentetés néhány naptól több héten át is tarthat (az utóbbi esetben általában ez kórházi bennfekvést kíván). A komoly tünetekkel rendelkező pácienseknél a gyógyszeres kezelés vagy a sebészeti beavatkozás is fontolóra vehető. Néha szükségessé válhat a fájdalom csillapítása is. A megfelelő táplálkozás, az alacsony zsírtartalmú diéták és gyakori kis étkezések segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Esetenként az orális hasnyálmirigyenzim-pótlás is szóba jöhet.

2. Más gyógyszerek befolyásolják-e az amilázszintet?
Igen. Néhány gyógyszer okozhat amilázszint-emelkedést, ideértve az aszpirint, vizelethajtókat, orális fogamzásgátlókat, kortikoszteroidokat, indomethacint és az opiátokat.

3. Hogyan működik az amiláz? Az amiláz egy olyan enzim, amely megtalálható a növényekben és az állatokban. Megtalálható a vékonybélben lévő hasnyálmirigy-váladékban, és lebontja a különböző összetett cukrokat és a keményítőket. Amikor a hasnyálmirigy megbetegszik vagy gyulladásba kerül, akkor az amiláz nagyobb mennyiségben bekerül a véráramba, ahonnan az aktivitás mérésével meghatározható.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.