Más néven
HER-1
erbB-1
Hivatalos név
Epidermális növekedési faktor receptor génjének mutációvizsgálata
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Az EGFR gén mutációvizsgálata tumorszövetből segít a nem-kissejtes tüdőrák kezelésének megtervezésében.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinél nem-kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak, és kezelőorvosa tirozinkináz-gátló gyógyszer (pl. gefitinib, erlotinib) alkalmazását fontolgatja.

Milyen mintára van szükség?

A rákos szövetből biopsziával nyert mintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nem szükséges előkészület.

Mit vizsgálunk?

Az EGFR az epidermális növekedési faktor receptor (Epidermal Growth Factor Receptor) génjének rövidített elnevezése. Ez a vizsgálat az EGFR-gén mutációit mutatja ki a tumorszövetben. Az ezzel nyert információ segíti a nem-kissejtes tüdőrák kezelésének megtervezését.

 

Az EGFR gén egy sejtfelszínen elhelyezkedő specializált fehérjét, úgynevezett receptort vagy jelfogót kódol. A receptorok bizonyos molekulákat ismernek fel és kötnek meg, amely általában jellemző hatást fejt ki a sejtekre.

 

Az EGFR a receptor típusú tirozinkinázok csoportjába tartozik, amelyek a sejtek szaporodásának, osztódásának, életben maradásának, halálának szabályozásában vesznek részt. Ez a szabályozás különböző útvonalakon sorozatos jelaktiválással járó bonyolult folyamat. A receptor típusú tirozinkinázok, így az EGFR is, a sejt felszínét érő jelzéseket közvetítik a sejt belsejébe.

 

Egészséges sejtekben az epidermális növekedési faktor kötődése a sejtfelszínen lévő receptorához a sejtszaporodást serkentő fontos jelzés. A gén bizonyos, ún. aktiváló mutációinak hatására az EGFR túlzott jeladás révén a ráksejteket sejtosztódásra és mértéktelen burjánzásra ingerli.

 

Az EGFR-t támadó gyógyszerek az onkológiai kezelés fontos molekuláris módszerét képviselik. Ilyenek például a gefitonib és az erlotinib, az ún. tirozinkináz-gátlókhoz tartozó kis molekulájú szerek, amelyek a ráksejtbe behatolva gátolják a jeladást.

 

Ezek a szerek a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) terápiájában hasznosnak bizonyultak. Kimutatták, hogy a tirozinkináz-gátlókkal végzett célzott kezelés a nem-kissejtes tüdőrákok csak azon csoportjában hatásos, amelyeknél az EGFR génben aktiváló mutáció van. Ha ilyen aktiváló mutációt mutatnak ki előzetes EGFR mutációvizsgálattal, akkor az EGFR ellenes szerek sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek hatásosak, és a betegnek bizonyosan javára válik a célzott kezelés.

 

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A tumorból szövetmintát vesznek biopsziával.

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

Nem szükséges előkészület.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az EGFR mutációvizsgálatot elsősorban a kezelés megtervezésekor használják annak eldöntésére, hogy nem-kissejtes tüdőrák esetén hatásos lehet-e a tirozinkináz-gátlókkal, például gefitinibbel vagy erlotinibbel végzett célzott kezelés. Ezzel a vizsgálattal a tumorszövet sejtjeinek DNS-éből mutathatók ki bizonyos aktiváló mutációk az EGFR génben.

   

  Az aktiváló EGFR mutációk féktelen osztódásra késztethetik a rákos sejteket. A tirozinkináz-gátlók az EGFR működését gátolva akadályozzák a sejtszaporodást. Ha a beteg tüdőrákjában van ilyen EGFR mutáció, akkor hatásos lehet számára a tirozinkináz-gátló kezelés.

   

  Az EGFR mutációk meghatározását szokták önmagában vagy egyéb gének, pl. a KRAS vagy ALK mutációinak vizsgálatával együtt kérni. Ezek mindegyike arra szolgál, hogy megállapítsák, a beteg tüdőrákja reagálna-e valamely célzott kezelésre, illetve melyik fajta lenne a leghatékonyabb.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az EGFR mutációvizsgálatot akkor rendelik, ha valakinél nem-kissejtes tüdőrákot, főleg adenokarcinómát diagnosztizáltak, és szóba jön nála az EGFR-gátlóval történő kezelés.

   

  Ha az EGFR mutációmeghatározást vizsgálati sorozat részeként végzik, akkor általában a KRAS mutációs tesztet csinálják először. Ha a tumor negatív a KRAS-ra, akkor következhet az EGFR, s ha ez is negatív, az ALK gént lehet vizsgálni.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Ha KRAS mutációvizsgálatot végeznek, és ez azt mutatja, hogy a tumorban nincs KRAS mutáció, akkor a beteg valószínűleg reagál a tirozinkináz-gátlóval végzett EGFR ellenes terápiára. Ha van a tumorban KRAS mutáció, akkor valószínűtlen, hogy EGFR-mutáció is lenne, azaz reagálna az EGFR ellenes terápiára. (Nem-kissejtes tüdőrákban ugyanis az EGFR és a KRAS mutációi kölcsönösen kizárják egymást, vagyis lehet a tumorban egyik vagy másik, de nem mindkettő.)

   

  Ha az EGFR mutációvizsgálat szerint a tumorszövetben aktiváló EGFR mutáció található, akkor az illető valószínűleg reagál majd az EGFR-t támadó kezelésre. Ha a tumor negatív EGFR mutációra, akkor a beteg valószínűleg nem reagál a tirozinkináz-gátlókra. Ekkor el lehet még végezni az ALK mutációvizsgálatát, hogy megtudjuk, a tumor jó eséllyel reagálna-e valamely ALK-kinázt gátló szerre.

   

  Negatív teszteredmény adódhat abból, ha elégtelen a tumorszövet mennyisége és/vagy a mutációt tartalmazó ráksejtek száma. Léteznek továbbá olyan EGFR mutációk, amelyeket nem lehet kimutatni ezzel a vizsgálattal.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha valaki kapja már a tirozinkináz-gátlót, és gyógyszer-rezisztencia tünetei jelentkeznek, érdemes lehet olyan vizsgálatot végezni, amellyel az EGFR-en bizonyos rezisztenciát okozó mutációk mutathatók ki.

   

  A nem-kissejtes tüdőrákon kívül más típusú rákokban is előfordul nagy mennyiségű EGFR. Ilyenek a vastagbélrák, a glioblasztóma (egy agydaganat-fajta), valamint a fej és nyak, az emlő, a hasnyálmirigy rákjai. Ennek oka legtöbbször a receptor génjének megsokszorozódása és fokozott expressziója, amely a sejtosztódásra serkentő túlzott jeladáshoz vezet. A nagy mennyiségű EGFR fehérjét tartalmazó daganatok általában agresszívebben nőnek, könnyebben adnak áttétet, és ellenállóbbak a szokásos kemoterápiáknak.

   

  Az EGFR-t gátló szereket általánosan használják az áttétes vastagbélrák kezelésében, valamint bizonyos feji és nyaki rákoknál is alkalmazzák.

   

  Az EGFR gátlók különböző ráktípusokra vonatkozó hatásosságát és az EGFR mutációkkal való összefüggését még nem ismerjük teljesen. Jelenleg is kutatják, milyen szerepet játszik az EGFR mutációk meghatározása, illetve az egyes mutációk a beteg kezelésre adott reakciójában.

   

  Az EGFR mutációk vizsgálatát nem végzik minden laboratóriumban. Ha a mintát speciális laboratóriumba küldik, az eredmény elkészülése több hétbe is telhet.

 • Lehet vérmintából EGFR mutációvizsgálatot végeztetni?

  Nem. Nem az egyén genetikai állományát kell vizsgálni, hanem a daganatban lévő géneket. A vizsgálathoz tehát biopsziával nyert tumorszövet mintára van szükség.

 • Mi a különbség a Her-1-ként is ismert EGFR és a Her-2/neu között?

  Az EGFR és a Her-2/neu a sejtmembrán-receptorok ugyanazon családjába tartoznak. Ha egy daganatban akár az EGFR, akár a Her-2/neu jelentősen felszaporodott, az agresszívebb tumort és rosszabb prognózist jelent. Az EGFR és a Her-2/neu között az a fő különbség, hogy vizsgálatukra más ráktípusok értékelésénél van szükség, és, hogy az ellenük kifejlesztett szerek az adott receptorra, tehát vagy az EGFR-re, vagy a Her-2/neu-ra specifikusak. A Her-2/neu-t az emlőrák kivizsgálásánál használják.

 • Vannak-e más vizsgálatok a tumorban lévő EGFR meghatározására?

  Van olyan vizsgálat, amellyel a gének szintjén az ún. génamplifikáció határozható meg, vagyis, hogy hány példány van a génből. Az EGFR-re vonatkozó génamplifikáció vizsgálatát olykor a feji és nyaki daganatoknál használják a prognózis (kórjóslat) meghatározására. A megsokszorozódott EGFR-t mutató tumorok általában agresszívebben növekednek, könnyebben adnak áttétet, és ellenállóbbak a szokásos kemoterápiáknak. Ilyen daganat esetén a betegnek rosszabbak a kilátásai.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

2018 review performed by Gregary T. Bocsi, DO.

Lindeman NI, Cagle PT, Beasley MB, Chitale DA, Dacic S, Giaccone G, Jenkins RB, Kwiatkowski DJ, Saldivar JS, Squire J, Thunnissen E, Ladanyi M. Molecular testing guideline for selection of lung cancer patients for EGFR and ALK tyrosine kinase inhibitors: guideline from the College of American Pathologists, International Association for the Study of Lung Cancer, and Association for Molecular Pathology. Arch Pathol Lab Med. 2013 Jun;137(6):828-60. Available online at http://www.archivesofpathology.org/doi/pdf/10.5858/arpa.2012-0720-OA.

Lindeman NI, Cagle PT, Aisner DL, Arcila ME, Beasley MB, Bernicker E, Colasacco C, Dacic S, Hirsch FR, Kerr K, Kwiatkowski DJ, Ladanyi M, Nowak JA, Sholl L, Temple-Smolkin R, Solomon B, Souter LH, Thunnissen E, Tsao MS, Ventura CB, Wynes MW, Yatabe Y. Updated Molecular Testing Guideline for the Selection of Lung Cancer Patients for Treatment With Targeted Tyrosine Kinase Inhibitors: Guideline From the College of American Pathologists, the International Association for the Study of Lung Cancer, and the Association for Molecular Pathology. Arch Pathol Lab Med. 2018 Jan 22. Available online at http://www.archivesofpathology.org/doi/pdf/10.5858/arpa.2017-0388-CP.

Mishra R, Hanker AB, Garrett JT. Genomic alterations of ERBB receptors in cancer: clinical implications. Oncotarget. 2017 Nov 30;8(69):114371-114392.

(August 27, 2007) NCCN Guidelines Version 2.2018 Panel Members. Non-Small Cell Lung Cancer. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology. Available online at https://www.nccn.org/professionals/physician_gls/default.aspx. Accessed on 1/31/2018

Korábbi áttekintések során használt források

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(2004 April). EGFR by FISH. ARUP Technical Bulletin [On-line information]. PDF available for dowload at http://www.arup-lab.com/media/pdf/testing/tech_bulletins/egfr_apr04.pdf.

(© 2004). EGFR by FISH. ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available online at http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_a213.jsp#3635067.

Check, W. (2004 January). New school of FISH: solid tumor testing. CAP Cover Story [On-line journal article]. Available online at http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/cover_stories/0104NewSchoolOfFISH.html.

(2004). Epidermal Growth Factor Receptor Assay, Iressa (Gefitinib) responsiveness in lung cancer, EGFR Gene Analysis. Clinical Molecular Diagnostic Laboratory [On-line information]. Available Online at http://www.cityofhope.org/cmdl/EGFR.asp.

(© 2003). Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR), Breast Cancer. LabCorp [On-line test information]. Available Online at http://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/.

(2004 April 29). Discovery Promises Better Use of Iressa for Lung Cancer. American Cancer Society, ACS News Center [On-line article]. Available online at http://www.cancer.org/docroot/NWS/content/NWS_1_1x_Discovery_Promises_Better_Use_of_Iressa_for_Lung_Cancer.asp.

Ang, K. et. al. (2002 December 15). Impact of Epidermal Growth Factor Receptor Expression on Survival and Pattern of Relapse in Patients with Advanced Head and Neck Carcinoma. Cancer Research 62, 7350-7356 [On-line journal]. Available Online at http://cancerres.aacrjournals.org/cgi/content/full/62/24/7350.

(2004 April 29). Presence of Gene Mutation Tightly Linked to Drug Effectiveness in Lung Cancer. National Cancer Institute [On-line news]. Available Online at http://www.cancer.gov/newscenter/pressreleases/IressaMutation.

Billingsley, J. (2003 December 6). New Clue to Breast Cancer Mortality, Growth factor identified with poorer outcomes in patients. Henry Ford Health System [On-line news]. Available Online at http://www.henryfordhealth.org/110736.cfm.

Langreth, R. (2004 April 29). Gene Predicts Cancer Drug Effectiveness. Forbes.com Pharmaceuticals [On-line article]. Available Online at http://www.forbes.com/2004/04/29/cx_rl_0429cancer_print.html.

(2003). Epidermal Growth Factor Receptor Status in Breast Cancer Metastases to the Central Nervous System - Comparison With HER-2/neu Status. CAP [On-line Abstracts From the College of American Pathologists 2003 Annual Meeting (CAP '03)]. Available Online at http://www.cap.org/apps/docs/archives_pathology_lab_med/this_month.html.

Weaver, C. and Maxon, J. (1998- 2004). Targeting Epidermal Growth Factor Receptor Pathways. CancerConsultants.com Current Topics in Oncology [On-line information]. Available online at http://www.411cancer.com/syndication/veContent.jsp?ArticleID=egfr_02&ArticleTypeID=CTON.

Kuriyan, J. (2006 June 16). Researchers Learn How Epidermal Growth Factor Receptor Is Activated. Howard Hughes Medical Institute [On-line information]. Available online at http://www.hhmi.org/news/kuriyan20060615.html. Accessed on 7-30-08.

American Cancer Society [On-line information]. (2007 May 14, Revised). Detailed Guide: Laryngeal and Hypopharyngeal Cancer. What's New in Laryngeal and Hypopharyngeal Cancer Research and Treatment? Available online through http://www.cancer.org. Accessed on 7-30-08.

Chu, E. et. al. (2007 July 25). Expanding Scientific Evidence for Epidermal Growth Factor Receptor-Directed Therapy in Colorectal Cancer and Squamous Cell Carcinoma of the Head and Neck CME. Medscape Today [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewprogram/7463. Accessed on 7-30-08.

Dacic, S. et. al. (2006 June 6). Significance of EGFR Protein Expression and Gene Amplification in Non-Small Cell Lung Carcinoma. Medscape from Am J Clin Pathol. 2006;125(6):860-865 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/532262. Accessed on 7-30-08.

Grody, W. (2007 January 30). ASCP 2006: Applications of Molecular Methods in Surgical Pathology CME/CMLE. Medscape [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/551100. Accessed on 7-30-08.

Timothy S. Uphoff, PhD, D(ABMG), MLS(ASCP)CM. Section Head Molecular Pathology Laboratory, Marshfield Clinic, Marshfield WI.

Cheng, L. et. al. (2011 May 31). The Landscape of EGFR Pathways and Personalized Management of Non-small-cell Lung Cancer. Medscape Today News from Future Oncology. 2011;7(4):519-541 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/740715_2. Accessed.December 2013

Grenache, D. et. al. (Updated 2013 November). Lung Cancer. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/LungCancer.html?client_ID=LTD#tabs=0. Accessed December 2013.

(© 1995-2013). Test ID: FEGFR91903 EGFR Mutation Analysis in NSCLC. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/61247. Accessed December 2013.

Chen, Y. (Updated 2011 August 24). Lung cancer - non-small cell. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007194.htm. Accessed December 2013.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006, Pp 779-780.

(Updated May 22, 2013) American Cancer Society. Targeted Therapy. Available online at http://www.cancer.org/cancer/lungcancer-non-smallcell/detailedguide/non-small-cell-lung-cancer-treating-targeted-therapies. Accessed December 2013.

Raparia K, et al. Molecular Profiling in Non–Small Cell Lung Cancer: A Step Toward Personalized Medicine. Archives of Pathology & Laboratory Medicine 2013 137:4, 481-491. Available online at http://www.archivesofpathology.org/doi/full/10.5858/arpa.2012-0287-RA. Accessed December 2013.

(July 15, 2013) Markman M. Genetics of Non-Small Cell Lung Cancer. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1689988-overview. Accessed December 2013.

(Oct 21, 2013) Tan W. Non-small Cell Lung Cancer. Medscape Reference article. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/279960-overview. Accessed December 2013.

Lindeman N, et al. Molecular testing guideline for selection of lung cancer patients for EGFR and ALK tyrosine kinase inhibitors: guideline from the College of American Pathologists, International Association for the Study of Lung Cancer, and Association for Molecular Pathology. J Thorac Oncol. 2013 Jul;8(7):823-59.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.