Más néven
Vér karbamid nitrogén
Vér urea nitrogén
BUN
Urea
Hivatalos név
Vér karbamid nitrogén; Vér urea nitrogén
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vese működésének vizsgálatára és a dialízis, valamint más vesebetegségben vagy vesekárosodásban használt kezelések hatékonyságának követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rutin átfogó vagy általános anyagcsere vizsgálatok részeként kérhető, valamint heveny vagy idült betegségben szenvedőknél, amikor a betegség okozhatja, vagy súlyosbíthatja a vesék kóros működését.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat meghatározza a vér karbamid-nitrogén mennyiségét. A nitrogén ammónia formájában a májban termelődik, amikor a máj a fehérjék lebontása után az aminosavakat átalakítja. Az így keletkező, a szervezet számára nem hasznosítható nitrogéntartalmú karbamid a keringésbe kerül, majd a vesékhez szállítódik, ahol a vérből kiszűrődik, és a vizeletbe kiválasztódik. Mivel ez egy folyamatosan zajló folyamat, ezért a karbamid - igaz, viszonylag kis mennyiségben, - de állandóan jelen van a keringésben.

A legtöbb betegség vagy kórkép, mely hatással van a májra vagy a vesére, befolyásolhatja a vér karbamid koncentrációját. Ha fokozott a máj karbamid termelése, vagy csökkent a vese karbamid ürítése, akkor a vér karbamid szintje emelkedett lesz. Ha súlyos a májkárosodás, vagy valamilyen betegség gátolja a karbamiddá történő átalakulást, akkor a vér karbamid szintje csökkenhet.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A karbamid koncentrációjának meghatározását elsődlegesen a kreatinin vizsgálattal együtt, a vese működésének vizsgálatára használják. Ezen kívül széles körben alkalmazzák a heveny vagy idült veseelégtelenségben szenvedő betegek állapotának követésére. Használhatják az általános egészségi állapot felméréseként, amikor az alap metabolikus panel (AMP) vagy az átfogó metabolikus panel ÁMP) vizsgálataival együtt kérik.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A karbamid meghatározása része az alapvető illetve az átfogó anyagcsere vizsgálatoknak, amelyeket a következő esetekben végeznek:

  *amikor valakinek nem specifikusak a panaszai,
  *a rutin vizsgálatok részeként,
  *a vese működésének vizsgálatára gyógyszeres kezelés indítása előtt,
  *amikor egy heveny betegségben szenvedő beteget a sürgősségi osztályra és/vagy kórházba vesznek fel, vagy
  *amikor tartósan kórházban tartózkodik.

  A karbamid vizsgálatot együtt kérik a kreatinin vizsgálattal:

  *ha vesével kapcsolatos problémára van gyanú,
  *időszakosan a vese működésének követésére idült betegségben, mint például cukorbetegségben, congestiv szívelégtelenségben, valamint myocardialis infarctusban szenvedő betegeknél,
  *időszakosan a veseműködés és a kezelés hatékonyságának követésére kivizsgált vesebetegnél,
  *néhány gyógykezelés előtt vagy közben a vese működésének követésére, vagy
  *időszakosan a dialízis hatékonyságának követésére.

 • Mit jelent az eredmény?

  A vér emelkedett karbamid koncentrációja a veseműködés károsodását jelenti. Ez lehet heveny vagy idült betegség, a vese károsodása vagy működésének elégtelensége miatt. Lehet olyan kórkép következménye is, ahol csökken a vesék vérellátása. Ilyen például a congestiv szívelégtelenség, shock, stressz, szívroham, vagy súlyos égési sérülés, dehidratálódás, vagy olyan kórképek miatt, amelyek akadályozzák a vizelet ürítését.

  A vér karbamid koncentrációja emelkedett, amikor fokozott a fehérjebontás, vagy jelentősen emelkedett a fehérjebevitel..

  Az alacsony karbamid szint nem gyakori, és általában aggodalomra nem ad okot. Bár alacsony karbamid szint előfordulhat súlyos májbetegségben, alultápláltságban, és néha, amikor a beteg túl sok vizet fogyaszt, ezen állapotok kórmeghatározására vagy követésére a karbamid szint mérését nem alkalmazzák.

  Egészséges terhesség során is változhat a vér karbamid koncentrációja. A változás nem specifikus: csökkenhet vagy nőhet is.

  Ha az egyik vese működése jelentős károsodást szenved, azonban a másik vese teljesen működőképes, akkor a vér karbamid szintje teljesen normál lehet.

 • Mit kell még tudnom?

  A vér karbamid szintje bizonyos fokig befolyásolható a táplálkozással bevitt fehérje mennyiségével. Magas fehérjetartalmú étrendek kórosan magas, a nagyon alacsony fehérjetartalmú étrendek kórosan alacsony karbamid szintet eredményezhetnek.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Milyen más vizsgálatot használnak a karbamid meghatározásán kívül a vese működésének vizsgálatára?

  A karbamidot alapvetően a kreatininnel együtt szokták meghatározni annak megállapítására, hogy a vese milyen hatékonysággal képes a vérből az anyagcsere végtermékeket eltávolítani.

 • 2. Hogyan változik a vér karbamid koncentrációja az életkorral?

  A vér karbamid koncentrációja az életkorral párhuzamosan emelkedik. A csecsemők, gyermekek vérében a karbamid szint a  fiatal egészséges felnőttekének kb. 2/3-a, míg a 60 év felettieknél a szint kissé magasabb a fiatal felnőttekénél. Nemi különbség is megfigyelhető: A férfiak vérében a karbamid koncentráció magasabb, mint a hasonló korú nőkében.

 • 3. Mi a karbamid/kreatinin hányados?

  Bár a karbamid és a kreatinin koncentrációja a vérben hasonló anyagcsere folyamatot tükröz, a két anyagcsere út nem azonos. Ez  felhasználható a differenciál-diagnosztikában: A karbamid/kreatinin hányados alkalmazható annak kivizsgálására, hogy mi okozza ezen szintek emelkedését. A karbamid/kreatinin hányados általában 10:1 és 20:1 között van. (Figyelem! A két paraméter mértékegysége általában nem egyezik meg; a karbamidot rendszerint millimol/L-ben, a kreatinint ennek ezred részében, mikromol/L-ben fejezik ki. A hányados képzéséhez az eredményeket azonos mértékegységre kell hozni!)

  Az emelkedett hányados azon betegségek következménye lehet, amelyek csökkentik a vese vérellátását, mint például a congestiv szívelégtelenség, dehidráció, a vér megemelkedett fehérje koncentrációja, vagy gastrointestinalis vérzés. A hányados csökkent lehet májbetegség (csökkent karbamid képződés) vagy alultápláltság miatt is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.