Más néven
Vér karbamid nitrogén
Vér urea nitrogén
BUN
Urea
Hivatalos név
Vér karbamid nitrogén; Vér urea nitrogén
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
15.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vese működésének vizsgálatára és a dialízis, valamint más vesebetegségben vagy vesekárosodásban használt kezelések hatékonyságának követésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rutin átfogó vagy általános anyagcsere vizsgálatok részeként kérhető, valamint heveny vagy idült betegségben szenvedőknél, amikor a betegség okozhatja, vagy súlyosbíthatja a vesék kóros működését.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat meghatározza a vér karbamid-nitrogén mennyiségét. A nitrogén ammónia formájában a májban termelődik, amikor a máj a fehérjék lebontása után az aminosavakat átalakítja. Az így keletkező, a szervezet számára nem hasznosítható nitrogéntartalmú karbamid a keringésbe kerül, majd a vesékhez szállítódik, ahol a vérből kiszűrődik, és a vizeletbe kiválasztódik. Mivel ez egy folyamatosan zajló folyamat, ezért a karbamid - igaz, viszonylag kis mennyiségben, - de állandóan jelen van a keringésben.

A legtöbb betegség vagy kórkép, mely hatással van a májra vagy a vesére, befolyásolhatja a vér karbamid koncentrációját. Ha fokozott a máj karbamid termelése, vagy csökkent a vese karbamid ürítése, akkor a vér karbamid szintje emelkedett lesz. Ha súlyos a májkárosodás, vagy valamilyen betegség gátolja a karbamiddá történő átalakulást, akkor a vér karbamid szintje csökkenhet.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A karbamid koncentrációjának meghatározását elsődlegesen a kreatinin vizsgálattal együtt, a vese működésének vizsgálatára használják. Ezen kívül széles körben alkalmazzák a heveny vagy idült veseelégtelenségben szenvedő betegek állapotának követésére. Használhatják az általános egészségi állapot felméréseként, amikor az alap metabolikus panel (AMP) vagy az átfogó metabolikus panel ÁMP) vizsgálataival együtt kérik.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A karbamid meghatározása része az alapvető illetve az átfogó anyagcsere vizsgálatoknak, amelyeket a következő esetekben végeznek:

  *amikor valakinek nem specifikusak a panaszai,
  *a rutin vizsgálatok részeként,
  *a vese működésének vizsgálatára gyógyszeres kezelés indítása előtt,
  *amikor egy heveny betegségben szenvedő beteget a sürgősségi osztályra és/vagy kórházba vesznek fel, vagy
  *amikor tartósan kórházban tartózkodik.

  A karbamid vizsgálatot együtt kérik a kreatinin vizsgálattal:

  *ha vesével kapcsolatos problémára van gyanú,
  *időszakosan a vese működésének követésére idült betegségben, mint például cukorbetegségben, congestiv szívelégtelenségben, valamint myocardialis infarctusban szenvedő betegeknél,
  *időszakosan a veseműködés és a kezelés hatékonyságának követésére kivizsgált vesebetegnél,
  *néhány gyógykezelés előtt vagy közben a vese működésének követésére, vagy
  *időszakosan a dialízis hatékonyságának követésére.

 • Mit jelent az eredmény?

  A vér emelkedett karbamid koncentrációja a veseműködés károsodását jelenti. Ez lehet heveny vagy idült betegség, a vese károsodása vagy működésének elégtelensége miatt. Lehet olyan kórkép következménye is, ahol csökken a vesék vérellátása. Ilyen például a congestiv szívelégtelenség, shock, stressz, szívroham, vagy súlyos égési sérülés, dehidratálódás, vagy olyan kórképek miatt, amelyek akadályozzák a vizelet ürítését.

  A vér karbamid koncentrációja emelkedett, amikor fokozott a fehérjebontás, vagy jelentősen emelkedett a fehérjebevitel..

  Az alacsony karbamid szint nem gyakori, és általában aggodalomra nem ad okot. Bár alacsony karbamid szint előfordulhat súlyos májbetegségben, alultápláltságban, és néha, amikor a beteg túl sok vizet fogyaszt, ezen állapotok kórmeghatározására vagy követésére a karbamid szint mérését nem alkalmazzák.

  Egészséges terhesség során is változhat a vér karbamid koncentrációja. A változás nem specifikus: csökkenhet vagy nőhet is.

  Ha az egyik vese működése jelentős károsodást szenved, azonban a másik vese teljesen működőképes, akkor a vér karbamid szintje teljesen normál lehet.

 • Mit kell még tudnom?

  A vér karbamid szintje bizonyos fokig befolyásolható a táplálkozással bevitt fehérje mennyiségével. Magas fehérjetartalmú étrendek kórosan magas, a nagyon alacsony fehérjetartalmú étrendek kórosan alacsony karbamid szintet eredményezhetnek.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Milyen más vizsgálatot használnak a karbamid meghatározásán kívül a vese működésének vizsgálatára?

  A karbamidot alapvetően a kreatininnel együtt szokták meghatározni annak megállapítására, hogy a vese milyen hatékonysággal képes a vérből az anyagcsere végtermékeket eltávolítani.

 • 2. Hogyan változik a vér karbamid koncentrációja az életkorral?

  A vér karbamid koncentrációja az életkorral párhuzamosan emelkedik. A csecsemők, gyermekek vérében a karbamid szint a  fiatal egészséges felnőttekének kb. 2/3-a, míg a 60 év felettieknél a szint kissé magasabb a fiatal felnőttekénél. Nemi különbség is megfigyelhető: A férfiak vérében a karbamid koncentráció magasabb, mint a hasonló korú nőkében.

 • 3. Mi a karbamid/kreatinin hányados?

  Bár a karbamid és a kreatinin koncentrációja a vérben hasonló anyagcsere folyamatot tükröz, a két anyagcsere út nem azonos. Ez  felhasználható a differenciál-diagnosztikában: A karbamid/kreatinin hányados alkalmazható annak kivizsgálására, hogy mi okozza ezen szintek emelkedését. A karbamid/kreatinin hányados általában 10:1 és 20:1 között van. (Figyelem! A két paraméter mértékegysége általában nem egyezik meg; a karbamidot rendszerint millimol/L-ben, a kreatinint ennek ezred részében, mikromol/L-ben fejezik ki. A hányados képzéséhez az eredményeket azonos mértékegységre kell hozni!)

  Az emelkedett hányados azon betegségek következménye lehet, amelyek csökkentik a vese vérellátását, mint például a congestiv szívelégtelenség, dehidráció, a vér megemelkedett fehérje koncentrációja, vagy gastrointestinalis vérzés. A hányados csökkent lehet májbetegség (csökkent karbamid képződés) vagy alultápláltság miatt is.

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok

KreatininÁtfogó Metabolikus Panel (ÁMP)Alap Metabolikus Panel (AMP)

Betegségek és állapotok

 

Internetes oldalak magyarul

 

Internetes oldalak idegen nyelven

NIDDK: Your Kidneys and How They Work
National Kidney Foundation
National Kidney Foundation: Kidney Learning System

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe