Hivatalos név
Digoxin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak megállapítására, hogy vérében a digoxin koncentrációja a terápiás tartományban van-e, vagy toxikus szintet ér el.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Nem sokkal a digoxinterápia megkezdését követően, ezután rendszeres időközönként, annak biztosítására, hogy a hatóanyag szintje terápiás tartományba esik, és koncentrációja nem túl alacsony vagy toxikus (túlságosan magas).  

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A digoxin szívelégtelenség vagy szívritmuszavar kezelésére használt gyógyszer. A vizsgálattal a digoxin koncentrációját határozzuk meg a vérben. Szívelégtelenség, például kongesztív szívelégtelenség esetén a szív teljesítménye csökken, és nem képes a vért hatékonyan keringetni. Ennek következtében a vér az alsó végtagokban, karokban, lábakban, tüdőkben és a májban torlódik, vizenyőt, légszomjat és gyengeséget okozva. A digoxint a szívelégtelenség egyes tüneteinek mérséklésére írják fel. A gyógyszer erősíti a szívösszehúzódásokat, ezzel elősegíti a vér hatékonyabb továbbítását. Ezen felül, a digoxin szerepet játszhat a pulzusszám szabályozásában, és az aritmiáknak is nevezett ritmuszavarok kivédésében. A szívelégtelenséget vagy aritmiákat, melyek krónikus állapotok, nem gyógyítja meg, de a diétával, mozgással és egyéb gyógymódokkal együtt segíthet a tünetek enyhítésében.

A digoxinszinteket folyamatosan követni kell, mivel a digoxin biztonságos tartománya (a hatásos és toxikus tartomány közti különbség) igen szűk. Ha szintje a vérben túl alacsony, a tünetek visszatérhetnek. Amennyiben szintje túl magas, toxikus tünetek léphetnek fel, esetleges mellékhatásokkal, például:  

 • szédülés;
 • homályos látás, vagy sárga vagy zöld körök karikák észlelése; 
 • hányás;
 • hasmenés;
 • szabálytalan szívverés; vagy
 • nehézlégzés

A digoxin adagját a mért értékek alapján kell beállítani.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a kar könyökhajlati vénájába szúrt tűvel veszik.

 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A digoxinvizsgálatot azért kéri orvosa, hogy a hatóanyag szintjének alakulását vérében monitorozza (kövesse). A digoxin adagját kezelőorvosa a mért értékek alapján módosíthatja. Orvosa a digoxin szintjét rendszeres időközönként megállapíttatja, megbizonyosodva arról, hogy annak szintje a terápiás tartományon belül van, toxikus értékeket nem ér el, és toxikus mellékhatásokat nem vált ki.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A digoxinszint meghatározását kérik a gyógyszeres terápia megkezdéskor, a megfelelő dózis beállítására. Körülbelül egy-két hetet vesz igénybe, amíg a digoxin szintje állandó értéket ér el vérben, valamint a tulajdonképpeni célszervben, a szívben. Az ebben az időszakban végzett vérvizsgálat pontosabban tükrözi azt, hogy a digoxin dózisa az Ön számára valóban megfelelő-e. Ezután, a digoxinszinteket kezelőorvosa által meghatározott gyakorisággal rendszeresen monitorozzák, hogy a gyógyszer helyes adagolásáról megbizonyosodjanak, vagy ha valamilyen változás áll be, például megváltozik a gyógyszerkészítmény gyártója, dózisa, vagy egyidejűleg más gyógyszereket is szednie kell. Az Ön egészségi állapotában beállt változások ugyancsak befolyásolhatják a digoxinszinteket, és a hatóanyag betegségtüneteket enyhítő képességét. A vérdigoxinszinteket esetlegesen befolyásoló élettani változások például a következők:

  • megváltozott veseműködés
  • pajzsmirigy-rendellenességek
  • rákos megbetegedés
  • gyomor- vagy bélbetegségek.

  A digoxin a szívelégtelenséget nem gyógyítja meg, de segít a tünetek enyhítésében. Mivel a digoxint a beteg krónikus betegségének hosszú távú kezelésére írják fel, annak szintjét rendszerint az egész életen át követni kell.

  A digoxinvérteszt időzítése igen fontos. A mintát az utolsó adag beszedését követően legalább 6-8 órával kell levenni. A vérmintát sokszor a következő dózis bevételét közvetlenül megelőzően veszik le. A mintavétel ideje azért fontos, mert ha a mintavételre a gyógyszer bevételét követően túl hamar kerül sor, a vizsgálat eredménye tévesen túl magas értéket mutat, és toxikus szintekre fog utalni, amikor valójában nem ez a helyzet.

 • Mit jelent az eredmény?

  A digoxin terápiás tartományát szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére hosszú ideig 0,5-2,0 ng/ml koncentrációban állapították meg. Néhány újabb tanulmány adatai szerint egyes betegek számára helyesebb lenne sokkal szűkebb, 0,5-1,0 ng/ml tartományt figyelembe venni. Ritmuszavar miatt kezelt betegek esetében az ajánlott tartomány 1,5-2,0 ng/ml. A legtöbb beteg úgy találja, tünetei mérséklődnek, amennyiben digoxinvérszintjei a fenti értékek közé esnek.
  Fontos megjegyeznünk, hogy az egyes betegek válasza a gyógyszeres kezelésre egyénileg különbözhet, és a vérszintek alakulásában más faktorok – például a veseműködés vagy egyidejűleg más gyógyszerek szedése – is szerepet játszhatnak. Ha panaszai nem csökkennek, vagy mellékhatásokat tapasztal, azonnal közölje orvosával. Valószínű, hogy gyógyszeradagját egyéni szükségleteinek megfelelően módosítani kell.

  Amennyiben teszteredménye nem esik a terápiás tartományba, de tüneteket nem észlel, folytassa a gyógyszer szedését az előírásnak megfelelően, amíg a vizsgálatot kérő orvossal konzultálhat. Az orvos átfogó módon értékeli az eredményeket, és eldönti, hogy kell-e módosítani a dózist. Ha gyógyszerének adagolását meg kell változtatni, orvosa további digoxin tesztek elvégzését kérheti a vérszint beállításához.

 • Mit kell még tudnom?

  Több, orvosa által felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszer befolyásolhatja a digoxin szintjét és hatékonyságát szervezetében. Feltétlenül hozza orvosa tudomására, ha egyéb orvosságokat is szed.
  A mintavétel megfelelő időzítése igen fontos. A vérvétel alkalmával közölje a laboratóriumi személyzettel, hogy mikor vette be az utolsó digoxinadagot. Előnyös lehet, ha feljegyzi az utolsó gyógyszeradag beszedésének pontos idejét és a vérvétel időpontját. Ez az információ hasznos lehet, ha orvosának kérdése lenne véreredményeivel kapcsolatban.

  A digoxin elsősorban a veséken át ürül ki szervezetéből. Tudassa orvosával, ha bármilyen veseproblémája van, vagy volt a múltban. Kezelőorvosa szükségesnek tarthatja a vérkáliumszint monitorozását, mivel az alacsony káliumszintek toxicitási tünetekhez vezethetnek.

  Amennyiben a mért digoxinszintek toxikus tartományba esnek, anti-digoxin szérum adására kerülhet sor a gyógyszer-túladagolás hatásainak visszafordítására.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.