Más néven
Szerológiai teszt
Hivatalos név
COVID-19 szerológia
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A COVID-19 antitestek szintjének vérmintából történő meghatározása, amit szerológiai vizsgálatnak hívunk.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A COVID-19 antitest meghatározással kimutathatjuk, hogy a vizsgált személy korábban átesett-e a SARS-CoV-2 koronavírus fertőzésen, mely a COVID-19 betegséget okozza.

Az ellenanyagszint meghatározás olyan betegekben is elvégezhető, akiknek a fertőzés következtében hosszan tartó tünetei vagy elhúzódó szövődményei alakultak ki. Emellett ezek a vizsgálatok tudományos célból is elvégzésre kerülhetnek, amelyek nagyban segíthetik a COVID-19 járvány hátterének jobb megismerését.

Milyen mintára van szükség?

Könyökhajlati vénából vett vénás vagy az ujjbegyből vett kapilláris vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs szükség előkészületre. A tesztelés előtt az orvosnak mondjuk el, hogy mostanában volt-e valamilyen COVID-19 gyanús tünetünk, vagy kaptunk-e oltást.

Mit vizsgálunk?

Az alapvető célja a vizsgálatnak, hogy megállapítsuk, vajon a vizsgált személynek volt-e korábban SARS-CoV-2 fertőzése, vagy a védőoltás kiváltott-e megfelelő immunválaszt. Ugyanakkor nem alkalmas az aktív COVID-19 betegség igazolására, helyette a következő esetekben használjuk:

 • Régóta tünetes COVID-19 beteg vizsgálata: Ha több hete állnak fenn tünetek, akkor már nem valószínű, hogy az aktív fertőzés kimutatható antigén vagy PCR teszttel. Ezen esetekben az ellenanyagszint mérése igazolhatja, hogy korábban valóban SARS-CoV-2 fertőzés alakult ki alátámasztva a tüneteket és a COVID-19 betegség diagnózisát.
 • Elhúzódó komplikációkat mutató COVID-19 betegek vizsgálata: A COVID-19 fertőzés után előfordulhat, hogy bizonyos szövődmények csak hetekkel vagy hónapokkal később alakulnak ki.  Ezért, ha a koronavírus fertőzés elhúzódó tünetei merülnek fel, akkor egy antitest vizsgálat segíthet eldönteni, hogy korábban ténylegesen bekövetkezett-e a fertőződés.

Fontos megjegyezni, hogy a betegségmegelőzéssel foglalkozó szervezetek (Centers Disease Control and Prevention, CDC) nem ajánlják az antitest mérést a COVID-19 betegség, vagy az oltások utáni immunválasz igazolására. Az ellenanyagszint mérések ugyanis nem validáltak ezekre az esetekre, így ezeket a teszteléseket nem szükséges elvégezni a munkahelyeken, illetve olyan közösségekben, mint pl. öregek otthona, vagy a kollégiumokban különböző intézkedések, vagy akár az egyéni szintű elővigyázatosság elrendeléséhez.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A COVID-19 szerológiai tesztek az ellenanyagok szintjét mérik meg a vérből. Az antitestek olyan fehérjék, amiket az immunrendszer termel olyan fertőzésekkel szemben, mint például a vírusok.

  A szervezet SARS-CoV-2 specifikus ellenanyagot termel COVID-19 fertőzést követően. Léteznek olyan tesztek, melyek a különböző immunglobulinok kimutatást végzik, így az immunglobulin G (IgG), az immunglobulin M (IgM) és az immunglobulin A (IgA) mérését. Ezek az antitestek a betegség egyes fázisaiban termelődnek a fertőzést követően.

  Bár van arra lehetőség, hogy mindhárom immunglobulin szintet egyszerre megmérjük, mégis a legtöbb COVID-19 antitest teszt, vagy csak az IgG-t vagy a teljes ellenanyag szintet határozza meg. Az IgG antitestek képződése kb. néhány hetet vesz igénybe, de kimutathatók akár több hónappal később. Mindezek alapján ezt az antitestet tekintik a legmegbízhatóbbnak a korábbi SARS-CoV-2 fertőzés igazolására.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A COVID-19 antitest teszteket általában csak meghatározott körülmények között szokták elvégezni. Leggyakrabban akkor, ha tünetek alakultak ki, melyek feltehetően a COVID-19 betegséghez köthetők, de a fertőzés bekövetkezte néhány hétre vagy hónapra tehető. Ilyen esetben a PCR vizsgálat már negatív eredményt mutat az aktív SARS-CoV-2 fertőzésre.

  Akkor is elvégezhetik a szerológiai tesztet, ha egy kutatási vizsgálatban vesz részt a személy. Ilyenkor a vizsgálat elvégzése előtt tájékoztatást kell kapni arról, hogy a vizsgálatnak mik a céljai és hogyan kerül kivitelezésre.

  Ugyanakkor az antitest vizsgálat nem alkalmas arra, hogy igazoljuk, vajon a COVID-19 betegséggel szemben ellenállóak vagyunk. Arról sem kaphatunk egyértelmű bizonyítékot, hogy az oltások mennyire voltak hatékonyak. Ez annak is köszönhető, mert még kevés információ áll rendelkezésünkre, hogy az ellenanyagszint és a védettség mennyire függhet össze egymással és emiatt nem ajánlják az antitest vizsgálatokat ilyen célból elvégeztetni.

  Amikor a szerológiai teszt elvégzésre kerül, fontos figyelembe venni, hogy a szervezetnek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy antitesteket termeljen. Általában ez néhány hét után következik be, amikor kimutathatóvá válik az ellenanyag, így a fertőzés után elvégzett túl korai antitest mérés nem biztos, hogy értékelhető lesz. Hozzáteendő, hogy míg sok személyben akár 8 hónapig is kimutathatók az antitestek, addig másokban előfordulhat, hogy jóval hamarabb lecsökken a szintje.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A végeredményt általában úgy közlik, hogy pozitív vagy negatív lett. A pozitív azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 vírusra specifikus antitesteket tudtak kimutatni. A jelenlegi tesztek egy része nem jelzi az antitestek pontos mennyiségét.

  Általában elmondható, hogy a pozitív teszteredmény egy korábbi SARS-CoV-2 fertőzésre utal, ugyanakkor előfordulhat, hogy olyan személynek is pozitív az eredménye, akinek sohasem volt COVID-19 betegsége. Ezt fals pozitív eredménynek hívjuk, és akkor fordulhat elő, ha egy korábbi, másik koronavírus fertőzés miatt termelődött antitesteket sikerült detektálni.

  Hasonlóan, egy negatív teszteredmény sem zárja ki biztosan, hogy a vizsgált személy sohasem volt COVID-19 beteg. Úgy tűnik, hogy az antitestek mennyisége az idő előrehaladtával fokozatosan csökken, ráadásul azok, akik tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel vészelték át a COVID-19 kórképet, általában kevesebb ellenanyagot termelnek. Sőt, vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nincs antitest termelés a fertőzés után, de ettől más immunsejtek még aktiválódnak a fertőzés hatására. Emiatt egy negatív szerológia teszt eredmény sem zárhatja ki, hogy valakinek nincs immunválasza.

  Fontos, hogy egyeztessünk az orvosunkkal, hogy miként kell helyesen értelmezni a teszt eredményét. Mivel előfordulhat fals pozitív vagy negatív eredmény is, a kezelőorvos fogja kiértékelni az eredményt a vizsgált személy tünetei és annak valószínűsége alapján, hogy történt-e SARS-CoV-2 fertőzés.

 • Mennyi idő alatt készül el az eredmény?

  Sok antitest teszt gyorsteszt, melyeket helyben értékelhetők anélkül, hogy a laboratóriumba küldenék. Ezek eredménye általában 30 percen vagy még rövidebb időn belül meg van. Amennyiben a mintát a laboratóriumba küldték, néhány munkanapon belül meg kell érkeznie az eredménynek.

 • Vajon valós eredményt kaptam?

  A COVID-19 antitest teszt számos típusa elérhető már, de nem egyformán alkalmasak a vizsgálatra. Ugyanakkor a legtöbb hivatalosan elfogadott antitest teszt megbízható eredményt ad.

  Míg a tesztek általában megfelelően működnek, ha az antitestek jelen vannak a mintában, addig számos körülmény befolyásolhatja mind a vizsgálat pontosságát, mind az eredmények értékelését:

  • Keresztreakció: A SARS-CoV-2 vírus csak egy a koronavírusok között. Más koronavírusok sokkal gyakoribbak, ezért lehetséges, hogy a SARS-CoV-2 irányú vizsgálat során olyan antitestet is azonosít a teszt, mely más koronavírusra specifikus.
  • Tesztidőzítés: Akár hetek is eltelhetnek, hogy antitestek termelődjenek, ami azt jelenti, hogy a fertőzés után végzett túl korai tesztelés fals negatív eredményhez vezethet. Ugyanakkor az ellenanyagszint idővel lecsökken, így a túl késői tesztelés sem biztos, hogy pontosan jelzi a korábbi SARS-CoV-2 fertőzést.
  • Vakcinált állapot: Ha COVID-19 oltást kapunk, akkor a szervezetünk antitesteket kezd el termelni a SARS-CoV-2 vírus egyik része ellen, amit tüske-fehérjének hívnak. A szerológiai tesztekkel ezekre a fehérjékre specifikus antitesteket vizsgáljuk és így az oltás rendszerint pozitív teszteredményhez vezet. Ugyanakkor az antitestek jelenléte egy másik vírusfehérje (nukleokapszid) ellen egy korábbi fertőzésből kifolyólag, mintsem a vakcináció miatt lehetséges, ezért is fontos tudni, hogy mely antitestek kimutatására érzékeny tesztet használjunk.
  • Teszttípus és készülék: Eltérő technikai lehetőségek állnak manapság rendelkezésünkre az ellenanyagok vizsgálatára, ezért a kiválasztott teszt tulajdonságai befolyásolhatják a vizsgált személy teszteredményét.
 • Szükséges követéses antitest vizsgálatot is végezni?

  Az antitestek követésének jelentősége az első vizsgálat után az alapján változhat, hogy mi volt az eredeti oka a tesztelésnek. Ha jelenleg kialakulóban van vagy elhúzódó COVID-19 tünetei vannak, akkor további vizsgálatok is szükségesek lehetnek, melyek segítik a tünetek és a klinikai állapot nyomon követését.

 • Miben tér el az ellenanyag vizsgálat a COVID-19 antigén meghatározástól?

  Az antitest mérés tipikusan egy korábbi SARS-CoV-2 fertőzés jeleit keresi. Ezzel szemben a COVID-19 antigén teszt a jelenleg zajló fertőzésre keres bizonyítékot.

  A vírus felszínén található antigének olyan fehérjék, melyek ellen a szervezet antitesteket termel, hogy a vírus ellen védekezzen. Az antigének már a fertőzést követően rövid idővel kimutathatók, amikor a vírus nagy mennyiségben jelen van a szervezetben, ezért is lehet ezek detektálása segítségével igazolni az aktív fertőzést.

  Az antigén tesztet orrváladék mintákból végzik, míg az antitest mérésekhez vérmintákat használnak.

  COVID-19 TESzT CÉLja MINTA
  Antitest teszt

  Korábbi betegség igazolása

  Vér
  Antigén teszt Jelenlegi fertőzés kimutatása Orrváladék
  PCR teszt Jelenlegi fertőzés kimutatása Orr-, torokváladék, nyál

   

 • Miben különbözik az antitest mérés a COVID-19 PCR teszteléstől?

  A PCR teszt és egyéb molekuláris vizsgálatok az aktív fertőző esetek kiszűrésére szolgálnak. Ez az antitest tesztekhez képest egy fontos különbség, amelyek a korábbi SARS-CoV-2 fertőzést igazolják. A másik fontos különbség a mintatípus. Míg az antitest méréshez vérmintát használunk, addig a PCR teszthez légúti mintára van szükség.

Felhasznált források

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. COVID-19 antibody test. Updated February 7, 2021. Accessed April 22, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/007773.htm

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. COVID-19 virus test. Updated February 7, 2021. Accessed April 22, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/007769.htm

Caliendo AM, Hanson KE. COVID-19: Diagnosis. In: Hirsch MS, ed. UpToDate. Updated April 16, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.uptodate.com/contents/covid-19-diagnosis

Centers for Disease Control and Prevention. COVID-19 testing overview. Updated March 17, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/testing.html

Centers for Disease Control and Prevention. Interim guidelines for COVID-19 antibody testing. Updated March 17, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests-guidelines.html

Centers for Disease Control and Prevention. Nucleic acid amplification tests (NAATs). Updated April 16, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/naats.html

Centers for Disease Control and Prevention. Self-testing. Updated April 15, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/self-testing.html

Centers for Disease Control and Prevention. Test for current infection (viral test). Updated March 18, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/diagnostic-testing.html

Centers for Disease Control and Prevention. Test for past infection. Updated February 2, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html

Centers for Disease Control and Prevention. Using antibody tests for COVID-19. Updated November 3, 2020. Accessed April 22, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/resources/antibody-tests.html

Kim AY, Gandhi RT. COVID-19: Management in hospitalized adults. In: Hirsch MS, ed. UpToDate. Updated March 24, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.uptodate.com/contents/covid-19-management-in-hospitalized-adults

McIntosh K. COVID-19: Epidemiology, virology, and prevention. In: Hirsch MS, ed. UpToDate. Updated March 31, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.uptodate.com/contents/covid-19-epidemiology-virology-and-prevention

UpToDate. COVID-19: Questions and answers. Updated April 19, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.uptodate.com/contents/covid-19-questions-and-answers

UpToDate. Patient education: COVID-19 overview (the basics). Date unknown. Accessed April 22, 2021. https://www.uptodate.com/contents/covid-19-overview-the-basics

US Food and Drug Administration. Antibody (serology) testing for COVID-19: Information for patients and consumers. Updated July 29, 2020. Accessed April 22, 2021. https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/antibody-serology-testing-covid-19-information-patients-and-consumers

US Food and Drug Administration. Coronavirus (COVID-19) update: FDA issues emergency use authorization for the symbiotica COVID-19 self-collected antibody test system. Updated April 6, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-issues-emergency-use-authorization-symbiotica-covid-19-self

US Food and Drug Administration. Coronavirus disease 2019 testing basics. Updated April 7, 2021. Accessed April 22, 2021. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/coronavirus-disease-2019-testing-basics

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.