Más néven
FVS-szám
Leukocitaszám
Fehérvérsejtszám
Hivatalos név
Vérkép automatával I-IV.
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat fertőzés vagy a fehérvérsejt-termelést érintő betegségek gyanújának felmerülésekor, valamint kezelések hatásának figyelemmel kísérésére használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A nagyvérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).
A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó ("lila kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A fehérvérsejt- (FVS-) szám vizsgálata megmutatja a FVS-ek számát egy adott vérmintában. A vizsgálat eredménye betegség jelenlétére utalhat. A FVS-ek a csontvelőben képződnek, védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben, és segítik az immunválaszt. Fertőzések fellépésekor a FVS-ek megtámadják és elpusztítják a fertőzést okozó baktériumot, gombát vagy vírust.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az immunrendszeret legyengítő betegségek és gyógyszerek (például: HIV-fertőzés, kemoterápia) a FVS-szám csökkenését okozhatják. A FVS-szám vizsgálatával felfedezhető a veszélyesen alacsony sejtszám.

A FVS-szám-vizsgálatot gyanítható fertőzések és leukémiák jelenlétének megerősítésére alkalmazzák. Segítséget nyújt még a szervezet kezelésre adott válaszának és a csontvelő működésének figyelemmel kísérésében.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A FVS-szám meghatározását különböző okból, általában a teljes vérkép részeként kéri az orvos. A vizsgálatot a terápia, a gyógyulás nyomonkövetésére is használhatják. Az FVS-szám kóros szintre történő emelkedése vagy csökkenése a betegség rosszabbodására utal. A rendes szintre visszatérő érték javulást jelez.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Az emelkedett FVS-számot leukocitózisnak nevezik. Ez bakteriális fertőzés, gyulladás, leukémia, sérülés vagy stressz következtében alakulhat ki.

A csökkent FVS-számot leukopéniának nevezik. Ennek is több oka lehet, okozhatja például: kemoterápia, sugárterápia vagy az immunrendszer betegségei.

Mit kell még tudnom?
Az étkezés, a testmozgás és a stressz a FVS-szám kismértékű emelkedését okozhatja.
A terhesség utolsó hónapja és a szülés magasabb FVS-számmal párosulhat.
Lépeltávolítás után állandó, enyhe vagy közepes FVS-szám-emelkedés előfordulhat.
A FVS-szám jellemzően alacsonyabb reggel, és magasabb késő délután. A FVS-szám életkorfüggő.
Az egészséges újszülöttek és csecsemők FVS-száma általában magasabb, mint a felnőtteké. Idősek esetében nem szokatlan, hogy fertőzések hatására nem alakul ki leukocitózis.
A gyógyszerek FVS-számra gyakorolt hatása változatos lehet: vannak, amelyek emelik, mások csökkentik az FVS-számot. A laboratóriumi lelet értékelésekor ezt figyelembe kell venni.

Gyakori kérdések

1. Több típusa is van a fehérvérsejteknek?
Igen. Öt fő típusuk létezik: neutrofilek, limfociták, monociták, eozinofilek és bazofilek.

2. Hogyan kezelik a kóros fehérvérsejtszámot?
A kezelés az októl függ. A fertőzések általában FVS-szám-emelkedést okoznak és antibiotikumokkal kezelhetőek. A leukémiák kemoterápiát és más kezeléseket igényelnek.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.