Más néven
CEA
Hivatalos név
Carcinoembryonalis Antigén
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A CEA tumor-markerként ismert vegyület. Segítségével következtetni lehet a tumor jelenlétére a szervezetben, illetve meghatározásával követni lehet a daganat-ellenes kezelés hatékonyságára.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha felvetődik a rák lehetősége. Leginkább a kezelés hatékonyságának ellenőrzésekor lehet hasznos. Ehhez a terápia megkezdésekor mért érték adja a kiindulási értéket, amelyhez viszonyítják a meghatározott időközönként elvégzett vizsgálatok értékeit.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A CEA (Carcinoembryonális Antigén) egy fehérje, amelyet a fiatal, gyorsan szaporodó sejtek, elsősorban az embrionális- és tumorsejtek termelnek. Az ilyen sejteket nem tartalmazó felnőtt, egészséges személyek vérében általában nem lehet kimutatni a CEA-t. Amikor azonban a fehérje megjelenik egy felnőtt vérében, ez valamilyen gyorsan szaporodó sejtcsoport, daganat jelenlétére utal. A CEA ezért jelezheti a rákot, de ez a jelzés - annak ellenére, hogy az emelkedett CEA érték leginkább a gyomor-bélrendszerben kialakult rákkal kapcsolatos - nem specifikus, azaz nem mutatja meg, hogy milyen rákos folyamat lépett fel. (Emelkedett CEA utalhat akár jóindulatú elváltozásra ia.) A CEA vérszintjének ismerete ezért nem elsősorban a diagnózis elkészítéséhez, hanem az ezt követő terápia hatékonyságának követéséhez hasznos.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A CEA vizsgálata nem elsősorban a rák diagnozisának elkészítéséhez, hanem a rákos beteg kezelési hatékonyságának monitorozására alkalmazható. Azoknál a betegeknél alkalmazzák leginkább, akiknek a rákos daganatát valamilyen (pl. műtéti) úton eltávolították, és kíváncsiak arra, hogy a rák nem újul-e ki, - akár lokálisan, akár áttéteken keresztül. A CEA vizsgálati eredményét felhasználhatják a betegség állapotának, kiterjedésének, valamint a betegség prognózisának becslésére is. A vizsgálat elsősorban azoknál alkalmazható, akiknek gastrointestinalis (gyomor-bél) rákjuk van. Különösen hasznos vastagbélrák esetén, de jól alkalmazható a tüdő-, emlő-, máj-, hasnyálmirigy-, gyomor- és a petefészekrákos betegek monitorozásában is.
Mivel nem minden daganat termel CEA-t, így a CEA vizsgálat általános lakossági szűrésre nem alkalmas.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A CEA vizsgálatot leginkább a rákos betegek kezelésének kezdetekor és a terápia alatt alkalmazzák a terápia hatékonyságának nyomon követésére. Használják még a páciens kezelés befejezése utáni ellenőrzésére is. Főleg gastrointestinális rák esetén kérik, de alkalmazzák egyéb rákféleségek kezelésekor is.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A terápia megkezdésekor mért CEA-szint többé-kevésbé arányos a daganat kiterjedtségével: Alacsonyabb, esetleg normál a szint azoknál a betegeknél, akiknek kisebb és korai stádiumú a daganata, míg az előrehaladottabb stádiumú tumoros betegeknél, vagy azoknál, akiknek a daganata teljesen szétszóródott a szervezetükben a CEA-szint emelkedett vagy kifejezetten magas. Ha a terápiát, műtétet követően a CEA-szint a "normál" értékre csökken, ez azt jelenti, hogy a CEA-t termelő daganat eltűnt. Egy folyamatosan emelkedő CEA-szint azonban az első jele lehet a tumor visszatérésének, kiújulásának. Ugyancsak emelkedhet a vér CEA-szintje, ha a daganat szétszóródik más szervekbe, sőt, az emelkedett CEA-szint megjelenhet más testfolyadékokban is. Például, ha a CEA kimutatható a liquorban (agyi-gericvelői folyadékban), akkor ez nagy valószínűséggel központi idegrendszeri áttétet jelez.

Mit kell még tudnom?
A CEA egy olyan fehérje, amely normál körülmények között a magzatok embryonalis szöveteiben fordul elő. Mire a csecsemő megszületik, a CEA szintje a kimutathatósági határ alá csökken, gyakorlatilag a vérből eltűnik.

A CEA jelenléte nem kizárólag tumorra utal. Emelkedett lehet a szintje nem rákkal kapcsolatos állapotokban is, pl. a gyulladás ok néhány formájában, cirrhosisban, és fekélynél. A dohányosoknak pedig magasabb a CEA-szintje, mint a nem dohányosoknak.

Gyakori kérdések

1. Ha a CEA-szint emelkedik, és jelzi a daganatot, milyen terápiás lehetőségek vannak?
A kezelés magában foglalhatja a sebészeti-, a kemoterápiás-, vagy a sugárkezelést. Gyakran alkalmazzák ezek kombinációját is.

2. Ha valaki dohányos és emelkedett a CEA-szintje, ez azt jelenti, hogy rákos?
Nem szükségképpen. Mivel a dohányosoknál a vér CEA -szintje normál esetben is magasabb, mint a nem-dohányzóknál, ezért a dohányosoknál a CEA eredmény értékelése nehezebb, mint nem-dohányzóknál. Alapvetően kissé magasabb normál érték  tartománnyal számolni. A döntő szempont azonban náluk is a CEA szint alakulása a terápiát követően.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.