Hivatalos név
Csontmarkerek
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
17.01.2018.

csont élő, növekedő szövet, amelynek anyaga kb. évi 10%-os arányban cserélődik. Két fő alkotórészből áll: kollagénből, amely egy fehérjeféleség, és a csont szakítószilárdságát adja, és kalcium-foszfátból, amely szervetlen anyag, és a csont szilárd vázát adja. A kollagén és kalcium-só kombinációja teszi a csontot erőssé, ugyanakkor rugalmassá, hogy biztonságosan hordozza a testsúlyt, és ellenálljon a szervezetet érő külső fizikai erőknek. A szervezetben lévő kalcium több mint 99%-a a csontokban és fogakban található. A fennmaradó 1% a vérben van.

Az élet során a régi csont folyamatosan felszívódik (reszorpció), és helyette új csont képződik (formáció). Korai gyermek- és tizenéves korban az új csont gyorsabban képződik, mint ahogyan a régi felszívódik. Ennek eredményeként a csont egyre nagyobb, nehezebb és sűrűbb lesz. A csontképződés a felszívódásnál mindaddig gyorsabb, amíg - 24 éves kor körül - el nem éri a maximális csonttömeget. Ekkor maximális a csont sűrűsége és szilárdsága. 24 éves kor után a csontfelszívódás gyorsabbá válik, mint a képződés. A csontvesztés nőknél, a menopausa utáni első években a leggyorsabb, de később is folytatódik.

Accordion Title
Milyen betegségek érintik a csontokat?
 • Csontritkulás

  (Osteoporosis): A csontritkulás, azaz a csont szivacsossá válása olyan betegség, amelyre jellemző az alacsony csonttömeg és a csontszövet szerkezeti romlása. Ennek következtében nő a csonttörések valószínűsége (elsősorban a combnyaknál, a gerincnél és a végtagoknál). Csontritkulás akkor alakul ki, ha a csontvesztés túlságosan gyors, és a képződés nem tud ezzel lépést tartani. Gyakrabban alakul ki azoknál, akik a csontépítés időszakában nem érték el az optimális csonttömeget. Mind férfiak, mind nők szenvednek ebben az egyébként kezelhető és megelőzhető betegségben.

   

 • Paget-kór: 

  A Paget-kór olyan krónikus rendellenesség, amely megnagyobbodott és eldeformálódott csontokat eredményez. Ebben a betegségben a csontszövetnek mind a lebomlása, mind az újraképződése túlzott mértékű, a kétféle folyamat azonban nincs összhangban egymással. Ennek következményeként a csont meggyengülhet, és csontfájdalom, ízületi gyulladás (arthritis), deformáció, törés alakulhat ki. A kórt egy „lassú vírusfertőzés” okozza, amely a tünetek megjelenése előtt évekig a szervezetben van. Lehet örökölhető is, így a betegség gyakran több családtagnál is jelentkezik. A Paget-kór ritkán fordul elő 40 éves kor alatt. Férfiakat és nőket egyaránt érinthet.

 • Csont metastasis 

  Daganat áttét csontba:

  A ráksejtek elhagyhatják a(z) (elsődleges) tumor helyét, és a véráramba jutva a szervezet majdnem mindegyik szövetében megtelepedhetnek. A csont az egyik leggyakoribb hely, ahol az ilyen keringő sejtek megtelepednek, és újra növekedni kezdenek. Áttét (metastasis) képződhet a tumorhoz közel vagy távol eső csontokban egyaránt. A csontban kialakuló daganat-áttét nem ugyanaz, mint az elsődleges csontrák. Az elsődleges csontrák olyan rák, amelynek kialakulása a csontban kezdődik. Az elsődleges- ill. az áttétes csontrák rizikófaktorai, kezelése és kilátásai is eltérőek. Az elsődleges csontrák sokkal ritkább, mint az áttétes. A csontban képződő áttét az egyik leggyakoribb oka a rákbetegek fájdalmainak.
  A rákos betegek kb. felénél (a bőrrák kivételével) a betegség valamelyik szakaszában képződik áttét a csontokban. A csontokban leggyakrabban áttétet képező rákfajták az alábbiak: mell-, prosztata-, vese-, tüdő-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, gyomor-, pajzsmirigy- és petefészekrák. Csontáttét leggyakrabban a gerincoszlopnál alakul ki, de képződhet a medence, csípő, combcsont és koponya területén is.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • Milyen vizsgálatok segítségével fedezhetők fel a csonttal kapcsolatos problémák?

  A csontproblémákat általában a csontsűrűség (csonttömeg) mérésekor fedezik fel. Ezt speciális röntgensugarakkal vagy ultrahang alkalmazásával végzik.
  A csontmarkerek, amelyek a csontmegújulási folyamat jelzői, gyakran segítik az orvost a csontsűrűség eredményének értékelésében, különösen, ha a csontsűrűség eredménye nem egyértelműen magyarázható.
  A vizsgálat során a csontfelszívódás (pl. telopeptid) és a csontképződés markereit (pl. csontspecifikus alkalikus foszfatáz, ALP) markereit vizsgálhatják. A csontfelszívódás markereit leginkább vérből lehet kimutatni, de van olyan leépülési marker, amely vizeletből is meghatározható. A csontképződés markereit csak vérből mérik.

  A csontmarkereket leggyakrabban a csontbetegségek kezelésének ellenőrzésére használják, és alkalmazásukkal nyomon követhető, hogy a páciens szervezete reagál-e a kezelésre. A csontmarkerek alkalmazásával az orvos sokkal hamarabb felismerheti, hogy a páciens reagál-e a csonterősítő kezelésre, mint a röntgen-típusú csontsűrűség vizsgálattal. Így a kezelés megváltoztatható, ha a páciens nem megfelelően reagál.
  A csontmarkerek segítségével az orvos nagyobb valószínűséggel döntheti el, hogy mely mell- vagy prosztatarákos betegnél nagy az áttétes csontdaganat kialakulásának kockázata.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A csontmarkereket leggyakrabban a csontbetegségek diagnosztizálásához kéri az orvos, de rendszeresen kérnek csontmarkereket olyan pácienseknél is, akik valamilyen már diagnosztizált csontbetegségben szenvednek, vagy akik kezelés alatt állnak, mert így ellenőrizhető a kezelés hatékonysága.
  Az orvos gyakran több féle marker meghatározását kéri, és a markereken kívül más vizsgálatokra is (pl. vér és vizelet kalcium,magnézium, foszfát) sor kerül.

Gyakori kérdések

1. Milyen gyógyszeres kezelés létezik a csontritkulásra?
A csontritkulást, különösen menopausa esetén leggyakrabban hormonpótlással kezelik.

2. Mennyire elterjedt a csontritkulás?
betegség a fejlett államok lakosságának kb. 8-10%-át érinti. A betegek többsége, mintegy 80%-a nő.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe