Hivatalos név
Apolipoprotein B-100 meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 12.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít értékelni az atherosclerotikus (érelmeszesedéses) szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinél, (vagy a családjában) előfordult szívbetegség és/vagy hiperlipidémia (magas vérzsír-szint), és az orvos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát szeretné megítélni.
Néha a hiperlipidémia kezelésének ellenőrzésére, vagy egy ritka, Apo B hiánnyal járó betegség diagnosztizálására használják.
 

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de ezt a vizsgálatot gyakran együtt kérik más éhomi vizsgálatokkal, így lehetséges, hogy vizsgálat előtti 12 órás éhezést írnak elő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az apolipoproteinek a zsír-anyagcsere elengedhetetlen részét képezik. A lipoproteinek összetevői olyan molekulák, amelyek az elfogyasztott ételben lévő lipideket a véráram segítségével a bélből a májba és a szervezet sejteihez szállítják. Az apolipoproteinek adják a lipoproteinek szerkezeti egységét. Olyan molekulák, amelyek alapvetően hidrofilek ("vízkedvelők"), de rendelkeznek olyan résszel is, amellyel körbe tudják venni és mintegy védeni tudják a hidofób (víztaszító) lipideket, ily módon szállítják azokat a vizes közegű véráramban. A lipoproteineket a sejtek felszínén lévő receptorok ismerik fel. Segítik a lipoproteinek sejthez történő kapcsolódását, lehetővé téve a koleszterin és triglicerid transzfert (átjutást) a lipoproteinből a sejtekbe.

Az Apolipoprotein B két formában létezik: Apo B-48 és Apo B-100. Az Apo B-48 a belekben képződik, és a kilomikronok (nagy lipoproteinek, amelyek a lipideket a májba szállítják) szerkezetének szerves részét képezi. A májban azután a szervezet újracsomagolja a lipideket, és kombinálja azokat az Apo B-100-zal (amit a máj termel), hogy így trigliceridben gazdag, nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek (VLDL) keletkezzenek. A véráramban az ún. lipoprotein lipáz (LPL) enzim eltávolítja a VLDL-ből a triglicerideket, így először közepes sűrűségű lipoprotein (IDL), majd alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL, „rossz koleszterin") jön létre. Minden VLDL részecskében van egy Apo B-100 molekula, mely a VLDL zsugorodásakor és koleszterin gazdagabb LDL-lé alakulásakor visszamarad.
Az LDL a lipid metabolizmus fontos része; az általa szállított koleszterin létfontosságú a sejtmembrán felépítéséhez, egyes nemi hormonok, szteroidok termelődéséhez. Ismert azonban, hogy a felesleges LDL zsíros lerakódásokat képezhet az artériák falán, és az erek keményedéséhez, sérülékennyé válásához, meszesedéséhez vezethet. A meszesedés szűkíti az ereket és növeli a szívinfarktus kockázatát. Az LDL vizsgálat rutinszerű, a lipid profil része. A laboratóriumok gyakran az összkoleszterin, triglicerid és HDL-koleszterin szintjéből számított értéket adnak meg, de tudni kell, hogy a számított LDL-koleszterin érték megbízhatósága a triglicerid-szint emelkedésével egyre csökken. Ezért mind több laboratórium tér át az LDL-koleszterin közvetlen, mérés útján történő meghatározására.

Az Apo B-100 adatok értelmezése még nem egységes. Sok szakember úgy gondolja, hogy az Apo B-100 szint az LDL-nél jobban használható az érelmeszesedéses szívbetegség kockázatának becsléséhez. Mások ezzel nem értenek egyet, úgy vélik, hogy az Apo B-100 csak a többi szívet vizsgáló rizikómarkerrel (pl. Apo A-I, Lp(a) és hs-CRP) együtt nyújthat használható információt.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az Apo B-100 vizsgálat eredményét más lipidvizsgálati eredménnyel együtt az érelmeszesedéses szívbetegségek, az atherosclerosis kockázatának megítéléséhez használják. Nem használják átfogó lakossági szűrővizsgálatként, de kérhetik, ha valakinek a közeli rokonságában jellemző a szívbetegség és/vagy hiperlipidémia előfordulása. Más vizsgálatokkal együtt segíthet a hiperlipidémia okainak feltárásában is, főleg ha valakinek a triglicerid-szintje emelkedett (lehetetlenné téve a pontos LDL számítást).
Néha az orvos együtt kéri az Apo A-I és az Apo B-100 vizsgálatokat, és az A/B arányból próbál következtetni az atherosclerosis kockázatára. (Az Apo A-I a nagy sűrűségű lipoproteinnel, (HDL), a „jó koleszterinnel" hozható összefüggésbe.)

Előfordulhat, hogy az Apo B-100 szint követésével mérik a lipidcsökkentő kezelés hatékonyságát. Ritka esetben a vizsgálat segíthet egy olyan genetikai probléma diagnosztizálásában is, amely Apo B-100 alul- vagy túlműködést eredményez.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az Apo B-100 - más lipidvizsgálattal együtt - kérhető, ha az orvos az érelmeszesedéses szívbetegség kialakulásának kockázatát szeretné felmérni, és ha a páciensnél vagy közeli rokonságában előfordult szívbetegség és/vagy hiperlipidémia. Különösképpen fontos a vizsgálat azoknál, akiknél jelentősen emelkedett a triglicerid szint. Néha az Apo B-100 eredmények követésével ellenőrzik a hiperlipidémia kezeléseket is.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Az emelkedett Apo B-100 szint emelkedett LDL szintet jelent, és az érelmeszesedés veszélyére utalhat. A szintemelkedést aktuálisan okozhatja zsírban gazdag étrend és/vagy a vérből történő csökkent LDL-ürítés (clearing) is.

Emelkedett Apo B-100 szinteket találunk hiperlipidémia esetén, valamint olyan pácienseknél, akik:
    - Epeút elzáródásban szenvednek
    - Cukorbetegek
    - Gyógyszert szednek (pl. androgént, béta-blokkolót, vizelethajtót, progesztint)
    - Familiáris kombinált hiperlipidémiájuk van
    - Pajzsmirigy alulműködésük van
    - Nefrózis szindrómájuk van
    - Terhesek

Az Apo B-100 szintje bármely, a lipoprotein termelődését, vagy a májban történő lebomlását és elraktározódását érintő körülmény esetén csökkenhet. Alacsonyabb szinteket találunk az alábbi esetekben:
    - Krónikus anémia (vérszegénység)
    - Krónikus tüdőbetegség
    - Gyógyszerszedés: pl. ösztrogén (nőknél menopauzában), lovastatin, simvastatin, niacin és tiroxin
    - Pajzsmirigy túlműködés
    - Alultápláltság
    - Reye szindróma
    - Súlycsökkenés
    - Súlyos betegség
    - Műtét utáni állapot

Mit kell még tudnom?
Egyes orvosok az Apo B-100-zal együtt kérik az Apo A-I vizsgálatot (amely a HDL-lel, a „jó koleszterinnel" függ össze), mert az alacsony A/B arány nagyobb rizikót jelenthet a szív-koszorúér betegségének kialakulására.
Néha az Apo B-100 (és LDL) szintjének emelkedése az Apo B gén mutációjának következménye. Ilyenkor olyan Apo B-100 termelődik, amelyet az LDL receptorok nehezen ismernek fel, ezért lelassul az LDL kiürülése a vérből, és megnő a szívbetegség kockázata.
 

Gyakori kérdések

1. Az Apo B-100 mellett szükséges-e az Apo B-48 szintjét is ismerni?
Amíg a kutatók nem tisztázzák egyértelműen a kilomikronok (Apo B-48-at tartalmazó lipoproteinek) szerepét és az eredmények értelmezését, addig nincs értelme az Apo B-48 szintet mérni.

2. Hogyan tudom csökkenteni az Apo B-100 szintemet?
Olyan diéta és mozgás, amely csökkenti az LDL szintet (és növeli a HDL, a „jó koleszterin" szintjét) csökkenti az Apo B-100 szintet is, ezáltal csökken a szívbetegség kockázata is.
 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.