Hivatalos név
Aldoszteron vizsgálat
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 08.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy az aldosteronszint vagy a vele kapcsolatos reninszint kóros-e. (Gyakran a két vizsgálatot együtt kérik.) A vizsgálatot használják a hyperaldosteronismus (aldosteron túltermelése) vagy a hypoaldosteronismus (aldosteron alultermelése) kórmeghatározására is.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Akkor, ha a hyperaldosteronismusra jellemző tünetek jelentkeznek, mint például magas vérnyomás,  izomgyengesség és alacsony káliumszint.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából, éhgyomorra vett vérre. Heparinnal alvadásgátolt (zöld-kupakos csőben) vagy natív (piros- vagy sárga-kupakos - géles - csőben) levett vér szükséges. A levételt követően a plazmát illetve a szérumot - amint lehetséges - el kell választani az alakos elemektől, és műanyag csőben, jégbe állítva kell szállítani a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ha az azonnali szállítás nem megoldható, a mintát le kell fagyasztani.
A mérési eredmény függ attól is, hogy a vérvételnél a páciens függőleges vagy fekvő testhelyzetben volt-e, ezért ezt a tényt is közölni kell a laboratóriummal.
A mintavétel bonyolultsága miatt a vér helyett gyakran 24 órás gyűjtött vizeletből kérik a meghatározást.
Az egyéb speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A vérből történő aldoszteron és renin szintek meghatározásához az orvos megkérheti önt, hogy a vérvétel előtt 15-30 percen keresztül maradjon álló vagy fekvő helyzetben. Előírhatják, hogy a vizsgálat előtt ne egyen egyes ételeket, italokat, vagy ne szedjen bizonyos gyógyszereket. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az aldosteron egy ásványianyag- (só)visszatartó steroid, olyan hormon, amely a vesékben közvetlenül a nátrium (só) visszatartást és közvetetten a kálium kiválasztást szabályozza. Fontos szerepet játszik a vérvolumen és a vérnyomás szabályozásában. Az aldosteron a vesék felett található mellékvesék kéregállományában termelődik. Az aldosteron termelés stimulálása több lépésből álló folyamat: Amikor emelkedett a vér káliumszintje, csökkent a nátriumszintje, csökkent a vérvolumen a keringésben, alacsony a vérnyomás és/vagy csökkent a véráramlás a vesékben, akkor a vesék renin nevezetű hormont választ el. A renin az angiotensionogenből angiotensin I-et hasít le a májban, ami tovább alakul angiotensin II-vé az angiotensin convertáló enzim (ACE) hatására. Az angiotensin II a vérerek szűkülését és az aldosteron elválasztását okozza. Egészséges emberekben az aldosteronszint és a reninszint együttesen emelkedik és csökken.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges a plasma aldosteronszint és/vagy reninszint meghatározására. Néhány orvos jobban preferálja a 24 órán át gyűjtött vizelet vizsgálatot az aldosteron meghatározására, mivel a plasma aldosteronszintek variabilisak – változnak a nap folyamán és testhelyzett függőek.


MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Bár néhány orvos önmagában kéri a plasma vagy vizelet aldosteronszint meghatározását, az esetek többségében a reninszint és az aldosteronszint együttes meghatározása (és alkalomszerűen a cortisol meghatározás is) szükséges ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a hormontermelésre vonatkozóan. Kérhetik ezeket a vizsgálatokat olyan kórképek kórmeghatározására és a betegség lefolyásának követésére, melyek aldosteron túltermeléssel vagy hiánnyal hozhatók összefüggésbe. Az alábbi táblázat mutatja a renin, aldosteron és cortisol változásokat különböző kórképekben.

 

Kórkép Aldosteron Cortisol Renin

Primaer hyperaldosteronismus (Conn syndroma)

Magas Normál Alacsony
Secundaer hyperaldosteronismus Magas Normál Magas
Cushing syndroma Alacsony-normál Magas Alacsony
Mellékvese elégtelenség (Addison kór) Alacsony Alacsony Magas
Hypophysis betegség Normál Alacsony Normál

 

A primaer hyperaldosteronismust a mellékvese aldosteron túltermelése okozza. A túltermelés oka általában az egyik mellékvese jóindulatú daganatos elváltozása. A magas aldosteronszint fokozza a nátrium (só) visszaszívódását és a kálium ürítését a vesékben, amely így electrolit egyensúlyzavart eredményez. A primaer hyperaldosteronismust Conn syndromának is nevezik. Nincsenek jellegzetes tünetek, rendszerint csak izomgyengesség mutatkozik a túl alacsony a káliumszint miatt. A magas vérnyomás és az alacsony káliumszint együttes jelenléte indokolja a hyperaldosteronismus irányú kivizsgálást.

Secundaer hyperaldosteronismust - amely a leggyakrabban fordul elő - bármi okozhatja, ami csökkenti a vesék véráramlását, csökkenti a vérnyomást vagy a nátriumszintet. A legfontosabb ok a veséket ellátó vérerek szűkülete az úgynevezett renalis arteria stenosis, amely magas vérnyomást eredményez a fokozott renin és aldosteron secretio miatt, és műtéti beavatkozással vagyis angioplasticával szüntethető meg. (Az angioplastica során egy kathetert vezetnek az ágyék egyik erén keresztül a szűkületet okozó terület tágítására.) Néha annak kivizsgálására, hogy csak az egyik vagy mindkét vese érintett-e, egy kathetert vezetnek az ágyék egyik erén keresztül a vesét vérrel ellátó vénába, és közvetlenül a veséből vért szállító vénából vesznek vérmintát (renalis vénás reninszint): ha az egyik oldalon jelentősen magasabb a vérszint, akkor az arteria szűkület jelenlétére enged következtetni. Hasonlóképpen néha mindkét mellékvese vénából vesznek vérmintát annak kiderítésére, hogy van-e különbség az aldosteron (és néha cortisol) termelésben a két mellékvese között. Secundaer hyperaldosteronismus észlelhető congestiv szívelégtelenségnél, cirrhosisnál, vesebetegségnél és terhességi toxaemiánál is.

Hypoaldosteronismus (csökkent termelés) gyakran a mellékvese-elégtelenség részeként mutatkozik, és dehydratiót (kiszáradást), alacsony vérnyomást, hyperkalaemiát (magas káliumszintet) és hyponatraemiát (alacsony nátriumszintet) okoz.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A plasma és/vagy a 24 órán át gyűjtött vizelet aldosteron és a plasma renin vizsgálatot kérhetik, ha a beteg magasvérnyomás betegségben szenved és alacsony a káliumszintje. Akkor is kérik az aldosteron vizsgálatot (rendszerint más vizsgálatokkal együtt), amikor a kezelőorvos mellékvese elégtelenségre gyanakszik. A primaer hyperaldosteronismus egy potenciálisan gyógyítható ok olyan magasvérnyomás betegségnél, amely hagyományos vérnyomáscsökkentő szerekkel nem kezelhető, ezért kérhetik az aldosteron és renin vizsgálatot akkor is, amikor hatásos kezelési lehetőségeket keresnek a vérnyomás csökkenésre.

Mit jelent az eredmény?
A plasma aldosteron, cortisol és renin változásokat a fenti táblázat foglalja össze. A magas szérum és vizelet aldosteronszint alacsony plasma reninszinttel együtt primaer aldosteronismust jelez. A magas aldosteronszint és reninszint a secundaer aldosteronismus jellemzője.

Az alacsony aldosteronszint gyakran mellékvese elégtelenség vagy Addison kór miatt van. Congenitalis adrenalis hyperplasiában szenvedő csecsemőkben hiányzik az egyik cortisol termeléshez szükséges enzim, néhány esetben ez csökkenti az aldosteron termelést is. Ez egy ritka oka az alacsony aldosteronszintnek.

Mit kell még tudnom?
Az étrendben használt só mennyisége és a szedett gyógyszerek (mint például a recept nélkül kapható, nem steroid osztályba sorolható fájdalomcsillapítók, mint például a Motrin és az Advil, a vízhajtók, a béta blokkolók, a steroidok, az angiotensin convertáló enzim- (ACE)gátlók és a fogamzásgátlók) befolyásolhatják a vizsgálati eredményeket. E gyógyszerek java részét a magas vérnyomásbetegség kezelésére alkalmazzák. A kezelőorvos tájékoztatni fogja arról, hogy az aldosteron vizsgálat alapján változtatni kell-e az étkezéssel bevitt nátrium (só) mennyiségén, a vízhajtók vagy más gyógyszerek szedésén, vagy a testedzési programon.

Súlyos betegségeknél az aldosteronszint nagyon lecsökkenhet. Ekkor a vizsgálat eredménye nem jelent hasznos információt, ezért a meghatározást nem is szokták kérni.
Stress és kimerítő testedzés ideiglenesen növeli az aldosteronszintet.

Az aldosteron (és a renin) meghatározása nem tartozik a rutin vizsgálatok közé, a meghatározást csak erre specializálódott laboratóriumban végzik. A vizsgálat indikálása előtt célszerű tájékozódni, hogy hol és milyen feltételekkel végzik el a vizsgálatot.

Gyakori kérdések

1. A vizsgálat előtt milyen előírásokat kell betartani?
Tartózkodni kell minden olyan gyógyszer, táplálékkiegészítő fogyasztásától, amely befolyásolhatja a meghatározás eredményét, illetve a fogyasztásról tájékoztatni kell a kezelőorvost, hogy a laboratóriumi eredményt megfelelően tudja értékelni.

2. Ha a testhelyzetem fontos a vizsgálati eredmény szempontjából, hogyan tudom azt kontrollálni?
Kérhetik, hogy a mintavétel előtt jóval hamarabb érkezzen a vizsgálatra, azért, hogy elegendő időt tudjon fekvő vagy álló testhelyzetben tölteni és ezzel biztosítani a megfelelő kiindulási vizsgálati helyzetet.


3. A betegségen kívül mi okozhat még kóros aldosteronszintet?
A tartós steroid szedés, a magas sótartalmú étrend, néhány vérnyomás csökkentő gyógyszer és az Addison kór csökkent aldosteronszintet eredményezhet.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.